راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ پاشنه آشیل کشور نوشتارها

سرمقاله هم میهن/ پاشنه آشیل کشور
  بزرگنمايي:

راه ترقی - هم میهن / «پاشنه آشیل کشور» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اتفاقاتی که در رسانه رسمی کشور و در روزهای اخیر رخ داد، به گونه‌ای بود که همگان را متوجه خطر این گونه برنامه‌ها برای امنیت ملی و ثبات اجتماعی کشور کرد، و حجت بر دست‌اندرکاران کشور تمام شد که در این مورد باید کاری کنند. این وضعیت ریشه در سیاست انحصار رسانه‌ای داشته که به دلایل گوناگون اکنون اجرای آن سیاست انحصار ممکن نیست.
از دهه 60 انحصار رسانه رکن رکین نظام اطلاع‌رسانی بود و به نوعی اعتیادآور هم شده بود. ساختاری که در واقع با واکر و عصا راه می‌رفت ولی چون اجازه نمی‌دادند هیچ رقیبی داشته باشد همیشه به عنوان اولین نفر از خط پایان رد می‌شد و مدال طلا را بر سینه خود آویزان می‌کرد؛ حالا چند سالی است که نه‌تنها توان خود را در حذف هر گونه رقیب از دست داده، بلکه رقبای سرسخت و تازه‌نفس هم به میدان آمده و این رسانه را از دور رقابت خارج کرده‌اند.
بازار
مدافعان این ساختار از ابتدای دهه 70 که تعدادی روزنامه مستقل آمد عزا گرفتند و آغاز به مسئله‌سازی برای آنها کردند. سپس ماهواره آمد. 30 سال پیش در سال 1374 در همین روزها قانون منع استفاده از ماهواره اعلام و اجرایی شد بلافاصله وزیر کشور اعلام کرد: «90 درصد از دارندگان آنتن‌های ماهواره‌ای اقدام‌ به جمع‌آوری آنتن‌ها کرده‌اند.»
فرمانده نیروی انتظامی نیز گفت: «از نیمه شب گذشته مهلت قانونی برای جمع‌آوری داوطلبانه آنتن‌های ماهواره‌ای پایان یافت.» اینها در حالی بود که مردم هنوز استقبال زیادی از ماهواره نکرده بودند چون به رسانه‌های مکتوب داخلی امید داشتند به‌ویژه پس از دوم خرداد که روند توسعه مطبوعات مستقل شتاب گرفت.
آن مطبوعات را تحمل نکردند و بهار مطبوعات را خزان کردند. روزنامه‌ها را قلع و قمع کردند به امید آن که دوباره انحصار را به صداوسیما برگردانند. این کار را با هزینه بالا و با کارگزاری افرادی چون سعید مرتضوی انجام دادند ولی خیلی خوش‌خیال بودند چون پیش از آن ماهواره‌ها از راه رسیده بودند. بنابراین تنها نتیجه‌ای که توانستند از بستن مطبوعات به دست آورند، تحریک مردم برای استفاده بیشتر از ماهواره بود.
مبارزه با ماهواره را همزمان با مبارزه علیه ویدئو از چند سال پیش از آن شروع کرده بودند و ریسیورها و دیش‌های ماهواره‌های جمع‌آوری‌شده را هم تحویل صداوسیما می‌دادند.
پس از بستن مطبوعات مردم چاره‌ای جز استفاده از ماهواره نداشتند. در نتیجه بستن مطبوعات همان، و هجوم برای استفاده از ماهواره همان. این بار بزرگترین ضربه را به نیروی انتظامی زدند. نیرویی که باید حافظ امنیت مردم باشد با راپل از ساختمان‌های شهر بالا و پایین رفت تا دیش ماهواره جمع کند و پایان آن هم شکستی فاجعه‌بار بود و امروز کسی حتی نمی‌پرسد آن قانون کجاست؟ 
هنوز در بند مبارزه علیه ماهواره بودند که اینترنت آمد. اینترنت را با محدودیت‌های فراوان و منت گذاشتن به عده‌ای معدود دادند سرعت اولیه آن در حد سرعت مورچه بود. اصلاً هم به تذکرات دیگران گوش نمی‌کردند که اینترنت سراسر زندگی را در بر خواهد گرفت.
هنوز شر اینترنت را هضم نکرده بودند که شبکه‌های اجتماعی آمدند و این یکی را دیگر نمی‌دانستند چکار کنند. بسیاری از جوانان و مردم از این مرحله به جهان دیگر وصل شدند و راه و ارتباط خود را از حکومت و ساختار جدا کردند.
