راه ترقی

آخرين مطالب

هزینه حداقل معیشت خانوار چقدر شد؟ اقتصاد

هزینه حداقل معیشت خانوار چقدر شد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اکو ایران / یک فرد برای جلوگیری از ابتلا به سوءتغذیه باید مقدار مشخصی از خوراکی‌های مختلف را در یک ماه مصرف کند. این سبد خوراکی برای یک ایرانی چند هزار تومان آب می‌خورد؟
تأمین تغذیه سالم برای هر فرد مستلزم مصرف منظم گروه‌های متنوع غذایی است تا از ابتلا به بیماری‌های ناشی از سوءتغذیه جلوگیری شود. هزینه تهیه این اقلام غذایی، به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت جسمی، حتی در شرایط کاهش درآمد نیز معمولاً از سبد مصرفی خانوار حذف نمی‌شود. در همین راستا، مراکز علمی برجسته کشور از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، الگویی تحت عنوان «سبد غذایی بهینه» طراحی کرده‌اند که ترکیبی استاندارد از گروه‌های غذایی ضروری برای تأمین نیازهای روزانه بدن ارائه می‌دهد. اکوایران با استفاده از کلیات این سبد و مقادیر توصیه‌شده آن، سبد معیشت اکوایران را طراحی کرده است. قیمت این سبد در فروردین 1404 نسبت به مدت مشابه در سال قبل بیش از 45 درصد افزایش یافته است.
بازار



سبد معیشتی اکوایران، سبدی برگرفته از تحقیقات انستیتو تغذیه
با وجود سهم بالای خوراکی در سبد مصرف خانوار، بر اساس داده‌های اخیر دسترسی به الگوی تغذیه‌ای استاندارد برای بخش قابل توجهی از جامعه، با دشواری‌های فزاینده‌ای همراه شده است. افزایش ماهانه قیمت کالاهای اساسی و جهش هزینه‌های سبد غذایی در ماه‌هایی مانند دی و اسفند، فشار اقتصادی مضاعفی بر خانوارها وارد کرده است. اکوایران با تحلیل داده‌های رسمی منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، شاخصی ویژه برای محاسبه «هزینه ماهانه تأمین سبد غذایی مطلوب» توسعه داده است که نشان می‌دهد در اسفند ماه این هزینه برای هر فرد از سه میلیون تومان فراتر رفته است.
سبد پیشنهادی اکوایران مشتمل بر 13 گروه کالایی است که با هدف پوشش نیازهای تغذیه‌ای با حداقل هزینه طراحی شده است. برای کاهش هزینه‌ها، اقلام اقتصادی‌تر و پرمصرف‌تر همچون برنج وارداتی و حبوباتی مانند عدس و لپه در اولویت قرار گرفته‌اند. گرچه این سبد می‌تواند با اقلام مغذی‌تر تکمیل شود، اما در راستای حفظ حداقلی بودن هزینه‌ها، چنین توسعه‌ای مدنظر قرار نگرفته است. بنابراین سبد اکوایران به لحاظ اقلام جزئی تفاوت‌هایی با سبد انستیتو تغذیه دارد. برای مثال، در سبد انستیتو گروه لبنیات و مقدار مصرف مطلوب آن ذکر شده در حالی که اکوایران لبنیات را به «شیر»، «ماست»، «پنیر» و «کره» تقسیم کرده و حجم مورد نیاز برای مصرف ماهانه لبنیات را بین این 4 مورد به شکل مساوی تقسیم کرده است.
تفاوت این سبد با «سبد شاخص قیمت مصرف‌کننده» مرکز آمار در دو بعد است: تمرکز بر تأمین حداقل نیازهای غذایی فردی و تفاوت در روند نوسانات قیمتی نسبت به تورم عمومی. این ویژگی‌ها، سبد غذایی اکوایران را به معیاری مستقل برای سنجش فشار اقتصادی بر تغذیه خانوارها تبدیل می‌کند.
تغییرات قیمتی سبد اکوایران در یک ماه؛ تورم 47 درصدی
طبق محاسبات اکوایران و بر اساس گزارش «متوسط قیمت خوراکی‌های منتخب در مناطق شهری» مرکز آمار، در فروردین امسال تهیه لبنیات برای یک فرد حدود 900 هزار تومان هزینه داشته است. بر اساس آن چه که پیشتر به آن اشاره شد، اکوایران گروه لبنیات در جدول انستیتو تغذیه را به 4 نوع کالای لبنی پرمصرف تقسیم کرده است. بر اساس این تقسیم‌بندی، هر فرد باید 4.5 لیتر شیر، 3 کیلوگرم ماست، 750 گرم پنیر و 750 گرم کره در طول یک ماه مصرف کند. هزینه تامین دو مورد اول به ترتیب 197 هزار تومان و 181 هزار تومان بوده است. مبلغ مورد نیاز برای تامین پنیر و کره به مقدار اشاره شده نیز به ترتیب 121 هزار تمان و 447 هزار تومان است. 
بنابراین از بین کالاهای لبنی مختلف، بیشترین هزینه به «کره» اختصاص دارد.
اما لبنیات تنها گروه خوراکی نبوده که در فروردین شاهد افزایش قیمت بوده و سهم بالایی از مخارج خوراکی هر فرد را به خود اختصاص داده است؛ گوشت، میوه‌جات و برنج نیز نقش مهمی در تورم خوراکی اول سال ایفا کرده‌اند.
طبق مقادیر توصیه شده، هر فرد باید در ماه 2 کیلو و 100 گرم برنج مصرف کند. اگر مبنا برنج خارجی درجه یک باشد، هزینه تامین این بخش از خوراک هر فرد در فروردین به 171 هزار تومان رسیده است. گوشت گاو یا گوساله نیز به ازای هر 900 گرم 541 هزار تومان هزینه ایجاد کرده است. از طرفی، هر فرد برای تامین 3 کیلوگرم پرتقال و 3 کیلوگرم سیب باید به ترتیب 185 هزار تومان و 234 هزار تومان هزینه کند.
با توجه به مقادیری که گفته شد، هر فرد در فروردین امسال برای تهیه این سبد خوراکی باید 3 میلیون و 157 هزار و 159 تومان هزینه کند.
این رقم نسبت به اسفند ماه 4.93 درصد و نسبت به فروردین سال قبل 47.3 درصد رشد کرده است. بالاتر بودن رشد ماهانه قیمت این سبد نسبت به تورم ماهانه کل کشور (3.9 درصد) نشان می‌دهد که سرعت افزایش قیمت اقلام خوراکی اساسی و ضروری برای یک فرد از سرعت افزایش قیمت کل اقلام سبد مصرف یک خانوار در ابتدای امسال بالاتر بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1069097/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چینی: استقلال آماده خروج از بحران است

