راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ ایران و آمریکا از تعامل گزینشی خارج شوند نوشتارها

سرمقاله ایران/ ایران و آمریکا از تعامل گزینشی خارج شوند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایران / «ایران و امریکا از تعامل گزینشی خارج شوند» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم ناصر هادیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
«دونالد ترامپ» درحالی به‌عنوان چهل‌و‌هفتمین رئیس‌جمهوری امریکا بار دیگر به کاخ سفید بازگشت که سیاست خارجی ایالات متحده‌ در قیاس با گذشته، با پیچیدگی‌ها و عدم قطعیت‌های بیشتری همراه است. آنچه به‌وضوح در تبیین سیاست خارجی او مشهود می‌نماید، فقدان تفکر منسجم و استراتژیک در تحقق خواسته‌هایی است که در کانون آن، شعار «اول امریکا» را مطرح کرده است.
«ترامپ» در سخنرانی تحلیف خود عمده تمرکز خود را معطوف مسائل داخلی امریکا کرد که بخش زیادی از آن در صحنه داخلی به موضوع اخراج‌های گسترده، تعرفه‌های سنگین و تکیه بر انرژی‌های فسیلی اختصاص یافت. در بخش مسائل خارجی هم مواضعی شبهه‌برانگیز درباره برخی موضوعات از جمله خلیج مکزیک مطرح کرد که آن را خلیج امریکا خواند و همچنین از اشغال خلیج پاناما سخن گفت. نکته مهم در رابطه با مواضع مطروحه توسط ترامپ درباره سیاست خارجی، سکوت او درباره موضوع ایران و جنگ اوکراین بود.
ترامپ روز گذشته در شرایطی سوگند یاد کرد که سیاست خارجی او مبتنی بر نگاه شخصی و به دور از پیچیدگی‌های دیپلماسی و همکاری‌های چندجانبه است. ترامپ چندجانبه‌گرایــــــــــــی را به اشتباه به‌عنوان فرصتی برای سوءاستفاده دیگر کشورها از امریکا تعبیر می‌کند و نقش نهادهایی همچون ناتو را در ایجاد نظم جهانی و تأمین منافع امریکا کنار می‌گذارد. نگاه او به امنیت جهانی مبتنی بر یک ایده تجاری است و می‌کوشد امنیت را به مثابه کالا با بهایی گزاف به دیگر کشورها بفروشد. به نظم جهانی از دریچه‌ای ساده‌انگارانه می‌نگرد، اما تمایل چندانی برای ورود به جنگ ندارد.
با این حال حضور برخی چهره‌ها در کابینه او نگرانی و ملاحظاتی را مبنی بر امکان همسویی با سیاست‌های تقابلی نسبت به ایران پیش می‌آورد؛ امری که شرایط را پیچیده و نیازمند رویکردی دقیق و مدبرانه از سوی ایران می‌سازد. این درحالی است که امنیت جهانی همچنان تحت‌تأثیر قدرت امریکا قرار دارد. ایالات متحده به‌دلیل نیروی دریایی و پایگاه‌های نظامی گسترده، به‌عنوان تنها قدرت جهانی مطرح است و چین و روسیه و اروپا در مقایسه با این کشور، قدرت‌های منطقه‌ای به شمار می‌آیند. زیر سایه چنین جایگاهی است که در هر بحران یا تنش بین‌المللی، تصمیم‌گیری کشورها همسو با موضع امریکا و مبتنی بر رویکرد آن تنظیم می‌شود. در چنین فضایی ترامپ با درک کامل این واقعیت، تأکید دارد هزینه امنیتی که امریکا تأمین می‌کند، باید توسط دیگران پرداخت شود. هرچند ایالات متحده از ورود مستقیم به مداخله نظامی پرهیز دارد و تمایلی به جنگ ندارد، اما قصدی هم برای کاهش نیروهای نظامی خود در منطقه ندارد. از همین‌رو قابل پیش‌بینی است که پایگاه‌ها، ناوگان دریایی و ناوهای هواپیمابر امریکا در این منطقه همچنان پابرجا باقی بماند.

