راه ترقی

آخرين مطالب

آتش‌بس لبنان و آینده‌ای سرشار از چالش نوشتارها

آتش‌بس لبنان و آینده‌ای سرشار از چالش
  بزرگنمايي:

راه ترقی - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
لبنان جنگ خانمان‌سوزی را پشت سر گذاشته اما همچنان مجبور به پنجه نرم کردن با چالش‌های بسیار سخت داخلی است.
احمد زیدآبادی| صدای غرش جنگنده‌ها و پهپادها و موشک‌های مرگبار در جنگ بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان خاموش شد و دو طرف به توافقی برای 60 روز آتش‌بس دست یافتند؛ 60 روزی که اگر طبق توافقنامه پیش برود، به آتش‌بس دائم ختم خواهد شد. تا لحظۀ نگارش این یادداشت، متن توافقنامۀ آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله، هنوز علنی نشده است، اما رسانه‌ها برخی مفاد آن را فاش کرده‌اند. قاعدتاً تا زمانی که متن توافقنامه و پیوست‌های احتمالی آن به‌طور رسمی منتشر نشود، هرگونه تحلیلی دربارۀ آن از دقت لازم برخوردار نخواهد بود.
تاکنون تقریباً روشن شده است که توافقنامه بر مبنای قطعنامۀ 1701 شورای امنیت سازمان ملل تدوین شده است. این قطعنامه خواهان عقب‌نشینی ارتش اسرائیل از خاک لبنان به پشت مرزهای بین‌المللی و همچنین استقرار نیروهای یونیفل و ارتش لبنان در بخش جنوبی این کشور از رودخانۀ لیطانی تا مرز اسرائیل است. به عبارت دیگر، هیچ نیروی شبه‌نظامی از جمله نیروهای حزب‌الله در این بخش از خاک لبنان حق حضور و اقدام علیه اسرائیل را ندارد.
دربارۀ موضوعات حساسی چون «حق دفاع» طرفین در صورت نقض توافق و یا احساس تهدید از طرف مقابل، «کمیتۀ ناظر» بر روند اجرای آتش‌بس و «انحصار سلاح» در دست دولت لبنان، خبرهای موثق و دقیقی در دست نیست، حال آنکه ماهیت آتش‌بس را جزئیات همین سه موضوع روشن خواهد کرد.
با این حال، تاکنون مشخص شده است که دولت آمریکا سرپرستی کمیتۀ ناظر بر آتش‌بس را به عهده خواهد داشت و فرانسه نیز یکی از اعضای آن خواهد بود. با این حساب، آمریکا علاوه بر ایفای نقش اول در تدوین توافقنامۀ آتش‌بس، در روند اجرا و نظارت بر آن نیز باز نقش اول را بازی خواهد کرد.
در حقیقت، بدون اعمال فشار دولت جو بایدن بر دولت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، توافقنامۀ آتش‌بس در جنگ لبنان در این موقعیت به دست نمی‌آمد. طبق گزارش رسانه‌های اسرائیلی، مهمترین دلیل پذیرش طرح آتش‌بس توسط نتانیاهو، احتمال اقدام دولت بایدن در شورای امنیت علیه اسرائیل در مدت باقی‌مانده از عمر آن بوده است.
اسرائیل در واقع برای ایمن‌سازی مناطق شمالی خود، جنگ کم‌شدت با حزب‌الله را به جنگی تمام‌عیار و شدید تبدیل کرد. پس از عملیات 7 اکتبرِ سال 2023 نیروهای حماس علیه اسرائیل، حزب‌الله به منظور کاهش فشار نظامی اسرائیل بر نوارغزه از طریق مشغول کردن بخشی از ارتش آن در نقطه‌ای دیگر، راکت‌پراکنی محدود به شهرک‌های شمالی اسرائیل را آغاز کرد.
این راکت‌پراکنی‌ها سبب آواره شدن حدود 70 هزار نفر از جمعیت ساکن در شهرهای شمالی و عزیمت آنان به شهرهای مرکزی به‌خصوص تل‌آویو شد. اسکان این افراد در هتل‌های مختلف، بار مالی مضاعفی بر دوش دولت نتانیاهو گذاشت؛ به‌طوری‌که در برهه‌ای از جنگ، دولت اسرائیل بازگشت امن آوارگان شهرهای شمالی به خانه‌های خود را یکی از اهداف رسمی جنگ اعلام کرد.
پیش از آن، عاموس هوچستین، مشاور ویژۀ بایدن، کوشش بسیاری برای پایان دادن به ماجرا از طریق دیپلماسی به خرج داد، اما در هنگامی که گفته می‌شد سیدحسن نصرالله دبیرکل فقید حزب‌الله با طرح آتش‌بس موافقت کرده است، پیجرهای مورد استفادۀ نیروهای حزب‌الله منفجر شد و متعاقب آن بسیاری از رهبران سیاسی و نظامی حزب‌الله هدف حملات ارتش اسرائیل قرار گرفتند و سپس جنگ ابعاد بسیار وسیعی پیدا کرد.
