راه ترقی

آخرين مطالب

احمد مازنی: جمهوری اسلامی حکومت طبقه روحانی نیست سياسي

احمد مازنی: جمهوری اسلامی حکومت طبقه روحانی نیست
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد / احمد مازنی نوشت: حضور موثر روحانیون در مناصب حکومتی از این حضور مفهوم حکومت طبقه روحانی استنباط نمی‌شود. ضمن اینکه بنای بنیانگذار این بود که در صورت تحقق اهداف انقلاب توسط افراد دیگر، روحانیون نقش دیگری داشته باشند.
احمد مازنی در یادداشتی با عنوان «جمهوری اسلامی حکومت طبقه روحانی نیست» در روزنامه اعتماد نوشت: اما در مورد حضور روحانیون در سایر مشاغل، این مشاغل یا انتخابی است که صنوف مختلف از جمله روحانیون واجد شرایط برای این مناصب داوطلب می‌شوند و با رای مردم در مناصب مذکور قرار می‌گیرند یا غیرانتخابی است که در مواردی هم مقامات نظام از بین گزینه‌های مختلف، روحانیون واجد شرایط را برای آن سمت منصوب می‌کنند. نکته قابل ذکر اینکه همواره دچار نوعی افراط و تفریط در این زمینه بوده‌ایم، در سال‌های نخستین انقلاب به دلیل نقش محوری روحانیون در راهبری انقلاب و خوش‌بینی مردم نسبت به این صنف، اغلب منتخبین مردم روحانیون مبارز و برخی معممین بدون سابقه مبارزه بوده‌اند و در انتصاب‌ها نیز همین رویه حاکم بود. اما به مرور این روند تغییر کرد و در مواردی هم رویکرد مردم عکس رویکرد صدر انقلاب شد. و سوءتدبیرها و حتی سوءاستفاده‌های بخشی از روحانیون حاکم یا منتسبین آنها و شیطنت بدخواهان تا آنجا اثر گذاشت که توهین و تحقیر معممین فارغ از نسبت آنها با قدرت، بخشی از شعائر سیاسی تغییر طلبان و عدم حضور نامزد روحانی در فهرست انتخاباتی نشانه روشنفکری تلقی شده است!
نه آن افراط و نه این تفریط که هر دو نشانه جهل است. به هر حال به‌رغم حضور موثر روحانیون در مناصب حکومتی از این حضور مفهوم حکومت طبقه روحانی استنباط نمی‌شود. ضمن اینکه بنای بنیانگذار این بود که در صورت تحقق اهداف انقلاب توسط افراد دیگر، روحانیون نقش دیگری داشته باشند چنانکه در پاسخ خبرنگاران در پاریس درباره حکومت اسلامی و نقش روحانیون در حکومت، بارها اعلام کردند: «روحانیون در حکومت آینده، نقش ارشاد و هدایت دولت را دارا هستند.» (صحیفه نور، ج 4، ص 180) حدود یک‌سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در پاسخ به پرسش مشابه می‌فرماید: «اینکه شما سوال کردید آیا روحانی می‌خواهد به دولت منضم بشود یا چی؟ نه، نمی‌خواهد دولت باشد، اما خارج از دولت نیست. نه دولت است، نه خارج از دولت. دولت نیست؛ یعنی نمی‌خواهد برود در کاخ نخست وزیری بنشیند و کارهای نخست وزیری را بکند. غیر دولت نیست، برای اینکه نخست وزیر اگر پایش را کنار بگذارد، این جلویش را می‌گیرد، می‌تواند بگیرد، بنابر این، نقش دارد و نقش ندارد.» (صحیفه نور، ج 11، ص 134)

اما تحولات بعدی، ضرورت حضور فعال‌تر روحانیون را در بخش‌های مختلف حکومت نشان داد. امام در بیان علت حضور روحانیون در مناصب حکومتی فرمود: «ما تجربه کردیم و دیدیم اشخاصی که در راس واقع شدند و از روحانیون نبودند، در عین حالی که بعضی‌شان هم متدین بودند، از باب اینکه آن راهی که ما می‌خواهیم برویم...با سلیقه آنها موافق نبود...ما آن روز خیال می‌کردیم که در این قشرهای تحصیلکرده و متدین و صاحب افکار، افرادی هستند که بتوانند این مملکت را به آن جوری که خدا می‌خواهد، ببرند؛ آن‌طور اداره کنند. وقتی دیدیم که نه، ما اشتباه کردیم.» (صحیفه نور، ج 16، ص 211) 
به نظر می‌رسد حضور روحانیون در مسوولیت‌های حکومتی از دیدگاه امام بیشتر جنبه ارشادی و انجام وظیفه ترویج دین و جلوگیری از انحراف نظام داشته و با شناختی که از روحیه تحول‌خواهی امام وجود دارد، اگر این حضور موجب نقض غرض شود باید حکم دیگری بر اساس مبنای ایشان صادر شود. (برداشت از بیان امام در صحیفه امام ، ج 16) 
از سوی دیگر امام‌ در تبیین جایگاه و خدمات روحانیت (منشور روحانیت) از همه روحانیان دفاع نمی‌کند، بلکه معتقد است روحانیان وابسته و تحجرگرا هم کم نیستند و در حوزه‌های علمیه هستند افرادی که با قیافه مقدس‌مآبی تیشه به ریشه دین و انقلاب می‌زنند. ایشان با اشاره به خطر تحجرگرایان در حوزه‌های علمیه آنان را مروج اسلام امریکایی و دشمن رسول‌الله‌ (ص) معرفی کرده و به طلاب توصیه می‌کند که لحظه‌ای از فکر این مارهای خوش خط و خال کوتاهی نکنند. ایشان تاکید می‌کند تهمت وابستگی و بی‌دینی را تنها بیگانگان به روحانیت نزده‌اند، بلکه ضربات روحانیتِ ناآگاه و آگاهِ وابسته، به ‌مراتب کاری‌تر از دیگران بوده است و با اشاره به خون دل‌هایی که خود از این دسته متحجر خورده و هرگز از فشارها و سختی‌های دیگران نخورده، یادآور شده است در آغاز مبارزات اسلامی عده‌ای مقدس‌نمای واپسگرا با این توجیه که محمدرضا پهلوی شیعه است، با مبارزه با رژیم پهلوی مخالف بودند و همه ‌چیز را حرام می‌دانستند و به عنوان نمونه یاد گرفتن زبان خارجی کفر و فلسفه و عرفان، گناه و شرک به ‌شمار می‌رفت و هیچ ‌کس قدرت این را نداشت که در برابر آنان بایستد و نتیجه می‌گیرد که بدون تردید اگر همین روند ادامه می‌یافت، وضع روحانیت و حوزه‌ها، وضع کلیساهای قرون وسطا می‌شد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1009539/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله سازندگی/ نقشه راه هاشمی

