راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ برون‌گرایی‌-درون‌خوری نوشتارها

سرمقاله شرق/ برون‌گرایی‌-درون‌خوری
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق / «برون‌گرایی‌-درون‌خوری» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم سیدمصطفی هاشمی‌طبا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
می‌گویند ساعد مراغه‌ای، یکی از سیاست‌مداران دوره پهلوی‌ که مدت‌های مدید سمت‌های مختلف از‌جمله نخست‌وزیری را برعهده داشت، هرگز سرش را بالا و پایین نمی‌برد و فقط آن را به چپ و راست حرکت می‌داد زیرا نمی‌خواست دیگران بدانند که او موافق یا مخالف لوایح و طرح‌ها یا اظهارنظر دیگران است و البته در زبان عامه به این روش می‌گویند «وسط لحاف خوابیدن».
این رفتار تاریخی را به این بهانه نوشتم که می‌بینیم حکمرانی کشور ما در برابر مسائل مختلف نابودکننده کشور فقط به چپ و راست نگاه می‌کند و اگر هم حرفی در مقام موضع‌گیری بیان می‌شود، به طریقی با اما‌و‌اگر همراه می‌شود که اصل موضوع فراموش شود. به‌تازگی ملاقاتی با برخی دوستان تکنوکرات (چون نمی‌توان گفت صنعتگر) داشتم و با توجه به آنکه هر وقت صحبت تولید داخلی خودرو می‌شود، همه حرف‌ها به زیان انباشته شرکت‌ها، قیمت‌گذاری دستوری و شبیه به این ختم می‌شود. گفتم باید ببینیم اصلا نظرمان راجع به خودروی شخصی چیست. سیاست‌گذاری درباره آینده خودرو کدام است. در‌حال‌حاضر در ضمن آنکه همه به خودروی داخلی دشنام می‌دهند و به آن القابی مانند بنزین‌خور، تابوت متحرک و صفات مشابه دیگری نسبت می‌دهند، از همین نوع اتومبیل سالانه یک میلیون تولید می‌شود و سر آن هم دعواست! شهریور گذشته وزیر محترم وقت صمت یک خودروی برقی را نزد رئیس‌جمهور برد و گفت تا پایان سال صد هزار دستگاه از این خودرو را تحویل می‌دهیم. البته نگفت درباره ایستگاه‌های شارژ چه می‌کنیم، شاید به‌این‌خاطر که می‌دانست عددی قابل تحویل نخواهد بود و طبعا در پایان سال هم از تولید خودروی برقی خبری نشد. حال می‌پرسیم که نگاه ما به خودروی شخصی چیست؟ آیا مثل آلمان می‌گوییم تا 2035 همه خودروها برقی می‌شود یا به خودروی هیبریدی روی می‌آوریم یا اصلا مثل کره شمالی همه اتومبیل‌ها را از رده خارج می‌کنیم و تولید و واردات نخواهیم داشت یا مثل کوبا زمان را به تاریخ سرنگونی باتیستا و ظهور فیدل کاسترو متوقف می‌کنیم و فقط از اتومبیل‌های آن زمان استفاده می‌کنیم یا با همین شیوه مریض 45ساله، کج‌ دار و مریز را ادامه می‌دهیم؛ البته با همه تبعاتش که روز‌به‌روز سنگین‌تر می‌شود.
خودرو فقط یک مثال است. تقریبا در همه موارد سیاست‌گذاری نداریم و اگر هم در برخی موارد جملاتی گفته یا نوشته می‌شود، آن را فقط برای داخل پرونده‌ها و کمدهای بایگانی و البته برای فایل‌های کامپیوتری می‌خواهیم.
البته خودرو فقط یک مثال ساده است. نوعا در اغلب موارد تابع تماشاکردن هستیم، مثلا درباره برق، ضمن آنکه سیاست‌گذاری تولید نداشته‌ایم، به هر حال کم‌و‌بیش نیروگاه حرارتی ایجاد شده، از سیاست‌گذاری برای مصرف خودداری کرده‌ایم و وسایل برقی بدون حساب در کشور به‌شدت زیاد شده است. حال می‌گوییم 18 هزار مگاوات کمبود برق داریم. یا درباره بنزین هم در زمینه قیمت و هم درباره مصرف تماشاگر بوده‌ایم و نتوانسته‌ایم تعادل ایجاد کنیم. فهرست نبودِ سیاست‌گذاری درباره پدیده‌ها یا سیاست‌گذاری‌های کوتاه‌مدت و بدون آینده‌نگری سینوسی بسیار مفصل است و اینک مختصرا به برخی از آنها اشاره می‌شود.
