راه ترقی

آخرين مطالب

اولین بمب سیاه‌چاله ساخته شد! دانش

اولین بمب سیاه‌چاله ساخته شد!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / دانشمندان یک نظریه فیزیکی 50 ساله را برای ساخت اولین بمب سیاه‌چاله رمزگشایی کردند. این آزمایش از سیاه‌چاله‌های واقعی استفاده نمی‌کند، بلکه از فیزیک آنها تقلید می‌کند و به دانشمندان کمک می‌کند تا درک بهتری از نحوه تعامل سیاه‌چاله‌ها با فضا داشته باشند.
فیزیکدانان در بریتانیا اولین نسخه آزمایشگاهی از یک «بمب سیاه‌چاله» را ایجاد کرده‌اند که یک پدیده نظری چند دهه‌ای را تکرار می‌کند که در آن انرژی در اطراف یک سیاه‌چاله در حال چرخش ایجاد می‌شود و باعث انتشار مواد منفجره می‌شود.
تیم تحقیقاتی به رهبری هندریک اولبریش(Hendrik Ulbricht)، دکترای فیزیک و استاد فیزیک در دانشگاه ساوتهمپتون و یکی از نویسندگان این مطالعه، این مجموعه آزمایشی را با استفاده از یک استوانه آلومینیومی دوار که توسط سیم‌پیچ‌های مغناطیسی احاطه شده است، ساختند.
با تقلید از شرایط پیشنهاد شده در نظریه اصلی که در ابتدا توسط یک ریاضیدان انگلیسی به نام راجر پنروز(Roger Penrose) در سال 1971 ارائه شد، آنها با موفقیت نشان دادند که چگونه می‌توان انرژی را از طریق فرآیندی به نام ابرتابش(superradiance) استخراج و تقویت کرد.
در فیزیک، ابردرخشندگی یا ابرتابش، اثرات افزایش درخشندگی در چندین زمینه از جمله در زمینه‌های مکانیک کوانتومی، اخترفیزیک و نسبیت است.
اگرچه این آزمایش شامل سیاه‌چاله‌های واقعی نمی‌شد، اما دانشمندان معتقدند که می‌تواند بینش‌های ارزشمندی در مورد نحوه تعامل سیاه‌چاله‌ها با بافت فضا ارائه دهد.
چالشی چند دهه‌ای
ایده «پنروز» روشی را برای استخراج انرژی از یک سیاه‌چاله در حال چرخش توصیف می‌کند. این بر اثری به نام «کشش قاب» تکیه دارد، جایی که یک جرم در حال چرخش، فضای اطراف را درهم می‌پیچد و اجرام را در امتداد چرخش خود می‌کشد.
اگرچه این اثر در نزدیکی زمین مشاهده شده است، اما بسیار کوچک است. در مقابل، «کشش قاب» در نزدیکی یک سیاهچاله بسیار قوی‌تر می‌شود. در ارگوسفر(ergosphere) که ناحیه‌ای خارج از سیاه‌چاله چرخان است که فضا-زمان توسط چرخش سیاه‌چاله به اطراف کشیده می‌شود، اجرام می‌توانند با سرعتی بیش از سرعت نور در خلأ کشیده شوند.
این نظریه توسط فیزیکدان روس‌تبار، یاکوف زلدوویچ(Yakov Zeldovich)، توسعه یافت. وی چند سال بعد پیشنهاد کرد که اگر نور با سرعتی باورنکردنی از اطراف یک استوانه فلزی در حال چرخش عبور کند، تقویت انرژی مشابهی ممکن است اتفاق بیفتد. وی همچنین پیش‌بینی کرد که اگر یک آینه بازتابنده، استوانه را احاطه کند، انرژی می‌تواند در یک حلقه بازخورد مثبت ایجاد شود.
هنگامی که این پدیده روی سیاه‌چاله‌ها اعمال می‌شود، نشان می‌دهد که یک «بمب سیاه‌چاله» می‌تواند به اندازه یک ابرنواختر انرژی آزاد کند. علاوه بر این، حتی نیازی به منبع انرژی خارجی ندارد، زیرا سیاه‌چاله نوسانات الکترومغناطیسی کوچکی را در خلأ فضا تقویت می‌کند و به طور مؤثر از نویز پس‌زمینه انرژی تولید می‌کند.
