راه ترقی

آخرين مطالب

روایت تجارت نیوز از بدهی دولت به بانک مرکزی که از 627 هزار میلیارد تومان گذشت اقتصاد

روایت تجارت نیوز از بدهی دولت به بانک مرکزی که از 627 هزار میلیارد تومان گذشت
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تجارت نیوز / با وجود اینکه بانک مرکزی توانسته با سیاست‌های انقباضی خود، روند استقراض بانک‌ها را تا حدودی مهار کند، تشدید رشد بدهی دولت به بانک مرکزی همچنان ادامه دارد؛ طوری که این افزایش این بدهی، تاثیری 15.7 درصدی بر رشد پایه پولی در دی‌ماه امسال گذاشت.
بانک مرکزی چندی پیش جدیدترین گزارش خود از آمار و ارقام متغیرهای پولی و اعتباری تا پایان دی‌ماه سال جاری را منتشر کرد. یکی از بخش‌های مهم این گزارش به وضعیت بدهی دولت و بانک‌ها به بانک مرکزی اختصاص یافته است.
بررسی وضعیت مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی و بانک‌ها از آن رو حائز اهمیت است که رشد دو متغیر، از عوامل مهم رشد پایه پولی محسوب می‌شوند؛ طوری که بدهی دولت و بانک‌ها به بانک مرکزی، نقشی به‌ترتیب 15.7 درصد و 11.2 درصدی در رشد 13.6 درصدی پایه پولی در 10 ماهه امسال ایفا کردند و پس از افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی، مهم‌ترین عامل در رشد حجم پول پرقدرت بودند.

رشد 43.6 درصدی بدهی دولت به بانک مرکزی
بررسی آخرین گزارش کل‌های پولی حاکی از آن است که مجموع بدهی بخش دولتی (شامل دولت و شرکت‌های دولتی) به بانک مرکزی در پایان دی‌ماه امسال به 627 هزار میلیارد تومان رسید که 420 هزار میلیارد تومان از این مبلغ مربوط به بدهی مستقیم دولت و 207 هزار میلیارد تومان، مربوط به شرکت‌ها و موسسات دولتی است.
رقم بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در دی‌ماه 1403 نسبت به دی‌ماه سال قبل، 43.6 درصد بود که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته 3.2 واحد درصد افزایش یافت. رشد این رقم در 10 ماهه امسال اما با کاهش 0.4 واحد درصدی نسبت به 10 ماهه 1402 به 32.3 درصد کاهش یافت.
تشدید استقراض دولت از بانک مرکزی از کانال شرکت‌های دولتی
با وجود اینکه میزان رشد نقطه به نقطه و 10 ماهه بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در دی‌ماه سال جاری، تفاوت چندانی نسبت به سال قبل ندارد اما تغییرات قابل توجهی در وضعیت اجزای تغییر دهنده آن ایجاد شده است.
در 10 ماه منتهی به دی‌ماه 1402رقم رشد بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی، به ترتیب 61.9 درصد و منفی 4.3 درصد بود. اما این ارقام در مدت مشابه سال جاری به 31.6 درصد و 33.8 درصد تغییر یافتند. افزون بر آن، نرخ رشد نقطه به نقطه بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی که در دی‌ماه سال گذشته، به ترتیب، 70.9 درصد بود، در سال 1403 معادل 41 درصد و 49.1 درصد ثبت شد.
به این ترتیب، به نظر می‌رسد که در دی‌ماه امسال، دولت چهاردهم برای تامین منابع موردنیاز خود، به استقراض از طریق شرکت‌های دولتی روی آورده و رقم استقراض مستقیم خود را کاهش داده است.
کاهش شدت استقراض بانک‌ها از بانک مرکزی
بخش دیگری از این گزارش، داده‌های مربوط به مطالبات بانک مرکزی از شبکه بانکی را زیر ذره‌بین برده است. بر این اساس، مجموع بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در پایان دی‌ماه معادل 893.5 هزار میلیارد تومان بود که این رقم نسبت به دی‌ماه سال قبل 31.2 درصد و در مقایسه با ابتدای امسال، 15.8 درصد رشد نشان می‌دهد. این در حالی است که میزان رشد 10 ماهه و نقطه به نقطه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در دی‌ماه سال قبل، به ترتیب 121.7 درصد و 74.1 درصد صعود کرده بود.
به این ترتیب، به نظر می‌رسد تداوم سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی، تا حدودی در مهار استقراض بانک‌ها موفق بوده و سبب شده ارقام رشد بدهی شبکه بانکی، کاهش چشمگیری پیدا کنند.
بدهی 1904 هزار میلیارد تومانی بخش دولتی به بانک‌ها
بانک مرکزی در گزارش خود از متغیرهای پولی و اعتباری، وضعیت بدهی بخش دولتی به بانک‌های کشور را نیز بررسی کرده است. این رقم با رشد 44.3 درصدی نسبت به دی‌ماه سال قبل و 31.4 درصدی در مقایسه با ابتدای سال جاری، در پایان دی‌ماه به 1904 هزار میلیارد تومان رسید. حال آنکه این ارقام رشد در دوره مشابه سال 1402 به ترتیب 51 درصد و 17.6 درصد بودند.
گفتنی است از مجموع 1904 هزار میلیارد تومان بدهی بخش دولتی به بانک‌ها، 1618 هزار میلیارد تومان مربوط به بدهی دولت و 286 هزار میلیارد تومان سهم شرکت‌های دولتی بود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1037885/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش هشدارها درباره فروش متری مسکن در تهران

