راه ترقی

آخرين مطالب

تذکر طنزپرداز به نامزدهای انتخاباتی انديشه

تذکر طنزپرداز به نامزدهای انتخاباتی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / اسماعیل امینی با یادآوری این‌که طنز نباید طرفیتی داشته باشد و اگر به نفع این نامزد یا آن جریان سیاسی باشد، از اعتبارش کم می‌کند از آن‌چه طنزپرداز باید زیر ذره‌بین قرار دهد و به نامزدهای انتخاباتی تذکر دهد می‌گوید.
این شاعر، طنزپرداز و مدرس دانشگاه درباره کارکرد طنز سیاسی و اجتماعی نسبت به گذشته اظهار کرد: برای این‌که امکان انتشار آثار سریع‌تر، ساده‌تر و عمومی‌تر شده، مقدار طنزهایی که تولید می‌شود، خیلی زیاد است؛ چون هر کسی به راحتی می‌تواند چیزی بنویسد و منتشر کند یا حتی در قالب‌های دیگر برای مثال به صورت صوتی یا تصویری چیزی را ضبط و منتشر کند. اما در گذشته این امکان وجود نداشت و طنز به مطبوعات یا رادیو و تلویزیون وابسته بود که هم مدت زمان بیشتری برای انتشار آثار طول می‌کشید و هم فقط حرفه‌ای‌ها می‌توانستند کارهای‌شان را منتشر کنند. 
او سپس درباره تفاوت‌های آثار طنز سیاسی امروز نسبت به قبل گفت: امروزه تکنیک در آثار ضعیف‌تر شده؛ هم در کار عموم و هم در کار طنزپردازان حرفه‌ای تکنیک ضعیف‌تر شده است. چون رسانه‌های جدید خیلی شتاب‌زده هستند، اثری که صبح منتشر شده، عصر همان روز دیگر کهنه به حساب می‌آید، در حالی‌که طنزی که در نشریه‌ها منتشر می‌شد به این زودی کهنه نمی‌شد. طنزهایی مثل «چرند و پرند» دهخدا پس از صد سال هنوز تازه هستند، چون تکنیک در آن‌ها قوی است.
امینی افزود: البته به نظر می‌رسد که در بعضی نقاط هم پخته‌تر شده‌ایم، مثلا در گذشته آدم‌ها خصلت‌ها، زادگاه یکدیگر و ... را مسخره می‌کردند، و اسم‌های عجیب و غریب بر روی هم می‌گذاشتند. اگر نشریه‌های قدیمی را ببینید، مثلا نزدیک انتخابات مجلس که می‌شد، اسم‌های عجیب و غریب روی یکدیگر می‌گذاشتند و این خیلی بد بود، خدا را شکر که حالا کمتر شده است؛ اگر هم کسی هنوز این کارها را انجام دهد، مردم عکس‌العمل بدی نشان می‌دهند و خوش‌شان نمی‌آید. اما در گذشته این‌که چهره آدم‌ها، طرز لباس پوشیدن‌شان و ... را مسخره می‌کردند در طنز سیاسی زیاد بود.
این مدرس زبان و ادبیات فارسی در ادامه با اشاره به ویژگی‌های طنز سیاسی امروز بیان کرد: اما جایگزین این‌ها چیزهای دیگری شده که آن‌ها هم خیلی نشانی از اخلاق ندارند؛ یکی از مهم‌ترین‌هایش این است که در طنز سیاسی برچسب درست می‌کنند؛ مثلا این فرد لیبرال است، آن یکی مرتجع است، دیگری اختلاس‌گر است و ...، اما طنز اصلا نباید وارد این حیطه‌ها شود.
او با بیان این‌که طنز نباید طرفیت داشته باشد، گفت: طرف طنز اخلاق و انسانیت است، طنز در هر کجا نشانی از نقض این‌ها ببیند باید آماجش باشد. اما این‌که طنز طرفیتی داشته باشد یا به نفع این نامزد یا آن جریان سیاسی باشد، از اعتبارش کم می‌کند.
سراینده «نشر اکاذیب» همچنین به بیان برداشتی از کارکرد طنز که به گفته او نادرست است پرداخت و گفت: به نظر من کار اصلی طنز این نیست که صدای اعتراض باشد، به خصوص حالا که امکان اعلام اعتراض با روش‌های دیگری هم وجود دارد؛ اساسا کار طنز این نیست. همه کسانی که درباره طنز می‌نویسند یا تحلیل می‌کنند هم می‌گویند که طنز صدای اعتراض است و حرف‌هایی را که صریح نمی‌شود گفت با طنز به گوش مسئولان می‌رسانند. اما اصلا این‌گونه نیست، نه در گذشته و نه امروزه در بین مسئولان اصلا این رسم نبوده که طنزها را بخوانند و ببینند مردم به چه چیز اعتراض دارند. روش خوبی هم نیست، اگر کسی اعتراض یا نظری دارد، می‌تواند مقاله مستدل بنویسد یا مصاحبه کند یا برنامه بسازد که در آن دیگر زبان، زبان بلاغی نیست و زبان استدلال، تحلیل و منطق است که اساسا این زبان برای تحلیل و انتقاد است.
