راه ترقی

آخرين مطالب

کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟ انديشه

کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /یوسف علیخانی با انتقاد از تعطیلی نمایشگاه‌های استانی کناب می‌گوید: این نمایشگاه‌ها را برگزار نکردند. کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟ من کتابفروش هستم، به اطمینان خدمت‌تان عرض می‌کنم فقط مخاطب حرفه‌ای کتاب راه کتابفروشی را بلد هست.
یوسف علیخانی، نویسنده و مدیر نشر و کتابفروشی آموت در گفت‌گویی مکتوب با ایسنا، از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت و از تعطیلی نمایشگاه‌های استانی کتاب انتقاد کرد.
در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید:
امسال با چند عنوان در نمایشگاه حضور خواهید داشت؟
سال‌ها بود آرزو داشتم حرف استادم زنده‌یاد زهرایی را انجام بدهم که معتقد بود به جای انتشار انبوهی از کتاب‌ها و رها کردن آن‌ها در بازار آشفته، تعداد محدودی کتاب در هر سال منتشر کنم. انتشار تعداد محدود به ناشر اجازه می‌دهد در مرحله‌ آماده‌سازی به جای توجه به کمیت، به کیفیت توجه کند و مخاطب با متن سالم و پاکیزه و بی غلط و صفحه‌آرایی درست روبه‌رو شود. در عین حال کتاب نوزاد نیز در هیاهوی کتاب‌های تازه گم نشود. خوشبختانه طی پنج سال گذشته به این مهم رسیده‌ایم و به طور مشخص در سال 1403 تنها 15 عنوان تازه‌های کتاب داشتیم و در مجموع با تجدیدچاپی‌ها به 98 عنوان رسیدیم که خوشبختانه همگی در نمایشگاه کتاب تهران در غرفه نشر آموت عرضه خواهند شد.
برنامه خاصی چون جشن امضا و حضور نویسنده را نیز تدارک دیده‌اید؟
سال‌هایی که خبرنگار بودم، همیشه به نحوه‌ برگزاری نمایشگاه کتاب اعتراض داشتم و ضمن مقایسه آن با نمایشگاه کتاب فرانکفورت، می‌نوشتم که اینجا فروشگاه کتاب است و نه نمایشگاه. بعد که هفده سال پیش وارد این عرصه شدم، دیدم مقایسه این نمایشگاه با نمایشگاه‌های خارجی، اشتباه است چرا که سازوکار زندگی ما در این خاک، با آن کشورها متفاوت است. در ایران، ناشران در یازده روز نمایشگاه کتاب تهران، به اندازه‌ یک سال فروش دارند و اگر این فروش از آن‌ها گرفته شود، عملا این صنعت با شکست مواجه خواهد شد. با این حال از همان سال اول که به نمایشگاه کتاب تهران آمدیم، جشن امضا داشتیم و نویسنده‌ها و مترجمان در غرفه حاضر می‌شدند و ضمن گفت‌وگو با مخاطبان، کتاب‌های‌شان را برای‌شان امضا می‌کردند. اوایل این برنامه‌ها مکتوب و از پیش تعیین‌شده بود که در چند سال گذشته، ترجیح دادیم برنامه‌ای از پیش ننویسیم و حضور ناگهانی نویسندگان و مترجمان، غافلگیرمان کنند؛ چنان که مخاطبان از سراسر کشور، با دیدن لایوهای اینستاگرام و عکس‌های غرفه در کانال تلگرام نشر آموت، سراسر شور و شادی می‌شوند.
بخشی از حاضران در نمایشگاه کتاب، مخاطبان جدی ادبیات نیستند و در گام‌های اولیه کتابخوانی قرار دارند و با کتاب آشنایی چندانی ندارند و حتی نمی‌دانند با چه کتابی شروع کنند. چه برنامه‌هایی برای این گروه از مخاطبان دارید؟
