راه ترقی

آخرين مطالب

واردات یک میلیون تن برنج سفید در سال گذشته اقتصاد

واردات یک میلیون تن برنج سفید در سال گذشته
  بزرگنمايي:

راه ترقی - باشگاه خبرنگاران / دبیرانجمن واردکنندگان برنج گفت: سال 1403 حدود یک میلیون تن برنج سفید به ارزش 1.2 میلیارد یورو وارد کشور شده که این میزان نسبت به سال 1402، از نظر وزنی 6 درصد کاهش داشته است.
طی ماه‌های اخیر بازار برنج با التهاباتی رو‌به‌رو شد که هریک از فعالان بازار دلایلی برای این گرانی‌ها مطرح کردند، اما آنچه حائز اهمیت است علت اصلی این نوسانات مربوط به کمبود عرضه است که موجب شد قیمت برنج ایرانی به مرز 200 هزارتومان و حتی بالاتر برسد.
بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که قیمت هرکیلو برنج ایرانی در مغازه‌ها از 175 تا 220 هزارتومان، لاشه 100 تا 160 هزارتومان، برنج هندی 70 تا 85 هزارتومان و پاکستانی 90 تا 120 هزارتومان عرضه می‌شود که بسیاری از فعالان و کارشناسان نبود آمار صحیح تولید و اعلام آمار غیر واقعی تولید و برنامه ریزی واردات برمبنای آن را عامل اصلی التهابات بازار اعلام کردند. این درحالی است که با احتساب سرانه مصرف برنج، 3 میلیون و 100 تا 3 میلیون و 200 هزارتن برنج مورد نیاز کشور است که کسری نیاز کشور باید از طریق واردات تامین می‌شود تا تعادل بازار برنج ایرانی و خارجی حفظ شود.
در همین راستا مجیدرضا خاکی، دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت: بر اساس آمار، در سال 1403 حدود یک میلیون تن برنج سفید به ارزش 1.2 میلیارد یورو وارد کشور شده که این میزان نسبت به سال 1402، از نظر وزنی 6 درصد کاهش داشته است.
 وی با اشاره به نیاز ماهانه کشور به 100 تا 150 هزار تن برنج خارجی افزود: در دوره‌های پرمصرف مانند نوروز، ماه رمضان و ایام محرم و صفر، این نیاز به اوج خود رسیده و گاهی از 150 هزار تن در ماه نیز فراتر می‌رود. بنابراین، تأمین مستمر و کافی برنج از اهمیت بالایی برخوردار است.
خاکی ادامه داد: با در نظر گرفتن سرانه مصرف 36 کیلوگرمی برنج و جمعیت 92 میلیونی مصرف‌کنندگان (شامل اتباع خارجی)، نیاز سالانه کشور حدود 3 میلیون و 300 هزار تن برآورد می‌شود. از سوی دیگر، با توجه به شرایط اقلیمی و وضعیت بارش‌ها، میانگین تولید داخلی در بلندمدت حدود 2 میلیون تن در سال تخمین زده می‌شود؛ بنابراین، بدون احتساب واردات دولتی که برای تکمیل ذخایر راهبردی انجام می‌شود، سالانه حداقل به یک میلیون و 300 هزار تن برنج وارداتی نیاز داریم.
وی با بیان اینکه بیش از 40 درصد نیاز کشور از طریق واردات تأمین می‌شود، افزود: یکی از دلایل اصلی آشفتگی اخیر بازار برنج، برآورد نادرست میزان تولید داخلی بود. در ابتدای فصل، اعلام شد که با توجه به 750 هزار هکتار سطح زیر کشت، تولید سال، 2 میلیون و 700 هزار تن خواهد بود. اما نتایج اولیه سرشماری عمومی کشاورزی سال 1403 که اواخر سال گذشته توسط مرکز آمار ایران منتشر شد، نشان داد که سطح زیر کشت تنها 491 هزار هکتار بوده که اختلاف قابل‌توجهی با برآورد اولیه دارد؛ آشفتگی ایجاد شده در بازار نیز مؤید همین واقعیت است.
