راه ترقی

آخرين مطالب

روزنامه اصولگرا: آیا ایران آماده مذاکره با امریکاست؟ نوشتارها

روزنامه اصولگرا: آیا ایران آماده مذاکره با امریکاست؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ماهیت امپریالیستی امریکا امروز با اشتهای کشورگشایی ترامپ عیان‌تر شده است. اما بسیاری از جوانان و نخبگان ما در دو دهه گذشته چنان ذهنیتی پیدا کرده‌اند که اگر این‌بار هم دولت در مذاکره با امریکا ناکام بماند، به‌دلیل شناخت ناکافی از ماهیت ماتریالیستی امپریالیسم امریکا این شکست را به گردن دولت ایران و حتی فرهنگ و هویت ایرانی می‌اندازند که این بسیار خسارت‌بارتر است

غلامرضا صادقیان| برخی اطرافیان و نزدیکان دولت در دیدار‌های خصوصی و دورهمی‌ها می‌گویند «ما داریم با ترامپ مذاکره می‌کنیم و شروع شده!» برخی فعالان سیاسی نیز می‌گویند ترامپ از آن 12 شرط توافق عقب نشسته و در اظهارنظر‌ها ملایم شده است، دستور تعلیق کمک‌های خارجی امریکا را صادر کرد که بخشی از آن به ضدانقلاب ایران می‌رسید و برای نخستین‌بار در نشست سازمان ملل علیه حقوق بشر در ایران موضع نگرفت، و اینها همگی نشانه‌هایی از احتمال توافق با امریکاست. حتی برخی به روزنامه‌نگاران می‌گویند پزشکیان اجازه مذاکره با ترامپ را از رهبری گرفته است. حتی اینان سخنان رهبری در روز مبعث را نیز که «حواسمان باشد با چه کسی مواجهیم، با چه کسی معامله می‌کنیم، با چه کسی داریم حرف می‌زنیم. این را بدانیم. انسان وقتی که طرف خودش را شناخت، ممکن است معامله هم بکند، اما می‌فهمد که چه‌کار باید بکند»، این‌گونه تعبیر می‌کنند که رهبر انقلاب مذاکره و معامله با امریکا را «ممکن» دانسته‌اند، به این شرط که «بدانیم» با چه کسی معامله می‌کنیم. 
اگر تمامی آنچه را گفته شد مفروض هم بدانیم، باز مسئله شناخت امریکا در ایران بسیار با نظرات متناقض و متفاوت همراه است. آیا ما می‌دانیم با چه کسی قرار است معامله کنیم؟ واضح است کسانی در دولت و اطراف آن هستند که نگاه‌شان به امریکا «مثبت‌بی‌نهایت» است و هیچ حادثه و واقعیتی در جهان حتی یک واحد از آن کم نمی‌کند. مخالفانی هم که نگاه‌شان «منفی‌بی‌نهایت» است، کم نیستند. همین نشان می‌دهد نگاه واقعی به امریکا کمیاب است. بیشتر تحلیل‌ها دچار مغالطه «سوگیری تأیید» است که از پرکاربردترین مغالطات حتی در میان خواص و اندیشمندان است. در این مغالطه از میان دو نظریه رقیب یا اطلاعات جدید، نظریه یا اطلاعاتی را می‌پسندیم که نظریات قبلی ما را تأیید کند. آنها که نسبت به امریکا مثبت‌بی‌نهایت‌اند، رفتار‌های دیپلماتیک ترامپ را نشانه‌ای از ظرفیت مذاکره و معامله با امریکا می‌دانند زیرا نظریات قبلی آنان را تأیید می‌کند. اگر بخواهیم گرفتار این مغالطه نشویم، یکی از راه‌ها آن است که در شناخت امریکا ذهن خود را از مسائل و باور‌های گذشته پاک کنیم و امریکا را با آنچه که الان هست، بشناسیم.
