راه ترقی

آخرين مطالب

شمایل توافق احتمالی ایران و آمریکا نوشتارها

شمایل توافق احتمالی ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
48 ساعت پس از تایید خبر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از سوی سیدعباس عراقچی، حال محتوای توافق و شمایل آن به پرسش اصلی تبدیل شده است. اینکه هیات‌های دیپلماتیک تهران و واشنگتن روز شنبه با چه دستورکاری و بر سر چه موضوعاتی به مذاکره خواهند پرداخت فعلا مشخص نیست. اما آنچه مشخص است اولویت ترامپ برای محک زدن دیپلماسی و مختصات قدرت در آمریکا از حیث یکدستی ساختار قدرت است که می‌تواند در صورت جدیت طرفین، زمینه‌های یک توافق پایدار را شکل دهد.
رئیس‌جمهور آمریکا با انتخاب استیو ویتکاف، دوست قدیمی خود، به عنوان چهره اصلی مذاکره‌کننده با طرف ایرانی نشان داد که می‌خواهد در مذاکرات پیش ‌رو با زبان دیپلماسی، گفت‌وگوها را پیش ببرد. ویتکاف پیشینه اقتصادی دارد و از افراد نزدیک به ترامپ به شمار می‌رود. او همچنین سابقه تهدید یا مواضع تند علیه ایران را در پرونده خود ندارد. درواقع ویتکاف فردی است که با زبان بازار سخن می‌گوید. علاوه بر ویتکاف، همسویی کنگره، یعنی مجلس نمایندگان و سنا، با کاخ سفید شاید راه را برای مذاکره احتمالی هموارتر کند. هرچند با وجود اینکه جمهوریخواهان امروز در آمریکا قدرت را در اختیار دارند اما توافق با ایران مخالفانی هم در کنگره و دولت دارد و آنها همواره بر طبل جنگ می‌کوبند. البته ترامپ با انتخاب ویتکاف و اعلام مذاکره در روز شنبه نشان داد که فعلا می‌خواهد مسیر گفت‌وگو را در پیش بگیرد.
از جمله ماموریت‌های قبلی ویتکاف به عنوان مذاکره‌کننده اصلی آمریکا می‌توان به میانجیگری بین رژیم صهیونیستی و حماس برای برقراری آتش‌بس شش‌هفته‌ای در غزه که منجر به آزادی 33 نظامی اسیر اسرائیلی در ازای نزدیک به 2000 فلسطینی شد و همچنین مذاکره مبادله زندانیان با روسیه اشاره کرد. او که تا پیش از انتصاب به عنوان «نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه» هیچ سمت و تجربه دیپلماتیکی نداشت، اکنون در کمتر از 4 ماه به یکی از دیپلمات‌های برجسته آمریکایی تبدیل شده که قرار است با مذاکرات روز شنبه در عمان آزمون مهمی را پشت سر بگذارد.
ورود ویتکاف به دنیای سیاست با دوستی نزدیک او با دونالد ترامپ آغاز شد که در دهه 1980 در جریان یک معامله املاک شکل گرفت. پیوند ترامپ و ویتکاف روز به روز بیشتر و عمیق‌تر شد و ویتکاف به یکی از قابل‌اعتمادترین اطرافیان ترامپ تبدیل شد. ویتکاف به داشتن مهارت‌ مذاکره و رویکرد مستقیم شناخته می‌شود.
حال پرسش این است که چگونه می‌توان از این دستورکار مذاکراتی، اولویت دیپلماسی و مزایای یکدستی قدرت در آمریکا استفاده کرد و ایران چه امتیازاتی می‌تواند از آمریکای ترامپ بگیرد؟ همچنین تهران چطور می‌تواند به توافقی با کاخ سفید دست پیدا کند که توسط سنا تایید و تبدیل به یک معاهده شود؟
شروط عقب‌نشینی ترامپ
