راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت نوشتارها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد / «در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علینقی مشایخی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تشکیلات دولت و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی بسیار بزرگ و کند شده‌‌‌اند. دولت‌ها و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی به ناکارآمدی، ایجاد مزاحمت و مانع‌‌‌تراشی برای فعالیت‌‌‌های اقتصادی متهم هستند. کیفیت خدمات عمومی در حوزه‌‌‌های آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و امنیت کاهش یافته است. نیروهای جوان و بااستعداد و نخبه جذب سازمان‌های دولتی نمی‌‌‌شوند. سال‌هاست که کارشناسان زبده و کارآمد عموما دولت را ترک می‌کنند و به شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی، شرکت‌های خصوصی و بعضا به خارج از کشور می‌روند. تصمیمات دولت معمولا با کیفیت پایین اتخاذ می‌‌‌شوند و ناپایدارند. شائبه فساد در سازمان‌های دولتی و شبه‌دولتی بسیار گسترده و عمیق است. این تشکلات حجیم و ناکارآمد دولت و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی باری بر دوش منابع عمومی و مانعی برای رونق و رشد اقتصادی است. ایران برای پیشرفت به‌شدت به چابک‌سازی و اصلاح ساختار دولت نیاز دارد.
از گذشته دور، با گذشت زمان و به‌اقتضای شرایطی که پیش می‌‌‌آمد، وزارتخانه یا سازمان جدیدی به وجود می‌‌‌آمد یا ماموریت‌‌‌ها و وظایف جدیدی برای وزارتخانه‌‌‌ها و سازمان‌های موجود تعیین و تصویب می‌‌‌شد. با تصویب قوانین و وظایف جدید معمولا سازمان و نیروی انسانی برای اجرای آن به دولت اضافه می‌شود. در نتیجه برای هر وزارتخانه و سازمان وابسته به دولت انباشتی از قوانین و مصوبات و وظایف تعیین شده است. وقتی شرایط و اقتضائاتی که موجب تصویب قوانین و وظایف جدید می‌‌‌شد رفع می‌‌‌شد، آن وظایف، قوانین، سازمان و پست‌های سازمانی برجا می‌‌‌ماند.

اضافه شدن به وظایف دولت به‌خصوص بعد از انقلاب که تفکری چپ‌گرایانه بخش خصوصی را محدود و سرکوب و تصدی‌گری دولت را اضافه کرد، شدت بیشتری یافت. گسترش وظایف دولت که عمدتا به دخالت‌های بیشتر این نهاد در امور اجرایی و تصدی‌گری و تخصیص منابع و مجوز‌ها توسط دولت منجر شد علایقی را در ساختار دولت شکل داد که در مقابل اصلاح و تعدیل اختیارات و وظایفش مقاومت ایجاد می‌کند. در نتیجه این مقاومت، روند تغییرات را در جهت حفظ دخالت‌ها و تصدی‌گری‌های دولتی حتی در قالب شرکت‌هایی که به نام خصولتی‌ها معروف‌اند شکل داد.
ولیکن شرایط محیطی سازمان‌ها به جهت سطح تحصیلات جمعیت، تکنولوژی اطلاعات و اطلاع‌رسانی و نوع مسائلی که جامعه با آن مواجه است نسبت به زمانی که قوانین و مقررات در گذشته تصویب شده، تغییر کرده است. تغییر اقتضائاتی که موجب تصویب قوانین و مقررات در گذشته شده و همچنین تحول در شرایط اجتماعی و تکنولوژیک محیط از یک طرف و ناکارآمدی دولت از طرف دیگر نیاز به بازنگری ساختار دولت و ماموریت و وظایف سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی و ایجاد دولتی کوچک‌تر و چابک‌تر را ضروری ساخته است.
بازنگری ساختار دولت باید با یک صفحه سفید برای هر وزارتخانه یا سازمان وابسته به دولت شروع شود. برای هر سازمان اولین سوال، چرایی وجود آن سازمان است که هدف بنیادی سازمان و ضرورت وجود آن را مشخص می‌کند. در تعیین ضرورت وجودی هر سازمان باید به دو ملاک توجه داشت. یک اینکه دولت سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر است و نباید متولی کارهای اجرایی شود؛ مگر در مواردی که بخش خصوصی نمی‌‌‌تواند متولی شود؛ نظیر امنیت و دفاع، قضاوت، روابط خارجی و تنظیم‌‌‌گری برای حفظ منافع عمومی. ملاک دوم آن است که هدف بنیادی و ضرورت وجود آن برای جامعه ارزش‌آفرین باشد. با اعمال این ملاک‌‌‌ها برخی از سازمان‌ها ممکن است از ردیف استفاده از بودجه عمومی حذف شوند.
به علاوه برخی هدف‌‌‌ها و ماموریت‌‌‌هایی که در قوانین برای سازمان‌های دولتی و وابسته به دولت تعیین شده است خط خواهد خورد. آنچه می‌‌‌ماند هدف بنیادی و ماموریت اصلی سازمان‌هایی است که وجودشان ضروری است با هدف‌‌‌های بنیادین و ماموریت‌‌‌های اصلی که باید دنبال کنند. برای هر سازمان با هدف بنیادی و ماموریت جدید با توجه به تکنولوژی اطلاعاتی (تحول دیجیتال) که می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد، باید قوانین و مقررات جدید و ساختار سازمانی جدید با فرآیندها و دستورالعمل‌های کارآمد و روان طراحی و تصویب شود. نیروی کار سازمان جدید با توانایی‌ها و صلاحیت‌های لازم مشخص می‌شود تا از بین نیروهای موجود سازمان و نیز جذب نیروهای با صلاحیت با حقوق و مزایای مناسب جذب شوند.
انتقال از وضع موجود به ساختار سازمانی مناسب مستلزم طراحی یک نقشه راه است. حذف سازمان‌های اضافی، حذف قسمت‌‌‌های اضافی در ساختار سازمان‌های موجود، تعدیل و تغییر نیروی انسانی و طراحی سیستم‌های اطلاعاتی و کاری از جمله کارهایی است که باید در نقشه راه مورد توجه قرار گیرد و توسط سازمان جدید که به وجود می‌‌‌آید به اجرا درآید. در این نقشه راه، توضیح دلایل و ضرورت تحول برای عموم مردم و نیز کارکنان سازمان‌هایی که دچار تحول می‌شوند تبیین و حتی‌الامکان همراهی آنها جلب شود. همچنین در این نقشه راه باید توانمند‌سازی کسانی که از بدنه حجیم سازمان‌ها جدا خواهند شد و انتقال آنها به موقعیت شغلی جدا از سازمان‌های وابسته به دولت، مورد توجه قرار گیرد. هر تحولی نظیر چابک‌سازی دولت مستلزم زمینه‌سازی، شفافیت و جلب اعتماد و پشتیبانی عمومی است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/984360/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای مهم دستیار پزشکیان درباره قیمت بنزین