یکی از صفحات خوب کتاب امریکاشناسی معاصر که کاملاً به‌روز است، همین اشتهای کشورگشایی ترامپ است. امریکا دست روی کانادا، گرینلند، پاناما و غزه گذاشته است. سه‌تای اولی را برای خود می‌خواهد و چهارمی را با درخواست مهاجرت فلسطینی‌ها به مصر و اردن برای اسرائیل، اما درواقع آن‌را هم برای خود! مسئله گرینلند با اظهارنظر وزیر خارجه امریکا که «درباره خرید گرینلند جدی هستیم» و اظهارنظر وزیر خارجه فرانسه که «آماده اعزام نظامیان خود به گرینلند برای مقابله با امریکا هستیم»، جدی‌تر شد. کانادا نیز واکنش متقابلی داشت و وزیر خارجه‌اش اعلام کرد «همه گزینه‌ها برای پاسخ به ترامپ از جمله توقف صادرات انرژی روی میز است». رئیس‌جمهور پاناما نیز گفت که حتی حاضر نیست بحث واگذاری کانال به امریکا را روی میز بیاورد. اردن و مصر هم اعلام کرده‌اند آوارگان غزه را آن‌طور که ترامپ خواسته است، نمی‌پذیرند. درباره غزه فراتر از تصمیم اردن و مصر آنچه خود فلسطینی‌ها این روز‌ها در مبادله اسیران به نمایش گذاشته‌اند، گویاتر است. این مثال‌ها دریچه‌ای خوب برای شناخت امریکاست. امریکا به ایران نیز دقیقاً چنین نگاهی دارد. این اگرچه ادعایی است که زیاد گفته شده، اما عمق آن هم زیاد است و تکرار این حرف باید با زبان بهتری بیان شود تا حرفی که کاملاً عمیق است، سطحی و کلیشه‌ای جلوه نکند. امریکا می‌خواهد یا ایران را مثل گرینلند با دلار بخرد، یا ایران مثل کانادا یکی از ایالت‌های امریکا شود تا مثلاً مالیات کمتری بدهد، یا مثل غزه مخالفان خود را از ایران براند، یعنی چیزی شبیه براندازی. امریکا قبل از انقلاب چنین مالکیتی بر ایران حس می‌کرد و حالا نیز به کمتر از آن قانع نمی‌شود. اینکه بگوییم ما و امریکا هر دو عوض شده‌ایم، چیزی را عوض نمی‌کند. اتفاقاً عوض‌شدن ما بر حرص و تلاش امریکا برای تسلط بر ما افزوده است. 
این حقیقت عمیق که امریکا دنبال سلطه و استیلا بر ماست، از بس که گفته شده است، دیگر گویی حرف عمیقی نیست و ما نتوانسته‌ایم آن را با زبان و ایده‌های بهتری به جوانان بفهمانیم. متأسفانه بسیاری از جوانان از دو دهه پیش تاکنون حتی به اندازه چپ‌های اول انقلاب نگاه ضدامپریالیستی نداشتند و ندارند. این وضعیت به مرور بخش‌های نخبگانی ما را تحت‌تأثیر قرار داده است. چون مدارس، دانشگاه‌ها، سینما و منبری‌های ما درباره امریکا چیزی جز سخنان و تولیدات کلیشه‌ای، تکراری و کلی‌گویی نداشته‌اند. جذابیت مادیگرایانه امریکا و فرهنگ و تمدن غرب از یک‌سو و ناتوانی ما از نشان‌دادن ماهیت غرب هم از همان‌سو، هر دو جوانان را به یک‌طرف کشیده‌اند! 
اگر بخواهیم با امریکا مذاکره کنیم، فقط ادعای دولت‌ها که ما امریکا را خوب می‌شناسیم، کافی نیست. هرچند در گذشته ثابت شد که این ادعا صادق هم نبوده است. یک مذاکره موفق مذاکره‌ای است که ماهیت امپریالیستی امریکا در آن برای جامعه تفهیم شده باشد. مسئله شناخت مردم به‌ویژه جوانان از امریکا مهم‌تر از شناخت دولتمردان است. توافق ایران با امریکا توافق دو دولت نیست، توافق دو کشور است. سود و زیان آن به دو ملت می‌رسد. اگر شناخت حقیقی از ماهیت امپریالیستی امریکا که اکنون با ادعا‌های سلطه‌جویانه ترامپ بر کشور‌های دیگر عیان‌تر شده است، برای جوان ایرانی به دست نیاید، فردا که توافق ناقص یا مردود دیگری با امریکا انجام شد، جوان ایرانی به دلیل همین شناخت ناکافی، شکست در مذاکرات را به گردن دولت ایران و حتی به گردن فرهنگ ایرانی و هویت ایرانی می‌اندازد و این شکست فاجعه‌بارتر از شکست در یک مذاکره است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1023844/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمار تکان‌دهنده پلیس از سکوهای خرید طلا؛ تاکنون 10 میلیون نفر آنلاین خریداری کرده‌اند

