راه ترقی

آخرين مطالب

صدای ناقوس مرگ در سینمای 1403؛ آه از آن رفتگان بی‌برگشت فرهنگ و هنر

صدای ناقوس مرگ در سینمای 1403؛ آه از آن رفتگان بی‌برگشت
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر / فقدان تعدادی از هنرمندان شناخته شده سینمای ایران در سال 1403، سال غم انگیزی را برای اهالی سینما رقم زد.
سینمای ایران در سال 1403 فرازوفرودهای کمی نداشت اما در این میان عده‌ای از هنرمندان خاطره‌ساز و نام‌آشنا جمع ما را ترک کردند که مخاطبان با چهره آنها در قاب سینما و تلویزیون خاطرات زیادی داشتند. از چهره مهربان و لبخند محبت‌آمیز رضا داوودنژاد گرفته که همچنان پس از گذشت یک سال داغ و یادش میان اهالی سینما تازه است، تا سعید راد که بازی خاطره‌انگیز او در نقش تیمسار فلاحی فیلمِ «چ» تا خلبان مهردادِ فیلم «عقاب‌ها»، از اسکندر فیلم «دوئل» تا کولی فیلم «سفر سنگ» همه و همه شمایل نامیرایی هستند که هرگز از یاد مخاطبان فراموش نمی‌شود.
بازار


در این سال داغدار سفر ابدی هنرمندانی شدیم که سال‌ها سختی مسیر را به جان خریدند و برای ارتقای هنر و سینما در این سرزمین تلاش کردند. نمی‌توان مطلبی درباره هنرمندان درگذشته امسال نوشت و نامی از ژاله علو یکی از چهره‌های ماندگار فرهنگ و هنر ایران، بازیگر و دوبلوری خوشنام، توانمند و تلاشگر نیاورد. هنرمندی که نزدیک به هشت دهه فعالیت او از گویندگی و دوبله‌های ماندگار تا ایفای نقش‌های درخشان در سینما، تئاتر و تلویزیون، کارنامه‌ای روشن و قابل اعتنا از او در یادها برجا گذاشت.
با گرامیداشت نام و یاد هنرمندانی که دیگر میان ما نیستند اما دستاورد آنها برای سینمای ایران مجموعه‌ای از بهترین خاطره‌ها را برجا گذاشت، به استقبال سال جدید می‌رویم. همچنین در آستانه سال جدید آرزوی سلامتی و تندرسی داریم برای تمام هنرمندانی که در عرصه هنر و سینما فعالیت می‌کنند.
آنچه می‌خوانید، نگاهی اجمالی به اسامی هنرمندان گرامی عرصه سینما است که در سال 1403 دار فانی را وداع گفتند.
13 فروردین؛ رضا داوودنژاد بازیگر


روزهای ابتدایی امسال بود که رضا داوودنژاد بازیگر جوان سینما و تلویزیون چشم از جهان فرو بست. وی 13 فروردین به علت عوارض ناشی از عفونت خون پس از پیوند کبد و بعد از از یک دوره بستری در بیمارستان در 44 سالگی درگذشت.
رضا داوودنژاد فرزند علیرضا داوودنژاد کارگردان، در فیلم‌های مختلفی از جمله «مصائب شیرین»، «مرهم»، «خیابان های آرام»، «هوو»، «لامینور»، «بی رویا» به ایفای نقش پرداخته و در سریال‌های خاطره انگیزی چون «پشت کنکوری‌ها»، «باغچه مینو»، «زندگی به شرط خنده» و «متهم گریخت» و … حضور داشته است.
فیلم «مصائب شیرین 2» امسال در فراغ داوودنژاد اکران شد.
27 اردیبهشت؛ زری خوشکام بازیگر قدیمی سینما

