راه ترقی

آخرين مطالب

فرار سرمایه از تولید؛ چرا پول‌ها به طلا و سکه می‌روند؟ اقتصاد

فرار سرمایه از تولید؛ چرا پول‌ها به طلا و سکه می‌روند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر /بررسی‌های اقتصادی نشان می‌دهد که کشورهایی که توانسته‌اند سرمایه‌گذاری‌های هدفمند دربخش تولید را افزایش دهند، علاوه‌بر اشتغال پایدار، به رشد اقتصادی قابل توجهی نیز دست یافته‌اند.
سرمایه‌گذاری در بخش تولیدی، موتور محرک اقتصادی و عامل اصلی رشد پایدار درهر کشوری است. بررسی‌های اقتصادی نشان می‌دهد که کشورهایی که توانسته‌اند سرمایه‌گذاری‌های هدفمند دربخش تولید را افزایش دهند، علاوه‌بر اشتغال پایدار، به رشد اقتصادی قابل توجهی نیز دست یافته‌اند. برای مثال طبق گزارش بانک جهانی، افزایش 10 درصدی سرمایه‌گذاری در تولید می‌تواند منجربه رشد 2 تا 3 درصدی در تولید ناخالص داخلی شود. در ایران، باوجود ظرفیت‌های عظیم صنعتی و منابع غنی، سهم سرمایه‌گذاری در تولید به ویژه بخش خصوصی همچنان پایین است. براساس آمارهای رسمی، نرخ تشکیل سرمایه ناخالص در دهه اخیر کاهش داشته و از حدود 30 درصد درسال‌های قبل به کمتراز 20 درصد در سال‌های اخیر رسیده است که این موضوع زنگ خطری برای آینده تولید و اشتغال کشور محسوب می‌شود. بادرنظر گرفتن شعار سال 1404 بامحوریت سرمایه‌گذاری برای تولید، ضروری است که سیاست‌های حمایتی در راستای جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی به سمت بخش تولیدی هدایت شود. در این مسیر، تأمین مالی مناسب، کاهش موانع اداری، حمایت از کارآفرینان و بهبود فضای کسب و کار از جمله راهکارهایی هستند که می‌توانند به تحقق این هدف کمک کنند. اکنون زمان آن رسیده است بارویکردی علمی و عملی، موانع سرمایه‌گذاری در تولید را برطرف کرده و مسیر رشد اقتصادی کشور را هموار سازیم.
حرکت به سمت تولید: زمانی که پیش فروش سکه و طلا توسط رئیس بانک مرکزی حذف شود.
یکی از موانع اساسی در مسیر رونق تولید کشور، عدم هدایت منابع مالی مردم به سمت بخش‌های مولد است. درسال‌های اخیر، پیش فروش سکه و طلا به یکی از راه‌های جذاب سرمایه‌گذاری برای مردم تبدیل شده است. طبق آمار بانک مرکزی، در سال 1401، بیش از 5 میلیون سکه توسط بانک مرکزی در قالب پیش فروش به مردم عرضه شد. این رقم معادل حدود 15 هزار میلیارد تومان است که این منابع می‌توانستند به جای هدایت به سمت بازارهای غیرمولد ، به سمت بخش‌های تولیدی و صنایع مولد سوق یابند.
چرا پیش فروش سکه مانع حرکت به سمت تولید می‌شود؟
هرساله بخش بزرگی از نقدینگی مردم به سمت خرید سکه و طلا می‌رود و به‌جای اینکه در تولید هزینه شود، دربازارهای غیرمولد قفل می‌شود. برای مثال اگر تنها 10 درصد ازاین 15 هزار میلیارد تومان که مردم درخرید سکه سرمایه‌گذاری کرده‌اند، به بخش تولیدی اختصاص یابد؛ یعنی حدود 1500 میلیارد تومان، می‌توان انتظار داشت که رشد قابل توجهی در صنایع مختلف و به‌ویژه صنعت‌های انرژی‌بر، مانند صنعت فولاد و سیمان مشاهده شود. طبق گزارش‌های مرکز آمار ایران، سرمایه‌گذاری 1500 میلیارد تومانی دربخش صنعت می‌تواند به افزایش 4 الی 5 درصدی تولید صنعتی و درنتیجه افزایش تولید ناخالص داخلی کشور منجر شود.
طبق آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، هر یک میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در بخش صنعت، به‌طور متوسط می‌تواند به 50 نفر شغل مستقیم ایجاد کند. حال اگر 1500 میلیارد تومانی که در خرید سکه و طلا خرج می‌شود، به بخش تولید تخصیص یابد، این مبلغ می‌تواند منجر به ایجاد حدود 75 هزار شغل مستقیم در بخش‌های مختلف صنعتی و تولیدی شود. این درحالی است که درحال حاضر نرخ بیکاری در کشور حدود 10 درصد است و این میزان سرمایه‌گذاری در کاهش چشمگیر نرخ بیکاری می‌تواند مؤثر واقع شود. فارغ از نکته بیان شده، طبق گزارش‌های اقتصادی، این سرمایه‌گذاری می‌تواند باعث افزایش 2 تا 3 درصدی تولید ناخالص داخلی کشور شود.
با نگاهی به داده‌های بانک مرکزی از پیش‌فروش سکه در سال 1403، می‌توان به نحو بهتری بحث خود را ارائه و تبیین کرد. بانک مرکزی در بهمن ماه 1403 طرح پیش فروش 1 میلیون قطعه سکه طلا را آغاز کرد. در این مرحله، قیمت سکه‌ها براساس موعد تحویل و نوع سکه به شرح زیر بود:
مرحله اول پیش فروش:

نوع سکه
تحویل 31 خرداد 1404( ضرب 1386)
تحویل 30 مرداد 1404( ضرب 1404)
تحویل 30 مهر 1404( ضرب 1404)
سکه تمام بهار آزادی
64٬500٬000 تومان
62٬000٬000 تومان
59٬500٬000 تومان
نیم سکه
36٬200٬000 تومان
34٬800٬000 تومان
33٬400٬000 تومان
ربع سکه
18٬150٬000 تومان
17٬450٬000 تومان
16٬750٬000 تومان

مرحله دوم پیش فروش (اسفند 1403):
نوع سکه
تحویل 31 اردیبهشت 1404
تحویل 31 تیر 1404
سکه تمام بهار آزادی (ضرب 1386)
65٬700٬000 تومان
63٬150٬000 تومان
ربع سکه (ضرب 1386)
18٬150٬000 تومان
17٬800٬000 تومان

مرحله سوم پیش‌فروش (اسفند 1403):
نوع سکه
تحویل 28 آبان 1404( ضرب 1404)
سکه تمام بهار آزادی
59٬350٬000 تومان
نیم سکه
33٬300٬000 تومان
ربع سکه
16٬700٬000 تومان

لازم به ذکر است اطلاعات دقیقی درباره تعداد سکه‌های پیش فروش شده درهر مرحله در دسترس نیست. حال محاسبه آن برعهده شما!! باتوجه به اعدادی که در بالا اعلام شده، اگر این منابع مردمی به سمت تولید و سرمایه‌گذاری در تولید حرکت می‌کرد، چقدر تولید ناخالص داخلی و در نتیجه آن رشد اقتصادی رخ می‌داد. طبق گزارش مرکز آمار و مرکز پژوهش‌ها سرمایه‌گذاری در طلا و سکه حدود 60 درصد براورد شده است. این درحالی است که در بخش تولیدی سرمایه‌گذاری چیزی در حدود 10 الی 15 درصد بوده است که اگر آن 60 درصد نیز به سمت تولید سوق داده شوند، گام بلندی در راستای تحقق سرمایه‌گذاری برای تولید برداشته خواهد شد.
درمجموع، هدایت نقدینگی مردم به بازارهای غیرمولدی مانند پیش‌فروش سکه، نه‌تنها مانعی برای رشد اقتصادی است، بلکه باعث افزایش بیکاری، تورم و ناپایداری اقتصادی است. وظیفه دولت به‌جای پیش فروش سکه، ایجاد سازوکارهای جدید و سوق دادن مردم به سمت سرمایه‌گذاری در تولید است نه صحبت در مورد سکه و طلا. اگر دولت به این سمت حرکت کند و سازوکارهای لازم برای تولید ایجاد کند، رشد اقتصادی چندین برابر می‌شود و در کنار آن موجب افزایش اشتغال و کاهش فشار تورمی می‌شود. اکنون زمان آن است که دولت به‌جای استفاده از سیاست‌های کوتاه‌مدت، رویکردهای بلندمدت و پایدار برای حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری مولد اتخاذ شود. با ادامه روند فوق، صرفاً فضای بازارهای غیرمولد جذاب‌تر باقی می‌ماند و نمی‌توان به سوق‌دهی سرمایه مردم در امر تولید امیدوار ماند.
معین قرابی تهرانی - پژوهشگر اقتصادی

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1059669/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

سیاست‌های ارزی و پولی، کلید رشد پایدار بازار سرمایه

پیش بینی قیمت طلا و سکه یک اردیبهشت

لایحه کاهش مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی چه می گوید؟

اختلاف نتانیاهو با رئیس شاباک بالا گرفت

سرشناس‌های قضاوت لیگ یکی شدند!

رسول‌پناه: با پول بانک شهر قهرمان آسیا می‌شدیم

مصدومیت شدید ستاره دورتموند کواچ را ترساند!

حاتمی: محکوم به کسب پیروزی در گرگان هستیم

بهترین واکنش های هفته بیست و پنجم لیگ برتر

تیر دروازه های هفته بیست و پنجم لیگ برتر

چمپیونزلیگ زنان؛ بارسا چلسی را نابود کرد!

واکنش هوادار مجروح پرسپولیس به شایعه عجیب

ایمانِ خوب به استقلال برگشت!

مگوایر لیون را در لیگ ‌1 سوژه کرد!

پیش‌نویس فرمان اجرایی ترامپ برای بازسازمان‌دهی وزارت خارجه آمریکا؛ سمت فرستاده ویژه در امور ایران حذف خواهد شد

گاردین: روسیه ممکن است نقشی کلیدی در توافق هسته‌ای ایران ایفا کند

چهره ها/ هوتن شکیبا و صابر ابر در پشت صحنه «تاسیان»

من و رفیقم وقتی قراره تو مراسم عزا نخندیم!

چهره ها/ تیپ تابستانی بهرام افشاری

استعداد باورنکردنی «محسن تنابنده» در گویش های زبان و لهجه

ابراهیم حاتمی‎ کیا: «کارن همایونفر» استاد پرواز در موسیقی است

چهره ها/ «نازنین بیاتی» با تیپ یکدست مشکی ظاهر شد

دوازده فیلم بزرگ دیزنی در سال 2025

ده انیمه برتر سال 2025 که شما را شگفت زده می‌کنند

چهره ها/ عکس هایی جالب از بازیگران «تاسیان»

چهره ها/ عکس زیبای گوهر سریال «باخانمان» پربازدید شد

موزیک ویدئوی زیبای رضا بهرام به نام «از عشق بگو»

موسیقی بی کلام «چکامه‌ای برای آدلین» رنگین‌کمانی از احساسات

از سوژه ای که موضوع بیست و سی شد تا تلنگر به مجریان رسانه ملی در زبان معیار امشب

آمار قابل تامل از وضعیت تاییدیه ایمنی بیمارستان‌های تهران

کاهش 50 درصدی مجروحین حریق در سال 1403

متهم: همسر پسرخاله‌ام را کشتم چون من را ربود

بمب غیرهسته‌ای چین، دنیا را شوکه کرد

دستگاهی که زلزله را از فضا پیش‌بینی می‌کند

اولین بخشش خدا

نگاه دانشمندان و بزرگان جهان به شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی

تبلیغات اغواکننده ارتش روسیه برای جلب جنگجویان چینی

کمپین معلولان تعطیل شد

زور هیچکس به مافیای خودروسازی نمی‌رسد

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی

پیش بینی بورس دوشنبه یک اردیبهشت 1404

نماینده مجلس: 6 میلیون مستأجرند و 2 میلیون خانه خالی داریم که باید بین مردم تقسیم شوند

تدوین برنامه تامین مسکن برای 6 دهک جامعه

پردرآمدها 3 برابر کم‌درآمدها لبنیات مصرف می‌کنند

لالیگا اصرار دارد؛ پنالتی برای بارسا درست اعلام شد

مصدوم نساجی با عصا برگشت و روحیه داد!

فراخوان جدید برای هواداران استقلال

قهرمانی تاریخی و‌ حماسی ازبکستان در فوتبال آسیا

ادای احترام ملوان به کاپیتان فقید پرسپولیس