راه ترقی

آخرين مطالب

باکتری‌هایی که قرار است روی ماه شهرسازی کنند دانش

باکتری‌هایی که قرار است روی ماه شهرسازی کنند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / پژوهشگران «مؤسسه علوم هند» در بررسی جدیدی دریافته‌اند که می‌توان از باکتری‌ها برای ترمیم آجرهای ساخته‌شده از خاک ماه و ساختن یک پایگاه قمری استفاده کرد.
اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، دانشمندان ممکن است روزی ساخت پایگاه‌هایی را روی ماه آغاز کنند و برخی از متخصصان معتقدند که این پایگاه‌ها را می‌توان با آجرهای ساخته‌شده از رگولیت ماه ساخت.
به نقل از اسپیس، یک پژوهش جدید بر اساس آزمایش‌های شبیه‌سازی رگولیت ماه نشان می‌دهد که اگر آجرهای ساخته‌شده ترک بخورند، می‌توان از باکتری‌ها برای ترمیم آنها استفاده کرد.
استفاده از منابع محلی ماه تا حد امکان برای ساختن یک پایگاه و کاهش هزینه‌ها ضروری است. هزینه پرتاب توده‌های بزرگ مواد از زمین به ماه بسیار بالاست. بنابراین، ساخت آجر از رگولیت ماه از دیرباز به عنوان یک راه حل بالقوه مطرح شده است. گروه‌های پژوهشی بسیاری در سراسر جهان از جمله پژوهشگران «مؤسسه علوم هند»(IISc)، ساخت این نوع آجرها را با شبیه‌سازی رگولیت ماه آزمایش کرده‌اند.
رگولیت شامل گرد و غبار و سنگ‌هایی است که سطح ماه را می‌پوشانند. نمونه‌های واقعی رگولیت ماه، کمیاب و گران‌بها هستند و به همین دلیل، شبیه‌سازی‌هایی که هدف آنها تکرار انواع گوناگون رگولیت ماه است، برای آزمایش‌ها استفاده می‌شوند.
پیش از این، پژوهشگران مؤسسه علوم هند راهی را برای استفاده از یک باکتری خاکی به نام «اسپوروسارسینا پاستوری»(Sporosarcina pasteurii) به منظور ساخت آجر از شبیه‌ساز رگولیت پیدا کردند. باکتری‌ها می‌توانند اوره را که باکتری‌ها به عنوان زباله تولید می‌کنند و همچنین کلسیم را به بلورهای کربنات کلسیم تبدیل کنند. هنگامی که بلورها با صمغ گیاه «گوآر»(Guar) مخلوط می‌شوند، می‌توانند ذرات رگولیت را به هم بچسبانند و آجر را تشکیل دهند.
بعدها، پژوهشگران ساخت آجرهای قمری را از طریق روش «تف‌جوشی»(Sintering) آزمایش کردند که شامل گرم کردن مخلوط فشرده شبیه‌ساز رگولیت با یک پلیمر محلول موسوم به پلی‌وینیل الکل در دمای بسیار بالا در یک کوره است. آجرهای تشکیل‌شده از طریق تف‌جوشی حتی قوی‌تر از آجرهای ساخته‌شده توسط باکتری به نظر می‌رسید، اما شرایط در ماه بسیار سخت است.
در معرض خلأ فضا، آجرهای قمری باید طی یک روز قمری در محدوده دمایی بین 121 درجه سلسیوس تا منفی 133 درجه سلسیوس مقاومت کنند که فشار حرارتی شدیدی را بر آجرها وارد می‌آورد. همچنین، آنها در معرض بمباران ریزشهاب‌سنگ‌ها و پرتوهای کیهانی قرار خواهند گرفت.
«کوشیک ویسواناتان»(Koushik Viswanathan)، پژوهشگر دانشکده مهندسی مکانیک مؤسسه علوم هند، گفت: تغییرات دما روی سطح ماه می‌توانند بسیار چشمگیرتر باشند و این در یک دوره زمانی می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی داشته باشد. آجرهای متخلخل، شکننده هستند و اگر ترک داشته باشند، کل ساختار می‌تواند به سرعت از هم بپاشد.
توانایی تعمیر آجرهای روی ماه پیش از این که به یک پایگاه ماه قمری تبدیل شوند، ضروری است. بنابراین، ویسواناتان و همکارانش به ایده پیشین خود برای استفاده از باکتری اسپوروسارسینا پاستوری بازگشتند، اما این بار نه برای ساختن آجرها، بلکه برای ایجاد یک درزگیر که بتواند شکاف‌ها و سوراخ‌های آجر را پر کند.
پژوهشگران آجرها را از شبیه‌ساز رگولیت پختند و سپس آسیب‌های متعددی را به آنها وارد کردند؛ از جمله ایجاد سوراخ‌ها، بریدگی‌های V شکل و بریدگی‌های نیم‌دایره که همگی ناشی از فرسودگی ساختاری هستند. سپس پژوهشگران مخلوطی را از ترکیب باکتری اسپوروسارسینا پاستوری، صمغ گوآر و شبیه‌ساز رگولیت روی آجرها ریختند و آنها را برای چند روز کنار گذاشتند و اجازه دادند مخلوط به داخل آجر نفوذ کند و هر سوراخ یا شکافی را پر کند.
باکتری‌ها دو کار انجام دادند. اولین کار، ساخت کربنات کلسیم بود که به طور مؤثر شکاف‌ها را پر کرد و دومین کار، تولید پلیمرهای زیستی بود که به مخلوط اجازه داد به آجر بچسبد و دوباره آن را جامد کند. پژوهشگران دریافتند که این کار، 28 تا 54 درصد از مقاومت فشاری پیشین یک آجر را بازمی‌گرداند؛ اگرچه آجرها کاملا به استحکام اولیه خود باز نمی‌گردند.
«آلوکه کومار»(Aloke Kumar) از پژوهشگران این پروژه گفت: ما در ابتدا مطمئن نبودیم که باکتری به آجر متخلخل متصل خواهد شد یا خیر، اما دریافتیم که باکتری‌ها نه تنها می‌توانند مخلوط دوغاب را جامد کنند، بلکه به خوبی به این توده نیز می‌چسبند.
انجام دادن این کار در آزمایشگاه یک موضوع است، اما انجام این کار در شرایط سخت ماه موضوع دیگری است. کومار ادامه داد: یکی از پرسش‌های بزرگ درباره رفتار این باکتری‌ها در شرایط فرازمینی است. آیا ماهیت آنها تغییر خواهد کرد؟ آیا آنها تولید کربنات را متوقف خواهند کرد؟ این موضوعات هنوز ناشناخته هستند.
برای پاسخ دادن به برخی از این پرسش‌ها، پژوهشگران قصد دارند یک نمونه‌ از باکتری اسپوروسارسینا پاستوری را به عنوان بخشی از مأموریت آتی «گاگانیان»(Gaganyaan) به فضا بفرستند که اولین مأموریت فضایی سرنشین‌دار هند خواهد بود و سه فضانورد را در اوایل سال 2026 به فراسوی زمین خواهد برد.
ویسواناتان گفت: اگر چنین اتفاقی بیفتد، بر اساس اطلاعات ما اولین آزمایش در نوع خود با این نوع باکتری خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1057387/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیر نزولی نرخ مشارکت اقتصادی با وجود افزایش نیروی کار