تیم ملی اسنوکر زنان به دنبال مربی‌ هندی

برهانی: لیست داده‌ام و منتظر جذب بازیکن هستم

پوستکوگلو: مصدومیت بنتانکور همه‌ ما را ترساند!

فلیک ماگات: بایرن باید از حالا برای جدایی نویر آماده شود

سفیر برزیل در پایان ماموریت خود با عراقچی دیدار کرد

تصاویری از گوشه و کنار خانه موزه آیت‌الله هاشمی

شیر فرهاد میخواد نخ بده!

همخوانی باشکوه محمدرضا شجریان و همایون شجریان در دستگاه نوا

کشف عتیقه‌های هزاره‌های اول و دوم قبل از میلاد در خرم‌آباد

تصاویر آخرالزمانی از طلوع خورشید در لس‌آنجلس بعد از آتش‌سوزی عظیم

گزارش اعتماد از پازل مبهم نابینایی 9 بیمار!

پیرزن متهم به قتل از مجازات «قصاص» گریخت

نسخه‌ای برای دستیابی رشد اقتصادی 8درصدی

چرا قهرمان 8 دوره پارالمپیک در بلاتکلیفی قرار دارد؟

اشلوت: داور دوست داشت بازی به نفع تاتنهام تمام شود!

بدن رونالدو یک میلیون بار بهتر از نسل ماست!‏

اولین برد گاریدو در طرابلس!ا

غضنفری: شورای عالی امنیت ملی جلوی قانون عفاف و حجاب را نگرفته است

روایت جدید از روزهای پایانی بشار اسد

خواستگار در نهایت شکایت کرد

پیش‌بینی وزش باد در ارتفاعات طی امروز و فردا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ کدام سیاست الزام توسعه دارد؟

جهش خودروساز چینی در فروش جهانی خودرو

آقای روشن و حرف‌های تاریک!

کریستف دوگاری: آرزو دارم زیدان جانشین دشان شود

وعده جذاب ستاره محبوب پرسپولیس به هواداران!

انگلیس مالک ثروتمند استون ویلا را فراری می‌دهد!

پروانه مافی: منافع اقتصادی و سیاسی مهم ترین عامل اختلاف است

دو سال باهاش زندگی می‌کنم تا آینده تو رو بسازم!

فریدون شهبازیان در بیمارستان بستری شد

رئیس دفتر پزشکیان: رئیس‌جمهوری به‌دنبال ایجاد عدالت آموزشی است

دانشمند است و انسان نیست

سرمقاله خراسان/ الگوی پسا جنگ اُحُد برای امروز

اولین پیام رئیس هیئت مدیره جدید استقلال

صعود بارسلونا به فینال سوپرجام اسپانیا

سرمربی خارجی در اسقلال یعنی برکناری مدیرعامل!

شجاعی: سعی می‌کنم راه پورحیدری را ادامه دهم

لحظه‌شماری برای اعلام تیم جدید فرهاد مجیدی

نبرد جادویی فوتسال؛ شعبده‌ بازها وارد صحنه می‌شوند

بیانیه تند لالیگا در واکنش به ثبت دنی اولمو

قطعی شد؛ استقلال - شمس‌آذر در ورزشگاه آزادی

عصبانیت رئیس بیلبائو از ثبت دنی اولمو!

گل دوم بارسلونا به اتلتیک بیلبائو توسط یامال

روایت سعودی از «مسیر نفوذ جدید ریاض در نظام بین‌الملل»

هراس ریاض از دومینوی مخاطره‌انگیز

پایان سرمایه‏‌گذاری 20 ساله شرکت سعودی در ایران

تحلیل اکوایران از تله فقر در بازار اجاره

روایت مجید شاکری از مهم‌ترین عامل جهش ارزی اخیر

مهم‌ترین حذفی سفره ایرانیان