راه ترقی

آخرين مطالب

کم مصرف‌ها، هدف افزایش تعرفه‌ها! اقتصاد

کم مصرف‌ها، هدف افزایش تعرفه‌ها!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خراسان /بررسی پیش نویس تعرفه های جدید برق که قرار است از ابتدای خرداد اجرایی شود، نشان می دهد که «تعرفه ها»ی برق بین 26.5 تا 35.5 درصد افزایش یافته، اما عمده تغییر و افزایش «ضرایب تعرفه ها»، دامنگیر طبقات کم مصرف شده است. به این ترتیب بعید است پرمصرف ها از این مسیر، مصرف برق خود را کاهش جدی دهند.
در شرایطی که کارشناسان درخصوص تغییر تعرفه های برق، توصیه می کنند که رشد تعرفه طبقات بالای مصرف، بیشتر از رشد تعرفه طبقات پایین تر مصرف باشد، پیش نویس جدید تعرفه های برق که قرار است از ابتدای خرداد اجرایی شود، نشان می دهد تعرفه کلیه طبقات مصرف چیزی بین 26.5 تا 35.5 درصد افزایش یافته است. با این حال جدای از افزایش هزینه تامین برق که موجب رشد هزینه برق همه طبقات مصرف می شود، «ضرایب تعرفه» ها برای طبقات پرمصرف عمدتاً تغییری نداشته و افزایش این ضرایب دامن طبقات کم مصرف را گرفته است!
به گزارش خراسان، وزیر نیرو دیروز در پاسخ به سوالی درخصوص برنامه وزارت نیرو برای تغییر تعرفه‌ها گفت: تعرفه‌ها به صورت پلکانی افزایش خواهد یافت. برای مصرف‌های در حد الگو تغییر چندانی نخواهد داشت. اما برای مشترکانی که فراتر از الگو مصرف می‌کنند بیشتر موثر خواهد بود و این موضوع هم در آب و هم برق اجرایی می‌شود.