طبق بودجه 1404 افرادی که در خارج از کشور ارز دارند می‌توانند خودرو وارد کنند

ارزان‌ترین و گران‌ترین استان‌های کشور کدامند؟

هشدار آموریم: الکی ندوید، فوتبال را بفهمید!

گلر استقلالی با جام‌ حذفی استارت زد

نخستین تمرین سرخپوشان در دوحه

ستاره فوتبال زنان لبنان در کما

همدان میزبان پنجمین اردوی تیم ملی هاکی

کاتای تیمی مردان به یک چهارم راه یافت

ماجراهای بیرانوند، پرسپولیس و فدراسیون فوتبال

بی‌رحم‌ترین استوک‌های فوتبال ایران!

قاسم‌پور چگونه می‌تواند جایگزین حسن یزدانی شود؟

برتری تیم ملی و تاخیر 2 ساعته یک بازی به خاطر قطعی برق

پیام رئیس جمهور درپی درگذشت مادر سه شهید

دولت مصوبه پرداخت ریالی حق مأموریت سفرهای خارجی را لغو کرد

توصیه‌های پزشکیان در جمع مسئولان وزارت ورزش و جوانان

بروجردی: آمریکا برای مذاکره با ایران ابتدا گذشته خود را جبران و ترمیم کند

شروع فصل جدید «حسینیه معلی» از اول شعبان

ماجرای جالب بازیگر شدن ترانه علیدوستی از زبان خودش

واکنش محمدحسین فرح بخش درباره خبر دستمزد 5 میلیاردی مدیری

ویدئویی از پارسا پیروزفر و لعیا زنگنه در اوج جوانی

وقتی تکنولوژی صدای پیانو را دوباره زنده می کند!

اهدای فیش حج تمتع برای جبهه مقاومت

رئیس دانشگاه آزاد: افزایش شهریه علوم پزشکی براساس عدل بود!

ویدئویی از تعقیب و گریز پلیس با سارقان

جزئیات معافیت تحصیلی دانشجویانی که پذیرش خارج از کشور گرفتند

انجام 247 عملیات امداد و نجات در 72 ساعت گذشته

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی

کتاب " زمین انسان‌ها " یک روایت شاعرانه با رنگ و بوی فلسفی است

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو منتشر شد

آغاز ثبت ‎نام آزمون استخدامی با بیش از 31 هزار فرصت شغلی

تعلل بانک مرکزی در ابلاغ افزایش وام مسکن

جای خالی مهاجمان سرخابی در جدول گلزنان

چادرملو نماینده ایران در باشگاه‌های کاوا

فاتحان یک شانزدهم یکدیگر را در آغوش کشیدند

سخنرانی طوفانی پرز در مجمع سالانه رئال

شکست گل‌گهر مقابل خیبر در دیداری دوستانه

کاپیتان بارسلونا پس از چهار ماه برگشت

یامال باعث دستگیری سه هوادار رئال شد

حواشی حضور سرزده رئیس جمهور در وزارت ورزش و جوانان

واکنش جبلی به برخی اظهارنظرها درخصوص انحصارطلبیِ صداوسیما

بشیر حسینی چگونه مجری برنامه کتابی شبکه سه شد؟

چهره ها/ ملیکا شریفی‌نیا عروس شد

بازگشت امیر جدیدی با بازی در فیلم جدید ابراهیم حاتمی‌کیا

نماهنگ «جون و دلم» با صدای میثم ابراهیمی

تأیید 5461 داوطلب رد شده در گزینش برای معلمی

کلاهبرداری 20 میلیاردی با رسیدساز جعلی تلفن‌همراه

فرمانده مرزبانی: انسداد مرزها با جدیت پیگیری می شود

کشف درمان آلزایمر و پارکینسون با کمک مغزهای پرورش‌یافته در فضا