در حقیقت، هدف اعلام‌شده و رسمی اسرائیل از جنگ با حزب‌الله، بازگشت امن آوارگان مناطق شمالی و اطمینان از عدم به خطرافتادن دوبارۀ امنیت آنان بوده است. با این حال، با شدت گرفتن جنگ، اسرائیلی‌ها دستیابی به این هدف را جز از طریقِ «شکست حزب‌الله» ممکن ندانستند؛ به‌گونه‌ای که این گروه قادر به تهدید اسرائیل و تجدید سازمان و به دست‌آوردن سلاح‌های سنگین نباشد.
اکنون مسئلۀ اصلی این است که آیا توافقنامۀ آتش‌بس، امنیت بلندمدتِ مناطق شمالی و عدم تجدید سازمان حزب‌الله در هیئت یک نیروی نظامی را تأمین و تضمین می‌کند؟ رهبران شهرک‌های شمالی اسرائیل و برخی از وزرای تندرو به‌خصوص ایتامار بن گویر رهبر حزب «اقتدار یهود» نه‌فقط در این زمینه ابراز تردید می‌کنند بلکه پذیرش آتش‌بس در این مرحله از جنگ را «اشتباه بزرگ» نتانیاهو می‌دانند.
نتانیاهو و حلقۀ نزدیک مریدانش در حزب لیکود اما معتقدند که در صورت عدم تأمین اهداف اعلام شده، توافقنامۀ آتش‌بس دست اسرائیل را برای ازسرگیری جنگ باز گذاشته است. در جبهۀ داخلی لبنان اما اجماع وسیع‌تری در بین جناح‌های سیاسی و قومی دربارۀ لزوم پذیرش توافقنامۀ آتش‌بس دیده می‌شود، با این حال، نوعی ابهام در برنامۀ دولتِ نجیب میقاتی و دیگر گروه‌های سیاسی آشکارا خود را نشان می‌دهد. در واقع، مسئلۀ اصلی پیش رویِ نیروهای حاکم بر لبنان، نقش آینده حزب‌الله در این کشور است. از نظر آنان آیا قرار است حزب‌الله فقط به شمال رودخانۀ لیطانی عقب‌نشینی کند و در آن منطقه به بازسازی سازمانی و تسلیحاتی خود بپردازد و نقش سالیان اخیرش را فقط با درجاتی متفاوت از قبل بازی کند؟ یا اینکه حزب‌الله نقش نظامی خود را رها سازد و صرفاً به عنوان یک نیروی سیاسی در کنار سایر احزاب و اقوام لبنانی به حیات خود ادامه دهد؟
برخی احزاب مسیحی مثل «قوات لبنانی» به رهبری سمیرجعجع و حزب «کتائب» به رهبری سامی جمیل، آشکارا خواهان خلع سلاح حزب‌الله هستند و ورود آن به جنگ با اسرائیل را سبب ویرانی لبنان و آوارگی مردمش می‌دانند. دیگر احزاب اما به این روشنی اعلام موضع نمی‌کنند و ترجیح‌شان این است که به زبانی استفهامی و بعضاً مبهم اعلام موضع کنند. آغاز روند اجرای توافق آتش‌بس اما آنها را به موضع‌گیری شفاف‌تر در این رابطه مجبور خواهد کرد.
در این میان اما موضع نبیه بری رهبر جنبش شیعی امل و همینطور تصمیم نیروهای باقی‌مانده از حزب‌الله مهمتر از دیگران است. بری تاکنون با هیئت آمریکایی به منظور دستیابی به توافق آتش‌بس همکاری نزدیکی کرده است و قاعدتاً برای تحکیم و تثبیت آتش‌بس با کمیتۀ ناظر به رهبری آمریکا نیز همکاری خواهد کرد. با این وصف، آیا آمریکا و فرانسه و دیگر اعضای کمیتۀ ناظر، تثبیت آتش‌بس را به جلوگیری از تجدید سازمان حزب‌الله و جلوگیری از مسلح شدن دوبارۀ آن گره خواهند زد و همکاری نبیه بری در این مورد را خواهند خواست؟
اکنون نمی‌توان پاسخ دقیق و روشنی به این قبیل پرسش‌ها داد. فقط می‌توان گفت که لبنان جنگ خانمانسوزی را پشت سر گذاشته اما همچنان مجبور به پنجه نرم کردن با چالش‌های بسیار سخت داخلی است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/987450/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رشد سودآوری شپدیس علیرغم ناترازی گاز و کاهش قیمت جهانی اوره/تغییر مدل صادراتی منجر به افزایش 40 دلاری هرتن اوره شد

