راه ترقی

آخرين مطالب

انتقاد برخی مجلسی‌ها به اجرای قانونی که خودشان مصوب کردند! اقتصاد

انتقاد برخی مجلسی‌ها به اجرای قانونی که خودشان مصوب کردند!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تسنیم / همزمان با تصویب سند تنظیم‌گری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها، انتقادات برخی مجلسی‌ها به افزایش اختیارات بانک مرکزی در این حوزه افزایش یافته است آن هم درحالی که در قانون مصوب مجلس، وظایف تنظیم‌گری در حوزه رمزارزها به بانک مرکزی واگذار شده است.
ارزهای دیجیتال، از جمله رمزارزها، به یکی از پدیده‌های تحول‌آفرین در بازارهای مالی تبدیل شده‌اند. توسعه روزافزون این حوزه، فرصت‌های جدیدی برای اقتصادها به‌ارمغان آورده اما در عین حال چالش‌هایی نیز به‌همراه داشته است.
در ایران، موضوع قانون‌گذاری در حوزه رمزارزها با توجه به حجم قابل توجه معاملات و تأثیرات آن بر بازارهای مالی به یکی از ضرورت‌های اصلی تبدیل شده است.
چرا قانون‌گذاری در حوزه رمزارزها ضروری است؟
حجم معاملات رمزارزها در ایران قابل توجه است. بنا بر اظهارات محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، حدود 218 کارگزاری فعال در این حوزه هستند که ماهانه 35 هزار میلیارد تومان گردش مالی دارند، چنین ارقامی، تأثیر مستقیم بر ثبات مالی و ارزی کشور دارند.
از سوی دیگر، برخی گزارش‌ها نشان می‌دهند که بیش از 85 درصد این کارگزاری‌ها خارج از شبکه رسمی فعالیت می‌کنند، عمدتاً در فضاهای غیررسمی همچون تلگرام و اینستاگرام. این عدم نظارت، زمینه‌ساز مشکلاتی از جمله پول‌شویی و نوسانات غیرقابل پیش‌بینی در بازار ارز می‌شود.
گامی به‌سوی شفافیت
مقامات بانک مرکزی در هفته‌های اخیر از تصمیم‌گیری و تصویب سند سیاست‌گذاری رمزارزها خبر داده بودند و دیروز ضمن اعلام خبر تصویب این سند در هیئت عالی بانک مرکزی، آن بانک جزئیات سند مصوب را نیز منتشر کرد.
با موافقت تمام اعضای هیئت عالی بانک مرکزی؛ سند «چارچوب سیاستگذاری و تنظیم‌گری بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها» به تصویب رسیده است. به‌گفته کارشناسان این بخش، بانک مرکزی با تصویب سند سیاست‌گذاری در حوزه رمزارزها گامی عملی در این مسیر برداشته است.
رئیس‌کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد تصریح کرده‌اند که تنظیم‌گری در حوزه رمزپول‌ها نه‌تنها مانع توسعه کسب‌وکارها نخواهد شد، بلکه با هدف حمایت از فعالان این حوزه تدوین شده است. این دو عضو کابینه دولت چهاردهم همچنین به اهمیت استفاده از رمزارزها برای رفع تعهدات ارزی و مقابله با تحریم‌ها اشاره کرد‌ه‌اند.
محمدرضا فرزین در این خصوص می‌گوید: «قاعده‌گذاری در حوزه رمزارزها کار سختی است و تمامی کشورها در ابتدا با چالش‌های زیادی مواجه بوده‌اند، اما اگر این حوزه رها شود، نه‌تنها به بی‌ثباتی پولی منجر می‌شود بلکه فرصت‌های اقتصادی را نیز از دست خواهیم داد».
چالش‌ها و انتقادها
با وجود این اقدامات، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و فعالان حوزه رمزارز انتقادهایی درباره ورود بانک مرکزی به سیاست‌گذاری رمزارزها مطرح کرده‌اند، این گروه بر این باورند که حوزه رمزارزها به‌دلیل ماهیت غیرمتمرکز خود، نیازمند تنظیم‌گری متفاوت و نه محدودکننده است.
