راه ترقی

آخرين مطالب

جهش 7 درصدی نرخ فقر صرفا با اجاره بها اقتصاد

جهش 7 درصدی نرخ فقر صرفا با اجاره بها
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خراسان /بررسی های وزارت رفاه اجتماعی نشان می دهد در سال 1401تعداد خانوارهای مستاجر درگیر فقر دچار کم برآوردی بوده و 26 درصد برآورد شده است. در صورتی که با افزایش هزینه های تامین مسکن (اجاره بها)، این رقم به 33 درصد می رسد.
گزارش اخیر وزارت رفاه حاکی از این است که روش مرسوم سنجش فقر در برآورد تعداد خانوارهای مستاجر درگیر فقر دچار کم برآوردی است. به طوری که این روش ها، فقر ناشی از هزینه های تامین مسکن (اجاره بها) را در نظر نمی گیرند و همین موضوع، اختلاف برآورد نرخ فقر در کشور را به بیش از 7 درصد نیز می رساند. طبق این داده ها، از کل خانوارهای مستاجر درگیر فقر مطلق، 92 درصد در شهرها و تنها 8 درصد در روستاها سکونت داشته اند. گزارش مذکور همچنین آمارهای جالب توجهی از کیفیت فقر خانوارهای درگیر فقر مطلق در استان ها ارائه کرده است.
 ​​​​​​

راه ترقی

راه ترقی


به گزارش خراسان، گزارش اخیر مرکز آمار، نقدی فنی به روش محاسبه فقر در کشور وارد کرده که مبتنی بر در نظر نگرفتن هزینه های تامین مسکن است. در این گزارش با بیان این که روش مرسوم سنجش فقر در برآورد تعداد خانوارهای مستاجر درگیر فقر، دچار کم برآوردی است، تصریح کرده است: طبق برآورد روش مرسوم، در سال 1401 در حدود 1.1 میلیون خانوار مستاجر درگیر فقر بوده و نرخ فقر 26 درصد بوده است. با این حال اگر فقر ناشی از هزینه های تامین مسکن (اجاره بها) را نیز لحاظ کنیم، در حدود 233 هزار خانوار به تعداد خانوارهای درگیر فقر افزوده می شود و نرخ فقر به 33 درصد افزایش خواهد یافت.طبق این گزارش در حد فاصل سال‌های 1395تا 1401، تعداد خانوارهای مستأجر درگیر فقر در کشور رشدی 48درصدی داشته است.
یک تناقض: در خور ذکر است در بخشی دیگر از این گزارش، نرخ فقر در سال 1401، 37 درصد نیز بیان شده که دلیل تفاوت این رقم با رقمی که در بخش قبل بیان شد، روشن نیست. نمودار ارائه شده نیز نرخ فقر را در حدود 37 درصد نشان می دهد.
با این تفاسیر وزارت رفاه افزوده است: در سال 1401، از کل خانوارهای مستاجر درگیر فقر مطلق، 82 درصد (یک میلیون و 170هزار خانوار) به دلیل درآمد ناکافی درگیر فقر بوده اند و 18 درصد (معادل 265 هزار خانوار) به دلیل هزینه های تامین مسکن استیجاری (اجاره بها) دچار فقر مطلق شده اند.
چگونگی توزیع 2 نوع فقر در بین خانوارهای درگیر فقر مطلق
در بخش دیگری از گزارش مذکور، چگونگی توزیع دو نوع فقر شامل فقر ناشی از درآمد ناکافی و فقر ناشی از هزینه تامین مسکن برای مستاجران در استان های کشور ذکر شده که نشان می دهد در استان های البرز، قم و گیلان تقریباً تمام فقر مطلق خانوارهای مستاجر ناشی از درآمد ناکافی بوده و در استان کردستان، این میزان به کمترین سطح خود رسیده است. به عبارت دیگر در استان کردستان، میزان فقر ناشی از هزینه تامین مسکن به بیشترین میزان خود رسیده و از این منظر دو استان زنجان و آذربایجان غربی در رده های بعدی قرار داشته اند.
3 پیشنهاد کوتاه مدت برای حمایت از مستاجران درگیر فقر
وزارت رفاه در خاتمه سه پیشنهاد برای حمایت از مستاجران درگیر فقر به این شرح ارائه کرده است:
1-کمک هزینه بلاعوض مسکن: وزارت رفاه توصیه کرده که دولت به عنوان یکی از سیاست های سمت تقاضا با اعطای کمک نقدی بلاعوض (یا به صورت کالابرگ) بخشی از اجاره خانوارها را به صورت ماهانه و مستمر پوشش دهد. این سیاست برای خانوارهای درگیر فقر ناشی از هزینه های تامین مسکن (اجاره بها) مناسب است. این سیاست هم اینک در 28 کشور جهان از جمله انگلستان، فنلاند، دانمارک، فرانسه و هلند مورد استفاده قرار می گیرد و مبلغ کمک های بلاعوض در این کشور از تولید ناخالص داخلی به ترتیب به 1.38، 0.88، 0.72، 0.69 و 0.54 درصد نیز می رسد.
2-کنترل اجاره بها: گزارش مذکور با بیان این که سیاست کنترل اجاره بها یکی از سیاست های سمت عرضه است و با هدف حمایت از مستاجران در مقابل افزایش ناعادلانه و سودجویانه اجاره بها و به همراه محدودسازی تخلیه مستاجران اجرا می شود، افزوده است: در حال حاضر این سیاست به شیوه های متفاوت در 28 کشور عضو OECD اجرا می شود. در قانون سامان دهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها (مصوب 1403) نیز بر این موضوع تاکید شده است. به گزارش خراسان، در خور ذکر است این سیاست از دوران کرونا و دولت دوازدهم مورد توجه قرار گرفت. با این حال به نظر می رسد به دلایل متعددی نظیر تورم های بالا، ضعف های نهادی دولت درخصوص تنظیم گری رفتار موجران و مستاجران و همچنین ضعف حمایت های قانونی و هزینه زا بودن این حمایت ها برای مستاجران، تاکنون موفقیت زیادی نداشته است. البته در قانون جدید از آن جایی که شکایت مستاجر از موجر تا چند سال اعتبار دارد، به نظر می رسد با انجام اقدامات تبلیغی و ترویجی، زمینه افزایش قدرت چانه زنی مستاجران در راستای اجرای قانون سقف اجاره بها فراهم خواهد شد.
3- بسته های حمایتی معطوف به تامین اقلام ضروری: وزارت رفاه یکی دیگر از سیاست های رایج در زمینه حمایت از خانوارهای درگیر فقر از جمله مستاجران را ارائه بسته های حمایتی برای اقلام ضروری عنوان کرده که این کمک هزینه های نقدی یا کالایی به صورت کلی به افزایش قدرت خرید این خانوارها کمک می کند.
در مجموع به نظر می رسد کارایی انواع سیاست های حمایتی نسبت معکوسی با عامل مهم تورم در اقتصاد ایفا می کند. به این ترتیب حرکت هر چه سریع تر در جهت کنترل تورم همزمان با بهبود قدرت خرید اقشار ضعیف الزامی است. همچنین لازم است ابزارهای دیگری نظیر مالیات بر مجموع درآمد نیز در کشور اجرایی شود تا زمینه مهار حداکثری سوداگری در کل بازارهای کشور از جمله بازار اجاره بها فراهم شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1003510/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی قیمت دلار 9 دی 1403

اظهارات عجیب مدیرعامل دخانیات: مالیات سیگار کم نشود شرمنده خانواده دخانیات می‌شویم

یک آیتم جدید در لیست خرید رئال مادرید

شکایت باشگاه خیبر از تیم داوری بازی برابر پرسپولیس

اعلام جرم علیه یک روزنامه و یک فعال فضای مجازی

مهمترین مؤلفه وفاق ملی از زبان وزیر کشور

یک سریال جدید کلید خورد

ماجرای سینمایی که در تبریز به نام رضا ناجی ثبت شد

مگه ما چند وقت میخوایم زندگی کنیم؟!

بچه‌های بالا چه کسانی هستند که اجازه توقیف نمایش من را داشتند؟

قطعه «چقدر» با آواز حمیدرضا ترکاشوند

موزیک ویدئوی سینمایی «دیدنی نیست» با صدای احسان خواجه امیری

پایان محکومیت پابند الکترونیکی مهدی یراحی

ریزش سنگ در محور کرج-کندوان بر اثر بارش باران

ضرب و جرح شدید زندانی دستبند به دست در بهداری

توزیع رایگان واکسن ضد سرطان در روسیه از سال 2025

رئیس اطلاعات انتظامی بندرلنگه به شهادت رسید

انجام جراحی‌های ظریف با ساخت محصولی ایرانی

نشانگر پیری در انسان‌ها کشف شد

«منصور یاقوتی» درگذشت

درخواست برای افشای عقبه فیلترشکن‌فروش‌ها

نمی‌شود افراد وابسته به ساختار بتوانند اعتراض کنند ولی دیگران چنین حقی نداشته باشند

فاکتورسازی صوری زیر ذره‌بین مالیات

قرعه‌کشی ایران‌خودرو ١١ دی ماه برگزار می‌شود؛ برداشت وجوه بلوکه شده از فردا

پاسخ عجیب اسماعیلی: در رفسنجان تمرین نمی‌کنم، بلیت و هتل بگیرید!

پست جدید فیفا با آهنگ امید حاجیلی و قیچی برگردون ریچارلیسون

اولین تصمیم نقل و انتقالاتی آموریم مشخص شد

پاسخ ستاره یونایتد به انتقادات: ناراحتم رفیق!

پاس 50 متری لطفی برای گل تماشایی

بر خلاف نتایج، سیتی و پپ هنوز باکیفیت هستند!

ترکیب اینتر؛ طارمی در آخرین بازی سال روی نیمکت

آقای پزشکیان؛ نامه پایداری‌ها را باز نکرده، پس بفرستید

پیش‌بینی صادق زیباکلام از وضعیت ایران در سال 2025

تو فقط برای من برادر نیستی

معرفی رضا ناجی و زندگی هنری او توسط کامران نجف زاده در «برمودا»

خیلی کم آوردم دیگه نمیکِشم

اجرای آهنگ پرطرفدار «مغرور و عاشق» توسط پازل بند

کشف 881 تن خشکبار قاچاق

ادعای تسنیم: طفره دولتمردان از اعلام حقوق دریافتی خود

دستگیری سارق و مالخر دوچرخه‌ها در تهران

بگذار تا بر شمارم!

عصر ایران: آقای جلیلی! «عمق راهبردی» توقف قانون حجاب را درک کنید

سفر به پکن و ادامه گفتمان صلح

بیش از 14 هزار سکه طلا ضرب 1403 به فروش رسید

رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران: فروش هرشانه تخم مرغ بالاتر از 140 هزارتومان گرانفروشی است

استانبول طارمی را فرامی‌خواند؛ جانشین ایکاردی باش

بمب نقل و انتقالات رئال ترکید؛ دزدی بزرگ از لیورپول!

عذرخواهی و استعفای یک سرمربی پس از برد!

سوزن شیمبا روی گل شماره 76 گیر کرده است!

یک تراکتوری سابق علیه تراکتور شد