اسماعیل امینی طنز را تلنگر و تذکر دانست و اظهار کرد: طنز برای این است که بگوید در این روزمرگی و هیجاناتی که سیاست ایجاد می‌کند، ما از چه چیزهایی غافل می‌شویم. به نظر من طنزپرداز این نکته‌ها را بیان می‌کند که ما از چه چیزهایی غافل می‌شویم. نه فقط در سیاست بلکه در بقیه حوزه‌ها هم این اتفاق می افتد؛ مثلا در رقابت‌های ورزشی، اقتصادی و ... هیجانات آدم‌ها را به طرفی می‌برد که کارهایی از آن‌ها سر می‌زند که شایسته شان انسان نیست؛ به نظر من خدمت طنزپرداز این است که این‌ها را به یاد می‌آورد. از حالا هم شروع شده اما فردا، پس فردا که نامزدهای انتخابات 1400 را اعلام کنند، شدیدتر می‌شود، این یکی به آن یکی تهمت می‌زند، آن یکی ادای دیگری را در می‌آورد و این رفتارها از افرادی بزرگ، جاافتاده و تحصیل‌کرده که برای مردم الگو هستند، دیده می‌شود؛ خودشان و طرفداران‌شان کارهای کودکانه می‌کنند؛ طنز باید این‌ها را بگوید و تذکر بدهد.
این شاعر سپس درخصوص کارکرد و نقش طنز در رخدادهای سیاسی مثل انتخابات با ذکر یک مثال گفت: فرض کنید خانه‌ای قدیمی دارید و می‌خواهید آن را بازسازی کنید، از چند مهندس می‌خواهید تا درخصوص آن طرح ارائه کنند، اگر این مهندسان هر یک بگویند دیگری دزد است و کار را به او نسپار و به من بده و دیگری بگوید اگر مسلمانی و دین داری، باید کار را به من بدهی، در این صورت شما باور می‌کنید که این‌ها مهندس‌اند و قصد ساختن ساختمان را دارند؟ این حرف‌ها حرف‌های کسانی است که طرح و برنامه‌ای برای جایی دارند؟ مجموع حرف‌هایی که در انتخابات زده می‌شود همه از این جنس حرف‌هاست. اما طنزپرداز باید به این توجه کند که این مسئول اجرایی چه برنامه‌ای برای بازسازی دارد، این‌ حرف‌ها را زیر ذره‌بین قرا دهد و با آن‌ها شوخی کند. چون این جنس رفتارها اساسا شبیه رفتار کسی نیست که برنامه‌ای برای بازآفرینی یا برای مثال ایجاد تحرک در فرهنگ داشته باشد؛ گویی تمام برنامه‌اش این است که به‌طور علنی آبروی رقیب را ببرد. حتی در انتخابات اخیر آمریکا هم همین‌طور بود، هیچ‌کدام حرفی از برنامه‌های‌شان نمی‌زدند، یکدیگر را مسخره می‌کردند و این خیلی زننده است، طنزپرداز باید مضحک بودن این رفتارها را برجسته کند و نشان دهد که این کارها کودکانه است.
اسماعیل امینی در پایان گفت: کسی که طنز می‌نویسد حتما باید یادش باشد که خودش هویت و پشتوانه‌ای اعتقادی دارد، بنابراین با این هیجانات روزمره نباید آن هویت و پشتوانه اعتقادی‌اش را فراموش کند، او می‌داند که با چه چیزهایی می‌تواند شوخی کند و با چه چیزهایی نمی‌تواند و این‌که اصلا از چه منظری باید شوخی یا انتقاد کند و مدافع چه مجموعه‌ای از ارزش‌ها و مخالف چه مجموعه‌ای از ضدارزش‌هاست، این خیلی مهم است. دوم تکنیک و توجه به فنون بلاغی است که بسیار مهم است و این را در طنز امروز خیلی کم می‌بینیم، طنز امروز تکنیک ندارد یا خیلی کم دارد، و اگر تکنیکی هست، همان تکنیک‌های ساده همیشگی است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/264980/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفت و گو با معتمدکیا مدیر رسانه ای تیم ملی درباره وضعیت ملی پوشان برای تقابل با امارات

