راه ترقی

آخرين مطالب

حیوان عجیبی که می‌تواند مغزش را کوچک کند دانش

حیوان عجیبی که می‌تواند مغزش را کوچک کند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خبرآنلاین /در حیواناتی مثل خرس‌ها، این غیرطبیعی نیست که در آستانه آغاز زمستان، توده بدنی‌شان را بسازند؛ آن‌ها با کاهش متابولیسمشان، در این دوره لاغری را به جان می‌خرند ولی حالا صحبت از جانور دیگری است که برای استقبال از فصل سرما اقدام عجیب‌تری انجام می‌دهد.
غزال زیاری: جانوری به نام حشره‌خوار معمولی اوراسیا (Sorex araneus) که امید به زندگی‌اش به‌سختی به یک سال می‌رسد، تمایلی ندارد تا ماه‌های ارزشمند عمرش را در سرمای زمستان و با آغاز بارش برف هدر دهد.
این جانور در عوض استراتژی متفاوتی را برای زنده ماندن در روزهای سرد و تاریک پیش رو می‌گیرد و با کوچک کردن اندام‌های سوخت‌گیری‌اش، ذخایر اندکی که در اختیار دارد را حفظ می‌کند.


پدیده دهنل و کاهش ابعاد مغز
این ترفند زیرکانه برای زنده ماندن " alt="راه ترقی" width="100%" />

این کاهش چشمگیری است که باعث کوچک شدن بیش از یک‌چهارم جرم مغز این جاندار نیز می‌شود و هدف از این کار این است که در فصل بهار ، شاهد رشد مجدد بافت‌های ازدست‌رفته در بدن این جانور باشیم.

راه ترقی

حالا محققانی از آمریکا، آلمان و دانمارک با شناسایی تعدادی از ژن‌های مسئول این پدیده، پیوندهای جالبی را با تغییرات ژنتیکی در انسان‌ها که در انواع بیماری‌ها ازجمله آلزایمر نقش دارند، شناسایی کرده‌اند.
یافته‌های جدید تنها یک سال پس‌ازآن به دست آمد که همین محققان، تعدادی از تغییرات متابولیک در کبد، قشر مغز و هیپوکامپ که با کوچک شدن فصلی همراه است را لیست کرده بودند. طبق استدلال آن‌ها، این یافته‌ها می‌تواند پیامدهایی برای درمان بیماری‌های عصبی در انسان داشته باشد.
در مطالعه بعدی، اعضای این تیم به دنبال درک بهتر تکامل پدیده دهنل بودند و در همین راستا به مقایسه حالت ژن‌ها در هیپوتالامی حشره‌خوارها با 15 گونه پستاندار دیگر از طیف وسیعی از پستانداران پرداختند.
هیپوتالاموس نقش مهمی در تنظیم متابولیسم حیوانات دارد و در واکنش به تغییرات فصلی، تغییراتی را در فعالیت آن‌ها ایجاد می‌کند و همین تبدیل به هدف اصلی مطالعه این محققان شد. اعضای این تیم با استفاده از مجموعه داده‌های موجود، صدها ژن را شناسایی کردند که هم در حشره‌خوارها تنظیم می‌شدند و هم نسخه‌های مربوطه آن در مغز تعدادی دیگر از پستانداران، ازجمله دیگر حشرات، جوندگان و پستانداران مشاهده‌شده بود.

