راه ترقی

آخرين مطالب

نگاهی به زندگی و کارنامه زنده‌کننده فرهنگ و زبان‌های ایران باستان انديشه

نگاهی به زندگی و کارنامه زنده‌کننده فرهنگ و زبان‌های ایران باستان
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر /ابراهیم پورداوود، پژوهشگر ، نویسنده و ایرانشناس معاصر را بنیانگذار ایران‌شناسی و زنده‌کننده فرهنگ و زبان‌های ایران باستان دانسته‌اند.
طاهره طهرانی: «پدرم به‌عنوان یک ایران‌شناس، همیشه در کار غوطه‌ور بود و خانه ما مجمعی برای دانش‌پژوهان و دانشجویانی بود که در مکتب او به سوادآموزی مشغول بودند، حتی انجمن ایران‌شناسی در منزل ما تشکیل می‌شد، اما گرفتاری‌های شغلی پدرم باعث دوری وی از خانواده نمی‌شد. پدرم به‌هیچ‌وجه اهل ریا و تزویر نبود و در برخورد با افراد، به مقام آنها نمی‌اندیشید. مادرم همیشه می‌گفت: پدر، اول از همه عاشق ایران باستان و کارش است و بعد عاشق تو، سپس کتاب‌هایش و در آخر مرا دوست دارد.» این سخنان پوراندخت، تنها دختر ابراهیم پورداوود است درباره پدرش.
ابراهیم پورداوود در 20 بهمن سال 1264 هجری شمسی در محله سبزه میدان رشت متولد شد. پدرش داوود، از ملاکین و بازرگانان سرشناس رشت بود. در پنج یا شش سالگی به مکتب میرزا محمدعلی رفت که محل آن اتاقی در کنار حیاط خانه پدری او در محله آفخرای سبزه میدان رشت بود؛ این مکتب امروزه آرامگاه پدر، برادران و خود اوست. تحصیلات مقدماتی فارسی و عربی را در مدرسه حاجی حسن رشت آموخت.
ابراهیم در سال 1284 هجری شمسی در سن 20 سالگی به همراه برادرش، و استادش عبدالرحیم خلخالی به تهران رفت و به آموختن طب قدیم پرداخت. در سال 1287 هجری شمسی نیز سفر خود را به خارج از میهن آغاز کرد و به لبنان رفت، تا در بیروت در مدرسه لوئیک به فراگرفتن زبان و ادبیات فرانسه بپردازد. همانجا بود که نام پورداوود را برای خود برگزید؛ برادرانش نام‌های داوودزاده و داوودی را برگزیدند. ابراهیم پس از دو سال و نیم اقامت در بیروت برای دیدار خانواده به رشت برگشت و کمی بعد دوباره پای در راه سفر گذاشت و در شهریور سال 1289 راهی فرانسه شد. همانجا با سید محمدعلی جمالزاده، نویسنده و مترجم معاصر و دوست شد. سپس به ایران بازگشت و بعد از اقامتی کوتاه در رشت، دوباره به فرانسه رفت و این بار در رشته حقوق دانشگاه پاریس مشغول درس خواندن شد.
دوران تحصیلش مصادف شد با شروع جنگ جهانی اول، او شش ماه اول جنگ را در پاریس ماند ولی بر اثر شور جوانی و میهن دوستی و تبلیغات آلمانی‌ها، این شهر را ترک کرد. به بغداد رفت و با محمدعلی جمالزاده روزنامه رستاخیز را منتشر کرد، پس از آن در جریان اتفاقات جنگ چندین بار مجبور به مهاجرت و جابجایی شد و مدتی در شهرهای کرمانشاه، بغداد، حلب و استانبول زندگی کرد. مدتی بعد برای اقامت در سوئیس از راه بالکان به برلین رفت، شهری که سرنوشت برایش مقدر کرده بود. آلمانیها از خروج او جلوگیری کردند، و او از سال 1295 هجری شمسی معادل با 1916 میلادی، در دانشگاه برلین مشغول خواندن رشته حقوق شد و چهار سال بعد، در شهریور سال 1299 با دختر یک دندانپزشک آلمانی ازدواج کرد و در تیرماه 1301 هجری شمسی تنها دخترش پوراندخت به دنیا آمد.
پورداوود در سال 1303 هجری شمسی به همراه خانواده به ایران بازگشت. در سال 1311 هجری شمسی به دنبال درخواست رابیندرانات تاگور از سوی دولت ایران برای تدریس فرهنگ ایران باستان به هند رفت و در دانشگاه ویسوبهارتی ایالت بنگال به تدریس پرداخت. به سبب آشنایی او با فرهنگ زرتشتیان و ترجمه ادبیات اوستایی، پارسیان (زرتشتیان) هند بسیار به او ارادت داشتند و هنگام اجرای مراسم مذهبی خود که به جز زرتشتیان فرد دیگری را به آن مراسم راه نمی‌دادند، پورداوود می‌توانست به آن مجلس وارد شود.