با این حال، ساخت یک جسم فیزیکی که بتواند به اندازه کافی سریع بچرخد تا با فرکانس نور مطابقت داشته باشد، غیرممکن به نظر می‌رسید و این چالش را برای دهه‌ها حل‌نشده رها کرد تا اینکه «اولبریش» و همکارانش آن را در طول قرنطینه ناشی از شیوع بیماری کووید-19 در سال 2020 انجام دادند.
فیزیکدان دانشگاه ساوتهمپتون فاش کرد که در جستجوی یک پروژه معنادار بود که تصمیم گرفت از یک سیلندر آلومینیومی چرخان و میدان‌های مغناطیسی برای ساختن اولین نمونه اولیه و نشان دادن حلقه بازخورد «زلدوویچ» استفاده کند.
قرنطینه کووید-19 جرقه یک کشف شد
در کمال تعجب، «اولبریش» سیستم تقویت انرژی واضحی را نشان داد که او را وادار کرد تا فوری گروهی را جمع کند و نسخه پیچیده‌تری از این آزمایش را توسعه دهد.
این فیزیکدان می‌گوید: من آنقدر هیجان زده بودم که در واقع می‌توان گفت در طول شیوع کووید-19، این مسئله من را نجات داد.
راه‌اندازی نهایی شامل یک استوانه آلومینیومی در حال چرخش است که توسط سه لایه سیم‌پیچ فلزی احاطه شده است که میدان مغناطیسی تولید می‌کند و تقریباً با سرعتی برابر با سیلندر می‌چرخد.
در این سامانه، میدان مغناطیسی نقش نور را ایفا می‌کند، در حالی که سیم‌پیچ‌ها مانند آینه عمل می‌کنند و انرژی را به دام می‌اندازند و تقویت می‌کنند.
این گروه تحقیقاتی همانطور که «زلدوویچ» پیش‌بینی کرد، یک سیگنال مغناطیسی تقویت شده را مشاهده کرد که به طور مؤثر یک «بمب سیاه‌چاله مینیاتوری» ایجاد کرد.
این تیم همچنین دریافتند که این سامانه بدون یک میدان مغناطیسی خارجی اولیه می‌تواند به‌طور خود به خود یک سیگنال فرار از نویز پس‌زمینه تولید کند که منعکس‌کننده آن چیزی است که در یک سناریوی واقعی «بمب سیاه‌چاله» اتفاق می‌افتد.
دکتر ویتور کاردوسو(Vitor Cardoso)، فیزیکدان دانشگاه لیسبون در پرتغال توضیح داد که داشتن اندازه‌گیری‌های آزمایشگاهی دقیق از این فرآیند، شواهد محکمی را ارائه می‌دهد که همان پدیده باید در فیزیک سیاه‌چاله نیز رخ دهد.
اگر چه این بمب آزمایشگاهی یک مدل بی‌ضرر است، اما به فیزیکدانان فرصتی نادر برای مطالعه جزئیات ابرتابش می‌دهد. محققان بر این باورند که می‌تواند به آزمایش نظریه‌های مربوط به میدان‌های عجیب و غریب، از جمله آنهایی که تصور می‌شود با ماده تاریک مرتبط هستند، کمک کند.
کاردوسو در پایان می‌گوید: اگر میدان‌های جدیدی وجود داشته باشد، مثلاً باید شاهد انتشار امواج گرانشی از این ابر در اطراف سیاه‌چاله‌ها باشیم یا باید سیاه‌چاله‌هایی را ببینیم که به سمت پایین می‌چرخند، زیرا انرژی خود را به این ذرات جدید می‌دهند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1069865/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرایط فروش اقساطی کرمان موتور