راه ترقی

زری خوشکام (زهرا حاتمی) بازیگر قدیمی سینمای ایران همسر علی حاتمی و مادر لیلا حاتمی 27 اردیبهشت دار فانی را وداع گفت.
این هنرمند متولد 1326 بود که در سال‌های قبل از انقلاب با کارگردان‌هایی جون خسرو هریتاش، رضا میرلوحی و علی حاتمی همکاری داشت.
بازی در فیلم‌های سینمایی «سیمای زنی در دوردست»، «در دنیای تو ساعت چند است؟»، «شعله ور» و ««طلاخون» از دیگر فعالیت‌های خوشکام در سال‌های اخیر بود.
8 خرداد؛ مرتضی اردستانی بازیگر و چهره پرداز
مرتضی اردستانی چهره‌پرداز و بازیگر پیشکسوت سینمای ایران 8 خرداد در سن 73 سالگی دار فانی را وداع گفت.
ازجمله فعالیت‌های مهم اردستانی در چهره‌پردازی می‌توان به آثاری چون «مه‌بانو»، «خلع سلاح»، «سیرک بزرگ»، «مرد نامرئی» و «کلنل» اشاره کرد.
1 مرداد؛ سعید راد بازیگر پیشکسوت سینما

راه ترقی


سعید راد بازیگر قدیمی و پیشکسوت سینمای ایران ازجمله هنرمندان مهمی بود که امسال از میان ما رفت. این هنرمند که از مدتی قبل به دلیل زمین خوردگی دچار مصدومیت شده بود به دنبال وخیم شدن وضعیت جسمانی اش در بیمارستان بستری شده بود که در نهایت اول مرداد بر اثر عوارض این مصدومیت در سن 79 سالگی درگذشت.
سعید راد متولد 4 آبان 1323 فعالیت بازیگری خود را از پیش از انقلاب اسلامی آغاز کرد. این بازیگر اواخر دهه 70 پس از سال‌ها دوری به ایران بازگشت و با بازی در فیلم «دوئل» احمدرضا درویش مجدداً در سینمای ایران مشغول به فعالیت شد.
«صبح روز چهارم» به کارگردانی کامران شیردل، «خداحافظ رفیق» به کارگردانی امیر نادری، «صادق کرده» به کارگردانی ناصر تقوایی، «سفر سنگ» و «خط قرمز» به کارگردانی مسعود کیمیایی، «عقاب‌ها» به کارگردانی ساموئل خاچکیان، «چ» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا و «پایان خدمت» به کارگردانی حمید زرگرنژاد از جمله آثار این بازیگر در سینما هستند.
«گیلدخت»، «سرزمین مادری»، «ترور خاموش» و «در چشم باد» نیز از جمله سریال‌های هستند که این بازیگر فقید در آنها به ایفای نقش پرداخته است.
19 مرداد؛ فتح‌الله طاهری بازیگر

راه ترقی

فتح‌الله طاهری بازیگر باسابقه تئاتر، سینما و تلویزیون که به دلیل بیماری گوارشی در بیمارستان بستری شده بود و در بخش مراقبت‌های ویژه به سر می‌برد به دنبال وخیم شدن حالش 19 مرداد از دنیا رفت.
این هنرمند قدیمی که از تعزیه خوانی وارد تئاتر شده بود و سابقه 60 سال اجرای تعزیه را در کارنامه هنری خود داشت در فیلم‌ها و سریال‌هایی چون «محمدرسول الله (ص)»، «سد معبر»، «پرویز»، «نوبت لیلی»، «سیاوش»، «شرایط خاص»، «دردسرهای عظیم»، «قهر و آشتی» و … ایفای نقش کرده بود.
30 مرداد؛ هوشنگ حریرچیان بازیگر

