راه ترقی

آخرين مطالب

تعطیلی سریالی سینماها؛ کابوس یا پیش‌ بینی واقع‌گرایانه! فرهنگ و هنر

تعطیلی سریالی سینماها؛ کابوس یا پیش‌ بینی واقع‌گرایانه!
  بزرگنمايي:

راه ترقی - تجارت نیوز / هفته گذشته خبرهایی از تعطیلی سینما ویلاژتوریست مشهد منتشر شد، که در میان انبوه خبرهای اقتصادی فراموش یا گم شد. به نظر می‌رسد تعطیلی سینماها، بحرانی تازه و پیش روست، بحرانی خاموش اما غیرقابل اجتناب.
دهه 90، دوره رشد و رونق سینماسازی به ویژه در استان‌های مختلف است. در نگاه اول مثل هر پدیده‌ای در ایران، این مساله آغاز یک دوره تازه و یا دوران طلایی به نظر می‌رسد. تعداد سینماهای ایران که پس از پیروزی انقلاب، کاهش عجیبی داشت، به یکباره در دهه 90 افزایش پیدا می‌کند. اغلب استان‌های بزرگ و کلان‌شهرها صاحب پردیس سینمایی می‌شوند، سینماهای کهنه و تک سالنی که عموما عمرشان به دهه چهل شمسی بازمی‌گشت، جایشان را به سینماهای چند سالنی می‌دهند. بسیاری از فروشگاه‌های بزرگ و مال‌ها، طبقاتی را به سالن‌های نمایش اختصاص داده و «ناگهان» سینماسازی به یک جریان فزاینده و به ظاهر پررونق و سودآور تبدیل می‌شود.
قصه از کجا شروع شد؟
 محسن مومنی شریف، مدیر وقت حوزه هنری، فروردین 91 در دیدار نوروزی با کارکنان این نهاد، خبری را اعلام کرد که سینمای ایران را تحت تاثیر قرار داد. مومنی شریف، که پیش از این سخنرانی، چهره‌ای بی‌حاشیه و آرام، در حوزه ادبیات بود، اعلام کرد سینماهای حوزه هنری، دیگر، میزبان آثار غیراخلاقی و فیلم‌هایی نخواهند بود که ارزش‌های اخلاقی و خانوادگی و کرامت زن و خانواده را زیر سوال می‌برد.
آن روزها محمد حمزه‌زاده قائم مقام حوزه هنری بود و سهیل جهان بیگلری رئیس سازمان سینمایی سوره (بازوی اجرایی حوزه هنری در سینماداری)، کمی بعد هر دو به برنامه «هفت» رفتند و کوشیدند مقابل موجی که در برابر حوزه هنری (مهم‌ترین سینمادار ایران در آن روزها) ایجاد شده بود، بایستند.

