راه ترقی

آخرين مطالب

سقوط اسد بازی بزرگان بود گفتگو

سقوط اسد بازی بزرگان بود
  بزرگنمايي:

راه ترقی - انتخاب /متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مخالفان مسلح سوری صبح روز یکشنبه از کنترل خود بر شهر دمشق و «رفتن» حکومت «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه خبر دادند که واکنش های داخلی و بین المللی را به همراه داشت. یک کارشناس معتقد است که ممکن است سوریه با این تغییر همراهی کرده و امتیازاتی نیز گرفته از جمله تضمین حضور راهبردی روسیه در سوریه.
محمد خواجوایی، مدیر گروه مطالعات لبنان پژوهشکده تحقیقات استراتژیک خاورمیانه، درباره جنبه غیرنظامی سقوط اسد به «انتخاب» گفت: آنچه در طول ده روز اخیر رخ داد، سقوط یکی پس از دیگری شهر‌ها بود و به هیچ عنوان جنبه‌ی نظامی نداشت. مسأله‌ی اساسی اینجاست که در سوریه اصلاً تحول نظامی شکل نگرفت چون ارتش سوریه هیچ کجا مقاومت نکرد و بدون اینکه حتی مخالفان به آن نقطه برسند، آن نقاط را تخلیه می‌کردند. این موضوع حکایت از چند مسأله دارد، از جمله فروپاشی از درون دولت که هیچ انگیزه‌ای برای مقاومت ندارد. بنابراین آنچه رخ داد، هیچ ارزش نظامی ندارد. از طرفی به نظر می‌رسد که در این نوع حرکت، شکلی از معامله و توافق بزرگ صورت گرفته که چند و چون آن مربوط به قدرت‌های بزرگ است. این میزان پیشروی و عدم مقاومت و به نوعی تحویل دادن آسان دولت، نمی‌تواند براساس معادلات داخلی سوریه رقم خورده باشد. 
وی درباره احتمال یک معامله سیاسی جهت سقوط دولت اسد بیان کرد: چند و چون معامله‌ی سوریه مشخص نیست اما می‌توانیم حدس‌هایی بزنیم. یکی از طرف‌های مداخله‌گر، ترکیه بود و از طرفی ممکن است که یکی از طرف‌های این معامله، روسیه باشد که با این تغییر همراهی کرده است. اگرچه امتیازاتی نیز گرفته از جمله تضمین حضور راهبردی روسیه در سوریه و دو پایگاه اصلی نظامی در لاذقیه و طرطوس که قابل لمس است. لازمه‌ی این معامله، همراهی بخشی از ارتش و دولت در سوریه است. اینکه ما شاهد بودیم هیچ حرکت جدی رخ نداد، نشان داد که بازی، بازی بزرگان است. این معامله می‌تواند طرف‌های دیگری هم داشته باشد اما دو طرفی که به نظر می‌رسد در تحولات روز‌های اخیر تأثیرگذار بودند، ترکیه و سوریه بودند. ما از نشانه‌ها این موضوع را متوجه می‌شویم، یعنی پیشروی سریع مخالفان و در مقابل فقدان هیچ مقاومتی در دولت سوریه که می‌تواند همراه‌کننده‌ی این فرآیند روس‌ها باشند. 
او افزود: احتمالاً توافقاتی نیز برای آینده‌ی سیاسی و خانواده بشار اسد صورت گرفته باشد و این تغییر آرام رخ دهد. اتفاقات چند روز اخیر، هیچ نسبتی با تحولات ده سال اخیر در سوریه نداشته است. جنگ سال 2011 تا 2017، جنگ بسیار وحشتناکی بود و نزدیک 500 هزار نفر کشته شدند؛ حالا در چنین کشوری وقتی در طول ده روز و با کمترین کشته، شهر‌ها سقوط کرد نشان از یک توافق سیاسی است. بدون چنین توافقی در داخل نظام و قدرت‌های بزرگ، چنین اتفاقی نمی‌افتد. 
