راه ترقی

آخرين مطالب

تعجب ستاره‌شناسان از مدار عجیب جوان‌ترین سیاره فراخورشیدی کشف شده تاکنون دانش

تعجب ستاره‌شناسان از مدار عجیب جوان‌ترین سیاره فراخورشیدی کشف شده تاکنون
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / جوان‌ترین سیاره فراخورشیدی که تاکنون کشف شده است، مداری عجیب دارد که دانشمندان را متحیر کرده است. این سیاره فراخورشیدی جدید نه تنها در مقایسه با سن ستاره مادرش بسیار جوان است، بلکه با زاویه عجیبی به دورش می‌چرخد.
پژوهشگران دانشگاه کارولینای شمالی به تازگی یک سیاره فراخورشیدی کوچک را کشف کرده‌اند که می‌تواند درک کنونی ما از چگونگی شکل‌گیری سیارات در منظومه‌های خورشیدی جدید را به چالش بکشد.
به نقل از آی‌ای، این سیاره جدید با نام «IRAS 04125+2902 b» در واقع یک سیاره نوزاد است و تنها حدود 3 میلیون سال سن دارد که آن را به جوان‌ترین سیاره‌ای تبدیل می‌کند که تاکنون کشف شده است.
در حالی که کشف آن به اندازه کافی هیجان انگیز است، جالب‌تر این است که سن آن از ستاره مادرش زیادتر نیست. مدار این سیاره نیز نسبت به «قرص پیش‌ستاره‌ای» ناتراز است که به محققان اجازه می‌دهد آن را به وضوح ببینند.
قرص‌های پیش ستاره‌ای یا پیش‌سیاره‌ای(protoplanetary disk) توده‌هایی از گرد و غبار و گاز هستند و گونه‌ای قرص پیرا-ستاره‌ای به‌شمار می‌روند که اغلب حول ستارگان جوان می‌چرخند. منظومه شمسی باقیمانده یک قرص پیش‌سیاره‌ای در اطراف خورشید است که بیش از 4 میلیارد سال پیش سیاره‌ها را به وجود آورده‌ است. غیر از سیاره‌ها و ماه‌های چرخان به دور آنها، میلیون‌ها جرم آسمانی دیگر در حال چرخش به دور خورشید هستند که یادگار همان قرص پیش‌سیاره‌ای هستند.
سیاره «IRAS 04125+2902 b» که یک غول گازی بسیار جوان است، حدود 521 سال نوری از زمین فاصله دارد و مدار عجیب آن همچنین محققان را قادر می‌سازد تا بدون اینکه مانعی برای ابزارهای مستقر در زمین وجود داشته باشد، اطلاعات هیجان‌انگیزی را هنگام عبور از مقابل ستاره مادرش به دست آورند. همانند ماهواره بررسی سیارات فراخورشیدی(TESS) ناسا که این کشف را انجام داد.
این سیاره تقریباً همسن با ستاره مادرش است که نسبت به شناخت و درک کنونی ما از تشکیل سیاره‌ها از نظر کیهانی بسیار کوتاه است.
آیا ما در مورد تشکیل سیاره‌ها اشتباه می‌کنیم؟
شعاع سیاره IRAS 04125+2902 b تقریباً 10.7 برابر بزرگ‌تر از شعاع زمین است که از نظر اندازه با مشتری قابل مقایسه است. با این حال، چگالی آن به میزان قابل توجهی کمتر از مشتری است و تنها 30 درصد از جرم مشتری جرم دارد.
این تفاوت در چگالی نشان می‌دهد که این سیاره فراخورشیدی هنوز در مرحله شکل‌گیری است و هنوز حالت‌های انقباض و خنک‌کننده‌ای را که نمونه‌ای از غول‌های گازی بالغ‌تر است، تجربه نکرده است.
این سیاره فراخورشیدی به دور ستاره خود که تقریباً 70 درصد جرم خورشید ما جرم دارد، در فاصله نزدیکی از آن می‌چرخد ​​و هر 8.83 روز زمینی یک دور گردش خود را تکمیل می‌کند.
بر اساس این مطالعه جدید، مدار سریع و چگالی نسبتا کم این سیاره فراخورشیدی بینش ارزشمندی را در مورد فرآیندهایی که تشکیل سیاره‌ها را در محیط‌های پرآشوب منظومه‌های ستاره‌ای جوان هدایت می‌کنند، ارائه می‌دهد.
نویسندگان این مطالعه گزارش دادند: بر اساس اطلاعات ما، این امر IRAS 04125+2902 b را به جوان‌ترین سیاره فراخورشیدی تبدیل می‌کند که تاکنون کشف شده است.
قبل از کشف IRAS 04125+2902 b، جوان‌ترین سیارات فراخورشیدی شناسایی شده بین 10 تا 40 میلیون سال سن داشتند. این امر دانشمندان را به این سوال واداشت که آیا سیارات می توانند در چند میلیون سال اول زندگی یک ستاره تشکیل شوند یا خیر.
اکنون این کشف، شواهدی قطعی را ارائه می‌دهد مبنی بر اینکه شکل‌گیری سیاره‌ها می‌تواند خیلی زودتر از آنچه قبلاً تصور می‌شد، رخ دهد. ستاره میزبان IRAS 04125+2902 b توسط یک قرص پیش‌ستاره‌ای احاطه شده است که از گاز و غبار باقی‌مانده از شکل‌گیری این ستاره تشکیل شده است.
یک بچه سیاره فراخورشیدی بسیار جالب
به طور معمول، این قرص‌ها با صفحه مداری یک سیاره همسو می‌شوند. با این حال در این حالت، قسمت بیرونی قرص با زاویه 30 درجه کج می‌شود. این ناهماهنگی به اخترشناسان اجازه داد تا سیاره را هنگام عبور از ستاره رصد کنند و شبحی در برابر نور ستاره احساس کنند.
منشاء این ناهماهنگی نامشخص است. ستاره‌های همراه اغلب می‌توانند باعث کج شدن قرص‌های پیش‌سیاره‌ای شوند، اما در این منظومه اینطور نیست.
محققان خاطرنشان می‌کنند که چنین قرص‌های تاب‌خورده‌ای، پنجره‌های نادری را به پویایی شکل‌گیری سیاره ارائه می‌دهند که در غیر این صورت توسط گاز و غبار متراکم پنهان می‌شوند. این پیکربندی منحصر به ‌فرد، فرصتی ارزشمند برای مطالعه نیروهای موجود در سامانه‌های سیاره‌ای جوان است.
کشف IRAS 04125+2902 b نگاهی نادر به مراحل اولیه تشکیل یک غول گازی ارائه می‌دهد. جو این سیاره فراخورشیدی جوان و قرص پیش‌سیاره‌ای ناتراز آن در فاصله 521 سال نوری از ما، مدل‌های موجود را به چالش می‌کشد و مشاهدات به ویژه با تلسکوپ فضایی جیمز وب(JWST) می‌تواند درک ما از تکامل سیاره و فرآیندهای شکل دادن به سامانه‌های خورشیدی جوان را متحول کند.
این مطالعه در مجله نیچر(Nature) منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/985176/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کالاهای صادرات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