کونته: معجزه شد، می‌توانیم قهرمان شویم!

رودیگر شایسته دعوت به تیم ملی آلمان نیست!

استقلال محبوب‌ترین مهاجم تاریخش را می‌خواهد

چهار بازیکن جدید در پرسپولیس!

طلسم غیبت طولانی کاپیتان گل‌گهر شکست

انصارالله حادثه بندرعباس را تسلیت گفت

رایزنی وزیران خارجه ایران و مصر

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی

واشنگتن پست: سبک مذاکره ترامپ چقدر شانس موفقیت دارد؟

2 عامل مهم در بورس؛ پیش بینی از وضعیت بازار سرمایه برای فردا

پوستکوگلو: کار را برای لیورپول سخت کردیم!

تودور: بهانه نمی‌آوریم، یووه برای سهمیه می‌جنگد!

دربی ایرانی‌ها در امارات گلزن داشت؛ عزت و آزمون!

گفتگوی پزشکیان با شبکه تلویزیونی جمهوری آذربایجان؛ از روابط سیاسی تا کریدور زنگزور

رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک: قرآن منسوب به امام رضا (ع) در دهه‌کرامت رونمایی می‌شود

نشست خبری رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک

رئیس گمرک اعلام کرد: نگرانی بابت خدمات گمرکی وجود ندارد

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان ازبازار ارز

نوجوان پیروز در جنگ سرطان بمب روحیه پرسپولیس

صلاح: می‌خواهم در لیگ برتر رکوردشکنی کنم!

حمله تند اکیپ به رئال؛ مثل یک کودک لوس هستید!

کاپیتان در تمرین خیبر آفتابی شد

نتانیاهو دوباره علیه قدرت هسته‌ای ایران یاوه‌گویی کرد

گفتگوی پزشکیان با شبکه تلویزیون دولتی جمهوری آذربایجان

پیشنهادی که می‌تواند سینماها را از شلوغی منفجر کند

همکاری جدید رامبد جوان و مهراب قاسم‌خانی پس از سال‌ها

واکنش رسانه ملی به حادثه دلخراش بندرعباس/ دریغ از یک نوار مشکی!

از پوری بنایی تا هدیه تهرانی؛ جای خالی‌تان توی ذوق می‌زند

«مارتین اسکورسیزی» با فیلم هندی به کن 2025 می آید

چهره ها/ سلفی حامد بهداد در کیش

اجرایی جذاب و حرفه ای با ساز چنگ

زبان معیار امشب، باز هم فراموشی زبان فارسی در گفتار مسئولین

افزایش تعداد مصدومان در پی طوفان تهران؛ یک نفر فوت کرد

پرداخت بیمه بیکاری و مستمری به کارگران و خانواده‌های متوفیان حادثه بندرعباس

قاتل نوجوان 16 ساله در کمتر از 48 ساعت دستگیر شد

تصاویر آهسته از لحظه پرتاب استارشیپ

ای با همه کس به صلح و با ما به خلاف

از مهم‌ترین بندر ایران چه می‌دانیم؟

سایه جنگ آبی و اتمی بر شبه قاره هند

اصلاحات در قوه قضاییه؛ پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی

افزایش 14 درصدی تورم سالانه برق؛ سوخت نیروگاه‌ها گران شود قیمت تولید برق بالا می‌رود

پیش فروش سکه توسط بانک مرکزی جدی‌تر می‌شود

جداسازی یارانه برای خانوارهای جدید آسان می‌شود

معمای الپالیتو؛ نفت ایران به ونزوئلا می رسد؟

چند درصد از کالاهای اساسی از طریق بندر شهید رجایی وارد می‌شود؟

در پشت پرده صنعت خودرو چه می گذرد؟

آیا دلار سقوط می‌کند؟

هزینه حداقل معیشت خانوار چقدر شد؟

معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی: مشکلی در زمینه تامین روغن وجود ندارد