همه چیز درباره حقوق‌ها در 1404

تخفیف‌های پرهیجان جمعه سیاه؛ واقعی هستند یا جعلی؟

گرد و خاک اطلس در چشم دنا‌

ادعای استاد دانشگاه از رقم عجیب واردات بنزین؛ 6 میلیارد دلار در 6 ماه اول سال جاری!

وعده لمپارد؛ تیمی می‌ سازم که در یاد هواداران بماند

گوتی: امباپه در بازی لیورپول ترسیده بود!‏

ستایش تیری آنری از ستاره جوان لیورپول

صعود شیرجه ایران به فینال قهرمانی جهان

آماد‌ه‌ترین بازیکن این روزهای لیگ برتر والیبال ایران

فن دایک: سیتی را این‌ طور نبینید، هنوز هم ترسناک‌اند!

گل دوم رئال مادرید به بارسلونا توسط کونگو دقیقه 63

بررسی دلایل قطعی تلفن باشگاه پرسپولیس با عبدالله روا

بازگشت اورونوف به تمرینات گروهی پرسپولیس

تیم ملی فوتبال زنان ایران برابر اردن به تساوی رسید

اشپیگل: سفیر آلمان به تهران بازگشت

فرمانده کل سپاه: پذیرش آتش‌بس شکست تمام استکبار بود

ابطحی: آقازادگانی که دنبال رانت هستند دم به تله نمی‌دهند

واکنش دستیار قالیباف به انتقاد‌ها از موضع رئیس مجلس علیه ظریف

هشدار ایران نسبت به فعال‌شدن مجدد گروه‌های تروریستی - تکفیری در سوریه

پیشنهاد رهبر انقلاب برای شرح حوادث جنگ تحمیلی به شکل بازی‌های رایانه‌ای

بحث و جدل بر سر مصرف خودروهای داخلی در برنامه زنده تلویزیون

کوچک زاده: پولدارها هفته به هفته سیستم گرمایش ویلاهای خالی شمال را روشن می‌گذارند

رویترز: تزریق اورانیوم خام به آبشارهای آی‌آر-6 فردو شروع نشده است

کیا اینجوری عذرخواهی میکنن؟

واکنش تند منتقد قدیمی سینما به دلواپسی رسانه‌های حامی ساترا!

عمو شهبازی، صداوسیما را تبدیل به مهدکودک کرد!

چهره ها/ پاسخ کوبنده سروش صحت در واکنش به توقیف «اکنون»

ساترا یا صداوسیما؛ حذف عادل فردوسی‌پور به کدام دلیل؟

«خائن کشی» رکورددار جوایز جشن حافظ امسال

فاطیما بهارمست: نمی‌دونم چرا خیلی‌ها از من خوششون نمیاد!

ایجاد زنگ 30 دقیقه‌ای نماز در برنامه تمام پایه‌‌های تحصیلی

انسداد آزادراه منجیل - رودبار تا 30 آذر

کشف بیش از 12 کیلوگرم تریاک در بابل

لحظات دستگیری مرد خطرساز در پرواز تهران به استانبول

راکت فضایی سایوز را ببینید

جای من، پیش خودم خالی ست!

فراموشی 13 ساله به قیمت جان زنان

راه‌آهن سرگردان

نماینده سابق مدعی شد: هر 4 روز یک زن در ایران به قتل می رسد

مصطفوی در سالروز حماسه ملبورن: فیفا می خواست ایران به جام جهانی برود

اندیشکده آمریکایی: «ترامپ» می‌تواند مثل آب خوردن با «ایران» توافق کند!

فروش طلای آنلاین بدون ذخیره سازی در بانک مرکزی ممنوع شد

عضو کمیسیون تلفیق بودجه: مجلس سال آینده اجازه واردات بنزین نخواهد داد

افزایش قیمت روغن در راه است؟

افزایش عرضه مرغ گرم در بازار

تساوی سرد در مصاف با رقیب آشنا!

ال‌کلاسیکوی اسطوره‌ها؛ گل اول بارسلونا به رئال مادرید

مثل روزهای در اوج! گل دوم بارسلونا به رئال مادرید توسط رونالدینیو

آنچلوتی در شب تلخ آنفیلد رکورددار شد!