راه ترقی

آخرين مطالب

چرا خوش‌بینی بسیار محتاطانه ؟ نوشتارها

چرا خوش‌بینی بسیار محتاطانه ؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سه دور مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا که طی هفته‌های گذشته در مسقط عمان برگزار شد، تصویر پیچیده‌ای از وضعیت گفت‌وگوها ترسیم می‌کند. مذاکراتی که اگرچه ورود به مباحث کارشناسی و فنی را تجربه کرده؛ اما شکل و میزان زمانی که به گفت‌وگوها اختصاص یافته، پرسش‌هایی درباره میزان جدیت طرفین ایجاد کرده است. با توجه به اینکه هر سه دور مذاکرات عمدتا طی جلسات کوتاه چندساعته برگزار شده، این الگو با مذاکرات فشرده و مداومی که معمولا در آستانه توافقات نهایی مشاهده می‌شود، فاصله دارد. این رویکرد بیشتر شبیه مدیریت اختلافات و جلوگیری از فروپاشی مذاکرات است تا حرکت به سمت یک توافق جامع.
بازار
تغییر لحن آمریکا
درحالی‌که در آغاز روند مذاکرات، مقامات آمریکایی فضای گفت‌وگوها را مثبت و سازنده توصیف می‌کردند، در روزهای اخیر گزارش‌هایی از تغییر لحن واشنگتن منتشر شده است. به‌ویژه تعویق دو هفته‌ای مذاکرات - که رسانه‌های غربی به نقل از منابع آگاه از آن خبر داده‌اند - نشانه‌ای از بروز اختلافات جدی‌تر در مسیر گفت‌وگوهاست.
این تغییر موضع می‌تواند ناشی از چند عامل باشد. بروز موانع فنی و سیاسی در مذاکرات، تمایل به افزایش فشار روانی بر ایران یا نیاز به بازنگری در مواضع طرفین در پایتخت‌ها. در هر صورت، این عقب‌نشینی زمانی فضای خوش‌بینی اولیه را تا حدی تحت تأثیر قرار داده است.
تمرکز بر موضوع هسته‌ای؛ تثبیت دستور کار مذاکرات
با وجود چالش‌ها، یکی از نقاط قوت مذاکرات جاری، حفظ تمرکز بر مسائل هسته‌ای است. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران تأکید کرده که مذاکرات صرفا درباره برنامه هسته‌ای و تحریم‌هاست و هیچ موضوع دیگری در دستور کار قرار ندارد. این انسجام در دستور کار، مانع از پراکندگی مذاکرات شده و شفافیت روند را حفظ کرده است.
شباهت با مدل برجام؛ فاصله گرفتن از مدل لیبی
برخی نشانه‌های موجود - از جمله پذیرش غنی‌سازی 3.67 درصدی توسط طرف آمریکایی - حاکی از آن است که مذاکرات به سمت چارچوبی مشابه با توافق برجام در حال حرکت است. این امر در صورت تثبیت، یک موفقیت برای دیپلماسی محسوب می‌شود. علاوه بر این، طبق گزارش‌ها، موضوعات حساس همچون خروج اورانیوم غنی‌ شده از کشور یا توقف کامل غنی‌سازی (مدل لیبی) تاکنون در مذاکرات مطرح نشده است. این تحولات نشان‌دهنده آن است که طرف آمریکایی فعلا به دنبال برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران نیست.
خوش‌بینی محتاطانه؛ اما بدون چشم‌بندی
با توجه به تحلیل روند مذاکرات و اظهارات طرفین، می‌توان نتیجه گرفت که گفت‌وگوها در مسیری سخت؛ اما رو به جلو حرکت می‌کنند. حضور کارشناسان اقتصادی و احتمال اضافه شدن کارشناسان هسته‌ای در دورهای آتی نشان می‌دهد که مذاکرات به سطح فنی رسیده و از فاز کلیات عبور کرده است.
بااین‌حال، باید توجه داشت که طولانی شدن مذاکرات هم فرصت و هم تهدید محسوب می‌شود. از یک سو، زمان می‌تواند به طرفین فرصت انعطاف بیشتر بدهد؛ اما از سوی دیگر، می‌تواند فرسایش سیاسی و افزایش فشارهای داخلی را در هر دو کشور به همراه داشته باشد. به همین دلیل، تحلیل دقیق وضعیت کنونی حکم می‌کند که نسبت به نتیجه‌بخشی مذاکرات به میزانی خوش‌بین باشیم؛ اما این خوش‌بینی باید کاملا محتاطانه، مشروط و دور از هیجان‌زدگی باشد.