هنوز ترس ناشی از ترکیب موثر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در وجودشان غالب بود که تلفن هوشمند وارد شد و کل بساط انحصار رسانه‌ای را برچید و بازی را به‌کلی تغییر داد. از اینجا به بعد راهی دیگر جز فیلترینگ خانمان‌برانداز به ذهن‌شان نرسید؛ آن را آغاز کردند و آن اندازه ادامه می‌دهند که مردم به سوی اینترنت ایلان ماسک بروند و اینترنت داخلی و ملی هم بلاموضوع شود در واقع مردم را از کل نظام اطلاع‌رسانی داخلی بی‌نیاز می‌کنند.
اینها جماعتی هستند که از یک سوراخ بارها گزیده شده‌اند و همچنان انگشت به داخل همان سوراخ می‌کنند. به مرور وارد مرحله سیاست یکدست‌سازی شدند و شرط موفقیت خود را یکدست‌سازی ساختار رسانه‌ای دانستند و مجموعه‌ای تندرو با رویکردهای فرقه‌ای و با پوشش شیعه‌گری سلفی‌مسلک عهده‌دار امور رسانه شدند که بلای جان دین و روحانیت و انقلاب و امنیت ملی شده است.
تا توانستند بودجه ملت را روانه رسانه ملی کردند؛ به‌طوری‌که مجموع اعتبارات امسال صداوسیما به 43 هزار میلیارد تومان می‌رسد. به ازای هر ایرانی حداقل 500 هزارتومان می‌گیرند.
در این سال‌های اخیر هر چه بیشتر سقوط می‌کند پول و بودجه بیشتری را در این چاه ویل می‌ریزند، گمان می‌کنند مشکل آن فقدان بودجه است. درحالی‌که بدبختی آن همین بودجه‌های بی‌حساب و کتاب و کلان است. مثل تشنه‌ای که لب دریا نشسته و برای رفع تشنگی آب دریا را می‌نوشد.
این رسانه‌ای است که ساختاری حجیم و فربه ناکارآمد پیدا کرده و بعید است که هیچ رسانه‌ای در جهان به اندازه آنها نیرو و امکانات داشته باشد و در عین حال از نظر کارکردی و جلب مخاطب این اندازه فاجعه‌بار و ناکارآمد باشد.
نیروهای اصلی و سیاستگذار آن بعید است که کمتر از 5 درصد مردم را نمایندگی کنند. اغلب آنان سوگیری‌های لخت و آشکار سیاسی و فکری دارند و عجیب اینکه پیر و جوان، راست و چپ، اصلاح‌طلب و اصولگرا، زن و مرد همگی به ناکارآمدی و خطیر بودن وضعیت این رسانه اذعان می‌کنند.
اگر تا چند سال پیش هنوز نفس می‌کشید به دلیل ویژگی اصلی اتکایش، به انحصار بود. ولی امروز زمان بازپرداخت حساب‌های گذشته انحصاری آن است و آن انحصار به نقطه ضعفش تبدیل شده است. رویکرد روایت‌محوری و خودرستگارپنداری در آن غالب است.
مدیریت و سیاستگذار آن فاقد درکی درست از اهمیت رسانه و کارکردهای آن است. در این نگاه رسانه به مثابه بوق است. آنان به نادرست برای خود رسالتی قائل هستند که گویی ملت گمراه است و آنان کلید درهای بهشت و رستگاری را در دست دارند و باید مردم را به آنجا هدایت کنند.
آنان دنبال راهبری مردم به مقصدی خرابه و فاجعه‌بار هستند. البته این تحلیل خوشبینانه است نگاه‌های بدبینانه‌ای هم وجود دارد که فعلاً از بیانش معذوریم. هر گونه اصلاحات بنیادی و پایدار در کشور مشروط به اصلاح سیاست رسانه‌ای و به‌طور مشخص صداوسیما است.
بدون آن هر اصلاحاتی عقیم و سترون و بازگشت‌پذیر است. سیاست رسانه‌ای و به‌طور مشخص رویکرد حاکم بر صداوسیما پاشنه آشیل حکومت و کشور و وضع جاری شده است. مردم پول و بودجه آن را می‌دهند ولی سودش را مخالفان ایران می‌برند.
این کارهای صداوسیما هیچکدام اشتباه به معنای رایج آن نیست بلکه مدیران آنجا همان گونه که می‌فهمند، عمل هم می‌کنند فقط هنگامی که افتضاحش زیاد دیده می‌شود، اقدام به رفوکاری می‌کنند. به همین دلیل می‌گویند بازنشر این افتضاح، برای انتقام از موفقیت‌های صداوسیما است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1068103/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سالن را منفجر کرد؛ ضربه نمایشی وفایی در پایان بخش دوم

