راه ترقی

آخرين مطالب

فرزین: ایران« ACUMER » را جایگزین سوییفت کرد اقتصاد

فرزین: ایران« ACUMER » را جایگزین سوییفت کرد
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد /رییس کل بانک مرکزی با اشاره به تعاملات بانکی در فضای بین‌الملل، از جایگزینی سامانه‌ای به نام ACUMER به جای سامانه «سوییفت» خبر داده است.
محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی این سامانه را «ساخت جوانان ایرانی» عنوان کرده و افزوده است: «به دلیل تحریم بیشترین چالش را در حوزه تعاملات بانکی داریم؛ بنابراین تلاش کردیم در مدیریت تحریم با هندوستان و پاکستان و سایر کشورهای عضو اتحادیه همکاری کنیم. به جای سوییفت این سامانه را طراحی کردیم که اکنون کار می‌کند.»
او تصریح کرد: پس از برتون وودز برخی کشورهای آسیایی برای مقابله با این تصمیم اتحادیه پایاپای آسیایی را تشکیل دادند، اما به دلایل مختلف این اتحادیه در سال‌های اخیر فعالیت آنچنانی نداشت. در همان زمان دبیرخانه این اتحادیه در ایران مستقر شد و با توجه به این مساله در سال‌های اخیر این اتحادیه را فعال کردیم و تعاملات خود با کشورهای عضو این اتحادیه از جمله هند و پاکستان ارتقا دادیم. به جای سوییفت برای اعضا سامانه بانکی جدیدی با نام ACUMER را استفاده کردیم که مبتنی بر استانداردهای سوییفت طراحی شده اما تحریم‌ناپذیر است.
به نظر می‌رسد منظور آقای فرزین از «جایگزینی یک سامانه» استفاده از خدمات «اتحادیه پایاپای آسیایی» (Asian Clearing Union) یا به‌طور اختصاری ACU باشد که از سال 1353 در حال فعالیت بوده و ایران نیز از اعضای آن است. علاوه بر ایران که به عنوان یکی از «موسسان» این اتحادیه مطرح است؛ کشورهایی مانند هند، نپال، پاکستان، سریلانکا و بنگلادش به سرعت به عضویت این اتحادیه درآمدند و کشورهایی مانند بوتان اواخر دهه 90 میلادی و کشور مولداوی نیز در سال 2009 عضو آن شده است. در زمان تاسیس این اتحادیه، هدف از آن، ایجاد سیستمی برای تسویه پرداخت‌ها بین کشورهای عضو به صورت چندجانبه و استفاده از ارزهای رایج خود کشورها در تعاملات بین‌المللی بود. مطابق آماری که این اتحادیه در سال 2021 منتشر کرده، میزان تراکنش‌های انجام شده از طریق ACU بالغ بر 29 میلیارد دلار بوده است. به نظر می‌رسد سامانه‌ای که رییس کل بانک مرکزی از آن صحبت کرده است نیز بر پایه اتحادیه پایاپای آسیایی شکل گرفته شده باشد. اما نکته مهم دور زدن تحریم‌ها و استفاده نکردن از دلار به عنوان ارز قدرتمند و پیشرو بازارهاست که به نظر می‌رسد همین موضوع برگ برنده ایران در صورت استفاده از این سامانه باشد. رییس کل بانک مرکزی سی‌ام بهمن سال گذشته گفته بود که «فرزین گفت: ما با غرب مراودات سیاسی هم نداریم، اما نیرو‌های مالی ما در آنجا حضور دارند. چشم‌انداز ما نشان نمی‌دهد که در آینده تجارت خود را با غرب افزایش دهیم یا مراودات مالی خارج از تجارت داشته باشیم. کشور‌های شرقی از جمله چین و هند تجارت خود را گسترش دادند و ما می‌توانیم با این کشور‌ها تجارت کنیم. ما اکنون به‌ دلیل تحریم‌ها به جای سوییفت از ابزار‌های دیگری استفاده می‌کنیم و ابزار مالی خودمان را داریم، چه اشکالی دارد که FATF خودمان را هم داشته باشیم؟»
حالا به نظر می‌رسد که بانک مرکزی با معرفی یک سیستم جدید برای مراودات ارزی به جای سوییفت که کاملا برای ایران از دست رفته؛ به برخی اهداف خود رسیده است. مراوده تجاری در یک ساختار بسته و گلخانه‌ای که البته در شرایط تشدید تحریم‌ها، به کاهش شوک‌های نرخ ارز می‌انجامد و جلوی جهش‌های شدید در بازار را می‌گیرد.