وی در رابطه با اشغال مناطقی از سوریه توسط اسراییل اظهار داشت: ما در سوریه شاهد وضعیتی هستیم که هر طرف منطقه‌ای و بین‌المللی تأثیرگذار در این روند، به دنبال بهره‌برداری است. رفتاری که از ترکیه شاهد بودیم که بتواند از این فرصت برای تغییر استفاده کند، به شرایط خود سوریه بازمی گردد. بحران اقتصادی و تضعیف حامیان اسد، شرایط را برای سقوط اسد ایجاد کرد. آمریکایی‌ها نیز به علت پیوند با کرد‌های سوریه، شاهد بودیم که در طول ده روز اخیر، مواضع کرد‌ها تقویت شد. از طرفی اسراییل نیز ملاحضات راهبردی نسبت به سوریه دارد. چون سوریه بخشی از محور مقاومت بود که در مقابل اسراییل قرار داشت و اسراییل تلاش کرد که این محور را تضعیف کند، به دنبال استمرار این روند بود. تضعیف دولت بشار اسد و سقوط آن با این هدف که سوریه دیگر از محور مقاومت جدا شود، در راستای منافع اسراییل است. در کوتاه مدت اسراییل از اینکه مخالفان بشاراسد، بر سر قدرت قرار گرفتند، خبر خوبی برای اسراییل است. اقدامی هم که اسراییل درتصرف بخش‌هایی از سوریه انجام داد، با هدف تثبیت موقعیت اسراییل در معادلات آینده سوریه است. اسراییل دنبال جدا کردن سوریه از پیکر محور مقاومت است. سوریه دیگر بخشی از محور لجستیکی محورمقاومت نباشد و طبیعتا قطع این مسیر به معنای این است که حزب الله هم با بحران جدی رو به رو می‌شود که مهم‌ترین مسیر تأمین اسلحه را از دست داده است. در این صورت اسراییل می‌تواند معادله‌ی مدنظر خود را انجام دهد. در شرایط کنونی هم اسراییل دنبال تثبیت معادله‌ی خود در سوریه است. 
خواجویی درباره موضع ایران نسبت به تحولات سوریه گفت: من فکر می‌کنم ایران بی نهایت شوک‌زده شده است. اتفاقاتی که در روز‌های اخیر افتاد، کاملاً برای ایران غافلگیرکننده بود. تحلیل ایران در وزارتخارجه و نیرو‌های نظامی، اینطور نبود که مخالفین بشار اسد توانایی تصرف کل کشور را در ده روز داشته باشند. ما کاملاً این سردرگمی را در روز‌های اخیر در رویکرد‌های ایران هم دیدیم. مشخص نیست ایران چه سیاستی را در پیش دارد. در یک زمانی ایران از نیرو‌های تروریست برای مخالفین بشار اسد استفاده نمی‌کرد و آن‌ها را مخالفان مسلح خطاب می‌کرد اما باز هم در برخی از اخبار آن‌ها را تروریست خطاب کردند. صحبت‌های عراقچی درباره ضرورت گفتگو بین دولت و مخالفان مشروع در سوریه و رد کردن آن توجه لاریجانی، نشان از عدم تحلیل دقیق در دستگاه سیاسی ایران است. تحولات یکسال اخیر، مشخصاً بعد از 7 اکتبر که ضربه‌ی بزرگی به محور مقاومت زد، تا ورود لبنان به جنگ و اتفاقات سوریه، تماماً نشان می‌دهد که کل دستگاه ادراکی و محاسباتی ایران، ارزیابی درستی از تحولات نداشته است. اولین درس برای ایران این است که کل فرآیند‌های تصمیم‌سازی و ادراکی و شناختی دستگاه‌های تصمیم گیر، باید مورد بازبینی قرار بگیرد. وقتی این حجم از ناکامی در یکسال رخ می‌دهد، نشان از برآورد نادرست نهاد‌ها از توانایی‌ها و نقاط آسیب دارد. عمدتاً در ایران کسانی مشورت می‌دهند که با رویکرد‌های غیرواقع بینانه و ایدئولوژیک مسائل را بررسی می‌کنند. 
وی تصریح کرد: آینده تحولات در سوریه مبهم است و باید ابعاد این توافق پنهان مشخص شود. سوریه اپوزیسیون قوی ندارد که دولت ساز باشد. تعدد نیرو‌های نظامی در سوریه این سناریو را تقویت می‌کند که هر بخش از کشور در اختیار یک قوم قرار بگیرد و اختلافات داخلی بین گروه‌های معارض بیشتر شود. مهم‌ترین سناریو قابل پیش‌بینی برای سوریه، تکرار تجربه لیبی است. سناریو بدبینانه نیز تجزیه سوریه است. 