قسمت چهل؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

قسمت چهل و یکم؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

قسمت چهل و دوم؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

قسمت چهل و سوم؛ جورجینا و رونالدو اولین بار چطوری با هم آشنا شدن؟

برد پرگل نیجریه با درخشش اوسیمن و لوکمن

کومان: نمی‌خواهم با مصاحبه‌ام کشور را به هم بریزم

کیمیش: موسیالا نشان داد باید نامزد توپ طلا باشد

گزارش عملکرد نمایندگان ایران در روز دهم مسابقات پارالمپیک 2024

موسیالا: می‌توانستیم کل شب بازی کنیم و گل بزنیم

خاطره فن‌دایک در اولین دیدار با یورگن کلوپ

تمرینات شاگردان یحیی در تهران از سر گرفته شد

مصدومیت اولمو جدی نیست

سیو دیدنی مارک آندره تراشتگن در مقابل مجارستان

به بهانه ثبت گل 900 توسط رونالدو، نگاهی کنید به اولین گل دوران حرفه‌ای او در سال 2002

اثر جدید حمید سحری؛ واکنش ها نسبت به اعلام لیست توپ طلای 2024

یورگن کلوپ و شادی خاص خودش همراه با دیوار زرد در بازی امروز

اولین روز از مقدماتی جام جهانی در قاره آسیا

نهصدمین گل رونالدو؛ شروع چالش جدید

رئیس جدید شورای المپیک آسیا فردا انتخاب می‌شود

پیروزی آلمان و هلند با تحقیر رقبا!

خلاصه بازی هلند 5 - بوسنی 2

خلاصه بازی آلمان 5 - مجارستان 0

رایس: شلوغ نکنید، چیز خاصی به هری کین نگفتم

اعتراض دوم ایران هم رد شد، طلای بیت سیاح برنگشت

رد 2 اعتراض ایران؛ حرکت بیت سیاح غیر ورزشی تشخیص داده شد و طلای صادق سوخت

گل سوم آلمان به مجارستان توسط ویرتز

گل چهارم آلمان به مجارستان توسط پاولوویچ

گل پنجم آلمان به مجارستان توسط هاورتز

گل دوم بوسنی به هلند توسط ژکو

گل چهارم هلند به بوسنی توسط وخهورست

گل پنجم هلند به بوسنی توسط سیمونز

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

گل اول بوسنی به هلند توسط دمیروویچ

ماجرای مشکلی که برای کفش صفرزاده پیش از مسابقه به وجود آمد

بامعرفت مثل صلاح؛ پرداخت هزینه درمان اولین مربی!

طلای بیت‌سیاح پس گرفته شد؛ اعتراض بی‌فایده ایران

گل دوم هلند به بوسنی توسط ریندرز

گریلیش: بدترین فصل زندگی من تمام شد

توضیحات مسئولان تیم پارادوومیدانی ایران درباره دیسکالیفه‌شدن صادق بیت‌سیاح

گل دوم آلمان به مجارستان توسط موسیالا

گل سوم هلند به بوسنی توسط خاکپو

رد اعتراض اول ایران به دیسکالیفه شدن بیت سیاح

واکنش ثابتی به حواشی انتشار فرم انصرافش از وام مسکن

رئیس سابق کمیسیون اصل 90: اگر عشقی آن موقع که تذکر دادم، برکنار شده بود نه مال مردم می‌رفت، نه آبروی خودش

پزشکیان: اگر توان دفاعی را نداشتیم، جنایتکاران علیه مردم ما جنایات می‌کردند

خبر بد برای "هاشم" و "سهراب"

ژست های امیر آقایی در مراسم اکران یک فیلم

ویدئویی کوتاه از اجرای زیبای فرزاد فرزین در آمریکا

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان