راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ مجلس به اسم یا به رسم؟ نوشتارها

سرمقاله اعتماد/ مجلس به اسم یا به رسم؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد / «مجلس به اسم یا به رسم؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حدود یک ماه پیش یک نماینده تندروی مجلس در اعتراض به عدم ابلاغ مصوبه عجیب پوشش زنان در مجلس فریاد زد که «زور می‌زنیم طرح تو دستور بیاید بعد تصویب بشود، اما بعد از تصویب باید زور بزنیم که ابلاغ شود؛ با این وضع اگر مجلس را تعطیل کنیم برق کمتری مصرف می‌شود. شمردم، 450 نورافکن بالای سر نمایندگان روشن است.» مشکل این بود که به جای فکر کردن و قانونگذاری عادلانه همسو با خواست عمومی به اقرار خودشان برای هر مرحله از قانونگذاری «زور می‌زنند» در حالی که مجلس زورخانه نیست باید گفت‌وگوی عالمانه کرد تا به نتیجه برسد. به همین دلیل زور زدن‌ها بود که اجرای مصوبه مزبور از حیث خلاف امنیت بودن متوقف شد. اکنون هم یک نماینده دیگر اصولگرایان پس از چند دوره نمایندگی به نتیجه جالبی رسیده است؛ وی که با تغییر یک مصوبه مجلس در مجمع تشخیص مواجه شده، گفت: «مجلس تقریبا بی‌‌خاصیت شده است، به نظر من بود و نبود مجلس خیلی در این مملکت کار خاصی ندارد. ما باید شوراها را تقویت کنیم که تبدیل به پارلمان محلی شود، مجلس را هم حذف کنیم، مجمع تشخیص حالت سنا پیدا کند و سیاستگذاری انجام دهد. قانون اساسی بیاید مجلس را حذف کند. به نظرم این همه هزینه و دوندگی برای انتخاباتش که هر 4 سال یک‌بار برگزار می‌شود، بی‌فایده است. آن را حذف کنند هزینه کشور هم کمتر می‌شود. ساختار را بدهند به شورا، شورا را تقویت کنند، مجلس را حذف کنند، مجمع را هم بگذارند سنا کنند، من موافقم.»
ماجرای ضعف و ناکارآمدی مفرط مجلس در ایران دو علت به هم پیوسته دارد؛‌ اول به عدول از فلسفه مجلس و حکمرانی برمی‌گردد. فلسفه نهاد مجلس پذیرش تحقق رای و خواست غیرمشروط مردم است. در واقع حکومت باید به صورت غیرمشروط از اراده مردم منبعث شود. هر نوع شرط‌ گذاشتن به نحوی که کم‌کم اکثریت قاطع مردم از میدان بیرون بروند، نافی این فلسفه است حتی اگر برخی نامزدهای نمایندگی و انتخاب‌شدگان افراد صالح و کارآمدی باشند. گرچه به‌طور معمول چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و محدودیت در انتخاب نماینده موجب انتخاب افراد ضعیف و ناکارآمد و غیررقابتی می‌شود که دنبال منافع فردی می‌روند. حکومت برای هدایت مردم نیست، بلکه کارگزار مردم است. پس حق شرط‌ گذاشتن برای اعمال حق حاکمیت مردم را ندارد و باید در ذیل مردم تعریف شود و نه در فوق آن. 
علت دوم فقدان نهاد حزبی برای شکل دادن نمایندگی مردم در مجلس است. در غیاب احزاب ما با 300 نماینده مواجه هستیم که هر کدام در بهترین حالت که کمتر رخ می‌دهد، دنبال تامین منافع عمومی هستند ولی امکان توافق عقلانی درباره بهترین راه تامین این منافع را ندارند، چون رسیدن به این توافق بسیار پیچیده و نیازمند زمینه‌هایی است که فقط در قالب‌های حزبی دیده می‌شود. پس مجبور به مبادله آرای خود می‌شوند. چیزی که مردم و افکار عمومی آن را نمی‌بیند شاید هم خیلی آگاهانه نباشد. لذا در مجلس غیرحزبی همه نمایندگان منفرد هستند یا دنبال منافع حوزه انتخابیه خود هستند بدون اینکه آن را در جهت منافع عمومی تعریف کنند یا دنبال منافع فردی و انتصاب دوستان و آشنایان در پست‌های گوناگون و زمینه‌سازی رای‌آوری در انتخابات بعدی. آخرین گزارش از طرح‌های بهداشت و درمان در سراسر کشور حاکی است که بهره‌برداری از حداقل 28 طرح احداث بیمارستانی دولتی در کشور به علت مشکلات مهمی از جمله کمبود بودجه با تاخیر قابل توجهی مواجه شده است. 
تعداد تخت‌های بیمارستانی این طرح‌ها بیش از 7000 است. علت اصلی نیز در اغلب موارد فشارهای نمایندگان برای آغاز و کلنگ‌زنی آنها با بودجه‌های ناپایدار است که منجر به چند مشکل می‌شود. نه تنها طرح خیلی گران‌تر از برآورد اولیه تمام می‌شود، بلکه فساد هم بیشتر و کیفیت کار هم پایین می‌آید و از همه مهم‌تر اینکه بهره‌وری طرح‌های تکمیلی هم خیلی کم است، چون اغلب این طرح‌ها بر اساس «راه بنداز و‌ جا بنداز» تصویب و اجرایی شده و فاقد مطالعه توجیهی بوده است.

برای درک ماجرا کافی است که به سخنان استاندار مازندران که یکی از بهترین استان‌های کشور که پرجمعیت هم هست توجه کنیم که هفته گذشته گفت: «من تحت فشار دوستان قرار نمی‌گیرم. دوستان مطالبی فرمودند بیشتر برای رای‌آوری! با فشار مضاعفی که بود الان آمدیم کلاردشت بیمارستان زدیم. ضریب اشغال تخت صفر است. عباس‌آباد تنکابن بیمارستان زدیم. ضریب اشغال تخت 10 درصد! در شهر نکا بیمارستان دوم زدیم. ضریب اشغال تخت 20 درصد! من این کارهای غیرعلمی بیمارستان‌سازی‌ها را نمی‌کنم. در دوران من انجام نخواهد شد. فشار مضاعفی که ‌نمایندگان محترم بگذارند زیر بار نمی‌روم.»
این وضعیت در سراسر کشور و در تمام حوزه‌های آموزشی، صنعتی، فرهنگی وجود دارد. این وضعیت و کارایی مجلس ایران است. راه‌حل آن حذف مجلس نیست، بلکه تشکیل مجلس واقعی است که نه فقط اسم، بلکه رسم مجلس را هم داشته باشد. حمایت از حزبی شدن کشور و نیز لغو ضوابط خاص صلاحیتی برای نمایندگی است. بالطبع اگر چنین شود دیگر شاهد مجلسی نخواهیم بود که حتی نمایندگانش خواهان تعطیلی آن می‌شوند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1028083/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش مالیات بر ارزش افزوده کالاهای اساسی و نهاده‌ها از 10به 1درصد

افزایش عرضه حبوبات در بازار برای تنظیم قیمت‌ها

اتحادیه قنادان: شیرینی شب عید تغییر نرخ نخواهد داشت

حال و هوای خرید در آستانه نوروز

دهه طلایی رئال با زیدان و آنچلوتی

آلگری حالا می‌خواهد با میلان قهرمان شود

اسنوکرباز ایران از راهیابی به جمع حرفه‌ای‌های جهان بازماند

مهدی پاشازاده: فلسفه من همین است حتی اگر ببازم

مرگبارترین مثلث هجومی جهان

سرمربی مس کرمان: انگار دوست دارند درباره داوری حرف بزنم

زارع: برای شکست دادن تراکتور به تبریز می‌رویم

روانخواه: یک نفر هم نبود که بگوید هوادار در لیگ برتر می‌ماند

اعتصاب رانندگان اتوبوس آلومینیوم در سفر به اهواز!

40 ساله‌ای که تیمش خیلی به او وابسته است!

نگاهداری: مذاکره با آمریکا عواید اقتصادی زیادی به همراه ندارد

پاسخ سفارت ایران به شایعه لغو روادید اتباع کویت

پیام فرمانده نیروی دریایی ارتش به دشمن: ما منزوی نخواهیم شد

رژه دریایی یگان‌های شرکت کننده از مقابل ناوشکن «جماران»؛ رزمایش مرکب کمربند دریایی 2025 پایان یافت

روایت زیباکلام از پیوند ناگسستنی اسرائیل و آمریکا

معرفی مدیران جدید بیمه دی

چه خبر از آزاده صمدی و پدرام شریفی؟

شایعه‌های عجیب و بامزه درباره «پژمان بازغی»

نماهنگ قطعه «چرا خدا را دوست دارم» از احسان یاسین

انهدام باند 9 نفره اختلاس در شرکت زغال‌سنگ کرمان

آتش‌سوزی در بخش سی‌تی‌اسکن بیمارستان امام خمینی ایلام؛ آتش مهار شد

ثبت 22 هزار تخلف رانندگی در اسفندماه

نرخ دیه سال 1404 اعلام شد

تمهیدات پلیس برای مراسم پنجشنبه و جمعه آخر سال

مشارکت مردم در پویش نه به تصادف

حمایت از فرزندآوری؛ وام و تسهیلات ویژه در دستور کار دولت

دستور رئیس‌جمهور برای تدریس زبان‌های محلی در مدارس

حفاری در دل جهنم زمین برای رسیدن به انرژی پاک!

یک سال محافظت در برابر HIV تنها با تزریق یک دوز واکسن

هیچ سروده‌ای در دیوان نظامی جز زبان پارسی نیست

محمد بُشرا در بیمارستان بستری شد

سرمقاله قدس/ هشدارهای سریال «معاویه» برای سیما و سینمای ما

ترامپ حریف همسویی ایران و شیخ‌نشین‌ها می‌شود؟

بیش از بانک سود کنید، با اطمینان بیشتر!

جزئیات شارژ کالابرگ الکترونیکی برای دهک‌های چهارم تا هفتم

پورمحمدی: یارانه این ماه زودتر از موعد پرداخت می‌شود

غلامرضا شعبانی بهار: صمیمانه از زحمات دکتر اسبقیان تشکر می‌کنم

ستاره آرسنال، رئال مادرید را ناامید کرد!

سردرگمی هواداران پرسپولیس برای بلیت فروشی

ملوان فردا با 2 غایب به تهران می‌آید

اسبقیان: گفتم برای کاراته سالن اختصاصی نگیرم استعفا می دهم

رحمتی: دست تقدیر طوری رقم خورده که فردا باید مقابل تیم هوادار قرار بگیرم

تصمیم غیرمنتظره؛ رستوران رونالدو و نادال بسته شد

تاج: افزایش بی‌رویه قراردادها می‌تواند منجر به تضعیف فوتسال شود

اخراج مربی سابق پرسپولیس در اولین بازی

طعنه عربستانی‌ها به بیرانوند