برخورد جالب انریکه با یک خبرنگار جوان

پیش نمایش قهرمانی؛ تبریز دیشب نخوابید

توضیحات محسن حکیم درباره قطعی VAR در بازی فولاد و تراکتور

آشنایی با هارالد براتباک، آقای گلی که خلبان شد؛ از گلزنی به میلان و رئال مادرید تا بازی در سلتیک

جای خالی یک ستاره گلزن در ترکیب استقلال

ترکیب عجیب ملوان مقابل سپاهان!

تغییر جدید در وزارت؛ معاون به جای رئیس!

یوویچ-میلان؛ عجیب‌ترین قرارداد دنیای فوتبال

یازده بازیکن سپاهان برای صعود به نیمه‌نهایی

ورود کمیسیون امنیت ملی مجلس به حادثه انفجار بندر شهید رجایی

هاشمی طبا: شعار «نه شرقی، نه غربی» را درست اجرا نکردیم

تداوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

بقائی: مذاکرات در فضایی جدی ادامه دارد

خبرنگار صداوسیما: مذاکره طولانی‌تر از دو دور قبل شده است اما نمی‌دانیم نتیجه آن مثبت است یا منفی

فقط 3 سال از رادیو کوچکتر است!

تاک‌شوی جدید تلویزیون با حضور نخبگان

ترانه ماندگار «آفتاب مهربانی» با صدای محمد اصفهانی

شایعه انفجار در ترمینال کالای خطرناک بندر شهید رجایی تکذیب شد

مدیرکل بحران هرمزگان: فعلا آمار فوتی در حادثه بندر شهید رجایی اعلام نشده است

تصاویر دوربین مداربسته از لحظه انفجار بندر شهید رجایی

اعزام تیم ارزیاب آتش‌نشانی تهران به اسکله شهید رجایی

دستور دادستان کل برای پیگیری ویژه انفجار بندر شهید رجایی

بخش کوچکی از ستارگانِ کهکشانِ آندرومدا

بورس، هفته را صعودی آغاز کرد

نماینده مجلس: آمریکایی‌ها می‌دانند که رهبر انقلاب حرف اول و آخر را می‌زنند

دستور عارف نسبت به پیگیری جامع علت انفجار در اسکله شهید رجایی

دومین اجلاسیه بزرگداشت 124 شهید فرهنگی استان سمنان و یادبود 76 سردار معلم شهید کشور

فیلم کمدی «عینک قرمز» را ببینیم؟

«وحشی» یک روز زودتر به سینماها می‌آید

چی شد که انیس حرف زد؟

نگاهی به زندگی هنری آریا عظیمی‌نژاد که آثارش با موسیقی نواحی عجین شده‌ است

سرنخی در چشم‌ها که خطر زوال عقلِ زودرس را نشان می‌دهد

فاش شدن حقیقت در مورد تغذیه غیرممکن یک سیاه‌چاله

دخالت هوش مصنوعی در تولید آگهی «مایکروسافت»

«نادره‌کاران» به چاپ سوم رسید

سرمقاله وطن امروز/ ادراک مسوؤلانه کلام رهبری

خبر وزیر دفاع برای بازنشستگان نیروهای مسلح

پیشتازی کرایه‌ها در تورم

ارسال محموله صادراتی و ترانزیتی به‌ مقصد گمرک شهید رجایی ممنوع شد

چرا بندر شهید رجایی مهم و استراتژیک است؟

رافینیا: هیچکس نمی‌تواند به پول عربستان نه بگوید!

رئال برای بردن بارسا به آب و آتش می‌زند

هوادار ویژه تراکتور از آمریکا

20 میلیون یورو پاداش برای بدترین فصل میلان

اسکوچیچ، محیرالعقول مثل اوسمار و فرهاد!

استقلال امروز در آزادی هواداران خارجی دارد!

تنها آرزوی هافبک رئال که هنوز برآورده نشده!

مرور خاطرات پیراهن سرخ قبل از بازی با استقلال!

ستاره‌های بارسا تهدید رئال را باور نکردند