فرزین گفته است که از 10 مهر ماه سال جاری سامانه جدید را به صورت جدی عملیاتی کرده‌ایم؛ او اظهار امیدواری کرده که این سیستم توسعه پیدا کند و با استفاده از آن روابط و تعاملات خود را با کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیایی گسترش دهیم. رییس کل بانک مرکزی همچنین اظهار کرد: بریکس را هم تقویت کردیم. بریکس سهم بزرگی در تجارت جهانی دارد که در ابتدای راهش است. الان استراتژی بریکس تا سال 2025 در 4 محور بنا شده که فرصت را برای ما فراهم می‌کند تا استفاده کنیم. اولین محور افزایش سهم ارزهای محلی است
وی با بیان اینکه چین و روس‌ها به این سمت حرکت کرده‌اند، گفت: باید بتوانیم تسویه را با ارزهای بریکس انجام دهیم. دومین مورد سامانه‌ای در نظام‌های پرداخت است. یک پلتفرم تسویه برای پرداخت‌های برون مرزی راه‌اندازی شده که فعلا در مرحله مقدماتی است. این فرصت خوبی است که بتوانیم تعاملات‌مان به ویژه در حوزه تسویه را از این طریق انجام دهیم.
او ادامه داد: اتصال شبکه پرداخت به روسیه یکی دیگر از برنامه‌های‌مان بود که اخیرا شتاب به میر روسیه و تعدادی از بانک‌ها وصل شده‌اند. سامانه در حال کار کردن است ولی چون شروع کار است، کند است ولی با مرور زمان بیشتر روی این سامانه کار می‌کنیم. فاز دوم امکان استفاده گردشگران روسی در فروشگاه‌های ایران است، امیدواریم در زمستان این را افتتاح کنیم. فاز سوم بهره مندی گردشگران ایرانی از پوز روسیه است که امیدواریم ابتدای سال آینده این مدل را عملیاتی کنیم.
فرزین با بیان اینکه امیدواریم این مدل را با سایر کشورها هم عملیاتی کنیم، افزود: با روس‌ها پیمان روسی بستیم؛ کاملا دلار را حذف و ریال و روبل را جایگزین کردیم.
شروع آزمایشی ریال دیجیتال در کیش
رییس کل بانک مرکزی به توسعه ریال دیجیتال و استقرار نظام هوشمند اشاره کرد و افزود: بانک مرکزی به موقع در این حوزه ورود کرده است؛ خیلی از کشورها از ریال دیجیتال استفاده می‌کنند که می‌تواند کارایی نظام مالی کشور را افزایش دهد. برخی کشورها در مرحله تحقیقات هستند و وارد مرحله آزمایشی شده‌اند و ما هم در این مرحله هستیم و وارد آزمایشی شدیم و الان در کیش این کار را انجام می‌دهیم.
به گفته فرزین؛ ریال دیجیتال در بانک‌های ملت؛ تجارت و ملی در حال استفاده است و در آینده 5 بانک دیگر به آن استفاده خواهد شد.
او درباره رمزپول‌ها و سیاستگری بانک مرکزی در این حوزه گفت: امروزه رمزپول‌ها در جهان توسعه سریع و شتابانی دارند که استفاده متفاوتی از آنها می‌شود. قاعده‌گذاری در این حوزه کار بسیار سختی است. تمام کشورها در این حوزه در ابتدا با مشکل مواجه شدند. ابتدا تجارت شکل می‌گیرد و بعد مقررات تدوین می‌شوند. این اتفاق در کشور ما هم افتاده است. الان با بازار بزرگی روبه‌رو هستیم ولی مقررات منسجمی در این حوزه نداریم.