پیش بینی قیمت دلار 14 بهمن 1403

عارف: ‌بازار ماه رمضان و شب عید را جدی بگیرید

صحبتهای امیر شبانی بازیکن شمس آذر در پایان بازی با سپاهان

صحبتهای علی نصیری بازیکن شمس آذر در پایان بازی با سپاهان

گل سوم بایرن مونیخ به هولشتاین کیل توسط کین

صحبتهای علی آزادمنش بازیکن شمس آذر در پایان بازی با سپاهان

رحمتی، سرمربی شمس‌آذر: بدشانسی باعث شد این بازی را نبریم

بریس فرعون؛ گل دوم لیورپول به بورنموث توسط صلاح

لیورپول با بریس صلاح، خانه بورنموث را فتح کرد

مهدی رحمتی: بدشانسی باعث شد این بازی را نبریم

داور چینی دیدار الهلال - پرسپولیس را سوت می‌زند

فلیک: وضعیت بارسا وحشتناک است!

لحظاتی از حضور رهبر انقلاب در گلزار شهدای بهشت زهرا (س)

مشاور رهبر انقلاب: ولع برای مذاکره زود است؛ کسی به شما پیشنهاد مذاکره داده است؟

ماجرای هرزگی اجباری زنان قاجار توسط رضا شاه

سخنگوی دولت: ما باید تعریف کنیم ایران چگونه می اندیشد نه دشمنان

رئیس‌جمهور به هرمزگان سفر می‌کند

علی لاریجانی: مخالف وفاق نیستم

سیدرضا میرکریمی مهمان ویژه اکران فیلم‌های کوتاه و مستند جشنواره فجر شد

حیرت فریدون جیرانی از اجرای قطعه «از خون جوانان وطن لاله دمیده» توسط محمدرضا هدایتی

سکانسی از فیلم سینمایی شمال از جنوب غربی

فرزین محدث از کیومرث پوراحمد و رسول ملاقلی‌پور می‌گوید ‌

«قرارگاه» امشب ویژه جشنواره فیلم فجر روی آنتن می‌رود

این اثر مجید انتظامی شاهکار موسیقی ایران است

پاسخ علیرضا طلیسچی به سوالی درباره سرقت ملودی

اجرای سرود 1357 نفری دختران ایران

آمار تاسف‌بار ازدواج و طلاق در 7 ماه ابتدایی امسال

کشف سه هزار و 400 لیتر سوخت قاچاق از خودروهای شوتی

تصویری از یک شراره ی خورشید و مقایسه‌ی آن با سیاره ی زمین

شعر انتخابی سعید بابایی در مرحلهٔ پایانی

شفاف سازی درباره کرسنت حق مردم است

پرونده‌ای که هنوز باز است

صدور مجوز خریدوفروش آنلاین طلا متوقف شد

5 سوت طلای هدیه؛ خرید طلای آب شده حتی با 100 هزارتومن!

نادری: بازی با پرسپولیس از بحث فوتبال خارج شد!

گل اول لیورپول به بورنموث توسط صلاح

عصبانیت طرفداران برایتون؛ تمام تیم باید اخراج شوند!

هشدار وزیر به مدیران تراکتور و پرسپولیس؛ تکرار نشود!

عزیزی: این که VAR نداریم بی‌عدالتی است

هفت هیچ، شوک بزرگ به لیگ برتر

جدول لیگ برتر؛ تراکتور در یک قدمی سپاهان

رحمتی: اگر VAR نبود 3 امتیاز را گرفته بودیم

پیروزی بایرن‌ مونیخ در آلیانتس؛ برد خارج از خانه دورتموند

قدردانی معاون اول رئیس‌جمهور از معلم شهرکردی

روایتی از جنایات خاندان پهلوی در حق مردم لرستان

تازه‌ترین دستاوردهای فضایی ایران تشریح شد

ابتکار جالب رئیس‌جمهور برای نظارت بر طرح‌های نیمه‌تمام با نصب دوربین‌های مدار بسته

لاریجانی: یکی از مشکلات کشور ما نبود احزاب پدر مادردار است

المیادین: رئیس پارلمان عراق یکشنبه به تهران می‌رود