معاون پیشین وزیر خارجه انگلیس: ایران و آمریکا میتوانند به توافقی بهتر از برجام برسند
سياسي
بزرگنمايي:
راه ترقی - ایرنا / معاون پیشین وزیر امور خارجه انگلیس با استقبال از پیشرفت مذاکرات ایران و ایالات متحده تأکید کرد که اگر تهران و واشنگتن به پایههای مشترکی در انتظارات خود دست یابند، میتوانند به توافقی بهتر از توافق هستهای سال 1394 (برجام) برسند.
الیستر برت، که از سال 2017 تا 2019 معاون وزیر امور خارجه انگلیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا بود، روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در لندن اظهار داشت: «مذاکرات جاری میان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نماینده آمریکا، که با میانجیگری عمان برگزار میشود، باید از سوی همه کسانی که خواهان حلوفصل مسائل منطقه بدون وقوع درگیریهای بیشتر هستند، مورد استقبال قرار گیرد.»
وی با بیان اینکه «چشماندازها بهتر از آن چیزی است که برخی تصور میکنند» افزود: «در سالهای اخیر، کشورهای منطقه توانستهاند نقش فعالتری در پیشبرد تماسهای دیپلماتیک خود ایفا کنند؛ موضوعی که در بهبود روابط میان کشورهای حاشیه خلیج فارس با ایران و همچنین در سفر اخیر وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران که روابط گستردهای با طرفهای مختلف دارد، بهخوبی مشهود است.»
بازار ![]()
دیپلمات اسبق انگلیس بیان داشت: «این کشورها بدون تردید پیام خود را به آمریکا منتقل کردهاند مبنی بر اینکه دیپلماسی، بهترین راه برای حلوفصل مسائل منطقهای است، نه تقابل و درگیری. شنیدن این دیدگاهها برای ایالات متحده اهمیت ویژهای دارد و میتواند در برابر جریانهایی که چه در داخل آمریکا و چه در اطراف ایران بهدنبال مسیرهای متفاوت هستند، مانع ایجاد کند.»
وی در ادامه تصریح کرد که موفقیت مذاکرات مستلزم دستیابی به «پایههای مشترک در انتظارات دو طرف» است. او توضیح داد: «ایران نیازمند تضمینهایی است تا مطمئن شود توافق جدید به سرنوشت خروج مجدد آمریکا دچار نخواهد شد و حقوق آن برای بهرهگیری صلحآمیز از انرژی هستهای محفوظ میماند. در مقابل، آمریکا و کشورهای منطقه نیز خواهان اطمینان از ادامه بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و جلوگیری از هرگونه انحراف برنامه هستهای ایران به سمت اهداف نظامی هستند.»
برت در ادامه افزود: «همانگونه که در سال 2015 با توافق برجام این مواضع قابل جمع شدن بود، اکنون نیز میتوان به توافقی مشابه دست یافت؛ البته با افزودن عناصر تازهای که موجب بهبود و ارتقای توافق به سود همه طرفها شود.»
دیپلمات پیشین انگلیس در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به تحولات منطقهای، بر ضرورت حلوفصل این بحرانها تأکید کرد. او گفت: «گرچه احتمالاً توافق جدید صرفاً بر موضوع هستهای و منافع اقتصادی ناشی از آن متمرکز خواهد بود، اما سایر مسائل همچنان در پسزمینه باقی میمانند و نمیتوان آنها را نادیده گرفت.»
وی با اشاره به جنگ در غزه و بحران انسانی این منطقه افزود: «بدون حل این چالشها، دستیابی به منطقهای پایدار و جهانی باثبات امکانپذیر نخواهد بود. از این منظر، گفتوگوهای کنونی میتواند آغازی امیدبخش برای مسیری باشد که منطقه به شدت به آن نیاز دارد.»
ایران و آمریکا تاکنون دو دور مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری عمان برگزار کردهاند. دور نخست این گفتوگوها روز شنبه 23 فروردین 1404 در مسقط انجام شد و هر دو طرف فضای مذاکرات را «محترمانه، جدی و سازنده» توصیف کردند. دور دوم مذاکرات نیز روز شنبه 30 فروردین در شهر رم برگزار شد که طرفین ضمن مثبت ارزیابی کردن پیشرفتها، بر آغاز جلسات کارشناسی از چهارشنبه هفته جاری تأکید کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران در جریان این مذاکرات بر «حفظ حقوق هستهای خود»، «لغو مؤثر و پایدار تحریمها» و «ارائه تضمینهای معتبر از سوی آمریکا» تأکید داشته است. آمریکا نیز بازگشت به مسیر دیپلماسی و دستیابی به توافق را در دستور کار خود قرار داده است. در همین حال، اروپا با استقبال محتاطانه و امیدوارانهای، تحولات مذاکرات را گامی رو به جلو ارزیابی کرده و حمایت خود را از روند دیپلماسی اعلام کرده است.
-
سه شنبه ۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۴:۵۴
-
۱۵ بازديد
-

-
راه ترقی
لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1066344/