شکافی عجیب در سینمای ایران به وجود آمد، صاحبان فیلم‌هایی که تحریم شده بودند، از هر تریبونی علیه حوزه هنری استفاده کردند، بعضی معتقد بودند این موضوع شخصی است و فیلمسازانی مانند مانی حقیقی (پذیرایی ساده) یا عبدالرضا کاهانی (بی خود و بی‌جهت) مساله هستند.
اما به لیست فیلم‌های توقیف شده در سینماهای حوزه هنری که نگاه کنیم، از هر فیلمساز و تهیه‌کننده‌ای در آن رد و نشانی دیده می‌شود. «زندگی خصوصی» (محمدحسین فرح‌بخش) و «گشت ارشاد» (سعید سهیلی) که هر دو از فیلم‌های اکران نوروزی بودند، تا «پس‌کوچه‌های شمرون» (کامران قدکچیان)، «خوابم می‌آد» (رضا عطاران)، «نامزد آمریکایی من» (داود توحیدپرست)، «من همسرش هستم» (مصطفی شایسته)، «من مادر هستم» (فریدون جیرانی)، «بی‌خود و بی‌جهت» (عبدالرضا کاهانی) و «پذیرایی ساده» (مانی حقیقی).
اگرچه اغلب سینماگران از واژه تحریم استفاده می‌کردند اما مدیران حوزه هنری هرگز نپذیرفتند که فیلم‌ها را تحریم کرده‌اند، آن‌ها بارها به این موضوع اشاره کردند که به عنوان «سینمادار» حق انتخاب دارند و مانند سینمادار بخش خصوصی، الویت‌هایشان برای اکران را برخلاف همیشه که غیررسمی بوده، برای نخستین بار رسمی اعلام کرده‌اند.
سال‌های سخت، سال‌های شکاف
دهه 90 با تصمیم سخت مدیران حوزه هنری، برای این نهاد و سینماگران روزهایی پرچالش را رقم زد. سهیل جهان بیگلری که بر خلاف مومنی شریف و حمزه‌زاده، سابقه‌اش در سینما بود و رابطه خویشاوندی با محمدمهدی عسگرپور داشت، کوشید با همراهی بخشی از بدنه سینما، ماجرای تولید در سازمان سینمایی سوره را احیا کند و نگذارد تحریم و ممنوعیت، فیلمسازی در حوزه هنری (به عنوان نهادی موثر و پویا در بخش تولید و نمایش) را از رمق بیاندازد.
همکاری با رضا میرکریمی تهیه‌کننده (تاج محل، خسته نباشید و حق سکوت)، منوچهر شاهسواری تهیه‌کننده «مزارشریف»، کشف محسن قرایی (یکی از دو کارگردان خسته نباشید) و هادی نائیجی (کارگردان حق سکوت)، ساخت «حوض نقاشی» با مازیار میری، «مهمان داریم» (محمدمهدی عسگرپور) و «فرشته‌ها با هم می‌آیند» (حامد محمدی) بخشی از نیازهای سازمان سینمایی سوره را برای فیلمسازی رفع کرد.
آن روزها، منوچهر محمدی تهیه‌کننده مهم و معتبری بود و همکاری‌اش در حوزه هنری برای ساخت «حوض نقاشی» و «فرشته‌ها...» در کارنامه این نهاد، نکته‌ای قابل توجه به شمار می‌رفت. همراهی میرکریمی با سازمان سینمایی سوره هم، اتفاقی باارزش برای این سازمان بود. با این که کارنامه حوزه هنری، در آن سال‌ها، شامل آثاری است که می‌توان به اغلبشان نمره قبولی داد و بعضی مثل «مهمان داریم»، «حوض نقاشی» و «خسته نباشید» را هنوز دید و دوست داشت، اما به اغلب این آثار از سوی منتقدان و جامعه سینمایی کم‌توجهی شد.
شعله‌ای که خاموش شد
سال 1392، «برف روی کاج‌ها» (پیمان معادی)، «بی‌تابی بی‌تا» (مهرداد فرید) و «پل چوبی» (مهدی کرم‌پور) امکان نمایش در سینماهای حوزه هنری را پیدا نکردند. سال 1395، «لانتوری» (رضا درمیشیان)، فرصت اکران در سینماهای این نهاد را از دست دارد و یک سال بعد، «مادر قلب اتمی» (علی احمدزاده)، «اکسیدان» ساخته حامد محمدی که فیلمنامه‌نویس و کارگردان تعدادی از فیلم‌های حوزه هنری بود و «زادبوم» (ابوالحسن داودی) درگیر این ماجرا شدند. «عرق سرد» (سهیل بیرقی)، «آشغال‌های دوست‌داشتنی» (محسن امیریوسفی) و «پارادایس» (علی عطشانی) سه فیلمی بودند که سال 97 فرصت اکران در سینماهای حوزه هنری را از دست دادند.