دورنمای مذاکرات؛ مسیر دشوار و طولانی
با مرور سه دور مذاکرات اخیر و تحولاتی که در گفتار و رفتار طرفین مشاهده شده، می‌توان یک دورنمای نسبی از آینده مذاکرات ترسیم کرد. اولین نکته این است که هرچند گفت‌وگوها به سطح فنی وارد شده‌اند؛ اما همچنان در بسیاری از موضوعات کلیدی - هم در سطح کلیات و هم جزئیات - اختلافات باقی مانده است. سخنان عباس عراقچی مبنی بر اینکه هم در کلیات و هم در جزئیات اختلاف وجود دارد، روشن‌ترین تأیید بر این واقعیت است.
احتمال تعویق مذاکرات به مدت دو هفته نیز نشان می‌دهد که با وجود برخی نشانه‌های پیشرفت، مسیر دستیابی به توافق نهایی هنوز هموار نیست. اگر مذاکرات وارد مرحله تعیین‌کننده‌ای شده بود، انتظار می‌رفت نشست‌های فشرده‌تر و نزدیک‌تر برگزار شود، نه اینکه به تعویق بیفتد. ازاین‌رو می‌توان گفت که روند مذاکرات وارد فاز «آمادگی مجدد» شده است؛ یعنی طرفین نیاز دارند در پایتخت‌های خود ارزیابی دقیق‌تری از وضعیت داشته باشند، احتمالا خطوط قرمز خود را مجددا تعریف و استراتژی‌های جدیدی طراحی کنند.
آیا آمریکا در مذاکرات جدی است؟
شواهد حاکی از آن است که طرف آمریکایی تا حدودی در مذاکرات جدی ظاهر شده؛ اما این جدیت به معنای آماده بودن برای امضای سریع یک توافق نیست. آمریکا همچنان به دنبال گرفتن امتیازات بیشتر است و ممکن است تعویق مذاکرات بخشی از این تاکتیک باشد.
در واقع، مواضع آمریکا ترکیبی از دو رفتار نمایش جدیت ظاهری از طریق پذیرش برخی اصول (مانند حفظ حق غنی‌سازی محدود برای ایران) و حفظ فشار پنهان از طریق طولانی کردن روند مذاکرات و افزودن فشارهای سیاسی و رسانه‌ای است. به بیان دیگر، آمریکا مذاکرات را قطع نکرده، ولی نمی‌خواهد اجازه دهد که روند گفت‌وگوها بدون فشار به نتیجه برسد. برآیند سه دور مذاکره و تحولات اخیر نشان می‌دهد که هنوز می‌توان به نتیجه‌بخش بودن مذاکرات امیدوار بود؛ اما این امیدواری باید با آگاهی کامل از ریسک‌های جدی موجود همراه باشد. چالش‌های اصلی عبارت‌اند از عمق اختلافات در موضوعات فنی و تحریمی، زمان‌بر شدن روند تصمیم‌گیری در پایتخت‌ها، فشارهای داخلی در آمریکا و ایران که می‌تواند مسیر مذاکرات را سخت‌تر کند و در نهایت تمایل آمریکا به استفاده از تاکتیک‌های زمان‌بری برای کسب امتیازات بیشتر. در این چارچوب، اگرچه مذاکرات هنوز زنده و باز است؛ اما دستیابی به توافق نیازمند تصمیمات سخت و انعطاف‌های متقابل از سوی هر دو طرف است. تعویق دو هفته‌ای مذاکرات می‌تواند فرصتی برای ارزیابی مجدد مواضع باشد؛ اما اگر به یک روند تکراری تبدیل شود، می‌تواند روند مذاکرات را دچار فرسایش کند.
با در نظر گرفتن مجموع عوامل، می‌توان گفت که مذاکرات جدی است؛ اما با سرعت بسیار پایین پیش می‌رود. همچنین امکان توافق وجود دارد، ولی به شرطی که هر دو طرف حاضر باشند در موضوعات حساس امتیازاتی بدهند. از طرفی نمی‌توان با قاطعیت گفت که توافق نزدیک است؛ زیرا هنوز اختلافات مهمی حل نشده است. بنابراین تحلیل نهایی این است که امیدواری به نتیجه مذاکرات همچنان زنده است؛ اما این امیدواری باید با حداکثر احتیاط و درک واقع‌بینانه از چالش‌های مسیر همراه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1069509/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

