راه ترقی

آخرين مطالب

«نوسانات ساختگی»؛ واکنش «کیهان» به کاهش قیمت دلار پس از مذاکرات نوشتارها

«نوسانات ساختگی»؛ واکنش «کیهان» به کاهش قیمت دلار پس از مذاکرات
  بزرگنمايي:

راه ترقی - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
قیمت دلار، تتر و طلا که در هفته‌های اخیر به طور هیجانی بالا رفته بود، با وجود اینکه هنوز مذاکرات ایران و آمریکا تمام نشده و نتیجه آن مبهم است، کاهشی شده تا باز هم دوگانه ساختگی «مذاکره- معیشت» به ابزاری برای فشار به تیم مذاکره‌کننده تبدیل شود.
بازار
روند قیمتی در بازارهای ارز، طلا و سکه از صبح شنبه کاهشی بوده و با وجود اینکه هنوز مذاکرات تمام نشده و نتیجه آن مبهم است، صرفا با اعلام مثبت بودن مذاکرات از سوی ایران و آمریکا، دلار آزاد و تتر به دامنه 80 هزار تومان سقوط کرد که نشان از مصنوعی بودن نوسانات شدید ارزی و بی‌ارتباطی آن با تحولات بنیادی اقتصاد است؛ چرا که آن زمان که به 107 هزار تومان رسید اتفاق اقتصادی خاصی رخ نداده بود و حالا که به دامنه 80 هزار بازگشته هم اتفاقی نیفتاده است.
در واقع نوسانات بازار ارز، بیش از آنکه تابع تحولات اقتصادی و بنیادی باشد، تابع منافع کسانی است که از قطعنامه 598 به بعد، مذاکره را به وسیله ماندن در ارکان ثروت و قدرت تبدیل کرده‌اند و در این بین با استفاده از ابزار رسانه و عملیات روانی، مردم ناآگاه و نگران از آب رفتن پس‌اندازهایشان را هم در هجمه‌های «بخر- بفروش» قربانی می‌کنند.
تتر شنبه شب به 85 هزار تومان رسید و یکشنبه در نرخ 89 هزار تومان در نوسان بود. تتر معمولاً به دلار آمریکا وابسته است و تغییرات آن به شدت بر بازار ارز و حتی بازارهای دیجیتال تأثیر می‌گذارد. قیمت دلار هرات نیز بین 88 تا 89 هزار تومان در نوسان بود.
فعالان بازار ارز می‌گویند که بین معامله‌گران دلار به مرز 90 هزار تومان رسید. بازاری‌ها معتقدند در روزهای آتی شاهد ادامه روند کاهشی قیمت‌ها در بازار طلا و ارز خواهیم بود اما با توجه به اینکه دولت و طرفداران مذاکره، قیمت‌ها را بالا و پایین می‌کنند همه چیز مبهم است. قیمت سکه نیز از دامنه 90 میلیون به دامنه 70 میلیون تومان بازگشته است؛ هر گرم طلای 18 عیار هم که در هفته‌های اخیر در کانال هشت میلیون تومان بود به کانال شش میلیون تومان رسیده است. در این بین، شاخص کل بورس هم در معاملات روز یکشنبه 24 فروردین ماه با رشد 62 هزار واحدی به دو میلیون و 908 هزار واحد رسید.
تجربه‌های تلخ گره زدن‌ها
برخی معتقدند؛ بازار ارز، طلا و سکه حساسیت زیادی به تحولات سیاسی و اقتصادی، به ویژه مذاکرات بین‌المللی، پیدا کرده است. اگر بازار احساس کند که مذاکرات به کاهش تحریم‌ها، بهبود روابط اقتصادی یا افزایش اعتماد به ایران منجر می‌شود، این می‌تواند به تقویت ارزش ریال و کاهش تقاضا برای ارزهای خارجی منجر شود. این در حالی است که قبل از قطعنامه 598 نیز همین حرف‌ها زده می‌شد اما پس از قبول قطعنامه و با شروع دولت سازندگی، وضع اقتصادی به مراتب بدتر از زمان جنگ شد و رکوردهای تاریخی در تورم و نرخ ارز بجا ماند.