سیاست چگونگی پرداخت یارانه نداریم. از ابتدا فکر کردیم به مردم یارانه پنهان و آشکار بدهیم. به قول سعدی بنیان ظلم در ابتدا اندک بود، هرکه آمد اندکی بدان افزود تا بدین غایت رسید و حال حجم یارانه‌ها به‌شدت افزایش یافته و در‌عین‌حال، هم محرومان محروم باقی مانده‌اند و هم فقر گسترده‌تر شده است.
سیاست فقرزدایی را با کشور اعانه‌ای اشتباه گرفته‌ایم. به جای سیاست تولید و ثروتمند‌شدن کشور، خواستیم با اعانه و مصرف ثروت داخلی با فقر مبارزه کنیم.
سیاست آینده کشاورزی را فراموش کرده‌ایم. گذاشته‌ایم تا چه پیش آید.
سیاست مقابله با پساب، آلودگی پسماندها را نداشته‌ایم و حال در برابرش عاجز شده‌ایم. سیاست چگونگی تربیت در آموزش و پرورش را نداشته‌ایم. هر دوره با سلیقه خود کتاب‌های غیرمفید آموزشی چاپ کرده و به جای تربیت، گسترش دستوری مناسک داشته‌ایم. سیاست حراست از ذخایر ارزی داخلی نداشته‌ایم و آن را به باد فنا داده‌ایم و اگر هم صندوق ذخیره ایجاد کرده‌ایم، دائما به آن ناخنک زده و صرف هزینه جاری کرده‌ایم و آخرین آن هم از سوی رئیس‌جمهور حاضر برای پرداخت پول گندم‌کاران بوده است.
طراحی و تدبیر همه این سیاست‌ها را مسکوت گذاشته‌ایم. سیاست‌های برون‌گرایی از نوعی که ما انجام دادیم لزوما به استهلاک ثروت داخلی می‌انجامد، مثل آدم‌هایی که برای دیگران زندگی می‌کنند و هم دائما خودآرایی می‌کنند و هم برای ابراز شخصیت خرج ظاهرِ خود، رفقا و دوستان می‌کنند و به‌ناچار به مایملک خود دست‌درازی کرده و تمام آن را هدر می‌دهند.
اگر رئیس‌جمهور محترم پای‌بند به اجرای برنامه هفتم باشد -همان‌طورکه در جریان مبارزه انتخاباتی گفتند، بگویند که کجای برنامه هفتم را که نوعی سیاست‌گذاری است، در دست اجرا دارند و در موارد مختلف گرفتاری‌های کشور، چگونه سیاست‌گذاری کرده و می‌کنند.
شاید بگویند گرفتار محور مقاومت و جنگ احتمالی با اسرائیل هستیم. البته این درست است ولی درست‌تر آن است که ما در سایه 40 سال جنگ نانوشته با آمریکا قرار داریم ولی اگر در هر زمینه اراده کرده‌ایم، آن را به سامان رسانده‌ایم، هرچند موارد آن درخورتوجه نیست. 
در همان بحبوحه جنگ با عراق در سال 1365 در نخست‌وزیری ستاد طرح‌های مهم انقلاب تشکیل شد و در‌حالی‌که در اوج دفاع مقدس بودیم، 120 طرح توسعه‌ای مختلف را به سامان رساندیم. بسیاری از امور به جنگ ربطی ندارد. سیاست‌گذاری، اراده و ساماندهی می‌خواهد، و الا با استدلال سایه جنگ یا کمک به محور مقاومت یا احیانا جنگ با اسرائیل یا احتمال آن، کشور روز‌به‌روز فرسوده‌تر خواهد شد. باور داشته باشیم که بسیاری از امور ربطی به سایه جنگ و اقدامات دفاعی ندارد و فقط انجام آن، فکر و اراده و فرار از اندیشه‌های پوپولیستی می‌خواهد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/974918/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترخیص دومین محموله 2400 تنی برنج وارداتی‌ در بندرعباس

جهانبخش به فن‌پرسی تحویل شد!

