راه ترقی

آخرين مطالب

جدیدترین توضیح درباره ماجرای «هفتک» انديشه

جدیدترین توضیح درباره ماجرای «هفتک»
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /مسئول کارگروه عمومی گروه‌واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی از معادل‌سازی واژه‌های عمومی گفت و درباره «هفتک» که به عنوان معادل واژه «تیک» انتخاب شده است، توضیح داد.
مهدیه برآبادی، پژوهشگر و دبیر کارگروه واژه‌های عمومی گروه ‌واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در گفت‌وگو با ایسنا درباره این کارگروه اظهار کرد: گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی شامل نزدیک‌به شصت کارگروه تخصصی در رشته‌های تخصصی در کنار کارگروه واژه‌های عمومی است. وظیفه اعضای این کارگروه، که همگی از پژوهشگران باتجربهٔ گروه واژه‌گزینی هستند، این است که با پایش و رصد مداوم رسانه‌ها، مطبوعات، تبلیغات محیطی و فضای مجازی واژه‌های عمومی را از زبان مردم گردآوری و اولویت‌بندی کند و برایشان معادل فارسی برگزیند یا بسازد. بعد از تصویب معادل در این کارگروه، واژه‌های پیشنهادی در شورای واژه‌گزینی —که جمعی از استادان زبان و ادب فارسی، زبان‌شناسی، زبان‌های باستانی و نویسندگان و مترجمان طراز اول را دربرمی‌گیرد و از آن میان می‌توان به استاد هوشنگ مرادی کرمانی، دکتر قطب‌الدین صادقی و دکتر ژاله آموزگار اشاره کرد— مطرح می‌شود و پس از گفت‌وگو و رأی‌گیری به تصویب شورا می‌رسد.
او با بیان اینکه «هفتک» در برابر واژه «تیک» به‌عنوان واژه عمومی در کارگروه عمومی گروه ‌واژه‌گزینی فرهنگستان مطرح شده و طی یک جلسه همراه با چندین واژهٔ دیگر در شورای واژه‌گزینی به تصویب رسیده است، درباره این واژه توضیح داد: «هفتک» یک واژه اشتقاقی است که از اسم «هفت» و پسوند « َک» ساخته شده است. اشتقاق‌ یکی از روش‌های واژه‌گزینی است که ما در آن از پسوندها و پیشوندها برای ساخت واژه‌ها استفاده می‌کنیم.
برآبادی در ادامه درباره پسوند « َک» گفت: این پسوند در زبان فارسی کاربردهای مختلف دارد؛ گاه به معنای تصغیر و کوچک کردن است، مثلا برای «کابین» معادل «اتاقک» به معنای اتاق کوچک را ساخته‌ایم. یکی دیگر از کاربردهای پسوند « َک» شباهت است، مثلا در واژه «سنجاقک»، پسوند « َک» شباهت را می‌رساند و در معنای کوچکی و خُردی به کار نرفته است. در «هفتک» نیز چنین کاربردی دارد و معنای شباهت می‌دهد. ما بر اساس شکل ظاهری «تیک»، که به عدد هفت شباهت دارد، معادل «هفتک» را ساخته‌ایم.
دبیر کارگروه عمومی گروه ‌واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پاسخ به انتقادهایی که از تأخیر فرهنگستان در معادل‌سازی‌ مطرح می‌شود، به روند انتخاب واژه‌ها و اولویت‌بندی‌ها اشاره کرد و گفت: ویژگی واژه عمومی آن است که به زبان عموم مردم راه یافته باشد. غالبا واژه‌های عمومی از یک حوزه تخصصی (مانند رایانه و فناوری اطلاعات یا ورزش یا گردشگری و...) پس از مدتی و به دلایلی در زبان عموم مردم رایج می‌شود. تلاش ما در کارگروه واژه‌گزینی این است که هم‌زمان با عمومی شدن واژه و شروع رواج آن در میان مردم، واژه بیگانه را شناسایی کرده و پس از بررسی‌های لازم، که البته زمان‌بر است، معادل‌ فارسی سنجیده و مناسبی برای آن پیشنهاد کنیم. 
برآبادی افزود: برای «نوموفوبیا»، که واژه سال اکسفورد شده است، معادل «بی‌گوشی‌هراسی» را پیش از آنکه رواج یابد ساختیم؛ چراکه تصور و پیش‌بینی می‌کردیم این واژه چون مربوط به فضای مجازی است به‌سرعت رایج می‌شود. البته این واژه هنوز به‌صورت عمومی‌شده درنیامده است. از طرف دیگر، واژه‌های بیگانه‌ای هم هستند که مدتی است در زبان فارسی به کار رفته‌اند، اما ما بر پایه اولویت‌بندی‌هایمان سعی می‌کنیم این واژه‌ها را هم گردآوری کنیم و برای آن معادل فارسی بسازیم و پیشنهاد کنیم.
او یادآور شد: در مورد واژه‌هایی که از حوزه تخصصی به حوزه عمومی راه پیدا می‌کنند، ناگزیریم علاوه بر جست‌وجو و بحث در گروه، از استادان و صاحب‌نظران تخصصی در کارگروه‌های دیگر راهنمایی بخواهیم و نظر آنان را جویا شویم. 
مهدیه برآبادی درباره اینکه آیا فرهنگستان و گروه واژه‌گزینی تمهیدی برای نظرسنجی از مردم یا پیشنهاد واژه‌ها از طرف مردم اندیشیده است، گفت: فرهنگستان از این موضوع استقبال می‌کند که مردم نظرات خود را بگویند. حتی اگر مردم واژه بهتری پیشنهاد دهند، این پیشنهادها را در کارگره بررسی می‌کنیم و اگر به‌لحاظ ساخت زبان فارسی درست باشد و مفهوم را برساند، ممکن است آن واژه‌ها را ترجیح دهیم و انتخاب کنیم.
او در پایان یادآور شد: تمام واژه‌هایی که در گروه‌های واژگزینی تخصصی و عمومی به تصویب می‌رسد تا 3 سال جنبهٔ آزمایشی و امکان تغییر دارد و اگر در این مدت معادل پیشنهادی بهتر و دقیق‌تری مطرح شود، می‌توان آن‌ را بررسی و جایگزین واژه مصوب فرهنگستان کرد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1010222/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش فلیک به فینالیست شدن بارسا