اواخر دهه نود، حوزه هنری دیگر وارد ماجرای حساسیت برای نمایش آثار نشد. تغییر مدیران در این نهاد، چهره تازه‌ای به آن داد. مدیران جوان، به دنبال همکاری با طیف تازه‌ای از سینماگران بودند. فیلمسازان انقلابی که حتی در طبقه بندی آنها، عسگرپور، میرکریمی و منوچهر محمدی جایی نداشتند.
مدتهاست کمدی‌های عامه‌پسند با هر کیفیتی در سینماهای حوزه هنری اکران می‌شوند. حوزه هنری، در دهه نود بسیاری از سینماهایش را ارتقا داد، در شهرهای فراوانی پردیس ساخت و به نظام سینماداری‌اش نظم داد. او در برابر رونق سینماسازی در بخش خصوصی، سر خم نکرد و به احیای سینماهایش کمر بست.
مدتهاست، سینماهای این نهاد، در سراسر ایران، میزبان فیلم‌هایی است که بسیاری از منتقدان و روزنامه‌نگاران از آنها به عنوان فیلم‌هایی بی‌کیفیت یاد می‌کنند. بسیاری از سینماگران هم اختلاف‌های روزهای دور را از یاد برده‌اند. درگیری حوزه هنری و سینمای ایران، برنده‌ای نداشت. اگرچه پس از تغییر مدیران، بسیاری از سینماگران آن روزها را فراموش کردند اما رابطه سینما و حوزه هنری، ترمیم نشد.
لاک دفاعی بخش خصوصی
پس از سخنرانی محسن مومنی شریف و اعلام لیست آثاری که در سینماهای حوزه هنری اکران نمی‌شدند، بخش خصوصی تصمیم گرفت مقابل قدرت سینماداری حوزه هنری بایستد، تورمی که در ساخت و ساز سالن به وجود آمد، بدون توجه به فروش واقعی فیلم‌ها و تمایل مردم به سینما رفتن بود.
اغلب تهیه‌کننده‌های نامدار، به سالن‌سازی روی آوردند یا در اداره سینماهای مراکز تجاری بزرگ، سهیم و شریک شدند. واقعیت این است که موفقیت بخش خصوصی در سینماسازی، محصول رونق طبیعی نبود. مانند اغلب پدیده‌ها، حاصل ذوق زدگی مقطعی و منفعت‌های کوتاه مدت بود.
در این مدت که سینمای ایران، دچار انواع و اقسام بحران‌ها، از جمله شیوع ویروس کرونا و مشکلات اقتصادی فراوان بود، کمتر کسی به این فکر می کرد که سینما آستارای تجریش (پس از بازسازی و تجهیز) و سینما قلهک تعطیل شده است. خبر تعطیلی «ویلاژ توریست» هم واکنشی برنیانگیخت. ویلاژ توریست، با 1075 صندلی از دی ماه 1397 با 12 سالن در طبقه سوم مجتمع ویلاژ توریست راه‌اندازی شد، اما این سینما که یکی از چندین سینمای مجهز شهر مشهد است، مدتی است تعطیل شده و برنامه نمایش آن، در سامانه بلیت فروشی سینماتیکت دیده نمی‌شود.
زنگ خطر برای سینماداری بخش خصوصی و دولتی به صدا درآمده است، اگرچه فعالان در این حوزه یا قدرت تحلیل و پیش‌ بینی ندارند، یا حافظه آنها برای بررسی پدیده‌ها و نتایجشان، یاری نمی‌دهد. به عنوان نمونه ساختمان بزرگ پردیس «مگاپارس» در انتهای خیابان معلم هنوز نیمه کاره باقی مانده. قرار بود این سینما با بیش از هزار صندلی، با مدیریت سیدجمال ساداتیان، پاییز 96 افتتاح شود، اما این پروژه در سکوت خبری، ناتمام ماند و رها شد.
سینماهای انبوهی که در دهه 90 مثل قارچ از زمین روییدند، احتمالا در سال‌های پیش رو تعطیل خواهند شد. آمار فروش چند کمدی، فریبنده است اما گرانی تولید و نمایش، نفس سینما را گرفته و سینماداری بدون سوبسید، حمایت و رانت، سودآور نیست.
با فیلم‌های ارگانی و آمارسازی درباره فروش و اقبال به تولیدات نهادها (انیمیشن و داستانی) رونق واقعی شکل نمی‌گیرد، بخش خصوصی از گردونه خارج شده و تولیدات بخش دولتی، باب طبع عموم مردم نیست. باید منتظر تعطیلی سالن‌ها و از رده خارج شدن آنها باشیم، به نظر نمی‌رسد اراده‌ای برای شناسایی مساله و رفع این بحران وجود داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1008422/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طحان نظیف: شورای نگهبان با افزایش تخفیف مالیاتی برای فرزند سوم موافقت کرد

نوسان قرمز بر تابلو طلا و سکه؛ دلار در کانال 79 هزار تومان ماند

رشد 22 هزار واحدی شاخص کل بورس

نگاهی به 5 بخت قهرمانی تنیس آزاد استرالیا

علی نظری جویباری: برای پست کارشناس در انتخابات ثبت نام کردم

جانشین تونی کروس از آتالانتا می‌آید!

پتروشیمی خلیج فارس نماینده جدید خود در باشگاه استقلال را معرفی کرد

رد درخواست خیبر از سوی پرسپولیس

اسلم دانک دیوانه‌وار لبران جیمز در 40 سالگی

سرزمین شانس رئال

دلیل مکالمه پرحاشیه لاپورتا با رافینیا فاش شد

ثبت نام مدیرعامل نساجی در انتخابات فدراسیون فوتبال

تمرین صبحگاهی تیم ملی جوانان ایران در پِک

سقوط پرسپولیس در رنکینگ آسیا

توضیحات سخنگوی هیئت رئیسه مجلس درخصوص قانون حجاب؛ جمع بندی شعام تاخیر در ابلاغ بود

عضو هیات رئیسه مجلس: شاید استیضاح همتی منتفی شود

آخرین صوت باقی مانده از شهید حاج احمد کاظمی پیش از سقوط هواپیما

علت عملیات روانی اخیر از زبان رئیس سازمان انرژی اتمی؛ نمی‌خواهند ایران از مزایای برجام در سال دهم بهره‌مند شود

واکنش معاون پزشکیان به حواشی انتقال پایتخت به مکران

نخستین تصاویر از شب درگذشت آیت‌الله هاشمی در اورژانس بیمارستان شهدای تجریش

مکتب شهید سلیمانی؛ مکتب مقاومت و ایستادگی

واکنش حسن فتحی به حواشی تبلیغ سریال «ازازیل»: من بی‌خبر بودم!

چهره ها/ دلنوشته غم‌انگیز بازیگر «لیسانسه‌ها»

تکنوازی ساز «بالابان» را از دست ندهید

بازداشت عاملان قتل پسر افغانستانی در ساختمان نیمه‌کاره

اورست و 12 تن زباله باقی مانده از کوهنوردان و ماجراجویان

تصادف مرگبار وانت نیسان با موتورسیکلت

هزینه سالگرد درگذشت پدر و مادر سبب آزادی 4 مددجو شد

باتری کاغذی با 6 هفته دوام ابداع شد

ناسا تصمیم‌ خود را درباره آوردن نمونه‌های مریخ در سال 2026 اعلام می‌کند

یکی از بزرگترین حسرت‌های زندگی مصطفی مستور!

سرمقاله همشهری/ مشکل بزرگ قیمت‌های غیرواقعی

سرمقاله شرق/ بیکاری شورای نظارت بر صداوسیما

سقوط 6 درصدی بیت‌کوین در معاملات امروز

موافقت شورای نگهبان با «انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی»

طحان نظیف: درباره حکم مربوط به واردات خودرو و تخصیص ارز ایرادی نداشتیم

نایب رئیس مجلس: بانک‌ها وارد دلالی شده‌اند

آخرین نشست کمیسیون ورزشکاران کمیته ملی پارالمپیک برگزار شد

تلاش استقلال برای فسخ قرارداد مهاجم خارجی

افزایش زیان انباشته ذوب‌آهن به 300 میلیارد تومان

بازگشت جو جویس به رینگ

رژیم صهیونیستی خواستار اخراج «جبرئیل رجوب» از فیفا شد

آریگو ساکی: طارمی یا لائوتارو باید تعویض می‌شدند

بزرگترین کادوی روز پدر امسال را یک دختر 15 ساله خرید

قانون معافیت مالیاتی بر ارزش افزوده به تصویب رسید

نگرانی از بروز «پنالتی گیت» در رئال مادرید

توکلی: بعد از 15 سال نباید زور بزنم که خودم را ثابت کنم

پزشکیان به همایش «گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی» می‌رود

دیدار سفیر چین در تهران با مقام دولت دیدار کرد

سکونت اتباع خارجی در حریم پنج کیلومتری نیروگاه اتمی بوشهر ممنوع شد