تراکنش 35 همتی صرافی‌های رمزارز
رییس کل بانک مرکزی در همین ارتباط تصریح کرد: چون تحریم هستیم باعث می‌شود خیلی از این ابزار در تجارت بین‌المللی استفاده بیشتری کنیم. در مواد 4.24؛ 59 و 64 قانون جدید بانک مرکزی به تدوین مقررات رمزپول‌ها توسط بانک مرکزی اشاره شده و ما هم در این راستا در تلاش هستیم.
وی نهادهای امین را بحث مهمی در این حوزه دانست و ادامه داد: مقررات نهاد امین حتما باید تدوین شود؛ نظارت بر کارگزاران رمزپول چطور باید باشد؟ الان 218 کارگزار داریم. 10 میلیون تراکنش ماهانه شکل می‌گیرد که رقمی حدود 35 همت حجم معاملات‌شان است.
قوانین رمزپول به زودی در هیات عالی تصویب می‌شود
فرزین با بیان اینکه مقررات رمزپول باید تدوین شود و اگر ورود نکنیم در مدیریت پول در بانک مرکزی به مشکل می‌خوریم، افزود: جلسات خوبی در این زمینه طی 6 ماه گذشته داشتیم. دستگاه‌های مختلف باید در حوزه‌های مختلف ورود کنند. قوانین ماینینگ در وزارت صمت تدوین می‌شود. مقررات رمزپول تهیه شده و به زودی در هیات عالی مطرح و تصویب می‌شود و خیال ما به عنوان سیاستگذار و مقام ناظر در این حوزه راحت می‌شود. رییس کل بانک مرکزی در ادامه با بیان اینکه مشکل تاریخی در بانک مرکزی در حوزه نظارت داریم، گفت: در قانون جدید اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی توسعه یافته است. بانک مرکزی باید مدل مشخص برای نظارت بر اینها داشته باشد. نظارت بانک مرکزی یا افساید بوده یا آنساید. او یکی از مشکلات را استانداردهای ناهمگون بین بانک‌ها دانست و گفت: خواهش می‌کنم روی این موضوع متمرکز شوید و شرکت‌هایی که می‌توانند به نظارت هوشمند ما کمک کنند؛ وارد شوند. باید این مشکل حل شود.
افزایش حملات سایبری به نظام بانکی در 2 سال اخیر
فرزین ارتقای سطح امنیت را مهم دانست و ادامه داد: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبکه بانکی افزایش یافته است و مجبوریم پایداری شبکه را افزایش دهیم. اقداماتی انجام شده ولی کافی نیست.
او از دریافت مجوز امضای الکترونیک در 30 آبان ماه خبر داد و گفت: این موضوع به کاهش مراجعات حضوری هم کمک خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی درباره هوش مصنوعی هم گفت: مرکزی در این حوزه در بانک مرکزی راه‌اندازی شده است؛ برای تمام پیشرفت‌هایی که دنبالش هستیم باید از هوش مصنوعی استفاده کنیم. نظارت ما بر موضوعات پولشویی با هوش مصنوعی تقویت می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/986137/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان عرضه جدید خودروهای وارداتی اعلام شد

