راه ترقی

آخرين مطالب

چرا عرب‌ها به ائتلاف ضدایرانی نمی‌پیوندند؟ نوشتارها

چرا عرب‌ها به ائتلاف ضدایرانی نمی‌پیوندند؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - انتخاب /متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به رغم گسترش همکاری های عربی اسرائیلی، تلاش ها برای ایجاد یک ائتلاف امنیتی منطقه ای نظیر ناتو برای مقابله با تهدیدات ایران به نتیجه نرسیده است. کشورهای عربی به دلیل داشتن اولویت های منطقه ای متفاوت و کاهش نفوذ ایالات متحده در خاورمیانه آن اشتیاقی را آمریکا و اسرائیل نسبت به تشکیل چنین اتحادی دارند، ندارند.
حاتم الجماسی در نشریه انگلیسی زبان «مدرن دیپلماسی» نوشت: به رغم گسترش همکاری های عربی اسرائیلی، تلاش ها برای ایجاد یک ائتلاف امنیتی منطقه ای نظیر ناتو برای مقابله با تهدیدات ایران به نتیجه نرسیده است. کشورهای عربی به دلیل داشتن اولویت های منطقه ای متفاوت و کاهش نفوذ ایالات متحده در خاورمیانه آن اشتیاقی را آمریکا و اسرائیل نسبت به تشکیل چنین اتحادی دارند، ندارند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: برای اسرائیل امنیت اولویت اصلی است. اسرائیل ایران را تهدیدی وجودی تلقی می کند که باید با هر ابزار لازم آن را مهار کرد. در مقابل، دولت های عربی منطقه هرچند به مقاصد منطقه ای ایران بدبین هستند اما ایران را یک تهدید قریب الوقوع که نیازمند اقدامات فوری باشد نمی بینند. اسرائیل به دلیل نگرانی اش در مورد برنامه هسته ای تهران و با وجود ریسک وقوع یک جنگ تمام عیار همچنان خود را متعهد به تقابل با ایران می داند. از سوی دیگر، کشورهای عربی نه به دنبال تقابل مستقیم با همسایه بزرگتر خود هستند و نه از آن حمایت می کنند. بلکه آنها به شکلی فزاینده دیپلماسی را به تنش ترجیح می دهند.
در حالی که تلاش های دیپلماتیک تنش ها بین ایران و همسایگان عربش را کاهش داده است، اعتماد به آمریکا به عنوان یک تضمین کننده امنیت عربستان و امارات رو به افول گذاشته است. در سال های اخیر، عربستان تلاش ناموفقی را برای انعقاد یک پیمان امنیتی با ایالات متحده انجام داد که می توانست امنیت منطقه ای ریاض را ارتقا بخشد. دولت های اخیر آمریکا یا عربستان را به سخره گرفته اند و یا به آن زور گفته اند، نظیر زمانی که ترامپ از عربستان خواست تا هزینه حفاظت از خود را پرداخت کند یا وقتی بایدن قول داد که این کشور را به دلیل جنگ در یمن و سابقه حقوق بشری اش منزوی سازد. اکثریت اعضای کنگره نگاه مثبتی به عربستان سعودی ندارند. فروش تسلیحات پیشرفته آمریکایی به عربستان اغلب زیر ذره بین قرار گرفته یا رد شده است و این کار از نظر سعودی ها به منزله به خطر انداختن امنیت ملی آنها تعبیر شده است.
امارات، دیگر بازیگر مهم عربی منطقه نیز ولو به میزانی کمتر اما با رفتار سرد واشنگتن روبرو بوده است. این در حالی است که دو کشور دارای ارتباطاتی طولانی و یک توافقنامه فعال همکاری های دفاعی هستند. اماراتی ها معتقدند ایالات متحده قدر اقدامات آنها در تسهیل منافع آمریکا در منطقه را ندانسته و اقدامات امنیتی کافی ای را در قبال امارات به اجرا نگذاشته است. زمانی که دولت بایدن حوثی ها را از فهرست سازمان های تروریستی خارجی آمریکا خارج کرد این کار چندان به مذاق اماراتی ها خوش نیامد. پاسخ کند و ضعیف آمریکا به حمله موشکی حوثی ها به امارات در ژانویه 2022 نیز آنها را بیش از پیش ناامید ساخت. دولت بایدن به رغم توافقی که در ژانویه 2021 به امضا رسیده بود، انتقال جنگنده های اف 35 و پهپادهای ریپر به امارات را متوقف کرد. کنگره نیز فروش تسلیحات به امارات را به دلیل سوابق حقوق بشری این کشور، مداخلات ادامه دارش در آفریقا و تعمیق روابط با چین رد کرد.