وعده بهبود وضع اقتصادی در صورت مذاکره با اتحادیه اروپا، تروئیکای اروپایی، 1+5، برجام و... هم داده شد، اما پس از همه اینها وضع بدتر شد که بهتر نشد. دلیلش این است که هدف مذاکره غربی‌ها، تضعیف ایران است نه تقویت کشورمان. 
البته بعد از پایان مذاکرات و در شرایطی که بازار به نتیجه‌ای خوش‌بینانه از این مذاکرات نگاه می‌کند معمولاً یک موج خوش‌بینی در بازار شکل می‌گیرد که می‌تواند در کوتاه‌مدت منجر به کاهش قیمت‌ها شود، اما با گذشت دوران ماه عسل، اوضاع حتی ممکن است بدتر از قبل مذاکره شود.
بنابراین، با توجه به عدم تعادل شخصیت ترامپ و اطرافیانش که خوش‌بینی به هر توافقی را به بدبینی تبدیل می‌کند؛ عقل حکم می‌کند که نباید بازارها را به مذاکره گره زد؛ همان‌طور که در مذاکرات وین (2021-2022) هم، هر خبر مثبت دلار را تا 25 هزار تومان پایین می‌‌آورد و هر خبر منفی تا 33 هزار تومان بالا می‌برد؛ بدون اینکه تغییری در واقعیت اقتصادی و حتی سیاسی رخ بدهد.
مذاکرات هسته‌ای معمولا طولانی‌ است و طولانی بودن مذاکرات، شرطی شدن اقتصاد ایران را تشدید می‌کند و به نوسانات ارزی، تورم بالاتر، افت بورس، کاهش سرمایه‌گذاری و فشار معیشتی دامن می‌زند. اقتصاد شرطی شده به نتیجه مذاکره، برنامه‌ریزی نمی‌کند و رشد اقتصادی در آن متوقف می‌شود و حتی کاهش می‌یابد. شرطی شدن اقتصاد ایران به رکود از طریق کاهش سرمایه‌گذاری، افت تقاضا، نوسانات ارزی، فرار سرمایه، و تشدید کسری بودجه منجر می‌شود. 
منشأ مشکلات اقتصادی کشور
آمریکا و اروپا؛ پذیرش مذاکره را نشانه ضعف ایران و شرایط اقتصاد کشور را حاصل تحریم‌های خود می‌دانند، حال آنکه ایران در عرصه ارائه خدمات عمومی به مردم، یکی از ارزان‌ترین کشورهای جهان است.
دلیل مشکلات اقتصادی کشور و مردم، کنار گذاشته شدن مردم از اقتصاد و منافع آن است. ایران در گسترش بخش خصوصی- به دلیل انحصارگری افرادی که اتفاقاً طرفدار غرب هستند و منافع از انحصار و بنگاه‌های بزرگ اقتصادی دارند- موفق نبوده تا جایی که این انحصارگران که بعضاً در دولت‌ها نفوذ داشته‌اند، حتی از ارائه زمین رایگان به مردم برای مسکن‌سازی و گسترش مالکیت‌های خصوصی کوچک و متوسط در بخش‌های اغلب صنعتی جلوگیری می‌کنند، اما به بخش معیشت؛ یعنی و آب و برق و نان و گوشت که می‌رسند خواهان رهاسازی قیمت به نام خصوصی‌سازی و کاهش تصدی‌گری می‌شوند! کسی منکر فشار تحریم‌های خارجی نیست، اما مشکلات و ضعف اقتصادی ایران، منشأ داخلی دارد. حلقه بسته ذی‌نفعان اقتصاد موجب حذف مردم از بهره‌گیری از کیک اقتصاد و در نتیجه حذف رقابت، قیمت کالاها و خدمات بسیار بالاست. 