احتمال کمی پیرامون ورود امریکا به جنگ با ایران یا چین در دولت دوم «ترامپ» وجود دارد، اما رویکرد اصلی او که مبتنی بر مذاکره و اعمال فشار است، ادامه خواهد یافت. هدف اصلی امریکا در دولت ترامپ رسیدن به توافق و معامله بر اساس روش‌های برنامه‌ریزی شده است؛ برای مثال، ممکن است تعرفه 60 درصدی بر کالاهای چینی اعمال کند و بعد با کاهش آن به 40 درصد موافقت کند، مشروط بر اینکه چین از خرید نفت ایران خودداری کند. این نوع اقدامات نشان‌‌دهنده رویکرد حساب‌شده امریکا در عرصه بین‌المللی است. با این حال پیش‌بینی رفتار او بسیار دشوار است؛ اینکه ترامپ بلافاصله بعد از آغاز به کار اعلام کند که برای برقراری روابط حاضر است به تهران سفر کند یا همچنین از خواسته جنگ‌طلبانه اسرائیل علیه ایران حمایت کند، چندان تعجب‌آور نخواهد بود. اما آنچه مشخص است، اینکه او در راستای برقراری میز مذاکره با ایران، نگاهی جدی به سیاست «فشارحداکثری» از طریق افزایش تحریم‌ها خواهد داشت.
این رویکرد که مبتنی بر سیاست پرهیز از جنگ و تداوم فشار خواهد بود، در صورتی می‌تواند در مسیر اجرا با مانع روبه‌رو شود که تهران رویکردی متفاوت و مبتکرانه در مسیر کاهش تنش در پیش گیرد. سیاست ایالات متحده در قبال ایران همواره «مهار همراه با تعامل گزینشی» و متقابلاً سیاست ایران در برابر امریکا «ضد مهار همراه با تعامل گزینشی» بوده است. در همین چهارچوب در گذشته تعامل دو کشور از موضوع عراق و افغانستان گرفته تا پرونده هسته‌ای در یک وضعیت اورژانسی جریان داشته است و به محض پایان وضعیت اضطرار، دوباره روابط به وضعیت تخاصم بازگشته است، اما اکنون این فرصت مهیا شده است تا این روند معکوس و حرکت به سمت تعامل همه‌جانبه آغاز شود.
ایران در پیگیری رویکرد جدید با امریکا باید خواست‌ها و اهداف خود از مذاکره را روشن و اولویت‌بندی کند؛ به‌عنوان نمونه در مسیر مذاکره برای رفع تحریم‌ها، می‌توان مشخص کرد که تحریم‌های اولیه، ثانویه و حتی تحریم‌های ایالتی به‌تدریج لغو شوند. من به‌عنوان مثال در چهارچوب حل پرونده هسته‌ای، پیشنهادهای مشخصی را به مسئولان ایرانی برای مذاکره با امریکا ارائه داده‌ام؛
نخست - ذخیره‌سازی اورانیوم در داخل کشور تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در داخل کشور برای ممانعت از کارشکنی طرف مقابل
دوم - تعیین مکانیزمی مشخص و شفاف برای راستی‌آزمایی اجرای تعهدات طرف مقابل که می‌تواند با توافق دو طرف برای تشکیل کمیته‌ای متشکل از افراد سرشناس مستقل بین‌المللی باشد که وظیفه نظارت را بر عهده داشته باشند.
سوم - تفاهم بر سر جبران خسارت از دست رفته ایران در چهارچوب برجام؛ ایران از توافق هسته‌ای خارج نشد، اما امریکا به دلیل سیاست‌های داخلی خود از برجام خارج شد و این امر خسارتی بالغ بر 240 میلیارد دلار به ایران وارد کرد. هرچند نمی‌توان انتظار داشت که این مبلغ به‌طور کامل جبران شود، اما می‌توان راهکارهایی برای جبران خسارت مطرح کرد.
چهارم- مکانیزم ماشه باید مورد بازنگری قرار گیرد.
این چهار محور اصلی از جمله مواردی است که در صورت ورود طرفین به مذاکره در زمینه مذاکره هسته‌ای باید مورد توجه قرار گیرند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1017442/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار اجاره مسکن در تهران؛ آرامش از دست‌رفته مستاجران

گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، برترین شرکت ایران شد. پیشتازی «فارس» در فروش، صادرات، ارزش بازار و ارزش افزوده بر اساس IMI-100

10 اتوبوس برقی چینی در تهران وارد مرحله تست اولیه شد

«وام شرافت» به دانشجویان کم بضاعت پرداخت می‌شود

دو ایرانی در جمع نامزدهای بهترین ووشوکاران سال 2024

پشت پرده اتفاقات رختکن استقلال و تصمیم بازیکنان در مورد «موسیمانه»

نگرانی لاپورتا؛ ضربه کاری ستاره هلندی به بارسا

حواشی بازی دیروز استقلال و شمس‌آذر در روز افتتاح ورزشگاه آزادی

پیروزی گل‌گهر سیرجان و خیبر مقابل رقبا در هفته شانزدهم لیگ برتر

سپاهان، تراکتور و پرسپولیس، مثلث قهرمانی به دنبال پیروزی در هفته شانزدهم

شادی بعد از گل پالمر، الگوی بچه‌های خردسال!

پرسپولیسی تیر؛ دلایل جنجالی‌ترین شادی هفته!

ستاره آمریکایی، والیبال ژاپن را به آتش کشید!

شهاب شاگرد بنگر شد

قرارداد کوجو با استقلال امروز ثبت می‌شود

بلیت رایگان ایرانی‌ها با دعوت‌نامه سردار آزمون

غنی نژاد: هر چه از مجلس خارج شود قانون نیست!

رهبر انقلاب: موضوع حل ناترازی‌ها در سال‌های اخیر مطرح بوده، اما با نقطه مطلوب فاصله‌ زیادی وجود دارد

کردستان قهرمان لیگ برتر مسابقات گلبال و شنای کشور شد

«امیلیا پرز» 5 جایزه لومیر را برد

ویدئوی قدیمی از لحظه دریافت لوح زرین داریوش ارجمند برای ناخدا خورشید

آهنگ جدید/ «بی ستاره» با صدای فردین ناجی

رونمایی روسیه از کامیون های تولید ابر

پسر برای قتل پدر قاتل اجیر کرد

تفحص پیکر مطهر 4 شهید در زبیدات

پرونده «تاثیر معدل در کنکور» روی میز شورای انقلاب فرهنگی

گفتگو با اشراری که قطع عضو می‌کردند!

همسر شهید برونسی درگذشت

هدیه‌ای بی‌نظیر از ماه به ابوظبی

آزمایش قریب الوقوع پیشرفته‌ترین تراشه مغزی جهان برای درمان اضطراب و افسردگی

غمگین ترین شعر دنیا

شاعرانه/ منم که می‌رسدم نو به نو ز خویش غمی

سرمقاله شرق/ لزوم شناخت ترامپ

سرمقاله ابتکار/ گفتمان وفاق؛ بایدها و نبایدها

سرمقاله جوان/ دولت و خطای هاله‌ای

رشد 2 هزار واحدی شاخص کل بورس

آقای موسیمانه بهانه نگیرید، این استقلال نایب قهرمان بود

افزایش شانس قهرمان المپیک برای سرمربیگری تیم ملی وزنه‌برداری

امیر عزیزی‌پور رئیس کنفدراسیون اسکواش غرب آسیا شد

اشلوت: بعد از بردن رئال در رختکن شوکه شدم!

همه‌پرسی سرنوشت‌ساز برای لوئیس انریکه

مصدومیت اولمو تقصیر لاپورتاست!

تمجید سبک بازی فنرباغچه با اسماعیل کارتال از زبان کارشناس ترکیه‌ای

او مربی ابدی رئال مادرید است

قلعه امارات دست احمد نوراللهی!

ترامپ دوستی اش را با عضو تندرو دولت سابقش بهم زد

سرلشکر باقری: در رزمایش بین المللی دریایی پاکستان شرکت خواهیم کرد

رئیس سازمان محیط‌زیست به امارات دعوت شد

شهیدان، جان خود را در راه اعتلای اسلام و خدمت به مردم فدا کردند

دیدار مهندس اکبر بهنام جو، استاندار قم با خانواده شهید حسن افشار