پیش بینی قیمت طلا و سکه 8 اسفند 1403

واکنش سریع بورس به یک شایعه پتروشیمیایی؛ آخرین تحلیل از نوسانات بورس

وفاق سکه و‌ دلار در بازار تمام شد

مهندسی انتخابات، از زبان علی کفاشیان

کفاشیان: اگر الان رییس فدراسیون بودم، مقابل دخالت‌ها، ایستادگی می‌کردم

ردصلاحیت شدن، بد هم نیست!

دلایل تساوی های متوالی دربی از زبان امین منوچهری بازیکن اسبق استقلال

تاج از AFC حقوق می‌گیرد؟

مترجم جدید پرسپولیس به کارتال معرفی شد

گل دوم النصر توسط مانه در دقیقه 90+10

دلایل ناکامی های این فصل استقلال از زبان امین منوچهری بازیکن اسبق استقلال

استقبال ویژه هواداران بارسلونا از اتوبوس تیم پیش از دیدار حساس با اتلتیکو در نیمه‌نهایی کوپادل‌ری

جانشین هاشمی‌نسب در دربی مشخص شد

غریب آبادی: احتمالا ظرف 3 هفته آینده مجددا با مدیران 3 کشور اروپایی دیدار داشته باشیم

اقدام بی‌سابقه رئیس قوه قضائیه

باورتان می‌شود که این سریال مال دو دهه پیش است؟

چهره ها/ عکس هایی شیک از بازیگر جذاب سینما و تلویزیون

مطمئنم که این ویدئو را بارها خواهید دید

جایزه تمشک طلایی به این سریال صداوسیما رسید!

استایل هستی‌ مهدوی‌فر در امارات جلب‌توجه کرد

نکاتی از برخوردهای سلیقه‌ای و قهری با سریال «تاسیان»/ دیگر هیچکس مست نمی‌شود!

کدام سریال‌های مهران مدیری ناموفق بودند؟

چهره ها/ فتوشات هایی از «فاطمه مسعودی‌فر» در 29 سالگی

خواستگاری یک دختر از احسان علیخانی در برنامه زنده!

چهره ها/ تصویری زیبا از شبنم مقدمی و نوید محمدزاده

لحظاتی پر از آرامش با این ویولن نوازی

مهمترین دستاوردهای آموزش و پرورش از زبان آقای وزیر

سرانه مطالعه در کشور اعلام شد

روش عجیب قاچاق مواد مخدر

صداوسیما، مصرانه پیگیر پیشگیری از تصادف‌ها

لحظهٔ ریزش یک پل در کره‌جنوبی

کشوری که ممکن است روزی ناپدید شود

دانشمندان به درمان دائمی دیابت نزدیک‌تر شدند

3 اثر مشهور نیکوس کازانتزاکیس در بازار کتاب

جزای نیک و بد خلق با خدای انداز

نیروی قدس

استعفا در ازای صلح

روایت «مهاجرانی» از تشییع سیدحسن نصرالله در بیروت

وعده کرملین؛ فریب یا فرصت؟

گناه نسبت فامیلی؟

قیمت بیت کوین اشباع شده است؟؛ سامسون مو هشدار می‌دهد

نگرانی‌ها و هشدارهای پلیس فتا در مورد سایت‌های فروش متری مسکن

هشدار نماینده مجلس درباره سواستفاده از سرمایه مردم در خرید و فروش متری مسکن

رئیس انجمن حقوق اساسی ایران: بخش دولتی نفس بخش خصوصی را بریده است

چرا فروش متری مسکن در آینده برای مردم مشکل ساز خواهدشد؟

کالابرگ های جدید چه تفاوتی با کالابرگ‌های قدیمی دارد؟

چرا مجوز سکوهای فروش طلا فقط با تکمیل یک فرم صادر می شود؟

آمار تامل برانگیز فقر غذایی در ایران!

نرخ تنظیم بازاری برنج وارداتی اعلام و عرضه آن از امروز آغاز شد