راه ترقی

ویلیام توماس زیست‌شناس تکاملی دانشگاه استونی بروک آمریکا و یکی از دانشمندان ارشد این مطالعه دراین‌باره توضیح داد: «ما مجموعه‌ای از داده‌های منحصربه‌فردی را تولید کردیم که با آن توانستیم هیپوتالاموس را در فصول و گونه‌های مختلف مقایسه کنیم. به مجموعه‌ای از ژن‌ها دست یافتیم که در طول فصول در تنظیم هموستاز انرژی تغییر می‌کنند و همچنین ژن‌هایی که مرگ سلولی را تنظیم می‌کنند و به نظر ما احتمالا با کاهش اندازه مغز مرتبط هستند.»
ژن‌های این حشره‌خوارها که با تغییر فصول، حالت خود را تغییر می‌دادند، شامل چندین ژن با نقش‌های حاکم بر سیگنال دهی کلسیم در سد بین سیستم گردش خون و مغز بودند که به سازگاری‌هایی اشاره می‌کردند که با بازگشایی کانال‌هایی به هیپوتالاموس، توانایی منطقه برای واکنش سریع به تغییرات محیطی را افزایش می‌دهند.
توالی‌ای که در مقایسه با تنظیم ژن‌ها در فصول پاییز و بهار بیش از همه به چشم می‌خورد، توالی BCL2L1 بود که به نظر می‌رسد در مدیریت تخریب سلول‌های فردی نقش دارد.
مقایسه اثرات رونوشت‌های RNA دست‌نخورده و درهم‌خورده ژن بر روی کشت سلول‌های مغز راسوی اهلی، تردیدهای موجود را تأیید کرد و تصویر پیچیده‌ای از سیگنال دهی و مرگ سلولی که مغز را در پاسخ به تغییرات فصلی برمی‌گرداند، ارائه نمود.
با مقایسه توالی‌های تنظیم‌شده با ژن‌های مشابه در بین گونه‌های مختلف پستانداران، اعضای این تیم پنج ژن را شناسایی کردند که آن‌ها را در تکامل پدیده دهنل در حشره‌خوارها مهم می‌دانند. ازجمله این ژن‌ها، یکی ژنی بود که پروتئین‌های غشایی را بازیافت می‌کند، ژن دیگر، واسطه عملکرد غشای سیناپس در سلول‌های عصبی است و دیگری ژنی است که با چاقی و بیماری آلزایمر در انسان مرتبط است.
با توجه به عمر کوتاه حشره‌خوارها، قربانی کردن نورون‌ها برای حفظ باتری‌هایی که به‌سرعت تخلیه می‌شوند احتمالاً نتیجه خواهد داد. هرچند که در گونه انسان، تغییرات مشابه، هزینه‌های مرگباری را به همراه خواهد داشت.
این روزها تحقیقات پزشکی همپوشانی قابل‌توجهی را بین ازکارافتادگی و ضعف متابولیسم و بیماری‌های نورودژنراتیو پیداکرده‌اند که نشان می‌دهد تحقیقات بیشتر در مورد توانایی حشره‌خوارها در کوچک کردن عمدی مغزشان می‌تواند بینش عمیق‌تری را در مورد تشخیص و درمان زوال شناختی ارائه دهد.
منبع: sciencealert

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1006745/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اهدای مدال به طارمی و بازیکنان اینتر پس از شکست در فینال سوپر‌جام

جشن قهرمانی میلان، قهرمان سوپرجام ایتالیا

مهدی لیموچی: مطمئن بودم که گلی که به استقلال زدم، آفساید نبود

تشکر مهدی لیموچی از مجتبی حسینی بابت حمایت کامل از او

مهدی لیموچی: مورایس برای سپاهان زحمات زیادی کشیده است

کارشناسی داوری بازی آلومینیوم - شمس آذر

محمدامین کاظمیان: با سردار آزمون در مس کرمان همبازی بودم

خوشحالی کونسیسائو و ناراحتی طارمی پس از شکست در داربی میلان

بازگشت دیوانه‌وار میلان گل طارمی‌ را خراب کرد!

محمد مهدی زارع: آرش برهانی خیلی تلاش کرد که بازیکنان امید به بزرگسالان بروند

گل دوم آث میلان به اینتر توسط پولیشیچ

مهم‌ترین خبر سال در باشگاه پرسپولیس!

گل سوم آث میلان به اینتر توسط آبراهام

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

کاشته تئو هرناندز؛ گل اول آث میلان به اینتر

شادی گل جالب طارمی بعد از گلزنی در داربی میلان

طارمی یک قدم با بریس فاصله داشت؛ اینتر 2-1 میلان

10 گل برتر نیم فصل اول لیگ برتر فوتبال ایران

محمدامین کاظمیان: بیست سال بازیکن مس کرمان بودم

تیم منتخب نیم فصل اول لیگ برتر

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

مهاجرانی: دولت مخالف تنوع نرخ ارز است

کارشناسی داوری دیدار تراکتور - استقلال خوزستان

خطای طارمی روی منیان؛ اینتر 0-0 میلان

با پاس گل طارمی؛ گل اول اینتر به میلان توسط مارتینز

گل پنجم رئال مادرید به مینرا توسط گولر

کنایه محمدحسین میثاقی به گاریدو و برخی از پیشکسوتان پرسپولیس

ماجرای جدایی دفاع موفق این‌ روزهای لیگ برتر از آکادمی استقلال

گفت و گو با امیرحسین حسین‌زاده ستاره تراکتور در لیگ برتر

برکناری غیرمنتظره سامره؛ حسین‌خانی برگشت!

واکنش میثاقی به لحظه گلزنی طارمی مقابل میلان

فرار دیدنی طارمی؛ گل دوم اینتر به آث میلان

حواشی بازدید رئیس‌جمهور از آخرین دستاوردهای دانشگاه امام حسین(ع)

پلمب کارگاه تولید رنگ زعفران تقلبی در پردیس

مرزبندی با دولت

راه ناگزیر واشنگتن

اروپا علیه ماسک

تا دیر نشده گفت وگو کنیم

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

موج‌سواری ترامپ در جامعه دو قطبی

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

تخصیص 10 هزار قطعه انواع سکه ضرب 1386 به متقاضیان

400 هزار متقاضی در انتظار وام نهضت ملی مسکن

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

قیمت روغن تا پایان سال تغییر نمی‌کند

تولید نفت و گاز افزایش یافت

همتی: آزادسازی معادن منجمد را در دستورکار قرار می‌دهیم

دریافت 10 واحد سهام هدیه با 31٫7٪ سود سالانه