راه ترقی


هوشنگ حریرچیان با آن چهره دوست داشتنی و لهجه اصفهانی ازجمله هنرمندانی بود که در سال 1403 دار فانی را وداع گفت. این بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون 30 مرداد در 92 سالگی درگذشت.
حریرچیان متولد 1311 بود و فعالیت هنری خود را از دی 1326 در تئاتر اصفهان آغاز کرد. در شهریور 1332 به تئاتر سپاهان پیوست و از سال 1338 رسماً در رادیو اصفهان به عنوان هنرپیشه، گوینده، تهیه‌کننده، گزارشگر، کارگردان و مجری برنامه‌های تفریحی و هنری شروع به کار کرد.
وی در سال 1348 اولین تجربه تلویزیونی خود به نام «عکاس باشی» را انجام داد و فعالیت سینمایی خود را با بازی در فیلم «جعفرخان» به کارگردانی علی حاتمی آغاز کرد.
این بازیگر پیشکسوت که تجربه حدود 6 دهه فعالیت هنری را در کارنامه دارد، در فیلم‌هایی چون «جعفرخان از فرنگ برگشته»، «فرش باد»، «یک بوس کوچولو»، «قاعده بازی» و «دو خواهر» به ایفای نقش پرداخت.
وی همچنین در سریال‌های پرخاطره‌ای چون «هشت بهشت»، «تفنگ سرپر»، «آشپزباشی»، «ساختمان پزشکان» و «پژمان» بازی کرد.
24 شهریور؛ صدرالدین حجازی بازیگر

راه ترقی


صدرالدین حجازی بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران که از مدتی قبل به دلیل بیماری سرطان در بیمارستان بستری و در وضعیت کما به سر می‌برد، شنبه 24 شهریور در سن 76 سالگی درگذشت.
صدرالدین حجازی متولد 1327 بود که در دوران فعالیتش در فیلم‌ها و سریال‌های زیادی به ایفای نقش پرداخت. از میان فیلم‌های سینمایی صدرالدین حجازی می‌توان به نقش‌آفرینی او در «ناخدا خورشید»، «روز شیطان»، «مزاحم»، «سنتوری»، «تردید» و «خرس» اشاره کرد.
«کوچک جنگلی»، «روزی روزگاری»، «تنهاترین سردار»، «تفنگ سرپر»، «زیرزمین»، «ساعت شنی»، «مرد دو هزار چهره»، «چار دیواری»، «مختارنامه»، «نابرده رنج»، «کیمیا» و … نیز از جمله سریال‌هایی بود که حجازی در آنها به ایفای نقش پرداخته بود.
12 مهر؛ جلیل شعبانی تهیه‌کننده سینما

راه ترقی

جلیل شعبانی تهیه‌کننده سینما که چندی پیش به دلیل عارضه مغزی تحت عمل جراحی قرار گرفته بود، پنجشنبه 12 مهر درگذشت.
«سرهنگ ثریا»، «قسم»، «منصور» و «سوءتفاهم» از جمله آثاری است که شعبانی تهیه‌کننده آن بوده است.
فیلم «اسفند» در فراغ جلیل شعبانی امسال در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر اکران شد.
20 مهر؛ محمدجعفر باقری‌نیا فیلمبردار، تهیه‌کننده و مستندساز

راه ترقی

محمدجعفر باقری‌نیا کارگردان، فیلمبردار، تهیه‌کننده و مستندساز 20 مهر درگذشت.
زنده‌یاد باقری‌نیا، در سال‌های فعالیت خود بالغ بر 38 فیلم کوتاه، مستند و فیلم بلند سینمایی و سریال و مجموعه مستند را با همکاری انجمن سینمای جوانان ایران، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و پویانمایی، موسسه روایت فتح و صداوسیما کارگردانی کرده بود.
30 دی؛ شهرام میراب اقدم مستندساز

