راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال-3 نوشتارها

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال-3
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد / «الزامات شعار سال-3» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
8- فضای رقابتی یکی از مهم‌ترین شرایط برای سرمایه‌گذاری و جذب آن است. این ویژگی شاید یکی از بدترین‌های ایران است. وجود انحصارات و بخش دولتی حجیم، در کنار بخش خصولتی و غیرپاسخگو و با وجود نظام قیمت‌گذاری گسترده و چند نرخی بودن کالاها و قیمت‌های بسیار پایین حامل‌های انرژی و... به شکل‌گیری فضای رقابتی پایداری نمی‌انجامد. حضور عوامل مرتبط با نهادهای قدرت در مزایده‌ها و مناقصه‌ها و نیز معافیت‌های مالیاتی برخی نهادها یا دسترسی ویژه، همگی مخل نظام رقابت است. یکی دیگر از ضعف‌های ایران در این زمینه قطع ارتباط با بازار فراملی و دسترسی به بازارهای جهانی و منطقه‌ای است که ناشی از محدودیت‌ها و تحریم‌ها و شرایط بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی و نپذیرفتن مقررات و کنوانسیون‌های جهانی مثل FATF و... است. موضوع مناقصه‌ها و مزایده‌های رانتی از بدترین موارد در ایران است. همچنین تبعیض‌های مالیاتی و... میان وابستگی شرکت‌های خود آزار‌دهنده است. امتیاز 1 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
9- دسترسی به مواد اولیه و منابع طبیعی نیز شرط دیگر بهبود سرمایه‌گذاری است که از این نظر ایران شرایط خوبی دارد، هر چند وضعیت ناپایدار در صادرات نفت و دسترسی به منابع انرژی و مساله تحریم‌ها شرایط را از مسیر مطلوب خارج کرده است. امتیاز 4 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
10- و بالاخره سیستم حقوقی و اداری کارآمد و سالم نیز یکی دیگر از شروط شکل‌گیری افزایش سرمایه‌گذاری است. در ایران هم به لحاظ حقوق مالکیت و هم دخالت نهادهای امنیتی و قدرتمند و رسانه‌ای در نادیده گرفتن این حقوق و هم فساد گسترده (با توجه به شاخص کنونی احساس فساد که ایران در میان 180 کشور رتبه 151 را دارد) و هم قوانین آیین دادرسی و طولانی بودن دادرسی‌ها و... شرایط مناسبی برای سرمایه‌گذار محسوب نمی‌شود.‌گرچه اقداماتی در این زمینه رخ داده است ولی بخش مهمی از این نارسایی‌ها زمینه‌های سیاسی به ویژه امنیتی دارد که سرمایه‌گذار را از حضور در اقتصاد و فرهنگ و... دچار ترس و نگرانی می‌کند. به عبارت دیگر انباشت سرمایه در ایران نوعی خطر برای سرمایه‌دار محسوب می‌شود. اگر وضعیت اعتماد و نگاه مردم به سرمایه‌داران را نیز به موضوع اضافه کنیم، متوجه ضعف مفرط ایران از حیث نظام اداری و حقوقی در جذب سرمایه‌گذاری می‌شویم. امتیاز 1 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
در اینجا یک‌بار دیگر نمرات داده شده را به ترتیب امتیاز از 5 مرور می‌کنیم.
بازار
نیروی کار ماهر و ارزان نمره 4
بازار گسترده نمره 4
دسترسی به مواد اولیه نمره 4
وجود زیرساخت‌ها نمره 3
دسترسی به فناوری نمره 2
سیاست حمایتی سالم دولت نمره 1
نظام حقوقی و اداری نمره 1
دسترسی به منابع مالی نمره 1
ثبات اقتصادی و سیاسی نمره 1
فضای رقابتی نمره 1