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1060675/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

1200 همت منابع سرمایه گذاری شرکت‌های دولتی از کجا تامین می‌شود؟

جزئیات جدید از یک اختلاس برنجی

افزایش بدهی کشورهای جهان

فابرگاس: هزار بار گفته‌ام که مربی میلان نمی‌شوم

کلیپ باشگاه سپاهان برای دیدار امروز برابر پرسپولیس

واکنش تند 2 باشگاه مدعی به تاریخ شروع فصل جدید

سری A سهمیه اضافه‌اش در لیگ قهرمانان را از دست داد

تاریخ‌سازی‌های تمام نشدنی فرناندز در یونایتد

رکورد ویژه بارسلونا با مدیریت بی‌نقص فلیک

عالمی: مدعی نیستیم اما باز هم داوری علیه استقلال است

مدیر عامل نساجی: ساکت استعفای کتبی بدهد

تمرینات بارسلونا پیش از دیدار با سلتاویگو

برترین لحظات دیدار لاتزیو - آاس رم

وزیر اطلاعات: ما نباید داستان مذاکره را هیجانی کنیم

وزارت خارجه آمریکا: اظهارات رسانه‌ای بازتاب روند واقعی مذاکرات با ایران نیست

عراقچی در نشست مشترک با لاوروف: «معاهده جامع راهبردی» پایه های روابط جدید ما را تشکیل می‌دهد

پدرام کریمی فقط با سلام و علیکش دل مهران رو برد!

رفاقت واقعی و زیبای بهرام افشاری و هوتن شکیبا چقدر زیباست

پشت صحنه قسمت پایانی پایتخت هفت در مشهد ، حرم امام رضا(ع)

آهنگ «حنا» با خوانندگی مهدی احمدوند

بهزیستی: 5500 نخبه دارای معلولیت داریم

آمار معلمان تهرانی در شرف بازنشستگی اعلام شد

خودروی سمند با 2 سرنشین مست توقیف شد

عبور مرموز ماهواره استارلینک با رد رنگی در تصویر «گوگل‌مپس»!

«پندهای مولوی»‌ در بازار کتاب

قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی‌ دستوری شد

معاون اسبق وزیر صمت: مصرف انرژی در ایران 3 برابر ترکیه است

یونایتد جانشین اونانا را انتخاب کرد

مهاجم برزیلی در فولاد شهر خون به پا کرد!

بازگشت ستاره گران‌ قیمت الهلال پس از 48 روز

سکوت مطلق امباپه پس از هو شدن در برنابئو

سپاهان به یک‌ امتیاز هم قانع است

راهیابی وفایی به مرحله اصلی اسنوکر قهرمانی جهان 2025

هزینه‌های سنگین فصل فاجعه‌بار رئال

رونمایی از میلاد عبادی‌پور در لباس تیم جدید

فرصت ویژه برای بازیکن مغضوب پرسپولیسی‌ها!

تاج و تخت استقلال پس از 10 سال نابود شد

وزیر خارجه آمریکا خواستار فعال‌شدن «مکانیزم ماشه» علیه ایران شد

عراقچی درباره پیام کتبی رهبری به پوتین: ایران، روسیه را شریک اصلی و راهبردی خود می‌داند

بابک حمیدیان: نمیخواستیم مردم بفهمن که ما ازدواج کردیم

با توجه به نقش های مثبتی که بازی می کنید تا حالا شده کاری انجام بدید و از دید دیگران بد باشه؟

شوخی حسینی‌بای با مدل موی ارشادِ پایتخت!

مرگ سالانه بیش از 40 هزار ایرانی به دلیل آلودگی هوا

خفت‌گیری از پیرزن در اسلامیه تهران؛ پرونده در دست پیگیری است

بخشی از کتاب/ مامان و معنای زندگی

کوه‌های یمن و بلعیده شدن اعتبار آمریکا

جایگاه‌های سوخت ملزم به نصب شارژر برقی شدند

دو سناریوی بازار طلا در روز‌های آینده

آقایی‌پور‌‌ به دنبال شکست طلسم مقابل پرسپولیس

فلیک جشن قهرمانی مقابل رئال را ممنوع کرد!