سیاست های اینچنینی آمریکا در قبال بازیگران عمده عرب منطقه منجر به افزایش بی اعتمادی نسبت به اهداف ایالات متحده گشته و به چین اجازه داده تا بیش از پیش به تثبیت همکاری های اقتصادی و نظامی خود با عربستان، امارات و دیگر کشورهای منطقه بپردازد. چین از طریق میانجیگری موفق بین ایران و عربستان در مارس 2023 که منجر به برقراری مجدد روابط دیپلماتیک بین دو کشور و کاهش تنش میان ایران و همسایگان عربش شد نقش آفریقی رو به گسترش خود در منطقه را به نمایش گذاشت. گفتگوهای مستقیم و سازنده از آن زمان تاکنون در کل منطقه شاهد پیشرفت خوبی بوده است. چنین اقدامات تنش زدایانه و گفتگو محوری موجب تقویت استراتژی اعراب در ترجیح دیپلماسی و تنش زدایی با ایران در قبال رویکرد تخاصم و تقابل گشته است.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان ضمن «همسایه همیشگی» توصیف کردن ایران، بارها از تمایل خود برای داشتن «روابط متمایز» با این کشور سخن گفته است. در بحبوحه احیای روابط دیپلماتیک با ایران در سال 2022، انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس جمهور امارات گفت، ابوظبی آمادگی تشکیل هیچ محوری علیه هیچ کشوری در منطقه به ویژه ایران را ندارد. قرقاش موضع امارات مبنی بر عدم پذیرش «رویکرد تقابلی با ایران» را مورد تاکید قرار داد.
در آنسوی منطقه خلیج فارس، مصر به عنوان بزرگترین کشور عربی و اولین کشوری که در سال 1979 معاهده صلح با اسرائیل را امضا کرد، به صراحت اعلام نموده که در ائتلاف امنیتی ضد ایرانی خاورمیانه که تحت حمایت ایالات متحده قرار دارد مشارکت نخواهد کرد. رسانه ها گزارش دادند که مصر به ایران اطلاع داده که در هیچ ائتلافی علیه بزرگترین کشور حاشیه خلیج فارس نقش آفرینی نخواهد کرد. مصر در ائتلاف به رهبری آمریکا که در دسامبر 2023 برای حفاظت از امنیت کشتیرانی بین المللی در دریای سرخ تشکیل شده بود و هدف آن مقابله با اقدامات گروه حوثی های یمن که تحت حمایت ایران قرار دارند بود مشارکت نکرد. اخیرا نیز رسانه ها گزارش دادند که مصر درخواست اسرائیل برای کمک به مقابله با حمله تلافی جویانه احتمالی ایران در واکنش به ترور اسماعیل هنیه را رد کرده است. اردن که در سال 1994 با اسرائیل موافقتنامه صلح امضا کرده بود تاکید کرده که میدان نبرد بین ایران و اسرائیل نخواهد بود.
مخالفت اعراب با ایده همسویی با اسرائیل و ایالات متحده در رویارویی نظامی با ایران یا نیروهای نیابتی اش این ضرب المثل قدیمی عربی را به ذهن متبادر می سازد که «من نه شتر ماده ام نه شتر نر.» این ضرب المثل بر این حقیقت ژئوپلتیک کلی تاکید دارد که کشورهای عربی علاقه ای به یک درگیری نظامی که منافع انها را تامین نکند و پیامدهای غیرقابل پیش بینی ای به دنبال داشته باشد ندارند. با این حال وخامت ناگهانی روابط ایران و اعراب که امنیت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را تشدید نماید، می تواند آنها را وادار به تجدیدنظر در مواضع خود نماید. در غیر اینصورت، اسرائیل و ایالات متحده به نحو فزاینده ای خود را در استراتژی فشار حداکثری علیه ایران (تاکتیکی که خطر تقابل مستقیم و بی ثباتی منطقه ای را به دنبال دارد) منزوی خواهند یافت.
به نظر می رسد که پشتیبانی قدرتمند آمریکا و اسرائیل از تشکیل یک ائتلاف نظامی اسرائیلی عربی برای مقابله با ایران بیشتر تلاشی برای صدور نگرانی های امنیتی اسرائیل به منطقه است تا تامین امنیت کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس. عصبانی کردن ایران نه به سود روابط اعراب و ایران است و نه کمکی به ثبات منطقه ای می کند. به رغم اشتیاق اسرائیلی آمریکایی، بعید است تلاش ها برای عادی سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی و هیاهوهای رسانه ای به این زودی ها منجر به تشکیل یک ائتلاف نظامی عربی اسرائیلی شود. نه ایران و نه همسایگان عربش به دنبال تقابل در منطقه نیستند. 