رحمن قهرمانپور، پژوهشگر مسائل بین‌الملل، درباره شکل توافق احتمالی گفت که ترامپ می‌تواند یک توافق متوسط را به عنوان یک توافق خوب در داخل آمریکا بفروشد که وجه مثبت ماجراست. البته ترامپ می‌خواهد به یک توافق جدید با ایران دست پیدا کند که فراتر از برجام باشد. این توافق جدید از نگاه ترامپ مسائل موشکی، هسته‌ای و منطقه‌ای را در بر می‌گیرد اما ایران اعلام کرده که فقط در موضوع هسته‌ای آماده مذاکره است.
به گفته قهرمانپور، وجه دیگر ماجرا که به عنوان مانع توافق باید به آن توجه کرد، این است که برداشت غالب در آمریکا به این صورت است که ایران در موضع ضعف قرار دارد و این مساله را می‌توان در اظهارات مقامات مختلف آمریکایی مشاهده کرد. این مساله باعث می‌شود که تیم مذاکره‌کننده ایرانی تحت فشار قرار بگیرد و رسیدن به نقطه تعامل و مطلوب توافق دشوار شود.
کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه می‌دانیم ترجیح ترامپ این است که با ایران به توافق برسد، گفت: «اما مشخص نیست که رئیس‌جمهور آمریکا تا چه حد می‌خواهد از مواضع خود عقب‌نشینی کند. این مساله به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله اینکه ترامپ به این جمع‌بندی برسد که ایران آماده توافق است. دومین مساله هم این است که ترامپ در داخل آمریکا موقعیت ‌خوبی داشته باشد و مخالفانش نتوانند او را به کوتاه آمدن در برابر ایران متهم کنند. سوم هم اینکه بتواند فشارهای اسرائیل را به‌نوعی مهار کند. این سه عامل در کوتاه آمدن دونالد ترامپ از برخی خواسته‌هایش از ایران بسیار تاثیرگذار هستند.»
وی افزود: «ما از نظریه بازی‌ها آموختیم که زمانی‌ که خواسته‌های دو طرف خیلی از یکدیگر فاصله داشته باشد، پیدا کردن نقطه تعامل کار بسیار دشواری است. با توجه به مجموعه این شرایط ما باید خیلی محتاطانه برخورد کنیم و نه خیلی خوش‌بین باشیم و نه خیلی بدبین.» این کارشناس تاکید کرد که اختلافات ریشه‌دار بین ایران و آمریکا به‌سرعت قابل‌حل نیست اما در عین حال دو طرف به این جمع‌بندی رسیده‌اند که باید از جنگ و درگیری نظامی اجتناب کرده و مساله را از طریق دیپلماتیک حل‌و‌فصل کنند.
قهرمانپور درباره امتیازات احتمالی که ایران در این توافق از آمریکا خواهد خواست، توضیح داد: «ایران خواهان فروش بدون محدودیت نفت خود خواهد شد زیرا با توجه به تحریم‌های اولیه و ثانویه آمریکا، ایران برای فروش نفت خود با مشکل مواجه شده است. لذا مهم‌ترین دغدغه ایران در حال حاضر این است که تحریم‌های مرتبط با فروش نفت لغو شود. در‌عین‌حال عدم اجرای مکانیزم ماشه و بازگشت تحریم‌های شورای امنیت برای ایران بسیار اهمیت دارد. سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در ایران نیز به عنوان یک ایده مطرح است تا در قالب یک اقدام اعتمادساز مانع از آن شود که کاخ سفید دوباره از برجام خارج شود.» آیا امکانش هست که تهران به توافقی دست پیدا کند که طی آن از ترامپ بخواهد که توافق در سنا تایید شود و در این صورت سرنوشت توافق احتمالی چه خواهد شد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1058546/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وبینار رایگان آموزش ترید / درآمد 100 دلار روزانه بعد از این وبینار دور از ذهن نیست! + 50 هزار ارز په‌په

خودرو 387 میلیون دلار ارز گرفت

خرید تضمینی گندم توسط تعاون روستایی از 6 استان

تغییرات حقوق بازنشستگان کشوری به اردیبهشت موکول شد

ساکت الهامی: اصلا به جام حذفی فکر نمی‌کنم

اشلوت: کیفیت فن‌دایک غافلگیرم کرد

نگرانی در آلمان؛ دروازه‌بان لایپزیش بستری شد!‏

این روزها همه مقابل بارسلونا هت‌تریک می‌کنند

تقدیر کاپیتان‌ها از هواداران زن پرسپولیس

دلهره در اردوی بارسا؛ لواندوفسکی مصدوم شد

آکانی سیمبین رکورد یوسین بولت را شکست

میامی از قعر جهنم آمد و فصل جهنمی دالاس تمام شد

برناردو سیلوا مشتاق پیوستن به بارسلونا؛ باشگاه مخالف است

اورتون 0-2 سیتی؛ موتور تیم پپ دیر روشن شد

سه تیم با شانس فتح سه‌گانه؛ تقویم تیم‌های حاضر در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

خبر سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی درباره اوج گرفتن خبرهای جعلی در طول مذاکرات

سفیر ایران: لبنان به سوی پیروزی بر شیاطین زمین گام برمی‌دارد

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: در مواجهه با ایران روش‌های دیپلماتیک مورد قبول است

لارنس نورمن: گروسی با ویتکاف دیدار کرد

نظر رئیس سابق میز ایران در سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل درباره مذاکرات تهران-واشنگتن

خانواده‌های شهدا و ایثارگران ذخایر ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند/ باید از ظرفیت نخبگان ایثارگری استفاده شود

پوریا تو بچه پولدار بودی؟

رحمان و رحیم پایتخت : فردای بعد از یکی از سکانس‌ها مردم ما را با دست در خیابان نشان می‌دادند

جواب دلسوزی های خواهرش رو چه جوری داد

پوریا پورسرخ : در بچگی خجالتی بودم!

آهنگ دلی و جدید «خودم» با صدای سهراب پاکزاد

وقتی ملودی «پدر خوانده» به زبان های مختلف اجرا میشه!

یکی از نیروهای امنیتی در حین مأموریت شهید شد

پیکر غزاله بعد از حادثه چه شد؟

بیشترین علت تصادفات رانندگی در تهران

وزیر بهداشت: سهم سلامت از تولید ناخالص ملی نزدیک به 6 درصد است

سرعت بالای وانت، پاکبان را به گام مرگ کشاند

تصاویر کیتی پری در فضا؛ واقعی یا فیک؟

داستان جالب «کودک حلوا فروش » در مثنوی معنوی

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

پیام سعودی چه بود؟

استراتژی هوشمندانه از مسکو تا رم

شرایط بهره مندی از طرح رایگان چکاپ سلامت اعلام شد

پیش‌بینی مسیر پرچالش بازار نفت در سال 2025

ترکیب منتخب سویا اگر ستارگانش را نمی‌فروخت؛ با حضور سرخیو راموس و راکیتیچ

قدردانی درک لانسفورد از رقبایش: هادی چوپان و سمسون داودا من را بهتر کردند

رتبه‌بندی مدعیان توپ طلای 2025؛ سقوط بازیکنان رئال مادرید

گل سوم سلتاویگو به بارسلونا توسط بورخا ایگلسیاس

گل دوم بارسلونا به سلتاویگو توسط اولمو

آزمون و عزت‌اللهی آماده بالا بردن جام

گل سوم بارسلونا به سلتاویگو توسط رافینیا

اقدام عجیب پرسپولیس در خصوص سیدجلال حسینی

بازگشت دوباره برای وفاداری؛ ساکت الهامی: فقط یک دیوانه این چالش را قبول می‌کرد

استوری کنایه آمیز مجری سابق تلویزیون علیه پرسپولیس؛ فکت رسانه‌ای و کارما

گرانترین بازیکن پرسپولیس از چشم افتاد!