 خاکی تأکید کرد: براین اساس، حتی اگر بهره‌وری تولید را به‌طور بسیار خوش‌بینانه 4 تن در هر هکتار در نظر بگیریم، میزان تولید داخلی به 2 میلیون تن نیز نخواهد رسید. این در حالی است که بخش عمده تولید برنج کشور مربوط به ارقام کیفی با راندمان حدود 2.5 تن در هر هکتار است. بنابراین، برآورد نادرست تولید و تنظیم واردات بر همین اساس، موجب ناترازی در تأمین بازار و کمبود عرضه، منجر به افزایش قیمت‌ها شده است. در صورتی که اگر برنج خارجی به میزان کافی در بازار موجود باشد، نه‌تنها نیاز مصرف‌کنندگان آن را تأمین می‌کند، بلکه به متعادل‌سازی قیمت برنج ایرانی نیز کمک خواهد کرد.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران راهکار اصلی ثبات بازار را برآورد دقیق و علمی از میزان تولید و مصرف و مدیریت اصولی واردات دانست و گفت: واردات نباید بیش‌ازحد و نه کمتر از نیاز انجام شود تا تعادل در بازار برنج ایرانی و خارجی حفظ شود.
به گفته وی، در شرایط التهاب بازار، تنها دلالان و محتکران سود می‌برند، در حالیکه کشاورزان از این وضعیت بهره‌ای نخواهند برد.
خاکی اعمال ممنوعیت چهارماهه واردات برنج از مردادماه سال گذشته، عدم قطعیت نرخ ارز واردات، فرآیند طولانی 8 تا 10 ماهه تخصیص و تأمین ارز، و عدم انتقال ذخایر برنج بخش خصوصی از سال 1402 را از دیگر دلایل نوسانات بازار برنج در سال گذشته برشمرد و اگفت: این مسائل از سوی سیاست‌گذاران مورد بررسی و تدبیر قرار گرفته تا در سال جدید، بازار برنج به تعادل و آرامش برسد.
خاکی در ادامه به تصمیمات جلسه هجدهم کارگروه تنظیم بازار اشاره کرد و گفت: به دنبال اصلاح سقف قیمت مصرف‌کننده برنج خارجی و الزام توزیع آن در شبکه‌های تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی، اعضای انجمن واردکنندگان با هدف تنظیم و آرام‌سازی بازار در ایام پرتقاضای ماه رمضان و نوروز، حدود 43 هزار تن برنج هندی و پاکستانی را در 20 روز پایانی سال گذشته با قیمت مصوب در سراسر کشور توزیع کردند و جزئیات کامل فروش خود را نیز جهت شفافیت و رصدپذیری در سامانه‌های مرتبط ثبت کردند. این اقدام تأثیر مثبتی بر بازار، خصوصاً در بخش برنج خارجی داشت و انتظار می‌رود با ادامه این روند در فروردین‌ماه، کاهش قیمت‌ها تداوم یابد.
وی به مشکلات جاری در تأمین برنج وارداتی اشاره کرد و گفت: تراکم محموله‌ها، محدودیت‌ها و افزایش چشمگیر هزینه حمل‌ونقل زمینی، اشباع ظرفیت مرزها و گمرکات، و طولانی بودن فرآیند نمونه‌برداری تا صدور مجوز ترخیص، از جمله عواملی هستند که روند تأمین را کند کرده‌اند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج تأکید کرد علاوه بر تمدید مهلت اظهار کالا از زمان ثبت سفارش که 45 روز تعیین شده بود، نیاز است تدابیر لازم برای رفع سایر مشکلات نیز از سوی متولیان تنظیم بازار اتخاذ شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1052668/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محرومیت بادیگارد مسی؛ پایان محافظت ویژه در MLS