این انتقادات درحالی از سوی برخی مجلسی‌ها مطرح می‌شود که در قانونی که خودشان تصویب کرده‌اند، وظایف تنظیم‌گری در حوزه رمزارزها به بانک مرکزی واگذار شده است.
در قانون جدید بانک مرکزی که سال گذشته توسط مجلس تصویب شده است، صراحتاً وظایف تنظیم‌گری در حوزه رمزارزها به این نهاد واگذار شده است. در مواد مختلف این قانون، از جمله مواد 4، 24، و 59 تأکید شده است که بانک مرکزی مسئولیت تنظیم و نظارت بر فعالیت‌های مرتبط با رمزارزها را به‌عهده دارد، بنابراین، انتقاد برخی نمایندگان به این اقدام، با تصویب خودشان در تضاد است.
ضمناً این سند از سوی هیئت عالی بانک مرکزی تصویب شده است. در این هیئت علاوه بر رئیس‌‌کل بانک مرکزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، دو نفر اقتصاددان متخصص در زمینه سیاست‌گذاری پولی و ارزی، دو نفر متخصص در حوزه بانکداری (یک نفر در زمینه حقوق بانکی و یک نفر در زمینه امور مالی)، معاون سیاست‌گذاری پول، معاون تنظیم‌‌گری و نظارت و دادستان‌کل کشور حضور دارند پس نظر همه دستگاه‌ها در این سند لحاظ شده است.
البته برخی نمایندگان مجلس هم از ورود سیاستگذار پولی به این حوزه حمایت کرده‌اند، شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید دارد که عدم قانون‌گذاری در این حوزه می‌تواند فرصت‌های رمزارزها را به تهدید تبدیل کند. او از ضرورت ورود بانک مرکزی به این حوزه دفاع کرده و معتقد است که تدوین سیاست‌های تنظیم‌گرانه برای این بازار اجتناب‌ناپذیر است.
دو دسته متفاوت از ذی‌نفعان
فعالان حوزه رمزارز را هم باید به دو گروه تقسیم کرد؛ گروه نخست، کسب‌وکارهایی هستند که به‌صورت شفاف و قانونی فعالیت می‌کنند و نگران سخت‌گیری‌های بیش از حد نیستند، بلکه خواهان تنظیم‌گری منطقی برای افزایش اعتماد عمومی هستند.
گروه دوم، کسانی هستند که فعالیت‌های غیرشفاف مانند پول‌شویی یا فرار مالیاتی دارند و از ورود سیاست‌گذار بیمناک‌اند و اتفاقاً این دسته از افراد نسبت به مقررات‌گذاری واکنش منفی نشان می‌دهند.
پیامدهای عدم‌نظارت
یکی از اصلی‌ترین دلایل ورود بانک مرکزی به این حوزه، تأثیر رمزارزها بر بازار پول و ارز است. در شرایط التهابات ارزی، رمزارزهایی مانند تتر می‌توانند به‌عنوان ابزار سفته‌بازی استفاده شوند و بازار ارز را بی‌ثبات کنند، همچنین، عدم‌نظارت مناسب می‌تواند منجر به گسترش معاملات زیرزمینی و افزایش ریسک‌های مالی شود.
از سوی دیگر، معاملات رمزارزی نهایتاً به شبکه پرداخت ریالی متصل می‌شوند. بانک مرکزی به‌عنوان متولی این شبکه، بهترین گزینه برای مدیریت و نظارت بر این بازار است. اگر سیاست‌گذار پولی بر این حوزه اشراف نداشته باشد، هر گونه تنش در بازار رمزارزها می‌تواند به‌سرعت به سایر بازارهای مالی و اقتصادی سرایت کند.
به‌نظر می‌رسد با توجه به حجم بالای معاملات رمزارزها، تأثیرات گسترده آن بر ثبات مالی، و نقش بالقوه آن در اقتصاد دیجیتال، قانون‌گذاری در این حوزه امری ضروری است و اقدام اخیر بانک مرکزی در تصویب سند سیاست‌گذاری رمزارزها، گامی در جهت افزایش شفافیت و تقویت اقتصاد ملی است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/992654/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تمدید یامال با بارسا؛ قطعی در زمان نامعلوم!