آغاز کار پاول ندود در عربستان

10 روز تا پایان فرصت طلایی استقلال و پرسپولیس!

سهراب انتظاری: پرسپولیس باید بازیکن جذب کند

رونمایی بالاخره قطعی شد؛ استقلال - شمس‌آذر در ورزشگاه آزادی

مهاجم تراکتور سر از ترکیه درآورد

لحظه به لحظه با نقل و انتقالات ایران

جدایی مهاجم پرسپولیس با نظر سرمربی جدید

سخنگوی دولت عراق: سفر السودانی به تهران مهم و سرنوشت ساز بود

جزئیات برگزاری رزمایش 110 هزار نفری راهیان قدس

حضور نخست وزیر عراق بر سر مزار شهید رئیسی

آغاز مرحله نهایی رزمایش پیامبر اعظم 19 با حضور فرمانده سپاه

به یک شاسی بلند قرمز نیازمندیم

تو داری از ما انتقام می گیری؟!

«باغ کیانوش» مخاطب را به مسئولیت‌پذیری و ایثار دعوت می‌کند

همایون شجریان مقابل بهروز وثوقی زانو زد

بازدید معاون بهداشت وزارت بهداشت از حاشیه شهر چابهار

یک داروی تزریقی می‌تواند به سرعت خونریزی را در محل آسیب‌دیده بند بیاورد

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

سرمقاله سازندگی/ نقشه راه هاشمی

تیم ملی اسنوکر زنان به دنبال مربی‌ هندی

برهانی: لیست داده‌ام و منتظر جذب بازیکن هستم

پوستکوگلو: مصدومیت بنتانکور همه‌ ما را ترساند!

فلیک ماگات: بایرن باید از حالا برای جدایی نویر آماده شود

سفیر برزیل در پایان ماموریت خود با عراقچی دیدار کرد

تصاویری از گوشه و کنار خانه موزه آیت‌الله هاشمی

شیر فرهاد میخواد نخ بده!

همخوانی باشکوه محمدرضا شجریان و همایون شجریان در دستگاه نوا

کشف عتیقه‌های هزاره‌های اول و دوم قبل از میلاد در خرم‌آباد

تصاویر آخرالزمانی از طلوع خورشید در لس‌آنجلس بعد از آتش‌سوزی عظیم

گزارش اعتماد از پازل مبهم نابینایی 9 بیمار!

پیرزن متهم به قتل از مجازات «قصاص» گریخت

نسخه‌ای برای دستیابی رشد اقتصادی 8درصدی

چرا قهرمان 8 دوره پارالمپیک در بلاتکلیفی قرار دارد؟

اشلوت: داور دوست داشت بازی به نفع تاتنهام تمام شود!

بدن رونالدو یک میلیون بار بهتر از نسل ماست!‏

اولین برد گاریدو در طرابلس!ا

غضنفری: شورای عالی امنیت ملی جلوی قانون عفاف و حجاب را نگرفته است

روایت جدید از روزهای پایانی بشار اسد

خواستگار در نهایت شکایت کرد

پیش‌بینی وزش باد در ارتفاعات طی امروز و فردا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ کدام سیاست الزام توسعه دارد؟

جهش خودروساز چینی در فروش جهانی خودرو

آقای روشن و حرف‌های تاریک!

کریستف دوگاری: آرزو دارم زیدان جانشین دشان شود

وعده جذاب ستاره محبوب پرسپولیس به هواداران!

انگلیس مالک ثروتمند استون ویلا را فراری می‌دهد!

پروانه مافی: منافع اقتصادی و سیاسی مهم ترین عامل اختلاف است

دو سال باهاش زندگی می‌کنم تا آینده تو رو بسازم!

فریدون شهبازیان در بیمارستان بستری شد