راه ترقی

بازار
در همین حال وزارت نیرو با انتشار پیش نویس تعرفه های برق که قرار است از ابتدای خرداد اجرایی شود، اعلام کرد که مصمم است با هدف اصلاح رفتار مشترکان بدمصرف میزان تعرفه این نوع مشترکان را به گونه ای تنظیم کند که آنان تشویق به اصلاح رفتار شده یا این که قیمت برق خود را به بالاترین نرخ پرداخت کنند.
با این حال، مقایسه تغییرات انجام شده در جدول تعرفه های برق (لااقل برای مناطق عادی) نشان می دهد که تغییر و رشد تعرفه های برق، به گونه ای نخواهد بود که تغییر رفتار مورد انتظار مشترکان پرمصرف اتفاق بیفتد.
افزایش «ضریب» تعرفه برای کم مصرف ها
قبل از هر چیز باید به فرمول محاسبه تعرفه های برق اشاره کرد. وزارت نیرو این فرمول را این گونه تنظیم کرده که تعرفه هر طبقه مصرف، حاصل ضرب یک «ضریب» در «هزینه های تامین برق» باشد. در نتیجه هزینه تامین برق اگر چه ثابت است، اما تغییر ضریب یادشده، موجب تغییر نهایی تعرفه برق هر طبقه خواهد شد.
با این تفاسیر، در جدول، تغییرات قیمت پایه پلکان های مصرف برق بین پیش نویس اخیر و بخشنامه تعرفه های برق در مهر سال گذشته نشان داده شده است. همان طور که ملاحظه می شود در حوزه کم مصرف ها همه پلکان های مصرف مشمول افزایش «ضریب» تعرفه شده اند. به عنوان مثال برای مصرف صفر تا 100 کیلووات ساعت در ماه، قیمت پایه از 0.142 برابر هزینه تامین برق به 0.146 برابر آن افزایش یافته است. مشترکانی که بین 100 تا 200 کیلووات ساعت در ماه مصرف کنند، به ازای مازاد مصرف نسبت به پلکان قبل، باید 0.17 هزینه های تامین برق را بپردازند. در حالی که این رقم پیشتر 0.166 برابر هزینه های تامین برق بود. همین طور در ماه های گرم، مشترکان کم مصرف مناطق عادی در حالی که پیشتر باید 0.355 برابر هزینه تامین برق می پرداختند، هم اینک این ضریب برای آن ها به 0.365 برابر افزایش یافته است.به این ترتیب مشاهده می شود که ضرایب یادشده در همه پلکان‌ها برای کم مصرف ها افزایش داشته است.
عمده «ضرایب» تعرفه پرمصرف ها ثابت ماند
به رغم تغییرات یادشده در ضریب تعرفه کم مصرف ها، شاهد این هستیم که در عمده طبقات پرمصرف، ضریب تعرفه ها ثابت باقی مانده است. همان طور که در جدول ملاحظه می شود، در 10 طبقه از 12 طبقه مشترکان پرمصرف در مناطق عادی در مجموع ماه های گرم و غیرگرم، تعرفه هزینه های برق کماکان بین 0.5 تا 5 برابر هزینه های تامین برق ثابت مانده است. با دقت بیشتر در جدول و محاسباتی که در انتهای آن آمده مشاهده می شود که نتیجه این تغییرات تعرفه ای این بوده است که تعرفه کم مصرف ها که بین 29.5 تا 30 درصد افزایش داشته، از رشد تعرفه بسیاری از طبقات پرمصرف، بیشتر هم بوده است!
علامت سوال جدی درخصوص تغییر رفتار پرمصرف ها
به استناد گزارش 25 آذر پارسال برق نیوز به نقل از داده ها و اطلاعات دفتر سرمایه گذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق وزارت نیرو (توانیر)، مشترکان بخش خانگی که الگوی مصرف برق را رعایت می‌کنند، تنها 52 درصد برق مصرف می‌کنند و 48 درصد برق تولیدی باقی مانده این بخش نیز توسط 25 درصد مشترکان پرمصرف استفاده می‌شود. این آمار نشان می دهد که تاکنون نظام تعرفه ای موجود در تغییر رفتار مشترکان پرمصرف ناکارا بوده است. با این وصف، باید گفت تغییرات تعرفه ای یادشده، عمدتاً به هدف افزایش درآمد وزارت نیرو نزدیک تر است. چراکه اگر چه ضریب تعرفه آن ها افزایش اندکی می یابد، اما موجب تغییر هزینه بیش از نیمی از مشترکان خواهد شد. مشترکانی که کشش زیادی در برابر این تغییرات قیمت هم نخواهند داشت و مصرف خود را خیلی بیش از این نمی توانند کاهش دهند!
از سوی دیگر عمده مشترکان پرمصرف که قطعاً کشش بیشتری نسبت به افزایش هزینه های برق خود دارند، تغییر چندانی در هزینه های برق خود (مگر نهایتاً در حد تورم رسمی سال گذشته) مشاهده نخواهند کرد.
در خور ذکر است هم تجربیات جهانی و هم توصیه های سیاستی برخی اندیشکده ها نیز حاکی از این است که افزایش تعرفه ها باید به گونه ای باشد که تعرفه مشترکین پرمصرف با درصد بیشتری نسبت به دیگر مشترکین گران شود. گزارش 9 مرداد «مسیر اقتصاد» با اشاره به تجربه آفریقای جنوبی در به کارگیری مدل موسوم به «IBT» در تعرفه های برق این کشور نشان می دهد که شرکت‌های تولیدکننده برق آفریقای جنوبی در سال 2009 به شدت زیان ده شد و به همین منظور، رگولاتور انرژی در این کشور تصمیم به افزایش قیمت برق گرفت. بر این اساس طی سه مرتبه افزایش قیمت برق در سال های 2011 تا 2013، تعرفه مشترکین پرمصرف «چندین برابر سایر مشترکین» افزایش یافت و منجر به بهبود وضعیت اقتصاد صنعت برق در این کشور شد.
رشد 26 درصدی هزینه های تامین برق
اگر از موضوع بررسی ضرایب تعرفه ها بگذریم، مقایسه پیش نویس دستورالعمل اخیر تعرفه های برق با دستورالعمل تعرفه ها در مهر سال گذشته نشان می دهد که هزینه تامین برق از 754.2 تومان به 953.7 تومان افزایش یافته که این افزایش 26 درصدی در قالب فرمول ضرایب تعرفه ها، قهراً موجب افزایش هزینه های برق مصرف کنندگان خواهد شد. علاوه بر این ها، تغییرات آبونمان مشترکین برق نیز به این صورت است که آبونمان مشترکین با قدرت 30 کیلووات و بیشتر از 12 هزار و 976 تومان به 13 هزار و 885 تومان افزایش می یابد. برای مشترکین با قدرت کمتر از 30 کیلووات نیز این رقم از 1441 به 1542 تومان افزایش خواهد یافت. غیر از این موارد نیز، افزایش هزینه سوخت نیروگاه ها متغیر دیگری است که به احتمال زیاد با افزایش روبه رو بوده و آن هم به صورت جداگانه از مشترکان دریافت خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1066030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکورد شکنی پیاپی قیمت جهانی طلا

