پاسخ واعظی به اظهارات شمخانی: ایران در 5 گام تعهدات برجامی را کاهش داد
گفتگو
بزرگنمايي:
راه ترقی - خبرآنلاین / رئیس دفتر رئیسجمهور ایران در دولت دوازدهم به اظهارات اخیر علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی درباره واکنش دولت روحانی به خروج آمریکا از برجام پاسخ داد.
اظهارات اخیر علی شمخانی، دبیر پیشین شورایعالی امنیت ملی درباره برجام و دولت روحانی همچنان واکنش برانگیز است. او در بخشی از این اظهاراتش مدعی می شود«روحانی هیچ قصدی برای واکنش به خروج آمریکا از برجام نداشت. او میخواست به تلافی، موانع قاچاق مواد مخدر و ورود افغانستانیها به اروپا را بردارد اما این راهش نبود. ما قانون راهبردی را طراحی کردیم که تنها راه مقابله بود!» اما آیا این ادعا صحت دارد؟
محمود واعظی رئیس دفتر دولت روحانی که از نزدیک در جریان تحولات مرتبط با پرونده برجام بوده است، تاکید می کند؛« از آقای شمخانی بعید است که این هشدار را به منزله مقابلهبهمثل تعبیر کند و مدعی شود دولت روحانی هیچ قصدی برای واکنش به خروج آمریکا از برجام نداشت یا راهکارش این بود!»
او با یادآوری گام های برداشته شده از سوی ایران برای کاهش تعهدات هسته ای، می گوید؛«دکتر روحانی اعلام کرد امکان احیای برجام در اسفند 1399 یا فروردین 1400 وجود داشت و طبیعتاً آقای شمخانی میبایست از آنچه پیش آمد و دلیل عدم احیای برجام در آن مقطع مطلع بوده باشد.»
مشروح گفتگوی خبرآنلاین با محمود واعظی، قائم مقام حزب اعتدال و توسعه را بخوانید؛
********
محمود واعظی، رئیس دفتر دولت روحانی، در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین در واکنش به این گفته شمخانی که روحانی در پاسخ به خروج آمریکا از برجام میخواست مانع از ترانزیت مواد مخدر به اروپا نشود و اجازه دهد مهاجرین افغان به اروپا بروند، گفت: اشاره دکتر روحانی به مشکلات تأمین هزینه مبارزه با مواد مخدر و پناهجویان افغان در سالگرد خروج آمریکا از برجام (1398/02/18) نه یک «راهکار» در واکنش به فشار حداکثری که یک «هشدار» درباره پیامدهای تحریم ایران است.
گامهای 5 گانه ایران برای کاهش تعهدات هستهای
وی گفت: دکتر روحانی یادآوری کرد در شرایط تحریمی با ایجاد مشکل در تأمین هزینههای مقابله با ترانزیت مواد مخدر و سست شدن همکاریها درباره پناهجویان، امنیت منطقه و جهان توسط آمریکا به خطر میافتد. از آقای شمخانی بعید است که این هشدار را به منزله مقابلهبهمثل تعبیر کند و مدعی شود دولت روحانی هیچ قصدی برای واکنش به خروج آمریکا از برجام نداشت یا راهکارش این بود!
واعظی با اشاره به گامهای 5 گانه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در واکنش به خروج ترامپ از برجام اظهار داشت: دکتر روحانی ساعاتی پس از خروج ترامپ از برجام در 1397/02/18 به سازمان انرژی اتمی دستور داد آمادگی لازم را برای اقدامات بعدی کسب کنند تا در صورت نیاز غنیسازی صنعتی بدون محدودیت آغاز شود و البته با اعلام ابقای ایران در برجام که مورد تأیید مقام معظم رهبری نیز بود، به طرفهای برجام منهای آمریکا برای اقدامات جبرانی مهلت داد. پس از آن در اولین سالگرد خروج آمریکا از برجام 5 گام برای کاهش تعهدات هستهای ایران برداشته شد:
گام اول: توقف فروش ذخایر اورانیوم غنیشده و ذخایر آب سنگین (1398/02/18)
گام دوم: عبور از غنیسازی 3/67 درصدی (1398/04/14)
گام سوم: لغو محدودیتهای تحقیق و توسعه و راهاندازی نسل جدید سانتریفیوژها (1398/06/15)
گام چهارم: آغاز گازدهی به سانتریفیوژها در فردو (1398/08/15)
گام پنجم: توقف تمام محدودیتهای عملیاتی ایران در برجام شامل عدم محدودیت در تعداد ساتریفیوژها، عدم محدودیت در ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی و میزان مواد غنیشده و تحقیق و توسعه (1398/10/15)
شمخانی باید از آنچه پیش آمد و دلیل عدم احیای برجام بود مطلع باشد!
قائم مقام حزب اعتدال و توسعه گفت: چنانکه میبینیم آخرین گام یک سال قبل از تصویب قانون اقدام راهبردی در مجلس در 11 آذر 1399 برداشته شد. چطور آقای شمخانی این اقدامات را «کار فنی در حوزه هستهای» نمیداند! و میگوید «حالا بعضیها حرفهایی میزنند» در حالیکه خود او و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در دوره ایشان بارها درباره کاهش تعهدات برجامی ایران اعلام موضع و حمایت کرده بودند.
او گفتههای شمخانی درباره مخالفت دولت روحانی با میزان سطح ذخایر اورانیوم غنیشده را نیز مطابق واقع ندانست و یادآوری کرد: گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در شهریور 1399 [سه ماه قبل از تصویب قانون اقدام راهبردی] تأیید میکند که میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در آن زمان [2105 کیلوگرم] بیش از 10 برابر سقف تعیینشده در برجام بود.
رئیس دفتر رئیسجمهور پیشین، درباره این ادعای شمخانی که آمریکا حاضر به مذاکره نبود، گفت: این ادعا حداقل با دستاوردهای 6 دور مذاکرات وین تا پایان دولت دوازدهم منطبق نیست. خروجی مذاکرات ایران با 1+4 یک مصوبه کمیسیون مشترک برجام با سه پیوست بود: رفع تحریمها (تعهدات آمریکا)، اقدامات هستهای (تعهدات ایران) و طرح اجرایی (چگونگی اجرا از جمله راستیآزمایی). بر اساس همین دستاوردهاست که دکتر روحانی اعلام کرد امکان احیای برجام در اسفند 1399 یا فروردین 1400 وجود داشت و طبیعتاً آقای شمخانی میبایست از آنچه پیش آمد و دلیل عدم احیای برجام در آن مقطع مطلع بوده باشد.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
-
چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۵:۵۵
-
۲۶ بازديد
-
-
راه ترقی
لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/998019/