راه ترقی


در سال 1312 هجری شمسی از هند عازم آلمان شد و به ادامه کار ترجمه و گزارش اوستا پرداخت و سرانجام در سال 1316 به ایران بازگشت و در دانشکده حقوق و دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به تدریس پرداخت. در سال 1317 عضو پیوسته فرهنگستان ایران (که امروز به نام فرهنگستان زبان و ادب فارسی می‌شناسیم) شد. در سال 1324 به مناسبت شصتمین سال تولدش، مجلس جشن باشکوهی در تالار اجتماعات دانشسرای عالی تهران با حضور استادان و دانشمندان و دانشجویان و شخصیت‌های ادبی کشور برپا گردید.
پورداوود به سبب مقام بلند پایه علمی به عنوان نماینده دانشگاه تهران به بسیاری از کنگره‌های فرهنگی و ادبی دعوت می‌شد و از اعضای اصلی بسیاری از انجمن‌ها و مؤسسه‌های ادبی و فرهنگی بود و به احترام وی محافل بزرگداشت بسیاری برگزار می‌شد. او 4 سال رئیس انجمن روابط فرهنگی ایران و آلمان بود و از اعضای شورای فرهنگی سلطنتی ایران و نیز از اعضای هیئت امنای کتابخانۀ بزرگ پهلوی، وی در 6 مهر سال 1324 هجری شمسی انجمن ایرانشناسی را تأسیس کرد. در سال 1339 هجری شمسی به عنوان رئیس هیئت نمایندگی ایران همراه سعید نفیسی ، محمد معین و مجتبی مینوی در بیست و پنجمین کنگرۀ خاورشناسان که در مسکو تشکیل شده بود شرکت کردند؛ و پورداوود و از آنجا به فنلاند، سوئد و هلند سفر کرد.
در سال 1342 از دانشگاه تهران بازنشسته شد و از زمان بازنشستگی به بعد اوقاتش را به مطالعه و پژوهش گذراند و کمتر در مجامع دیده شد. چهار سال بعد عنوان استاد ممتاز دانشگاه را به دست آورد.

راه ترقی


پورداوود را بنیانگذار ایران‌شناسی و زنده‌کننده فرهنگ و زبان‌های ایران باستان دانسته‌اند. علاقه او از کودکی به دانستن اوضاع ایران قدیم باعث شد به مطالعه کتاب‌هایی درباره ایران باستان بپردازد. او تا آخرین دقایق حیات مشغول مطالعه و بررسی بود و با دانشمندان بزرگ ایران شناسی دنیای غرب از جمله مارکوارت ، مان ، هارتمان ، فرانک، شدر ، براون ، میتووخ ، مینورسکی، ولف و پلوشه در ارتباط بود. به خاطر تلاش او امروز می‌توانیم اوستا را به زبان فارسی ساده امروزی مطالعه کنیم و از اوضاع و رسوم و اخلاق و مواعظ و حکم معتقدات، دینی روایت‌های تاریخی و اساطیری نیاکان خود آگاه شویم. خدمت بزرگ او درباره تفسیر اوستا را، به کار گروته و راولینسون در قرن نوزدهم نسبت به کشف الفبای خط میخی و آگاه کردن دنیا از تاریخ قوم آریایی و ایران هخامنشی مانند می‌کنند.
پورداوود بامداد 26 آبان سال 1347 هجری شمسی چشم از جهان فروبست. او در زمان حیات درباره خانه پدری‌اش نوشته بود: «پارینه‌ای چند است که مقبره پدران و برادرانم است. من هم پس از نوردیدن این همه سال‌های بلند، آنجا آرام خواهم گرفت.»‌
پیکر او را در رشت، در آرامگاه خانوادگی شأن به خاک سپردند، این آرامگاه کوچک تنها بخش به جا مانده از عمارت خانوادگی پورداوود است که بنای آن در سال 1382 هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.‌ مدت کوتاهی بعد به یاد او کتابخانه ای در پارک سبزه میدان رشت _که آن زمان پارک فرح نامیده می‌شد_ ساخته شد و به نام او نامگذاری گردید. خیابانی هم در محله استخر رشت به نام او نامگذاری شد که تا چند سال بعد از انقلاب نیز به همان نام باقی بود، و سپس نامش را به رسالت تغییر دادند.