رای داوری دادگاه لاهه به‌نفع بانک ملی و صادرات تایید شد

تورم فروردین از 33 درصد عبور کرد

رایزن سابق ایران در کنیا: صادر‌کنندگان فکر می‌کنند هر کالایی به آفریقا ببریم بازار دارد!

گره‌های کور مستأجری، چرا باز نمی‌شوند؟

افزایش هزینه حج 1404؛ 250 تا 290 میلیون تومان

خبر باهنر درباره سرنوشت لایحه پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت

قالیباف: هرگونه سهل‌انگاری یا تعمد در حادثه انفجار بندر شهید رجایی به مردم اعلام می‌شود

ایران حملات هوایی آمریکا به مناطق مختلف یمن را محکوم کرد

وقتی نقی میفهمه داور مسابقات کشتی بانوان شده

حبیب عاشق خواهر دوستش شد

خواهرشوهر نیومده چه فتنه ای به پا کرد!

ویدئو کنسرت اجرای «نصفه شب» با صدای علی یاسینی

سرقت اتوبوس توسط پسربچه معلول ذهنی؛ 9 خودرو آسیب دیدند

مقایسه اطفای حریق در لس‌آنجلس و بندرعباس

احتمال طوفان و بارندگی مجدد در پایتخت؛ پلیس هشدار داد

تصاویر اختصاصی از چند متری محل آتش‌سوزی اسکله شهید رجایی

مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 امشب به پایان می‌رسد

چشم‌ها از ADHD خبر می‌دهند

داستانک/ قرض و خدا

ضعف اطلاع‌رسانی

بندر؛ یک روز پس از فاجعه

روایت استاندار پیشین هرمزگان از انفجار اسکله بندرعباس

سوءتفاهم در جام حذفی، این گلر محروم نیست!

واکنش دانشگر به شکایت پرسپولیس و حکم جلب!

اولین جایزه بلینگام جوان؛ لیگ برتر منتظر جوب

نابغه ایرانی پشت دیوار چین ماند

ژیمناستیک‌کاری که رژیم صهیونیستی پاهایش را گرفت

توئیت مهم تاجرنیا؛ برنامه سه ساله برای استقلال

پیام تسلیت دبیرکل اکو به عراقچی در پی حادثه انفجار در بندر شهید رجایی

تو از سختی زندگی چی میدونی

واکنش طاهر وقت فهمید پدر میشه

چهره ها/ واکنش تند مونا مهرجویی به انتشار تصاویر جانباختگان بندرعباس

آبروی خواهرش رو جلوی در و همسایه برد

آمار جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی به 65 نفر رسید

فضای پر اضطراب کابین ایلیوشین در عملیات اطفاء حریق هوایی بندرعباس

سرقت اتوبوس توسط پسربچه معلول ذهنی؛ چند خودرو آسیب دیدند

پژوهش جدید: مصرف غذاهای چرب و پرشکر می‌تواند توانایی جهت‌یابی و حافظه شما را مختل کند

خواب تو را میبینم!

ایران مایل به یک توافق موقت است

این صدا و سیمای عجیب؛ پخش برنامه‌‏‏های شاد در هنگامه سوگواری ملی!

تنوع بخشی به پایه‌های مالیاتی راهی برای درآمد پایدار دولت

حربه جدید طلافروش‌ها؛ پیش‌خرید از مردم با چک شهریور!

اطلاعیه مهم شمس آذر درباره بلیت بازی تراکتور

زمان جشن قهرمانی لیورپول مشخص شد

حمله به تاج و تخت امباپه؛ طوفان گرین‌وود در فرانسه

بدرقه آنچلوتی با حداکثر احترام؛ رئال بی‌وفا نیست

تراکتور در تبریز قرنطینه می‌شود

لامین یامال، وارث مسی در بزنگاه‌های خطرناک

عجیب‌ترین تنش سوپرکلاسیکو؛ بچه‌هایت را با کمربند زدی!‏