زمین 85 میلیون ایرانی در پستوی وزارتخانه خاک می‌خورد

قیمت جدید شیر خام تعیین شد

اقدام جالب چادرملو؛ بلیت نیم‌بها به‌خاطر روز دختر

فلیک: مهاجمان اینتر قدرتمندند، رسیدن به فینال رویای ما است

میرزایی‌راد: برای بازی ایران در مشهد چیزی به ما گفته نشده است

رونمایی از کیت اول و دوم فصل بعد اینتر

رسمی: واکنش استقلال به جذب سرمربی اسپانیایی

سه متحد غیرمنتظره بارسلونا مقابل اینتر!

صحبت‌های داغ شمسایی از سوژه روز فوتسال؛ اولادقباد

ورود بارسلونا به یک قلمرو ناشناخته!

4 مدال نمایندگان بوکس نونهالان در قهرمانی آسیا

استارت حریف اروپایی والیبال ایران با 28 بازیکن

معاون راهبردی رئیس‌جمهور: نهادهای حقوق بشری ناکارآمدند

در سفر یک‌روزه پزشکیان به باکو چه گذشت؟

وبگاه عبری: ایران 2000 موشک بالستیک دارد که می‌توانند به اسرائیل برسند

گزارش مذاکرات در جلسه غیرعلنی مجلس؛ مذاکرات به خوبی پیش می‌رود و آمریکا از بداخلاقی پرهیز کرده است

رایزنی وزرای خارجه انگلیس و آمریکا درباره مذاکرات عمان

جزییات جدیدی درباره سریال تازه «حمید جبلی»

چهره ها/ همدردی خواننده آلمانی با قربانیان حادثه بندرعباس

احتمال پخش «پایتخت 8» در یک یا دو سال آینده

ترانه «وای که دلم» با صدای سینا شعبانخانی

پیش‌بینی آب و هوا در سراسر کشور تا اواخر خردادماه

دستگیری فعال غیرمجاز ارزی؛ 190 هزار دلار کشف شد

خساراتی که انفجار و آتش‌سوزی بر کانتینرهای بندر رجایی آورد

ماجرای دستگیری مرد غارنشین در کوه‌ها چیست؟

مصرف گوجه‌فرنگی می‌تواند جلوی افزایش وزن را بگیرد

خاطراتی از ثروتمندترین پزشک مناطق محروم

طلا ریخت

سود بیشتر از بانک؛ با ضمانت بانک... (گواهی سرمایه‌گذاری 40 درصدی)

رایتل در کنار مردم شریف هرمزگان؛ ارتباطی بی‌وقفه در روزهای سخت

آخرین مهلت ثبت اطلاعات فعالان حوزه رمز ارز مشخص شد

حادثه ناگوار در فوتبال خوزستان

داوران هفته بیست و هشتم لیگ برتر مشخص شدند

آموریم می‌داند لیگ اروپا هم نجاتش نمی‌دهد

اولین قربانی سوپرکلاسیکو؛ گاگو از بوکا اخراج شد

آرائوخو در رادار بایرن مونیخ

پیولی: نتایج لیگ نخبگان نشان دهنده قدرت لیگ عربستان است

مربی اسپانیایی گزینه جانشینی آلونسو روی نیمکت لورکوزن

بررسی راهکارهای رشد و توسعه اسکیت‌بُرد

اختصاصی؛ پیشنهاد العربی به مدافع ملی‌پوش پرسپولیس

رئال بهترین مدافع جهان را می‌خرد!

السودانی در گفتگو با پزشکیان؛ اعلام آمادگی عراق برای کمک به ایران

پیام تسلیت رئیس‌جمهور چین به همتای ایرانی

پزشکیان: برنامه‌های توسعه با تکیه بر داده‌های دقیق از ظرفیت‌های هر منطقه تدوین شود

تنگسیری: حضور بیگانگان در خلیج فارس مخل امنیت خواهد بود

تقدیر از سریال «معمای شاه» در سالگرد شهید مطهری

شکایت جدید علیه اصغر فرهادی درباره فیلم «قهرمان»!

موسیقی متن فیلم «امیلی» شاهکاری از آهنگساز فرانسوی

قتل مرد 47 ساله با ضربات چاقو