اکنون پرسشی مهم وجود دارد که آیا بدون وجود حداقل‌هایی در بخشی یا حتی یکی از این شرایط می‌توان سرمایه‌گذاری را افزایش داد؟ پاسخ منفی است. همه این شرایط کمابیش باید حداقلی از شرایط را داشته باشند. گرچه هیچ کدام حالت صفر و یک نیستند، همه به صورت یک طیف هستند، ولی فقدان برخی از آنها یا ضعف مفرط برخی از آنها مانع اساسی در سرمایه‌گذاری خواهد بود. مثل یک زنجیر است که قدرت آن به قدرت قوی‌ترین حلقه آن نیست، بلکه توان تحمل زنجیر متاثر از استحکام ضعیف‌ترین حلقه است. ما به صرف بازار گسترده یا نیروی ارزان و ماهر یا دسترسی به منابع طبیعی یا زیرساخت‌های کافی نمی‌توانیم مساله سرمایه‌گذاری را حل کنیم. با این شرایط سرمایه‌گذاری در حد همین بخور و نمیر و در ابعاد کوچک خواهد بود و حتی جبران استهلاک را هم نخواهد کرد. سرمایه‌گذاری واقعی نیازمند اجرای طرح‌های بزرگ و بلندمدت است. برای تحقق این هدف و با وجود تحریم‌ها، بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی، فقدان بازار رقابتی و حضور انحصارات قدرت، سیستم حقوقی و اداری ناکارآمد و نظام قیمت‌گذاری افراطی و نظام بانکی ناکارآمد و عدم دسترسی کافی به منابع مالی، امکان تحقق سرمایه‌گذاری لازم برای تحقق یک رشد اقتصادی قابل قبول و پیوسته و پایدار و متوازن و عادلانه وجود ندارد، تحقق این شرایط هم فراتر از اختیارات دولت‌هاست. 
یکی از مقامات دولتی در سخنان اخیر خود گفتند که «رفع موانع اداری برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در کشور و حمایت از فعالان اقتصادی یکی از راهبردهای مهم دولت چهاردهم برای توسعه ایران اسلامی است. امن‌ترین نقطه برای سرمایه‌گذاری، جمهوری اسلامی ایران است.» این یعنی که هیچ‌ درک روشنی از موانع موجود سرمایه‌گذاری در ایران وجود ندارد و به تبع آن نیز اراده‌ای برای بهبود سرمایه‌گذاری نیست، حداقل می‌گفتند امن است نه امن‌ترین؛ تا باورپذیرتر شود.
بنابراین افزایش سرمایه‌گذاری مولد، موضوعی فراقوه‌ای است که باید به استلزامات آن پایبند بود. با توجه به شرایط کنونی (در صورت به نتیجه نرسیدن گفت‌وگوها) احتمال اینکه در سال «سرمایه‌گذاری برای تولید»، سرمایه‌گذاری کمتر شود بسیار بیشتر از آن است که مسیر رو به رشدی را تجربه کند، مگر اینکه تحولی جدی در موارد پیش‌گفته رخ دهد. دولت هم به جای تشکیل کارگروه، لازم است که ابتدا تحلیل خود را به صورت کامل و دقیق از شرایط و الزامات سرمایه‌گذاری و موانع آن ارایه دهد تا معلوم شود آیا جایی برای افزایش سرمایه‌گذاری با توجه به حدود اختیارات خودش باقی می‌ماند یا نهادهای دیگر هستند که باید مساله را حل کنند. میانگین نمرات این شرایط حدود 2 شده است. زیر شاخص 3 عملا خارج از تیررس و هدف سرمایه‌گذاران خواهیم بود. هر چه مسوولان دولتی بگویند که چنین و چنان خواهیم کرد یا متوجه ابعاد مشکلات نیستند یا آگاهانه خلاف می‌گویند. با چنین وضعی امکان تحقق این شعار وجود ندارد و باید مواردی را که کمترین نمرات را دارند، اصلاح کرد. به عبارت دیگر پنج موردی که کمترین نمره را دارند باید به سرعت بهبود بخشید.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1060701/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساز مخالف سکه با کاهش قیمت طلا؛ دلار به کانال 88 هزارتومانی بازگشت

تجلیل از گلرهای ذوب در یک مناسبت جهانی

بوژوویچ: باید جایگاه‌مان در جدول را اصلاح کنیم!