نرخ جدید خوراک پتروشیمی‌ها و سوخت صنایع اعلام شد

عارف: اجرای برنامه هفتم توسعه راهبرد دولت است

سخنگوی سازمان تعزیرات: گرانفروشی برنج را گزارش کنید

پورمحمدی: رئیس جمهور برنامه خودش را به برنامه هفتم محدود کرد

طغیانی: راه رفع مشکل ناترازی، قطع برق تولیدکنندگان نیست

اتهام بزرگ نویسنده مشهور به اینتر؛ باشگاه مافیایی!

درخواست ملی‌پوش النصر: بگذارید بروم!

واکنش تند جوکوویچ به سؤالی درباره بازنشستگی‌اش

دو مدال شطرنجبازان نوجوان ایران در رقابت‌های غرب آسیا

وعده‌های بزرگ رضا درویش پس از استعفا

آغاز اردوی جهانی تیم واترپلو جوانان با حضور 22 بازیکن

دیاز: از بچگی لیورپولی بودم و می‌خواهم بمانم

رئیس قوه قضاییه در دیدار با رئیس دیوان عالی چین: ایران و چین خواهان استقرار صلح و امنیت جهانی هستند

مادر شهیدان «عباس و جوهر عباسیان» به رحمت ایزدی پیوست

رضایتنامه قبل از عمل جراحی

پیش‌بینی وقوع گردوخاک در جنوب غرب کشور

علت کبود شیرخشک؛ راهکار اعلام شد

تولید فیلتر هوای طبیعی با استفاده از بامبو

شاعرانه/زیباترین رنگ‌ها سبز است

در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت؟

قیمت جهانی طلا در‌ آستانه 3500 دلار

گیتی‌پسند: به تیم ملی بازیکن نمی‌دهیم

پیشکسوت فوتبال: بزرگی تیم‌ها فراموش شده و پول حرف اول را می‌زند

آنتونیو ساباتو: طارمی نمی‌تواند جای خالی تورام را پر کند!

زارع: هدف مهم گل‌گهر قهرمانی در جام حذفی است

غیبت رونالدو در دیدار آینده النصر

شکست تیم والیبال سایپا مقابل ویتنام در لیگ قهرمانان آسیا

واکنش فدراسیون دوومیدانی به نتایج ضعیف تیم نوجوانان در آسیا

بررسی فوریت لایحه تغییر ساعت رسمی کشور در دستور کار مجلس

رئیس مجلس: برنامه هفتم توسعه مهمترین سند مسائل اقتصادی است

مهاجری: چرا دولت با بابک زنجانی قرارداد بسته؟ یک سرمایه گذار سالم نداشتیم؟

بازگشت بهاره رهنما به صحنه با نمایش «کالیگولا»

سیروس مقدم: سکانس معروف پایتخت را 50 بار دیدم!

خبر خوب «حامیم» به طرفدارانش

آهنگ جدید/ «یه جوره دیگه» با صدای بابک جهانبخش

تحویل اتوبوس‌های جدید به تهران تا هفته آینده

میکرونیدل و نانودارو؛ ترکیبی نوین برای درمان بدون درد

چرا سعدی در بین دیگر شعرا، محبوب و ماندگار شده است؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم

سرمقاله سازندگی/ سه نکته کلیدی مذاکرات

چرا شکلات تا این حد گران شد؟

تولید بدون بازار؛ سراب کارآفرینی با رویافروشی

بازگشت یک فروند هواپیمای RJ 100 به چرخه هوایی کشور

ستایش قطری‌ها از تنها بازیکن ایرانی لیگ ستارگان

سرنوشت تلخ بازیکنی که می‌خواست مسی بعدی باشد

برگزاری اولین رویداد ملی چوگان در یزد

بوژوویچ با استقلال موسیمانه را روسفید کرد!

ابراهیم فیاض: باید برای بعد از مذاکرات ایران و آمریکا آماده شویم

عارف در صحن مجلس حاضر شد