راه ترقی


شهرام میراب اقدم مستندساز متولد سال 1358 بامداد 30 دی به دلیل سکته قلبی درگذشت.
شهرام میراب اقدم کارگردان، تهیه کننده و تدوینگر سینما و تلویزیون است. از مهمترین آثار این فیلمساز که بیشتر در حوزه سینمای مستند فعال بود می‌توان فیلم‌های «گرمابان»، «روزی روزگاری سینما»، «خیابان شاعر»، «آرامستان»، «ده کیلومتر دورتر»، «وادی خاموشان»، «بارگاه»، «دماغ» و … را برشمرد.
28 بهمن؛ شاپور عظیمی منتقد سینما

راه ترقی

شاپور عظیمی منتقد سینما، نویسنده کتاب‌های سینمایی و مدرس 28 بهمن به دلیل عوارض بیماری قلبی در بیمارستان درگذشت.
عظیمی متولد 1342 در تهران بود. وی تا مقطع کارشناسی ارشد، سینما خوانده و مترجم بیش از 30 عنوان کتاب در زمینه سینما، ادبیات و روانشناسی است و بیش از 30 سال سابقه نگارش مقالات سینمایی در نشریه‌های مختلف سینمایی دارد. از جمله کتاب‌های ترجمه‌شده وی می‌توان به «اصول اساسی کارگردانی سینما»، «فیلمنامه‌نویسی در قرن 21»، «روانشناسی و زیبایی‌شناسی سینما» و … اشاره کرد.
20 اسفند؛ کبری حسن‌زاده بازیگر آثار داوودنژاد

راه ترقی

سال 1403 برای خانواده داوودنژاد با فوت پسرشان رضا آغاز شد و با درگذشت مادربزرگ خانواده به پایان رسید. کبری حسن‌زاده اصفهانی (اشرف سادات) بازیگر فیلم سینمایی «مرهم» و «کلاس هنرپیشگی» شامگاه 20 اسفند بر اثر کهولت سن در بیمارستان درگذشت. کبری حسن‌زاده که مادربزرگ علیرضا داوودنژاد بود و در فیلم‌های او بازی می‌کرد، متولد 1301 بود و در سن 102 سالگی از دنیا رفت.
این بازیگر در سال 89 به عنوان بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم دبی برای بازی در فیلم «مرهم» شناخته شد.

راه ترقی

مهدی مسعودشاهی یکی از مدیران قدیمی سینما در روزهای پایانی سال و 24 اسفند به دلیل عفونت شدید ریه درگذشت.
مهدی مسعودشاهی متولد 1329 از مدیران سینمایی ایران بود. مدرک تحصیلی وی کارشناسی زبان آلمانی از دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناسی برق فشار قوی در زوریخ سوئیس و بورسیه انستیتو گوته در مونیخ آلمان است.
مهدی مسعودشاهی از پایه‌گذاران بنیاد رودکی، بنیاد سینمایی فارابی، موسسه فرهنگی و هنری صبا وابسته به صدا و سیما، مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی و به عنوان برگزارکننده اولین جشنواره بین‌المللی فیلم میلاد (1360) شناخته می‌شود.
وی دبیر 2 دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، دبیر یک دوره جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان، مدیر مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد، مدیرکل نظارت و نمایش سینمایی و همچنین داور چند دوره جشنواره فیلم فجر نیز بوده است.
گروه هنر خبرگزاری مهر ضمن عرض تسلیت مجدد به خانواده‌های ارجمند این هنرمندان ارزنده عرصه‌های مختلف سینما، آرزومند سالی پر از سلامتی، بهروزی و کامیابی برای جامعه سینمای ایران دارد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1048943/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قالیباف بخش دوم قانون بودجه سال 1404 را ابلاغ کرد