راه ترقی

آرامگاه خانوادگی پورداوود در محله سبزه میدان رشت
پوراندخت پورداوود می‌گوید «او یک قصه گوی توانا بود و همیشه برای من قصه می‌گفت، قصه‌هایی که خودش می‌ساخت و تنها پندی که همیشه به من می‌داد تکرار شعار پندار نیک، گفتار نیک، کردار نیک بود. بیشتر وقت پدرم به مطالعه و بحث می‌گذشت. هندوستان را به دلیل آثار باستانی‌اش بسیار دوست می‌داشت. از افتخارات پدرم دریافت جایزه تاگور بود. همچنین جایزه‌ای که از واتیکان و نشانی که از دولت آلمان به پاس مقام ادبی خود دریافت کرده بود.» ‌

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/980788/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استفاده از ریال دیجیتال برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها

فاطمی امین: حل مسائل کشور بسیار ساده است

نوازی: اعتماد موسیمانه به جوان‌های استقلال جواب داد

حضور عضو هیات مدیره و مشاور پرسپولیس به جای خزانه دار و مدیرمالی!

وعده جذاب مربی استقلال برای هواداران

لورکوزن گران‌ترین ورزشگاه اروپا را دارد!

گیوکرش، مک‌آلیستر و جهانبخش؛ به یاد شب درخشان علیرضا در برایتون!

ستاره‌هایی که مو کاشتند؛ حتی بکام!

صعود ایران به نیمه نهایی جام جهانی فوتبال هفت نفره

پوست جوان‌ها در تیم ملی کنده می‌شود

زیباترین گل فوتبال ایران به ثمر رسید!

دیدار وزیر دفاع با دبیر شواری عالی امنیت ملی سوریه

استانداران اردبیل و گلستان منصوب شدند

پانتومیم فقط همین دوتا!

تصویری دیده‌نشده از پشت‌صحنه‌ فیلم «دلشدگان»

شریفی نیا: اکبر عبدی بهترین کمدین سینمای ایران است

موزیک ویدئوی «ما ادامه داریم» از ماکان بند

سکوت؛ HPV را کنترل نمی‌کند

اتفاق تلخ برای بازمانده 40 ساله حادثه معدن طبس

در یک پیشرفت نجات‌بخش نقطه ضعف مقاومت آنتی‌بیوتیکی شناسایی شد

عرضه «بر پشت ببر» در بازار نشر/قصه‌ای به روایت عبدالحمید دوم

دود سفید دیپلماسی

فرمول تعیین دستمزد کارگران تغییر می‌کند؟

وزیر کار: اصلاح بنگاه‌داری به نفع بازنشستگان است

حرف‌های تند ویسی؛ لیگ یک داستان دارد!

فکری هر روز از نیمکت دورتر می‌شود!

با رضایت فلیک و دکو؛ شزنی تمدید می‌کند

اولین پیام ستاره سابق مجارستان پس از حادثه تلخ

تساوی هوادار و شمس آذر در دیداری تدارکاتی

عبور یوکیچ از اسطوره‌های NBA

هدیه موسیمانه به بازیکن جوان استقلال

دو مدافع تیم جوانان پرسپولیس به تمرین بزرگسالان اضافه شدند

استفاده از VAR در جام حذفی قطعی شد

پرسپولیس از شکایت بیرانوند بابت جعل تبرئه شد

تیپ متفاوت معاون پزشکیان در تجمع اعتراضی بازنشستگان نفت

زیباکلام خطاب به پزشکیان: اجازه ندهید دختران ما را به عنوان بیمار به کلینیک و کمپ ببرند

پیشنهاد کنایه‌آمیز ابطحی برای تعطیلی ستاد امر به معروف

دعوت قالیباف از رئیس پارلمان عراق برای سفر به ایران

آقای رئیس جمهور این عریضه را نخوانید!

پربازدیدترین سرگرمی‌های تلویزیون این روزها کدامند؟

سانسور نمی‌گذارد جشنواره جهانی مستقل داشته باشیم!

آهنگ «آفرینش» با خوانندگی محمد معتمدی

کپسول‌های تریلر نشتی داد، 60 نفر در جاده شهررضا مسموم شدند

خطر فرونشست، 42 مدرسه را تعطیل کرد

موشک دانشجویان آمریکایی رکوردشکنی کرد

چرا هنوز برخی کودکان نمی‌توانند درست کتاب بخوانند؟

ساختمان جردن؛ همهمه‌ای که سخنان «پالیزدار» دوباره به وجود آورد

همه گزینه‌های ایران؛ تهران میز مذاکره را انتخاب می‌کند؟

اقدام قابل‌تأمل دولت برای فرار از پرداخت مطالبات کارگران

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس: قانون افزایش سن بازنشستگی یک بی‌عدالتی است