اکسیوس: ترامپ با سلطان عمان درباره ایران گفت‌وگوی تلفنی کرد

دعوت از ویتکاف برای حضور در تهران تکذیب شد

وقتی فرهاد آئیش همسرش را بخاطر «علی نصیریان» تنها گذاشت

راز ترسناک‌ترین اثر هیچکاک چیست؟

روایت شهاب حسینی از بازی در نقشی که بخاطر آن سکته قلبی کرد!

اولین حضور سینمایی «بهروز وثوقی» در یک فیلم بعد از انقلاب

چرا دو قسمت اخیر سریال پایتخت مورد توجه قرار گرفت؟

نظر شهاب حسینی درباره اینکه چرا غیرکمدی ها نمی فروشند؟

استاد محمد طغانیان؛ از مهمترین خنیاگران نغمات بختیاری

اختلاف دمای 30 درجه‌ای در تهران

مدت بازپرداخت شیرخشک 90 روزه شد

گرد و خاک در خوزستان 800 نفر را راهی مراکز درمانی کرد

تحصیل 40 هزار دانشجوی ایرانی علوم پزشکی در خارج از کشور

چرا سیارک‌های غنی از کربن به زمین نمی‌رسند؟

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

مذاکرات مدعی اروپایی پیدا کرد

رکوردشکنی نفتی ایران در دل تحریم‌ها

از طبری تا کرسنت

افت شاخص تولید و فروش بخش صنعت در اسفند ماه 1403

کارت سوخت چه کسانی در سال 1404 باطل می‌شود؟

مصرف سالانه 80 میلیارد مترمکعب آب در کشاورزی

خاطره‌انگیز؛ سوپر گل استثنایی کریستیانو رونالدو به پورتو

باشگاه استقلال خوزستان: با خلیفه اصل ادامه می‌دهیم

حذف سه بوکسور ایران از تورنمنت ارمنستان

این بازی حساس پخش مستقیم ندارد!

توتی: زمانش رسیده که آنچلوتی به رم بیاید

بلینگام: رایس با آن ضربه‌ها غافلگیرمان کرد! ‏

سفر غیرمنتظره مدیرعامل استقلال به هلند

آنچلوتی: به گل‌های ام‌باپه و جادوی برنابئو نیاز داریم

نامه 150 نماینده به آملی لاریجانی برای رد سی‌اف‌تی و پالرمو

ویتکاف: هر توافقی به این معنی است که ایران باید غنی سازی هسته‌ای و برنامه تسلیحاتی خود را متوقف و حذف کند

چرا «باباپنجعلی» الگوی مناسبی برای سالمندی نیست؟

سیلی محکم سریال پایتخت به «برادران لیلا»

صحبت‌های شهاب حسینی درباره دوبله منوچهر والی‌‎زاده

اعتراض نادر سلیمانی به گردوخاک شدید خوزستان!

درباره سریال «جان سخت»؛ لذت بردن از چند غافلگیری

شهاب حسینی: فیلم «درباره الی» بر خلاف «اخراجی ها» تبلیغات و حمایت نداشت

انتشار پشت صحنه تیتراژ برنامه «شوخی شوخی»

ترانه ای با صدای علیرضا طلیسچی به نام «به تو چه»

اعتراف کارمند شرکت به قتل مدیرعامل

آتش‌سوزی یک خودرو در بزرگراه مدرس تهران؛ 2 سرنشین مصدوم شدند

رونمایی از بزرگترین دستاوردهای فضایی ایران

ساحل نقره‌ای هرمز نابود شد

کشف تاریخی اخترشناسان: جهان هستی در حال چرخش است

خبرهایی از نمایشگاه کتاب تهران

نسخه متفاوت با خاتمی و ناطق‌نوری

سیلی محکم پایتخت به «برادران لیلا»