مصرف بنزین در آستانه تعطیلات نوروزی چقدر شد؟

آرزوی جالب هاشم بیک زاده برای مربیگری

راز صمیمیت محمد خدابنده‌لو با اوستون اورونوف از زبان خودش

دومین برد فرشته اقتداری در مسابقات هنگ‌کنگ

کری خوانی هاشم بیک زاده با محمد خدابنده‌لو سر استقلال و پرسپولیس

ادعای کاخ سفید درباره جزئیات تماس تلفنی پوتین و ترامپ درباره ایران

بازگشت به زندگی با عنایت حضرت زینب در سیر برزخی

انتشار نسخه ویژه نابینایان «پدرخوانده2» با صدای فرهاد اصلانی

چهره ها/ سلفی شاهرخ استخری و نبات به مناسبت چهارشنبه‌سوری

خاطرات رویا میرعلمی و سیروس میمنت از ماه مبارک رمضان در قدیم

ماجرای شنیدنی سیروس میمنت از یکی از اقوامش

قسمت هفدهم «زندگی پس از زندگی»؛ تغییر سرنوشت در عالم برزخ

سکانسی از «چهارشنبه‌سوری» اصغر فرهادی

خوانندگی «ایمان قیاسی» پس از سال‌ها در شبکه سه

ترانه «سالِ نو» را با صدای محسن ابراهیم زاده بشنوید

کاهش آمار مصدومان حوادث چهارشنبه آخر سال در مقایسه با سال قبل

جاده چالوس یکطرفه شد

پرتاب نارنجک به سمت آمبولانس در اسلامشهر

1161 مزاحمت تلفنی برای اورژانس تهران در چهارشنبه‌سوری!

انفجار ترقه‌های چهارشنبه‌سوری از فراز برج میلاد

آغاز بارش باران از فردا در بیشتر نقاط کشور؛ هوا سرد می‌شود

تعداد فوتی های چهارشنبه سوری افزایش یافت

اصابت مواد منفجره با 2 آمبولانس؛ یک تکنسین اورژانس آسیب دید

گذر یک شبانه روز در سیاره ما

نبض زندگی با این شعر زیبا!

روایت سی‏‏‌ان‏‏‌ان از گورهای دسته‌جمعی علوی‌ها

جامعه‏ بی‌‏اعتناست نه ناامید

توضیحات سازمان هواپیمایی کشوری درباره نظارت بر سفرهای نوروز 1404

پرداخت صد درصد مستمری بازنشستگان و حقوق کارکنان دولت

ابلاغ مصوبه واگذاری 7 شرکت دولتی بابت تادیه بدهی دولت به تأمین اجتماعی

خداحافظی تلخ بورس با سال 1403

شکایت از نماینده سابق مجلس فرانسه به خاطر یک اتهام به دشان

اولین صحبت‌های جباری پس از بازگشت به استقلال

خاطره پیشکسوت کشتی از کارگری در راه‌آهن برای خریدن رادیو قسطی برای مادرش

کری یامال برای اروپا؛ جام چمپیونزلیگ مال ماست

چرا بازیکن استقلال از بازیکن النصر پیراهن گرفت

ربیعی: برای گروهی ماندن در قدرت از هر اولویت دیگری مرجح‌ تر است

شعر دوبیتی سیروس میمنت به زبان ترکی برای کارگردان فیلم آپاراتچی

خاطره طنز سیروس میمنت از فامیل طنازش

سعید آقاخانی زندگی «سیروس میمنت» را نجات داد

آهنگ شنیدنی «چهارشنبه سوری» با صدای علی مولایی

عابرین پیاده بیشتر مصدومان چهارشنبه سوری؛ از خانه خارج نشوید

انفجار نارنجک در دست مرد ٣٠ ساله

آتش‌سوزی مجتمع پزشکی در بهشهر مازندران

شگرد کثیف برای سرقت های سریالی!

درمان ابولا با یک قرص؛ آزمایش روی میمون‌ها با نتایج امیدوارکننده همراه شد

پایان طوفانی قیمت‌ طلا و سکه در سال 1403

معاون سازمان ملی هوش مصنوعی: از نیروهایمان فقط 15 نفر مانده‌اند که آنها هم کار خاصی نمی‌کنند

تایید شد؛ ستاره بارسا 2 ماه غایب است