فدراسیون شمشیربازی محمد رهبری و پاکدامن را جریمه کرد

فروزان: پرسپولیس شانس آورد 6 گل نخورد

سیمئونه: همه مهاجمان باید از لواندوفسکی یاد بگیرند

سوارز: به‌خاطر جدایی کینه‌ای از بارسلونا ندارم

امیدواری قهرمان المپیک از سرشاخ دوباره با تانک روس

پزشکیان: بدنبال تقویت روابط ایران و ازبکستان هستیم

زیدآبادی: بحران‌ها بسیار رشد کرده و به نقطه خطرناکی رسیده است

ستاره‌های جهان روی فرش‌های قرمز؛ از اروپا و آسیا تا شب‌نشینی اسکار

دیالوگ ماندگار در سریال قهوه تلخ

فوت و فن روانشناسی؛ فرزندان خانواده‌های ناسالم این 8 مهارت شگفت‌انگیز را به دست می آورند!

بغض حمید لولایی با شنیدن صدای خانواده اش در برنامه 1001 شکست

افشاگری مریم کاویانی: بزرگترین اشتباه زندگیم ازدواج بود

اجرای موسیقی خیابانی با ساز زهی «سیمبالوم»

شمار جانباختگان زلزله میانمار به 2719 نفر رسید

نتایج کارشناسی حادثه واژگونی اتوبوس در کرمان اعلام شد

شگفتی طبیعت؛ پروانه‌ای که 4200 کیلومتر بدون توقف پرواز کرد!

به آرزو نرسیدیم و دیر دانستیم

زلزله سیاسی در فرانسه

عبور قیمت سکه از 102 میلیون تومان

جاودانگی لواندوفسکی؛ درخشش در 36 سالگی

صعود 68 پله‌ای هدایی در رنکینگ جهانی

پینگ پنگ بازان کره ای، حریف ملی پوشان ایران در فیدر اسلوونی

کابوس قدیمی بر سر سرمربی پرسپولیس!

اکبر زبردست مدیر فنی مس رفسنجان شد

بخش دوم قانون بودجه 1404 به سازمان برنامه ابلاغ شد

پزشکیان در گفت‌وگوی تلفنی با نخست‌ وزیر عراق: ایران مصمم است همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند

خنثی‌شدن تفرقه‌افکنی میان دو ملت ایران و عراق

ماجرای جالب ترک سیگار شجاعی‌مهر از زبان خودش

بخش کوتاهی از برنامه باضیا با حضور میر طاهر مظلومی

مدیریت بحران کراشِ رحمت در پایتخت پربازدید شد

درباره قسمت چهاردهم سریال «جان‌سخت» که با غافلگیری‌ هایش مخاطبان را شوکه کرد

آیا موسیقی به همه آدم‌ها حال خوب می‌دهد؟

اجرای زنده و زیبای موسیقی سریال «پایتخت» توسط استاد محمدرضا اسحاقی

اجرای عیدانه «ماه نو» توسط محمد اصفهانی

کنسرت علیرضا قربانی در یونسکو برگزار شد

پیکر جوان 24 ساله از آب بیرون کشیده شد

واژگونی مرگبار خودروی سواری

28 ماهواره «استارلینک» راهی مدار زمین شدند

«زن گفت، مرد گفت»؛ نگاهی به روابط آدم‌های زیر یک سقف

ادامه میراث مارسلو؛ انزو ستاره رئال می‌شود

دروازه بان سابق فوتبال ایران درگذشت

اعتراف پوستکوگلو به اشتباهات بزرگ تاتنهام

تعجب مودریچ از پنالتی جنجالی رئال: این خطا بود!

ادعای خبرگزاری جمهوری آذربایجان: پزشکیان به‌زودی عازم جمهوری آذربایجان می‌شود

عراقچی: پنجره دیپلماسی همیشه باز است اما تحت فشار و تهدید وارد مذاکره مستقیم با آمریکا نخواهیم شد

صحبت های جالب و تامل برانگیز حمید لولایی در برنامه 1001

ریما رامین فر: زندگی با امیر جعفری هیجان انگیزه

مراجعه 3.1 میلیون نفر به اورژانس بیمارستان‌ها در نوروز 1404

موشک «نیو گلن» در اواخر بهار برای دومین بار پرتاب می‌شود