بارها خطاب به دوستانی که معترض برگزاری نمایشگاه کتاب (چه در تهران و چه در مراکز استان‌ها) بودند و هستند، عرض کرده‌ام تعداد زیادی از کسانی که به نمایشگاه کتاب می‌آیند، مخاطبان جدی کتاب و کتابخوانی نیستند و اتفاقا این نمایشگاه‌ها مجال خوبی است تا این گروه را با کتاب نزدیک‌تر کنیم و سراغ کتابفروشی‌ها بفرستیم.
بارها شده در غرفه در حال معرفی کتابی بودم و دیدم یکی ایستاده و تماشایم می‌کند. بعد نزدیک‌تر آمده و گفت‌وگوی‌مان شروع شده. در ادامه یکی دو کتاب مناسب روحیه‌اش بهش پیشنهاد دادم و در ادامه حتی اگر در طول سال به کتابفروشی نیامده، حتما سال بعد با ذوق دوباره سراغ‌مان آمده و کتاب تازه خواسته؛ درست مثل کتاب‌هایی که برده. به نظرم آسیب بزرگ کتاب‌نخوانی خیلی از مخاطبان، عدم ارائه‌ کتاب مناسب به شخص موردنظر بوده. شک نکنید به کسی که در آغاز راه است، اگر فلان رمان رئالیسم جادویی که نویسنده‌اش برنده‌ جایزه نوبل هم بوده، بدهیم، به او لطفی نکردیم، در واقع او را در نطفه خفه کردیم . بسیاری از مخاطبان و کتابخوانان حرفه‌ای را می‌شناسم که ده سال پیش با کتاب‌های جوجو مویز شروع کرده‌اند و الان مارگریت دوراس می‌خوانند یا مارکز می‌خوانند یا مریلین رابینسون و فلانری اوکانر را دوست دارند. کتابفروشی اصلا کار ساده‌ای نیست، حوصله می‌خواهد و کمی دقت در احوال مخاطب.
از نظر شما چه آسیب‌هایی متوجه نمایشگاه کتاب تهران است و چگونه می‌توان آن‌ها را اصلاح کرد؟
املای نانوشته غلط ندارد. نمایشگاه کتاب تهران البته که املای نانوشته نیست و امسال سی‌وشش‌ساله می‌شود و این یعنی سن بلوغ. اما یک سوال اینجا وجود دارد. آیا در این مملکت کسی را داشتیم که در تمام سی و شش سال گذشته، مدیر و مسوول نمایشگاه‌ها بوده باشد؟ متاسفانه در مملکتی زندگی می‌کنیم که طرف تا سوار کار می‌شود، تمام اقدامات و فعالیت‌های مدیر قبلی را مردود اعلام می‌کند، غافل از اینکه نفر بعدی، او را خط می‌زند. شما به نمایشگاه‌های کتاب استانی دقت کنید؟ چرا دیگر برگزار نمی‌شود؟ به بهانه‌ کرونا، متوقف شد، بعد همه‌ گردهمایی‌ها و نمایشگاه‌های تهران برگزار شدند و نمایشگاه کتاب استانی دیگر برگزار نشد. چرا؟ چون مدیران چند سال گذشته، برگزاری آن را کاری عبث عنوان کردند. از شما چه پنهان، وقتی نمایشگاه کتاب استانی برگزار می‌شد، به شهرهای مختلف می‌رفتیم، به هر مخاطبی ده کتاب معرفی می‌کردیم، مخاطب که نمی‌توانست تمام ده کتاب را بخرد. دو تا را می‌خرید و می‌خواند و بعد می‌رفت سراغ کتابفروشی شهرش، یا نهایت از خود ما تهیه می‌کرد. این نمایشگاه‌ها را برگزار نکردند. کتابفروشی‌ها شلوغ‌تر شد؟ من کتابفروش هستم، به اطمینان خدمت‌تان عرض می‌کنم فقط مخاطب حرفه‌ای کتاب راه کتابفروشی را بلد هست.
سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 17 تا 27 اردیبهشت‌ماه 1404 با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی برگزار خواهد شد
انتهای پیام 

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1069748/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سکه همچنان در سراشیبی کاهش، دلار در کانال 80 هزار تومان آرام گرفت

فضل الله اکبری دبیر انجمن تولیدکنندگان قند ایران : تقاضای کاهش ارزش افزوده قند و شکر از ده درصد به یک درصد از جناب دکتر قالیباف و دولت محترم و وزیر محترم جهاد

افزایش حقوق بازنشستگان به حساب‌هایشان نشست

چمن زیباترین ورزشگاه تهران، سبز مخمل!

لیگ یک؛ تساوی خطرناک همسایه‌ها در انتهای جدول

پیراهن فصل بعد بارسا با طراحی عجیب

تصمیم شجاعانه مجتبی جباری درباره یک بازیکن!

نیمار در لیگ برتر؛ معطل نکنید و جذبش کنید!‏

لیگ یک؛ فرصت از دست‌رفته برای جشن قهرمانی زودهنگام

لیگ یک؛ تساوی مدعیان به سود پیکان و نفت!

عصبانیت فلیک از تاخیر ستاره‌های بارسا در تمرین

فاجعه دفاعی رئال؛ بارسا نوک کوه یخ را نشان داد

کنسولگری ایران در شهر وان ترکیه افتتاح می‌شود

عباس عبدی: وقتی گفتند واتس آپ رفع فیلتر شده از پزشکیان ناامید شدم

مشاور امنیت ملی کاخ سفید باز هم از «گزینه‌های روی میز» علیه ایران گفت

رمز ماندگاری گفتمان شهید رئیسی، مردم‌داری و حضور میدانی است

احتمال ساخت «پایتخت 8» در یک یا دو سال آینده

دربار خداحافظی استاد نصیریان از عالم بازیگری

بررسی ارجاعات سینمایی در آثار «هومن سیدی»

قطعه «بوی شرجی» با صدای به یاد ماندنی ناصر عبداللهی

زائران حج این خبر را بخوانند

علت تاخیر در اجرای سامانه سپهتن چیست؟

بارش عجیب تگرگ در میاندوآب

عملیات شبانه نیروهای امدادی در بندر شهید رجایی جهت لکه‌گیری آتش

قیمت تراموا معادل 3 دستگاه اتوبوس است

سخنگوی هلال احمر: بسیاری از کشورهای منطقه توان بحران بندرعباس را ندارند

بهبود قابل توجه درد زانو با داروی دیابت!

صحبت های شنیدنی از رویا میرعلمی

داستانک/ گرمای هوا

دود بدون آتش؛ روایتی از سومین روز پس از انفجار بندرعباس

بی‌درنگ پاسخ می‌دهیم

قیمت پیشنهادی شیر خام تعیین شد

نماینده مجلس: نرخ ارز پایین آمد اما قیمت کالاهای اساسی تغییری نکرد

علی‌نژاد: شمشیربازی از رشته‌های مورد علاقه‌ام است

آخرین تقلا ستاره‌ها برای بقا در سپاهان!

لشکرکشی آبادانی‌ها به تهران برای بازی با استقلال

مازیار و اولین فینال؛ رویای بزرگ قایقران ثانی

خشم الهلال از ‏AFC‏؛ حکم انضباطی قبل از بازی بزرگ

اولین شکار ژوزه مورینیو از لیورپول می‌آید!

اختصاصی؛ تیم لیگ برتری در ورطه انحلال!

لیگ یک؛ برد راحت و خارج از خانه شاگردان مهدی رجب

واکنش لژیونر پرسپولیسی به بازگشت به ایران

ارسال دفاعیه نساجی به سازمان لیگ؛ گزارش ناظر موجود نیست!

هاآرتص: اسرائیل بیرون از اتاق مذاکرات ایران و آمریکا نگه داشته شده؛ چرا نتانیاهو در این ماجرا دست‌بسته مانده؟

تاکید قطر و انگلیس بر حمایت از مذاکرات میان ایالات متحده و ایران

روایت فارس از فشار دولت به اعضای مجمع تشخیص برای تصویب پالرمو

پروژه حمید جبلی شروع نشده، حاشیه دار شد!

روزی روزگاری که پز دادن سبک زندگیتان نبود آقای گلزار!

همه آنچه باید درباره هیئت داوران «کن 2025» بدانیم

وضعیت بندر شهید رجایی بعد از انفجار