جابه‌جایی بیش از 46 میلیون مسافر هوایی در سال 1403

کشورهای بزرگ جهان چقدر به واردات وابسته هستند؟

قلعه‌نویی و محرمی دوباره همبازی می‌شوند

آموریم: با بدترین یونایتد تاریخ جام می‌گیرم!

لبخند سروش رفیعی در طوفان حواشی

لایک جنجالی بلینگام علیه یامال و بارسلونا

اقدام عجیب فدراسیون اتومبیلرانی؛ ابطال انتخابات کمیسیون‌ها

مهاجری: نساجی به آخر دنیا نرسیده و به روزهای خوبش برمی‌گردد

نگرانی شدید بابت ورزشگاه فجر در لیگ برتر!

احتمال پخش زنده بازی تراکتور از شبکه سه

ششگلانی: تصمیم برگزاری جشن قهرمانی با باشگاه تراکتور است

گلر استقلال به دنبال پاک کردن خاطره تلخ!

تشریح حادثه شهادت رئیسی از زبان محسن منصوری

ابطحی: جعل نام «خلیج فارس» بزرگترین مین در زمین مذاکرات است

ادعای آکسیوس: ویتکاف به شورای امنیت درباره ایران گزارش می‌دهد

عراقچی به هند رفت

نخستین شماره دی‌نما (مجله تصویری بیمه دی)

بهاره رهنما نمایشش را به کهریزک می‌برد

موزیک ویدئوی «این چه حسیه» با اجرای سهراب پاکزاد

دستگیری 392 سارق در کشور؛ 1400 خودرو مسروقه کشف شدند

خواستگار قلابی دختر جوان را زنده به گور کرد

جاسازی 720 کیلوگرم مواد مخدر شیشه در محموله تخم‌ شربتی

سرپرست جدید دانشگاه تهران منصوب شد

تولید آنتی‌بادی‌های قدرتمند با تزریق یک دوز واکسن نانوذره‌ای ضدکرونا

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری

تولید خودرو در یک خودروسازی متوقف شد

و سرانجام طارمی؛ معجزه‌ای در لحظه کلیدی

اورونوف هم مسافر خرم آباد شد

یاسین و سعید صادقی دوباره خط خوردند

تمدید با اینزاگی؛ نقل و انتقالات پرسروصدای اینتر

آخرین پرواز پرسپولیس به برای آخرین دلخوشی فصل

گارناچو: وقتی رونالدو اینجا بود همه چیز فرق می‌کرد

انتصاب مسئول پیگیری ویژه مجمع تشخیص مصلحت نظام

حسین‌زاده: خلیج فارس ریشه در تاریخ و اجماع جهانی دارد

قالیباف وارد استان گلستان شد

جهانگیری: فرصت‌ مذاکره را از دست ندهیم

ویژه‌نامه «خادمان حرم ایران» منتشر شد

اکران فیلمی که برای زیر 15 سال توصیه نمی‌شود

موزیک ویدئوی زانیار خسروی به نام «شب مهتاب»

قتل شوهر با سلاح شکاری

سرقت تلفن همراه از مسافران قطار؛ سارقان به مقصد نرسیدند

انتقال 88 ایرانی محبوس در زندان‌های مالزی به کشور

هشدار سیلاب برای شمال شرق کشور

محققان با هواپیما زباله فضایی سوزان را دنبال کردند

10 عنوان کتاب طنز نشر «میخ» در نمایشگاه کتاب

پیشنهاد تفویض اختیار به استانداران برای مدیریت مصرف برق

کدام یک از مزایای حقوقی کارگران معاف از مالیات است؟

تشکر ایتالیایی ویژه رئال از اینتر!

ششگلانی: تراکتور هم با جشن قهرمانی در بازی فردا موافق است

ویکی پدیاجستجو