افزایش 18 درصدی صادرات غیرنفتی در 8 ماهه امسال

برد دختر تنیس روی میز ایران در مسابقات قهرمانی جهان

نارضایتی دنیامالی از نتایج وزنه‌برداری زنان

کاکوتا به الاهلی رسید

بارسلونا جایگاه اولتراها را بست!

واقعیت بازی الریان؛ پرسپولیس خوش شانس بود!

جباری: دلال‌ها استقلال را خراب کردند!

کنترل توپ دیدنی رافینیا در تمرینات بارسلونا

جیمی کرگر: محمد صلاح من را نا‌امید کرد

استوری مسی در چهارمین سالروز مرگ مارادونا

اعتراف مهاجم انگلیس: نباید به جام جهانی می‌رفتم!

استقلال بدون پرواز به تهران راهی عربستان می‌شود

پیروزی نابغه تنیس روی میز ایران در مسابقات قهرمانی جهان

پاسخ نیکزاد به تذکر رسایی درباره قانون انتصاب در مشاغل حساس

ماجرای تذکر خاتمی به اصلاح‌طلبان از زبان ابطحی؛ مطالبه ما باید مطالبه مردم باشد

شبی برای ایرج رامین‌فر با حضور سینماگران/ خوانش پیام بهرام بیضایی

«آذر هفت صبح»؛ ماجرای 5 جوان که در یک تصمیم گیری زندگی‌شان را نابود می‌کنند

آدم های مهم در زندگی

آهنگ «دیر کردی» را از مهدی یغمایی بشنوید

کشف 3 کیلوگرم «شیشه» از محموله پستی فرودگاه

پرانرژی‌ترین پرتو کیهانی تا به امروز کشف شد

نگاهت میکنم خاموش!

سرمقاله جوان/ پایان تحقیر ملی ایرانیان با بسیج

سرمقاله آرمان ملی/ بایدن و آتش‌افروزی در اوکراین

باقی ماندن سکه در میانه کانال 51 میلیون تومانی؛ دلار سبزپوش ماند

تداوم روند صعودی بورس با افزایش 25 هزار واحدی شاخص کل

حرف‌های دیاز درباره باشگاه ما مزخرف بود

پارو کردن برف روی چمن توسط هواداران زوریخ برای به تعویق نیفتادن بازی

تنبیه داور سرشناس ایتالیایی به دلیل عدم اخراج لوکاکو

سه سیو پیاپی فوق‌العاده از داوید دخیا

طرح ویژه هواداران نیوکاسل برای قدردانی از ایساک

باشگاه ناپولی و بزرگداشت چهارمین سالگرد درگذشت دیگو مارادونا

تاریخ‌سازان تیم ملی جوانان بوکس فردا تجلیل می‌شوند

امباپه سلاح اصلی حمله مادرید مقابل لیورپول

حضور طارمی در ترکیب ثابت اینتر مقابل لایپزیگ

محکومیت 11 میلیاردی فولاد با شکایت سروش رفیعی به CAS

انتقادات ثابتی خطاب به «پزشکیان» و «صالحی» و هشدار به فردی که نامش را نیاورد

عارف در مراسم یادبود وزیر اسبق دادگستری شرکت کرد

راهکار رسایی برای رفع تابعیت فرزندان ظریف: عضو بسیج مستضعفین شوند، به صورت خودکار تابعیت‌شان باطل می‌شود

توضحیات سخنگوی وزارت خارجه درباره انتصاب سرپرست سفارت ایران در کابل

شارلیز ترون هم بازیگر فیلم جدید نولان شد

پرتکرارترین موضوعات سریال‌های تلویزیون کدام‌اند؟

تک نوازی قطعه ای زیبا و دلنشین با گیتار به نام «پاییز»

دادگستری: حکم پرونده چای دبش تا پایان ماه صادر می شود

6 خودروی کوروش کمپانی به مزایده گذاشته می‌شود

هوش مصنوعی برای مشاغل تهدید نیست، بلکه فرصت‌های جدیدی در ایجاد شغل‌ فراهم می‌کند

رونمایی «انویدیا» از یک مدل جدید هوش مصنوعی آهنگساز

روزگار غریبیست نازنین!

وافریادا ز عشق!