کول پالمر: سه فرد مشهور برای قرار شام کریسمس؟

برترین گل‌های سال 2024

خلاصه بازی لیورپول 3 - لسترسیتی 1

ضربه دیدنی صلاح؛ گل سوم لیورپول به لسترسیتی

رد گل سوم لیورپول به لسترسیتی توسط VAR

کشته شدن برادر ناتنی اندریک در یک حمله مسلحانه

گل دوم لیورپول به لسترسیتی توسط کورتیس جونز در دقیقه 49

عصبانیت هواداران لیورپول؛ مه نگذاشت بازی را ببینیم!

مرور بر برترین اتفاقات فوتبال جهان در سال 2024 میلادی

مگوایر: اخراج برونو باعث شد بازی را ببازیم!

بررسی هفته 14 لیگ برتر ایران از زبان سیدصالحی

شوت فنی خاکپو؛ گل اول لیورپول به لسترسیتی

درگیری شدید در بازی کیا - پرسپولیس

تصویر دلگرم‌کننده میلاد محمدی علیه ویروس!

از گل آزمون تا پاس گل طارمی؛ عملکرد لژیونرها در هفته اخیر

جلسه شبانه درویش با کریم باقری

پیراهن‌هایی که برای همیشه ماندگار شدند

متقاضیان وام ازدواج بخوانند

جنجال در چمپیونشیپ؛ تعقیب و گریز بعد از خوشحالی!

سرماخوردگی مهاجم تراکتور را خانه‌نشین کرد

داستان یک بازی؛ تاتنهام - لیورپول

خلاصه بازی ولورهمپتون 2 - منچستریونایتد 0

گل اول لسترسیتی به لیورپول توسط آیو

اتهام‌پراکنی اتحادیه عرب علیه مواضع ایران پیرامون سوریه

پزشکیان، خراسان شمالی را ترک کرد

آملی لاریجانی: عده‌ای احساس کردند باید هر لحظه طعنه‌ای بزنند، این از خطا‌های جاهلین است

قمار ژئوپلیتیکی خونین کیم

گل آفساید لارسن؛ ولورهمپتون 0-0 منچستریونایتد

گل اول ولورهمپتون توسط متئوس کونیا؛ ولورهمپتون 1-0 منچستریونایتد

شبیه سازی تصمیمات داوران وی ای آر در ایران توسط عبدالله روا

حضور روحیه‌بخش عالیشاه در اردوی پرسپولیس

برای جنگجوی سیاهپوش کنار زمین؛ سیمئونه

گل خوردن از نقطه کرنر، عادت جدید یونایتد آموریم!

علی پاکدامن قهرمان شمشیربازی ایران شد

3 بازیکن برتر تاریخ فوتبال به انتخاب دیدیه دروگبا؛ خبری از مسی و کریستیانو رونالدو نیست

حقوق بازیکنان آرسنال در فصل 25-2024؛استرلینگ و هاورتس در صدر

گل دوم ولورهمپتون به منچستریونایتد توسط هوآنگ

آخرین تغییرات در حزب اتحاد ملت؛ پسر رئیس جمهور سابق عضو شورای مرکزی شد

رضایت «سعید سهیلی» از آثار فیلمسازان جوان جشنواره فجر 43

صحبت های بهزاد فراهانی در مراسم تشیع بانو «ژاله علو»

بی بی سی، مستند افشاگرانه درباره «نتانیاهو» را رد کرد

آوازخوانى و نوازندگى این خنیاگر مغول را از دست ندهید

تمرین فضانورد ناسا

کتاب « مریم » از مجموعه کتاب‌های زنان تاریخ ساز است

گزارش صداوسیما از فراز و فرود طرح کالابرگ الکترونیکی

قیمت انواع خودرو؛ رانا در بازار غرق شد

پوستکوگلو: تیمم توانایی بازی کردن هر سه روز را ندارد!

سقوط آزاد سیتی؛ آمار باورنکردنی تیم گواردیولا

حنیف: می‌توانستیم استقلال را ببریم