ژابی از گزینه رئال بودن خارج می‌شود!

سندی که محرومیت مدافع ملی‌پوش را تعلیقی کرد

به یاد فینال تاریخی؛ همکاری دوباره رئال و رونالدو!

باختیم ولی بیشتر از رئال به بارسا گل زدیم!

نیکبخت: درمان می‌شویم، قهرمان نمی‌شویم!

پدیده گلری سوئد یک ایرانی است!

پای حراست فدراسیون به مسابقات لیگ فوتسال باز شد

تاج: باشگاه‌ها باید VAR را اجاره کنند

درخواست معاون روحانی از پزشکیان: به ترامپ تبریک بگویید

فاضل میبدی: نماینده دولت رئیسی به راه‌حل دو کشوری در ماجرای فلسطین و اسرائیل رأی داده بود

طعنه ابتکار به شریعتمداری: واقعا نمی‌شود در مورد هر مطلبی اظهارنظر نفرمایید؟

رهبر انقلاب: تداوم مبارزه امروز حماس، معنایش شکست رژیم صهیونیستی است

سینما و تئاتر کلید نجات میراث فرهنگی

علم بر زمین نمی‌ماند

عرضه آنلاین «خون گرم» آغاز می‌شود

چهره ها/ حدیث فولادوند در 46 سالگی

جوانان چراغ ارکستر سازهای ایرانی را روشن کردند

کلاهبرداری طلایی با وعده قبولی در کنکور

انهدام باند زورگیران تهران

برخورد پژو با تیر سیمانی و فوت جوان 23 ساله

موتور هواپیمای مافوق صوت ناسا برای اولین بار روشن شد

شعرخوانی زیبا با صدای استاد شهریار

سرمقاله رسالت/ معمای یک تعارض در آمریکا

سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

گل زیبای بوآتنگ ستاره سابق میلان روی پاس رونالدینیو در دیداری خیریه

همکاری فوق العاده ستاره های سابق دنیای فوتبال

طارمی: پیروزی اینتر مهمتر از گل زدن من است

حفظ میلی‌متری سهمیه 2+1 ایران در آسیا

پیشنهاد لیورپول برای هافبک رئال

توضیح باشگاه رئال مادرید درباره پیشنهاد عربستانی‌ها به وینیسیوس

مصدومیت هاورتز جدی است

تصمیم عجیب گاریدو برای دو ستاره پرسپولیس!

زمین فوتبال فوق العاده در شالیزارهای کشور اندونزی

خاطره بازی با گل زیبای دنیس برکمپ به نیوکاسل

تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید در ابتدای دیدار اعضای مجلس خبرگان با رهبر انقلاب

نایب رئیس مجلس خبرگان: حضور مردم در میدان، دشمن را از اشتباه محاسباتی خارج می‌کند

مقام ارشد سپاه: در قصه دفاع از وطن کنار هم باشیم

مراسم تقدیر از همسران جانبازان بصیر برگزار شد

منوچهر شاهسواری دبیر «فیلم فجر 43» شد

چرا نوجوانان عاشق فیلم و موسیقی کره‌ای می‌شوند؟!

دفاع تارانتینو از بروس ویلیس: کاش بیشتر بازی می‌کرد!

اجرای زیبایی از خواننده گروه ایهام به نام «صدایی نیست»

جزییات تصادف شدید تریلی و مینی‌بوس؛ 18 نفر مصدوم شدند

وزیر علوم: قانون ممنوعیت شرکت مجدد در آزمون‌های سراسری اشتباه بود

دستیابی محققان ایرانی به دستورالعمل داروی سرطان غدد لنفاوی

دانش‌بنیان‌ها دستگاهی برای تشخیص همزمان 20 مدل ویروس ساختند

اولین بار که درباره پاییز در ادبیات گفته شد در قرن سوم و چهارم بود

مجموعه شعر «خرداد» منتشر شد