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/946349/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت مدیران آبی بعد از جلسه با موسیمانه

خلعتبری: یحیی بهترین سرمربی ایران است

یحیی و شاگردانش در پرواز دبی - اهواز

اولین واکنش اشرف حکیمی به اتهام تجاوز

فوق ستاره فوتسال ایران، نامزد مرد سال جهان 2024

«صدیقی» خطیب نماز جمعه این هفته تهران شد

امیر حیدری: نیروی زمینی ارتش، همواره آماده دفاع از کشور است

انتقاد سلیمی‌نمین از ادبیات کوچک‌زاده و موضع عبدالعلی‌زاده

جلسه هم افزائی مدیر کل بنیاد سمنان با سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در مورد مسائل و مشکلات حوزه ایثارگری

«بازی مافیا؛ دُن» از ساترا مجوز پخش گرفت

تست فنی فیلم های «ترک عمیق» و «موسی کلیم الله»

پیروزی به سبک عروسک «ازازیل» که همه را عصبانی کرد!

ماجرای یک تبلیغ دهه شصتی که اشک همه را درآورد

گادپوری: زمان زلزله خوی بخشی از درآمد آلبوم رو برای کمک به زلزله زدگان اختصاص دادیم

قتل یک جوان ایرانی به دست مهاجران خارجی

افشای راز استخوان‌های انسان در کارواش

واکنش وزیر علوم به انتخاب طیب‌نیا به عنوان ریاست دانشگاه تهران

هواشناسی: موج هوای سرد هفته آینده بی‌سابقه نیست

آخرین خبر در خصوص تبدیل وضعیت ایثارگران

اشتباه بیل گیتس سرنوشت مایکروسافت را عوض کرد

فعالیت بدنی و سبک زندگی تاثیری متفاوت بر قند خون افراد دارد

نویسنده معروف، اتهامات اخلاقی را رد کرد

ماجرای اشتیاق ترامپ برای تصاحب گرینلند

سرمقاله صبح نو/ حقیقت مقاومت

برنج ایرانی گران شد

وزیر جهاد کشاورزی: قیمت‌گذاری میوه بر عهده بازار است

موج جدید هک و سرقت رمزارزی

دومین شوک بزرگ به دورتموند وارد شد

بیفوما: جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا بازی کنم

امباپه دوباره به پی‌اس‌جی باخت!

عزت‌اللهی: می‌خواهیم همه جام‌ها را به دست بیاوریم

واکنش سرمربی ایرانجوان بوشهر به اتهام جادوگری

تصمیم بزرگ رئال برای انتقالات ژانویه

دنیامالی: معافیت مالیاتی فدراسیون‌ها به ارزان‌سازی ورزش کمک می‌کند

آنچلوتی بی‌گناه اعلام شد!

ساعات پایانی مهلت العر‌وبه به استقلال

پرسپولیسی‌ها با روحیه بالا آماده مصاف با سپاهان

بازدید نمایندگان AFC از آزادی و ابهام در بازگشت میزبانی به ایران

کدخدایی: آزادی به‌عنوان یکی از شعارهای اصلی نظام، باید مبتنی بر اندیشه‌های رهبری بازخوانی شود

معاون رئیس‌جمهور: علاقه‌مند به تعامل با دنیا هستیم اما در برابر زورگویی کوتاه نمی‌آییم

رئیس‌جمهور در نخستین سفر خود به اوراسیا چه می‌کند؟

پزشکیان پیش از عزیمت به تاجیکستان: توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری می‌کنیم

مراحل ساخت «زاگرس»؛ نخستین ناوشکن اطلاعاتی _ سیگنالی ارتش

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند

قاضی‌زاده: FATF مانند برجام یک طرفه است

بدرقه رئیس جمهور پیش از عزیمت به تاجیکستان؛ پزشکیان عازم دوشنبه شد

بهادر زمانی: کارگردان‌ها نقش منفی به من پیشنهاد نمی‌کنند!

ویدئویی از پیمان معادی و پریناز ایزدیار در سریال «ازازیل»

خالق «بازی مرکب»: فصل سوم پایان سریال نیست!

شبکه دو تبدیل به شبکه افق شده؟!