راه ترقی

آخرين مطالب

زندگی و آثار «نیل سایمون» انديشه

زندگی و آثار «نیل سایمون»
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /نیل سایمون از مشهورترین و موفق‌ترین نمایش‌نامه‌نویسان معاصر و از بهترین کمدی‌نویسان تاریخ ادبیات نمایشی امریکا است که در دوران فعالیت‌اش آثار متعددی نوشت که برخی از آنها به فارسی هم ترجمه شده‌اند. او بیشتر از هر نمایش‌نامه‌نویس امریکایی دیگری آثار پرتماشاگر و پرفروش نوشته و همچنین رکورد بیشترین تعداد اجرای صحنه‌ای نمایش‌نامه‌های یک نویسنده در تالارهای امریکا از آن اوست. سایمون در سال‌های حیاتش شهرت و موفقیتی کم‌نظیر به دست آورد و تنها نمایش‌نامه‌نویسی به شمار می‌رود که نامش در زمان حیاتش بر یک تالار تئاتر در برادوی گذاشته شد.
به تازگی کتابی با عنوان «زندگی و آثار نیل سایمون» نوشته مجید مصطفوی در نشر نیلا منتشر شده که در پنج فصل به زندگی و آثار سایمون پرداخته شده است. همان‌طور که اشاره شد تعدادی از نمایش‌نامه‌های سایمون به فارسی ترجمه شده‌اند که از میان آنها می‌توان به این آثار اشاره کرد: «پابرهنه در پارک»، «دختر یانکی»، «اتاقی در هتل پلازا»، «عاقبت عشاق سینه‌چاک»، «زندانی خیابان دوم»، «پسران آفتاب»، «پزشک نازنین»، «اتاقی در هتل کالیفرنیا»، «مقتول قاتل»، «کله‌پوک‌ها»، «مشنگ‌ها: یک حکایت کمدی»، «شایعات: یک مضحکه»، «گم‌شده در یانکرز»، «خنده در طبقه بیست‌وسوم»، «اتاقی در هتل لندن». تعداد نمایش‌نامه‌های ترجمه‌شده از سایمون نشان می‌دهد که او در ایران نمایش‌نامه‌نویسی شناخته‌شده و محبوب به شمار می‌رود و از این‌رو انتشار اثری درباره زندگی و آثارش به شناخت بهتر او کمک زیادی می‌کند.
نویسنده کتاب در مقدمه یا «پیش‌پرده» اثر، با اشاره به اهمیت سایمون و نام‌گذاری یکی از تالارهای تئاتر برادوی به نام او نوشته: «برادوی پیش از آن‌که سایمون با کمدی‌هایش باب تازه‌ای در آن بگشاید سال‌های متمادی در دنیای انگلیسی‌زبان مرکز نمایش برجسته‌ترین آثار جدی و تراژیک از نمایش‌نامه‌نویسانی چون یوجین اونیل، آرتور میلر و تنسی ویلیامز بود. کمدی گرچه هم‌زمان با تراژدی زاده شده بود، از دوران ارسطو به بعد هرگز جایگاهی در حد تراژدی کسب نکرد و هرگز، هم‌تراز با تراژدی، پیشینه درخوری در تاریخ نمایش جهان و حتا در امریکا، به دست نیاورد. اما در نیمه دوم قرن بیستم، سایمون در مقام موفق‌ترین نمایش‌نامه‌نویس تجاری تاریخ امریکا هم در کیفیت و هم در کمیت، توانست مسائل جدی زندگی روزمره را به شیوه‌ای هنرمندانه در قالب کمدی به خوانندگان و تماشاگران نمایش‌نامه‌هایش ارائه کند و از این طریق جایگاه اجتماعی تازه‌ای به کمدی بخشد». در ادامه به این نکته هم اشاره شده که اغلب نمایش‌نامه‌های سایمون و به ویژه آنهایی که در برادوی اجرا شده‌اند به فیلم سینمایی نیز تبدیل شده‌اند و از این نظر سایمون نویسنده‌ای کاملا متمایز به شمار می‌رود. همچنین او تعداد زیادی فیلم‌نامه‌های غیراقتباسی نیز برای سینما نوشت و بیش از هر نمایش‌نامه‌نویس دیگری نامزد جوایز اسکار و تونی شد. نمایش‌نامه‌های سایمون در دهه‌های اخیر همواره به صحنه رفته‌اند و از این نظر نیز او نویسنده‌ای شاخص محسوب می‌شود: «از زمانی که نخستین نمایش‌نامه‌اش بیا شیپورت را بزن در سال 1966 در برادوی بر صحنه رفت، هیچ فصل نمایشی نبوده که نمایش‌نامه‌ای از او –حتا در موارد بسیاری هم‌زمان دو یا چند نمایش از آثار او- روی صحنه‌های برادوی نرفته باشد. از سال 1970 نیز تقریبا هیچ روزی نبوده که یک اجرای حرفه‌ای از کمدی‌های نیل سایمون در گوشه‌وکنار امریکا به نمایش درنیامده باشد. حتا در شرایط بحران اقتصادی نیز تقاضا برای نمایش‌های او کاهش نیافت. به عنوان نمونه، فقط در سال 2010 بیش از هزارودویست مجوز اجرای نمایش‌نامه‌هایش برای گروه‌های غیرحرفه‌ای و صدوپنجاه مجوز برای گروه‌های حرفه‌ای صادر شد». تعدادی اجراهای برخی نمایش‌نامه‌های سایمون حیرت‌آور بوده‌اند و برای مثال «پابرهنه در پارک» 1530 اجرا، «خاطرات برایتون‌بیچ» 1299 اجرا و «اتاقی در هتل پلازا» 1097 اجرا داشته است. در بخشی از کتاب درباره ارتباط نمایش‌نامه‌های سایمون با سیاست و اجتماع می‌خوانیم: «سایمون در رویکرد خود به نمایش‌نامه‌نویسی آشکارا غیرسیاسی‌ست و شخصیت‌های نمایش‌نامه‌هایش، به‌رغم مسائل خصوصی‌شان و دشواری‌هایی که با جامعه دارند، از مقابله با آن پرهیز می‌کنند. سایمون در کمدی‌هایش به جای رویارویی با جامعه به شیوه‌ای سیاسی، تمایل دارد صرفا انسان‌ها را همان‌گونه که هستند به نمایش بگذارد- با نقاط ضعف و غرابت‌ها و رفتارهای بی‌معنایشان... سایمون می‌گفت نمایش‌نامه‌های اجتماعی و سیاسی نمی‌نویسد، زیرا همیشه بر این باور بوده که خانواده نمونه کوچکی‌ست از آنچه بر این جهان می‌گذرد». درواقع سایمون علیه اجتماع نمی‌اندیشد بلکه همراه با آن می‌اندیشد و به مسائل زندگی طبقه متوسط می‌پردازد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/264963/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفت و گو با معتمدکیا مدیر رسانه ای تیم ملی درباره وضعیت ملی پوشان برای تقابل با امارات

قسمت چهل؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

قسمت چهل و یکم؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

قسمت چهل و دوم؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

قسمت چهل و سوم؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

برد پرگل نیجریه با درخشش اوسیمن و لوکمن

کومان: نمی‌خواهم با مصاحبه‌ام کشور را به هم بریزم

کیمیش: موسیالا نشان داد باید نامزد توپ طلا باشد

گزارش عملکرد نمایندگان ایران در روز دهم مسابقات پارالمپیک 2024

موسیالا: می‌توانستیم کل شب بازی کنیم و گل بزنیم

خاطره فن‌دایک در اولین دیدار با یورگن کلوپ

تمرینات شاگردان یحیی در تهران از سر گرفته شد

مصدومیت اولمو جدی نیست

سیو دیدنی مارک آندره تراشتگن در مقابل مجارستان

به بهانه ثبت گل 900 توسط رونالدو، نگاهی کنید به اولین گل دوران حرفه‌ای او در سال 2002

اثر جدید حمید سحری؛ واکنش ها نسبت به اعلام لیست توپ طلای 2024

یورگن کلوپ و شادی خاص خودش همراه با دیوار زرد در بازی امروز

اولین روز از مقدماتی جام جهانی در قاره آسیا

نهصدمین گل رونالدو؛ شروع چالش جدید

رئیس جدید شورای المپیک آسیا فردا انتخاب می‌شود

پیروزی آلمان و هلند با تحقیر رقبا!

خلاصه بازی هلند 5 - بوسنی 2

خلاصه بازی آلمان 5 - مجارستان 0

رایس: شلوغ نکنید، چیز خاصی به هری کین نگفتم

اعتراض دوم ایران هم رد شد، طلای بیت سیاح برنگشت

رد 2 اعتراض ایران؛ حرکت بیت سیاح غیر ورزشی تشخیص داده شد و طلای صادق سوخت

گل سوم آلمان به مجارستان توسط ویرتز

گل چهارم آلمان به مجارستان توسط پاولوویچ

گل پنجم آلمان به مجارستان توسط هاورتز

گل دوم بوسنی به هلند توسط ژکو

گل چهارم هلند به بوسنی توسط وخهورست

گل پنجم هلند به بوسنی توسط سیمونز

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

گل اول بوسنی به هلند توسط دمیروویچ

ماجرای مشکلی که برای کفش صفرزاده پیش از مسابقه به وجود آمد

بامعرفت مثل صلاح؛ پرداخت هزینه درمان اولین مربی!

طلای بیت‌سیاح پس گرفته شد؛ اعتراض بی‌فایده ایران

گل دوم هلند به بوسنی توسط ریندرز

گریلیش: بدترین فصل زندگی من تمام شد

توضیحات مسئولان تیم پارادوومیدانی ایران درباره دیسکالیفه‌شدن صادق بیت‌سیاح

گل دوم آلمان به مجارستان توسط موسیالا

گل سوم هلند به بوسنی توسط خاکپو

رد اعتراض اول ایران به دیسکالیفه شدن بیت سیاح

واکنش ثابتی به حواشی انتشار فرم انصرافش از وام مسکن

رئیس سابق کمیسیون اصل 90: اگر عشقی آن موقع که تذکر دادم، برکنار شده بود نه مال مردم می‌رفت، نه آبروی خودش

پزشکیان: اگر توان دفاعی را نداشتیم، جنایتکاران علیه مردم ما جنایات می‌کردند

خبر بد برای "هاشم" و "سهراب"

ژست های امیر آقایی در مراسم اکران یک فیلم

ویدئویی کوتاه از اجرای زیبای فرزاد فرزین در آمریکا

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان