راه ترقی

آخرين مطالب

راه ناگزیر واشنگتن نوشتارها

راه ناگزیر واشنگتن
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«هیچ معلمی بهتر از دشمن نیست»؛ گزاره‌ای درس‌آموز که «ریچارد نفیو» مرد پشت‌پرده تحریم‌ها علیه ایران در یادداشت جدید خود نشان داده درس‌های خود را از آن آموخته است. پیشنهاد جدید او به «دونالد ترامپ» مبنی بر اینکه از همان روزهای اول با حسن‌نیت وارد مذاکره با ایران شود، نمی‌توانست چیزی جز اثبات این واقعیت باشد که سیاست «فشار حداکثری» و آنچه برخورد با مصادیق تهدید ایران در سال های اخیر عنوان می‌شد، دست‌کم از حیث اثرگذاری از دوره دولت اول «ترامپ» تا آغاز به‌کار دور جدید ریاست‌جمهوری او امری در محاق بوده است. کلیات پیشنهاد او به نحوی بود که گویا برخی سیاستگذاران در واشنگتن به این واقعیت رسیده‌اند که با وجود اجرای تحریم‌های خارجی و افزایش فشار اقتصادی بر ایران از جمله مواردی که می‌تواند در جلوگیری از فروپاشی آن و در عوض تقویت تاب‌آوری ایران مؤثر باشد، رسیدن به مرحله‌ای از بازدارندگی است که سبب شده «نفیو» این‌بار توصیه‌ای شتابزده‌تر از ادوار پیشین برای مذاکره با ایران به دولت ایالات متحده داشته باشد. اینچنین است که نویسنده کتاب «هنر تحریم‌ها» بازگشت سیاست «فشار حداکثری» را عامل تحریک‌کننده‌ای برای تسریع برنامه‌های بازدارندگی ایران می‌داند و به اعتقاد او این مهم باید به مبنای محاسبه تازه پیرامون زمان تصمیم‌گیری تهران برای رساندن زمان تجهیز تسلیحاتی خود به کوتاه مدت‌ترین زمان ممکن قرار گیرد.
عواقب ماجراجویی
اما ترامپ چه چیزهای دیگری را هم باید در مسیر خود به سمت تهران به ذهن آورد؟ به‌نظر می‌رسد او این‌بار در خاورمیانه موانع بسیاری پیش‌پای خود داشته باشد. متحدان عربی امریکا که ترامپ زمانی روی همکاری آنها حساب ویژه‌ای باز کرده بود، ممکن است دیگر سیاست‌های جسورانه او را تأیید نکنند و مقاومت آنها در برابر تکرار سیاست فشار علیه ایران می‌تواند خنثی‌کننده طرح‌های جدید او باشد. ترامپ یک‌بار ثابت کرده که در کشاکش جنگ‌های نامتقارن منطقه بین ایران و دشمنان پیدا و پنهانش، همپیمانان عربی خود را تنها گذاشته است و هنوز هم ثابت نکرده که می‌خواهد یا می‌تواند سیاست رادیکالی خود را که تنها در مواضع اعلامی‌اش بروز داده است، عملی کند. بویژه که حالا مشاورانش به او هشدار داده‌اند عواقب ماجراجویی نظامی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران و افتادن به دام جنگ‌طلبانه تل‌آویو می‌تواند هرآنچه را که درباره ایران رشته است، پنبه کند. از آن زمان تاکنون روابط بین ریاض و تهران در مدار دوستی قرار گرفته و سیاست مشترک هر دو طرف در مخالفت با جنگ‌ خونین اسرائیل در غزه و لبنان، آنها را به هم نزدیک‌تر کرده است. زیر سایه این تحولات است که پایتخت‌های عربی روابط خود را با ایران بهبود بخشیده‌اند و به نظر نمی‌رسد درصورت رویارویی جدید ایران با ایالات متحده یا اسرائیل، حضور در جبهه غربی را انتخاب کنند تا منطقه را در معرض بی‌ثباتی بیشتر قرار داده و در نتیجه برنامه‌های توسعه اقتصادی بلندپروازانه خود را نیز متأثر سازند.
سیگنال‌های بازدارنده
در چنین فضایی تهران در مواضع اخیر خود غرب را به جست‌و‌جوی راه‌حل‌های مثبت و سودآور به جای سیاست شکست‌خورده افزایش فشار دعوت کرده است. مقام‌های ایرانی با پیش‌بینی امکان احیای برجام در صورت انجام اقدامات عملی که کشور را نسبت به بهره‌مندی اقتصادی واقعی از توافق مطمئن‌ سازد، ترامپ را صریحاً مخاطب پیشنهادی قرار داده‌اند که همچنان بر مدار الگوی برد-برد باشد. یادداشتی که محمدجواد ظریف از جایگاه یکی از مقامات دولت چهاردهم در «فارن‌افرز» منتشر کرد، مواجه بودن جامعه بین‌الملل با یکی از خطیر‌ترین بزنگاه‌های تاریخی را مورد توجه قرار داد که می‌توان از آن به‌مثابه قرار گرفتن در مسیر انتخاب میان دوراهی جنگ و بحران گسترده‌تر یا تلاش برای دستیابی به صلح و ثبات یاد کرد. گزاره مستتر در پشتوانه این دعوت در واقعیتی نهفته بود که مبنای نگرانی مشاوران «ترامپ» را هم فراهم کرده است. «نفیو» با بیان اینکه «اگر ایران توسط یک قدرت هسته‌ای مورد حمله قرار بگیرد، در این صورت انگیزه ایجاد بازدارندگی خود را دارد و مشروعیت بین‌المللی بیشتری نیز برای ساخت سلاح هسته‌ای خواهد داشت»، به تهدیداتی اشاره می‌کند که تل‌آویو در ماه‌های اخیر در پی پیروزی «ترامپ» در انتخابات، در رابطه با هدف قرار دادن زیرساخت‌های هسته‌ای ایران پررنگ کرده است. بنابراین به اعتقاد سیاستمداران امریکایی، امکان‌های بازدارندگی برای تهران مهیاست و ساکن جدید کاخ سفید در رابطه با سیاستگذاری جدید خود درقبال ایران باید بیش از تل‌آویو شنوای توصیه مشاورانش مبنی بر اولویت‌بخشی به دیپلماسی باشد. بویژه که نشانه‌های ارسالی ایران که در مواضع متعدد مقام‌های دولت چهاردهم پدیدار شده، از آمادگی فوری برای اعتمادسازی دوباره حکایت دارد. چنانکه سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در گفت‌وگوی اخیر خود با رسانه «سی‌سی‌تی‌وی» چین اعلام کرد: «آماده ورود به مذاکرات سازنده و بدون تأخیر درخصوص برنامه‌ هسته‌ای هستیم. فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول برجام است، یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هسته‌ای در مقابل
رفع تحریم‌ها.»

این موضع نشان می‌دهد پزشکیان و دولت او برای مدیریت تنش‌ها با ایالات متحده و مذاکراتی از جایگاه برابر درباره توافق هسته‌ای و شاید موارد بیشتری آماده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1009177/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی آرسنال 0 - نیوکسل 2

مسی و کریم باقری بازیکنان موردعلاقه‌ ام در فوتبال هستند!

به نظر می‌رسد ایساک قبل از زدن گل خطا کرده است

خلاصه بازی اسپورتینگ 1 - پورتو 0

شاید اولین سرمربی فرانسوی در پرسپولیس!

ژسوس: الهلال تیم برتر بود ولی شکست خورد

گندوز بهترین گلری است که مقابلش بازی کردم!

گل اول اسپورتینگ به پورتو توسط گیوکرس

گل دوم نیوکسل به آرسنال توسط گوردون

هاشم‌نژاد: تیم ما تماشاگرپسند و با ریسک بازی می‌کند!

اثر جدید حمید سحری، از بندری رفتن طارمی و رفقا تا رقص میلانیا

آرسنال بالاخره مدیر ورزشی پیدا کرد!

حکم وینیسیوس اعلام شد؛ دو جلسه محرومیت!

پنج بازیکن برتر ایران از نگاه ستاره تراکتور!

آنچه در سوپرکاپ سال 2024 اسپانیا گذشت

گل‌های منچسترسیتی در ماه دسامبر

گل اول نیوکسل توسط ایساک در دقیقه 37

خلاصه بازی الهلال 2 - الاتحاد 2

حذف الهلال مقابل الاتحاد با درخشش بنزما و رایکوویچ

تصمیمی شجاعانه

واکنش کانادا به اظهارات جنجالی ترامپ

آشنایی با هارالد بور، فوتبالیست و ریاضی‌دان دانمارکی؛ از گلزنی در المپیک تا دکترای ریاضیات

دبل بنزما؛ گل دوم الاتحاد به الهلال

ناراحتی در باشگاه مینه‌را؛ هدایای رئال را دزدیدند!

گل مردود بنزما؛ الهلال 2-2 الاتحاد

جواد خیابانی در گفتن جملات قصار، پدیده است!

مقایسه فالوورهای اینستاگرام رونالدو، مسی و نیمار؛ چه کسی محبوب‌تر است؟

ضربه بنزما در ضربات پنالتی تبدیل به گل شد

18 سال پیش در چنین روزی؛ اولین بازی مارسلو برای رئال مادرید

ضربات پنالتی الاتحاد و الهلال و برتری یاران بنزما

ضربه مارتینلی به تیر دروازه خورد؛ آرسنال 0-0 نیوکاسل

بلینکن: حق با ترامپ بود

ره به ترکستان

حافظ منافع صهیونـیسم

دیپلماسی در دستان نادیپلمات

سایه سنگین توهم قدرت بر سیاست‌های اردوغان در سوریه

لیست شرکت های قانونی فروش مجازی طلا اعلام خواهد شد

وزیر اسبق ارتباطات: اگر دنبال فیلترشکن‌فروش‌ها هستید، از وزیر بپرسید!

با یک ثبت نام ساده 5 میلی‌ طلای رایگان جایزه بگیرید

صرافی رمز ارز داریم که 8 میلیون کاربر دارد!

آخرین وضعیت بررسی بودجه در شورای نگهبان؛ آقای سخنگو توئیت زد

سیگنال مهم دونالد ترامپ به بازار طلا

ناپولی دروازه‌بانش را با کالیاری عوض کرد!

گل اول الاتحاد به الهلال توسط کریم بنزما

کاپیتان سابق پرسپولیس در نیکا پارس

رقابت سپاهان و استقلال برای جذب احمدی

10 حرکت برتر و لحظه آخری NBA در سال 2024

فرصت طلبی الدوساری؛ گل اول الهلال به الاتحاد

احتمال غیبت فوق‌ستاره الهلال برابر پرسپولیس

فرزند بازیکن سابق استقلال، میهمان ویژه تمرین خیبر