راه ترقی

آخرين مطالب

چرا ضیاء موحد سراغ «سعدی» رفت؟ انديشه

چرا ضیاء موحد سراغ «سعدی» رفت؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /ضیاء موحد با بیان اینکه چیز ماندگاری در آثار سعدی هست که خود او هم متوجه بوده است، می‌گوید: طرز به‌کار بردن زبان و زیبایی‌های زبان باعث شده که امروزه سراغ سعدی می‌رویم وگرنه سراغ شاعران دیگر می‌رفتیم.
کتاب «سعدی» ضیاء موحد، یکی از تک‌نگاری‌هایی است که درباره‌ زندگی و آثار این شاعر مطرح ایرانی نوشته شده و در معرفی آن آمده است: این اثر آغاز خوبی برای مطالعه در باب سعدی و آثارش است که مولف با زبانی روشن، روان و با تکیه بر آثار سعدی از جنبه‌های گوناگون هنر و زندگی سعدی سخن می‌گوید.
ضیاء موحد، شاعر و منطق‌دان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اینکه چرا سراغ سعدی رفته تا کتابی درباره این شاعر بنویسد، بیان کرد: داستانش به سال‌ها قبل و زمانی که در سال‌های اول دبیرستان بودم، برمی‌گردد؛ به کتابخانه شهرداری اصفهان رفته بودم. نمی‌دانم چه‌ اتفاقی افتاد که خواستم دیوان سعدی را به من بدهند؛ شاید جایی دیده بودم یا بر حسب کنجکاوی سراغش رفته بودم. کتاب را گرفتم و زمانی که در مقدمه به «سنگ سراچهٔ دل به الماس آب دیده می‌سفتم» رسیدم از این تصویرها و مضاف و مضاف‌الیه‌ها خیلی خوشم آمد و داشتم لذت زیادی می‌بردم. کسی که پشت من نشسته بود از در مخالفت درآمد که چرا این همه تعریف می‌کنی؟ چرا از فلان شاعر و فلان نویسنده چیزی نمی‌گویی؟ من هم جواب او را می‌دادم. رئیس کتابخانه از افراد معروف اصفهان، حبیب‌الله مکرم حبیب‌آبادی اصفهانی که همیشه ریش حنابسته‌ای هم داشت و بعدا فهمیدم از فضلای اصفهان است، آمد و از اینکه ما دو دانش‌آموز بر سر شاعران ایران بخصوص برگزیدن سعدی صحبت می‌کنیم، لذت برد، هرچند گفت خب شما الآن سر وصدا نکنید، بقیه دارند کتاب می‌خوانند. این اولین برخورد من با دیوان سعدی و حرف زدن با دانش‌آموز دیگر درباره این شاعر بود.
او با بیان اینکه بحث درباره سعدی بعدها نیز تکرار شد، گفت: البته این‌بار بحث در میان دو دانش‌آموز نبود، بلکه میان آدم‌هایی بود که سن و سالی داشتند و من هم دبیرستان را تمام کرده بودم و به دانشگاه می‌رفتم؛ در جایی دوستان جمع بودند و دیدم دو نفر دارند با هم صحبت می‌کنند. یکی از سعدی دفاع می‌کرد و آن دیگری از حافظ. بحث آن‌ها را گوش می‌دادم و دیدم قضیه خیلی بیخ دارد و حتی آن مقداری را که من از سعدی خوانده‌ام، آن‌ها نخوانده‌اند که بتوانند تجویدی کنند. خلاصه با خودم گفت خوب است کتابی بنویسم و نظر خودم را در این موارد بگویم. با گذشت سال‌ها تجربه‌ای کسب کرده بودم و آشنایی بیشتری با سعدی پیدا کرده بودم و این شد که کتاب را نوشتم؛ ولی کسانی که آنجا بودند و مخالفت می‌کردند، دیگر سنشان گذشته بود که بخواهند به این چیزها توجه کنند. در کتاب دعوای بین سعدی و حافظ نبود، اصولاً آن‌ها با ادبیات پندآموز مشکل داشتند و خودشان هم نمی‌دانستند چه دارند می‌گویند.
این شاعر خاطرنشان کرد: ادبیات پندآموز سعدی مبنای بسیاری از اندرزنامه‌هاست که امروزه اسمشان هم فراموش شده ولی «گلستان» سعدی همچنان هست، «بوستان» سعدی همچنان هست و همچنان هم خواهد بود. اما چرا «گلستان» و «بوستان» ماندگار هستند؟ در کتاب «سعدی» توضیح داده‌ام و امیدوارم همان مقدار بتواند کمک کند.
او درباره اینکه آیا سعدی با گذشت چند سده تازگی خود را حفظ کرده است، توضیح داد: بله. اگر حفظ نکرده بود، کسی سراغش نمی‌رفت. چرا آن اندرزنامه‌ها و پندنامه‌ها که تعدادشان هم خیلی زیاد است و مفصل‌تر هم هستند مثلا «قابوس‌نامه» مطرح نیستند؟ پس چیز ماندگاری در آثار سعدی هست که خود او هم متوجه بوده که در دیپاچه «گلستان» آورده است: «کتاب گلستان توانم تصنیف کردن که باد خزان را بر ورق او دست تطاول نباشد و گردش زمان عَیش ربیعش را به طَیش خریف مبدل نکند.» 
موحد درباره اینکه کدام بیت از سعدی را همیشه زمزمه می‌کند، گفت: سعدی بیت‌های بسیاری دارد، در مدتی که همه‌جا تعطیل بود و به اینترنت پناه می‌بردیم، می‌دیدم چقدر شعر سعدی را به مناسبت‌های مختلف می‌خوانند، در صورتی که این موضوع درباره حافظ معروف است. درباره سعدی، معروفیت چه در غزلیات و چه آثار دیگر کم است در حالی‌که آثار سعدی خیلی زیاد است. این موضوع ناشی از عدم آشنایی‌شان با سعدی است. «گلستان» 100 صفحه است که 40 صفحه‌اش ضرب‌المثل شده است؛ به قول سعدی «ذکر جمیل سعدی که در افواه عوام افتاده است».
او تأکید کرد: لباس هنری و ظرافت‌های زبان فارسی و تسلطی که در به کار بردن ظرافت‌های زبان فارسی داشته، «گلستان» را «گلستان» کرده و «بوستان» را «بوستان».
ضیاء موحد درباره اینکه آیا زبانی که سعدی به کار برده باعث شده فراتر از مرزهای ایران برود و شاعر شناخته‌شده‌ای در جهان باشد، گفت: بله. جواد حدیدی در کتاب «از سعدی تا آراگون» که تز دکتری‌اش بوده، درباره تأثیرات سعدی بر ادبیات غرب ذکر می‌کند؛ از شعر «گلی‌ خوش‌بوی‌ در حمام‌ روزی/ رسید از دست‌ محبوبی‌ به‌ دستم» تا «اگر باران به کوهستان نبارد/به سالی دجله گردد خشک‌رودی» و... . 
این شاعر با بیان اینکه طرز به‌کار بردن زبان و زیبایی‌های زبان باعث شده که امروزه سراغ سعدی می‌رویم وگرنه سراغ شاعران دیگر می‌رفتیم، گفت: پند و اندرزها زیر سلطه زیبایی نثر و قدرت بیان سعدی محو می‌شود. حتماً بعضی اندرزهای سعدی زمانش گذشته اما از اهمیت شعر او کم نکرده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1065506/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان ثبت‌نام وام شهریه دانشجویی مشخص شد

سیگاری‌ها 35 هزار بنز را دود کردند

آمار عجیب از پاستور: کل سهم دولت از درآمد نفت صرف ناترازی‌ها می‌شود

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید

کاهش 55 درصدی قدرت خرید مردم در 10 سال گذشته

پایان زیرسازی چمن شماره 2 ورزشگاه نقش جهان

اعلام زمان جدید برگزاری 4 دیدار معوقه سری A ایتالیا

تقوی: کسی حق ندارد تمرکز ملی‌پوشان والیبال را به هم بزند

فتح‌الله‌زاده: از این همه انتقاد از درویش تعجب می‌کنم

سوآرس گلزنی را از یاد برده است؟

دیوانه آرژانتینی عشق رونالدو که به مسی علاقه نداشت

توضیح نمایندگی ایران در نیویورک درباره لغو سخنرانی عراقچی در کنفرانس واشنگتن

پیام تسلیت ظریف برای درگذشت پاپ فرانسیس

ظریف: بر اساس یک نگاه واقع بینانه باید با روسیه رابطه برقرار کنیم

چه به سر عزیز من اومده

رفاقت های قدیمی و به یاد ماندنی

دوتار نوازی هراتی توسط استاد «گدا محمد هروی»⠀

جزئیات حادثه واژگونی هواپیمای آموزشی منتشر شد

بیمه تکمیلی درمانی بازنشستگان تمدید شد

تصادف مرگبار دوچرخه سوار با پژو 206

اسپیس‌ایکس دهمین گروه از ماهواره‌های جاسوسی آمریکا را پرتاب کرد

غزل زیبایی از مولانا

مدیرعامل فرابورس: اتفاقات سال 99 بورس تکرار نخواهد شد

ناترازی برق تابستان امسال بین 10 هزار تا 24 هزار مگاوات

پرداخت وام 50 میلیون تومانی با کارت یارانه تکذیب شد

ثبت‌نام وام شهریه دانشجویی از امروز آغاز شد

پی‌اس‌جی انتقامش را از رئال گرفت!

ازدحام زودهنگام در کوچه باشگاه پرسپولیس

پایان لیگ بین‌المللی اسکی آلپاین با معرفی نفرات برتر

دوپلانتیس راز موفقیتش در پرش با نیزه را فاش کرد

رئیس پیشین فدراسیون بسکتبال در اسکیت پست گرفت

دلیل خروج ناگهانی بازیکن منچستریونایتد از اولدترافورد

لاپورت در آستانه‌ جدایی از النصر

خروجی جلسه باشگاه پرسپولیس، ابقای درویش؛ اگر امشب وتو نشود!

مهمانپرست: ایران با رویکردی مبتنی بر منافع ملی وارد گفتگوها شده است

اژه‌ای وارد چین شد

اون باعث مرگ پسرم شد

هنرمند باید مخاطبش تاریخ باشد و در آینه تاریخ خودش را ببیند

خاطره جالب مسعود فراستی از شهید آوینی

موزیک ویدئوی جدید «به جای من» با صدای عماد طالب زاده

خاک‌های هرمز به جزیره بازگشت

کپسول آتش نشانی در خودرو الزامی شد

مادر 23 ساله ارومیه‌ای در زایمان دوم خود چهارقلو بدنیا آورد

چهارمین اجلاس منابر شیعه؛ طراحی جبهه فرهنگی عاشورا برای جهان فردا

تلاش ناسا برای ارسال اولین محموله‌های سرنشین‌دار به مریخ

دیدگاه جالب از بین رفتن بخشی از ما و خاطرات ما با رفتن هر کدام از عزیزانمان

فن‌دایک: همه در لیورپول از آینده آرنولد بی‌خبر هستند

انریکه: امیدوارم آن فرد شرور مجازات شود!

پایان جلسه هیئت‌مدیره پرسپولیس

شوخی جالب با شزنی در جشن تولدش