تکذیب صادرات خاک از سوی وزارت جهاد کشاورزی

سرمایه‌گذاری بدون ریسک با 31٫7٪ سود روزشمار

صعود دشوار ذوب‌آهن به کمک VAR

گل اول ساوتهمپتون توسط آرمسترانگ در دقیقه 42

جنجال خانوادگی گربه‌ها در جام حذفی والیبال ایران!

گلر 19 ساله، امید اصلی صعود چادرملو

پیروزی ملوان مقابل مقابل چادرملو در ضیافت پنالتی ها

ساوتهمپتون 2 _ 3 لیورپول؛ کامبک لیورپول با درخشش صلاح

نتایج ‎هفته چهارم لیگ‌ برتر بسکتبال بانوان

بازیکنان تیم پرحاشیه اعتصاب کردند!

واکنش سریع نساجی به حرکت جانملکی مقابل هواداران

فواد ایزدی: هریس گفت ایران، بزرگترین دشمن آمریکاست

کواکبیان: همه باید پذیرای شعار «وفاق ملی» رئیس‌جمهور باشند

ربیعی: دولت پزشکیان، دولت عدالت قلمداد شده است

احیای برجام در مسیر انحرافی

خاطره پژمان جمشیدی از پدرش

بهترین سریال‌های «علمی‌تخیلی» محصول انگلستان

امین حیایی: فیلم «قاتل و وحشی» شبیه ندارد

مستند زوج ایرانی نامزد جشنواره محیط‌زیست مسکو

این کمانچه نوازی شاد را از دست ندهید

موزیک ویدئوی سینمایی و زیبای «هرچه در گوش زمین و آسمان گفتم نشد»

توضیحات تامین اجتماعی درباره اجرای متناسب‌سازی

پرونده‌های استخدامی، بیشترین علت شکایت از آموزش و پرورش

پنج جزیره جنوب کشور شناسنامه‌دار شدند

سرنوشت عجیب قاتلی که 4 بار پای دار رفت و اعدام نشد

کره جنوبی در صدر جدول جایگزینی نیروی کار با ربات

قسمتی کوتاه از " کتاب حانیه " به نویسندگی حامد عسگری

او همه عیب تو گیرد تا بپوشد عیب خود

در شرایط خطیر کنونی، لاریجانی می‌تواند نماینده هم‌زمان دیپلماسی و میدان باشد

اوکراین؛ آزمایشگاه روسیه

صادرات هندوانه آب زیادی از کشور خارج نمی‌کند

مدیرعامل شرکت راه‌آهن: برقی کردن راه‌آهن مشهد- تهران عملیاتی می‌شود

عقب‌نشینی سکه و دلار به کانال پایین‌تر، دلار 68 هزار تومانی شد

ساپینتو در مراکش هم از برد دربی ناکام ماند!

دنیامالی در دیدار با بقایی: دیوار وزارت ورزش کوتاه شده است

نفت بازی مهم هفته را برد و صدرنشین ماند

برترین گل‌های هفته‌های پنجم و ششم لیگ ملت‌های اروپا

برترین سیوهای هفته‌های پنجم و ششم لیگ ملت‌های اروپا

گل اول لیورپول به ساوتهمپتون توسط سوبوسلای

اسپانسر جنجالی لوگوی پرسپولیس را توقیف کرد!

دومین گلزن جوان لیگ برتر برای آرسنال؛ اتان نوانری

پرگر: رفع تعلیق فدراسیون ناشنوایان هنوز کامل نشده است

موسیمانه: استقلال از هر نظر آماده بازی با پاختاکور است

پاسخ مجلس به استفساریه وزارت کشور چه خواهد بود؟

سلیمی‌نمین: انتخابات 1403 بدخواهان ملت را ناکام کرد

انگلیس: به‌دنبال کاهش تنش بر سر پرونده هسته‌ای ایران هستیم

لاریجانی: ایران در حال آماده‌سازی پاسخ به اسرائیل است

«سوجان»؛ قصه زنی که می‌خواهد قوی باشد

آخرین حلالیت، مهم‌ترین راز زندگیش شد!