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/992809/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگنه: با اجرای پیشنهاد مجلس توسط دولت، مشکل ناترازی انرژی حل می‌شود

نقش فدراسیون فوتبال در اعلام لیست خروجی باشگاه استقلال

شمس‌آذر، رکورد پرسپولیس را دست‌نیافتنی کرد!

پینگ‌پنگ‌باز 13 ساله ایران لژیونر شد

تیم منتخب هفته سیزدهم لیگ برتر در غیاب بازیکنان تیم‌های مدعی

رسیدن الهلال و ژسوس به پایان خط

محرومیت نایب قهرمان جهان به دلیل جعل مدرک

اصلانیان: گاریدو مشکل ندارد بلکه بازیکنان کم‌کاری می‌کنند

افشاگری اسطوره استقلال از اختلاف سال‌های دور حجازی و پورحیدری

شادی گلزنی به پرسپولیس با خطر مرگ!

ژابی: 2024‌ تمام شد، اهداف بزرگ‌تری در 2025 داریم!

روایت یک منبع آگاه از جزئیات جلسه کمیته بررسی رفع فیلترینگ

خبر جدید وزیر ارشاد درباره هنرمندان ممنوع الفعالیت

فرزانه میفهمه نادر کشته شده

کاهش وزن شدید سالار عقیلی دوباره خبرساز شد

آسمان صاف و آفتابی در اکثر نقاط کشور

درهم‌تنیدگی کوانتومی زنده در کابل‌های اینترنت به دست آمد

شناساگری حساس برای تشخیص مادون قرمز

حرکت روح در بدن را نمیبینی!

دل بیدار من بر مردم خوابیده می گرید!

سرمقاله سازندگی/ درس از گذشته

«کشاورزی صنعتی»؛ راه‌حلی اجتناب‌ناپذیر برای بحران غذایی آینده

خیلی خوشحالم که بارسا را در خانه‌اش شکست دادیم

جرأت نداریم سیتی بدون گواردیولا را تصور کنیم!

ماشاریپوف در اراک قطر را فراموش کرد!

گل‌گهر جانشین سحرخیزان را پیدا کرد

سیمئونه: بارسلونا مستحق شکست نبود

بارسایی‌ها: هند سیمئونه پنالتی بود!

جلسه اضطراری پرسپولیس؛ استندبای گاریدو

سعدالله‌یف: کشتی با کامران واقعا سخت بود

سفیر یمن در ایران: ما آنهایی نیستیم که در مقابل سختی ها بترسیم و عقب بنشینیم

جلسه غیرعلنی مجلس درباره نوسانات ارزی

عاملی: مسئله رفع فیلترینگ ممکن است این هفته در شورای عالی فضای مجازی به نتیجه برسد

توصیه‌های محمد فاضلی به پزشکیان؛ نگذارید در پستوها تصمیم بگیرند

شروط عجیب و غریب عروس خانم!

«چشم در راه بهار» به شبکه مستند رسید

«مادر من»؛ ترانه به‌یادماندنی «خواهران غریبِ» با موسیقی ناصر چشم‌آذر

توضیح وزارت بهداشت در خصوص نحوه برگزاری کلاس‌های دانشجویان

تصادف مرگبار در برزیل

برخورد اتوبوس و کامیون در برزیل؛ بیش از 30 نفر کشته شدند

واکنش نظام وظیفه به حادثه واژگونی اتوبوس مشمولان در لرستان

شرکت چینی در رقابت با ایلان ماسک 1000 ربات انسان‌نما می‌سازد

صحبت های جالب دکتر شکوری

سرمقاله خراسان/ مادرانگی از خانه تا قلب جامعه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ بسیار اندک، بسیار دیر

بازگشت ایده حذف 4 صفر پس از 5 سال

متهمان اصلی و فرعی خاموشی‌ها

درخواست کوبارسی از هواداران

فرزند امام خمینی (ره): ایران رهبری مقاومت نوین اسلامی را برعهده دارد

ترسیدم از دستت بدم