راه ترقی

آخرين مطالب

از انیمه‌های که در دهه 60 دیدیم تا تصاویر خیال‌انگیز «میازاکی» که امروز می‌بینیم فرهنگ و هنر

از انیمه‌های که در دهه 60 دیدیم تا تصاویر خیال‌انگیز «میازاکی» که امروز می‌بینیم
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خبرآنلاین / 40 سال پیش تصمیمی میان سه دوست گرفته شد که امروز اثر آن تصمیم به خاطرات و لحظات‌ ما پرتوی از تخیل و رویا می‌تابابد. وقتی که مسیرمان را گم کرده‌باشیم از روح «کوداما» می‌خواهیم تا راه درست را نشانمان بدهد یا اینکه در هنگام جمع کردن سفره صبحانه حبه قندی را مخفیانه در گوشه‌ای از خانه جا می‌گذاریم تا آدم کوچولوها، چایی‌شان را بدون قند نخورند.
مطمئناً هر فرد که در دهه 60 متولد شده‌است این خاطره مشابه را دارد که هنگام شروع برنامه‌هایی مانند «هایدی»، «ای‌کیوسان»، «سوباسا اوزارو» و «می‌تی‌کومان» بازی خود را ناتمام رها کردند و با دست و صورت خاکی از کوچه‌ها و خیابان‌ها دویدند و پای تلویزیون نشستند.

راه ترقی


سرگذشت با فراز و فرود انیمه؛ از رقابت با آمریکا تا یافتن زبان روایت
این انیمه‌ها که اولین انیمه‌های راه‌یافته به ایران است در جایگاه پدر و مادر انیمه‌های امروزی قرار دارند؛ ولی اگر شجره‌نامه آن‌ها را دنبال کنیم به اوایل صده 1900 می‌رسیم وقتی که آمریکا انیمشین های گوناگونی را وارد بازار می‌کرد اولین ایده های ساخت انیمه در ژاپن جرقه خورد. «کاتسودو شاشین» که شروع و پایانش از 3 ثانیه به بیشتر تجاوز نکرد در زمره‌ی اولین انیمه های ژاپن به حساب می‌آید که در سال 1907 به تولید رسید اما از آنجایی که آرشیو فیلم های این دوره نابود شده نمی‌توان به طور قطع گفت که این انیمه قدیمی ترین است یا نه.
«اوتن شیموکاوا»، «جونیچی کوچی» و «سیتارو کیتایاما» سه تن از نخستین انیماتورهای تاریخ انیمیشن ژاپن هستند که عنوان پدر انیمه‌ی ژاپن را به همراه داشتند. این پدران پای انیمه را به طور رسمی در ژاپن باز کردند و در سال 1917 اولین انیمه به اسم «شمشیر کسل‌کننده» را به تولید رساندند که در 4 دقیقه خرید یک شمشیر لبه‌دار را توسط یک سامورایی به تصویر می‌کشید.
در سال‌های منتهی به جنگ جهانی دوم، دولت ژاپن طرح تقویت ناسیونالیسم فرهنگی را کلید زد. یکی از راه‌های اعمال این برنامه ساخت انیمه‌هایی بود که باعث تقویت و ترویج روحیه میهن‌پرستانه در میان ملت ژاپن شود و این جهت‌دهی سبب ادغام تمام شرکت‌های بزرگ و کوچک انیمیشن شد و در نهایت اولین انیمه‌ی بلند تاریخ ژاپن با کمک نیروی دریایی در سال 1945 با عنوان «موموتارو: ملوان مقدس» ساخته شد.

راه ترقی


استودیو جیبوری : نفسی تازه به صنعت انمیه‌ی ژاپن
جیبوری (که در ایران آن را جیبلی می شناسیم) امروزه فقط نام استودیویی برای ساخت انیمه نیست؛ بلکه تبدیل به دنیایی شده است که شخصیت‌های انیمه‌های مختلف در آن زندگی می‌کنند و با خلق یک انیمیشن جدید شخصیت جدیدی پا به این دنیا می‌گذارد.
همه چیز از «نائوشیکا: از دره باد» آغاز شد که اقتباس شده از مانگایی است که «هایائو میازاکی» شروع به نوشتن آن کرد. «میازاکی» علیرغم تعهدی که برای عدم اقتباس از این مانگا داده بود در سال 1984 شروع به ساخت این انیمه بر اساس آن کرد؛ ولی به این شرط که کارگردانی این اثر به دست دوستش «ایسائو تاکاهاتا» انجام شود در این میان «توشیو سوزوکی» به‌منظور ویرایش اثر به این گروه پیوست و پیوند این سه شخص یعنی «میازاکی»، «تاکاهاتا» و «سوزوکی» نقطه شروع کار استودیو جیبلی شد و تا سال 2005 زیر نظر شرکت «توکوما شوتن» فعالیت کرد، اما از این سال به بعد با ریاست سوزوکی به‌صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد.
کارگردانان جیبلی چه کسانی هستند؟
بیشتر انیمه‌های این استودیو به کارگردانی «هایائو میازاکی» ساخته شده‌اند. «ایسائو تاکاهاتا»، دومین کارگردان پر افتخار جیبلی بود. کارگردانان دیگری نیز در این استودیو آثاری را از خود به‌جای گذاشته‌اند: «یوشیفومی کوندو» «هیرویوکی موریتا»، «گورو میازاکی»، پسر هایائو میازاکی و «هیروماسا یونبایاشی» که هر کدام در ساخت انیمه‌های این استودیو همکاری داشته‌اند.
« تاکاهاتا ایسائو» ؛ متولد 5 اکتبر 1935 کاگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تهیه‌کننده و انیمیشن‌ساز مطرح و برجسته اهل ژاپن بود. اگرچه اسم اورا کم شنیده‌ایم ولی آثار او همچون «هایدی دخترآلپ»، «آنه با موهای قرمز» و «مدفن کرم های شب تاب» جز خاطره‌انگیز ترین انیمیشی است که نسل های متفاوت با آن ها زندگی کرده‌اند.این کارگردان بعد از سالها همکاری و موفقیت‌های بیکرانی که برای استودیو جیبلی بدست آورد در 5 آوریل سال 2018 در 85 سالگی به علت بیماری سرطان در گذشت.
«هایائو میازاکی نامی» است که نه‌تنها به گوش علاقه‌مندان انیمه خورده است؛ بلکه برای افرادی که مخاطب این نوع از انیمیشن نیستند هم آشنا است. او انیماتور، کارگردان، تهیه‌کننده و از بنیان‌گذارهای استودیو جیبلی است که در مدت فعالیت خود جوایز زیادی را برای خودکرده است و از نظر رسانه‌ها یکی از برجسته‌ترین فیلمسازان تاریخ پویانمایی محسوب می‌شود.
انیمه: محصولی خانوادگی
استودیو جیبلی به دلیل پرداختن به موضوعاتی مانند تأثیرات جنگ جهانی، حفاظت از محیط‌زیست، عشق و محبت و دوست‌داشتن انیمه را وارد دنیای بزرگسالان کرده است به‌نحوی‌که در میان کشورهای خارج از ژاپن طرفداران زیادی پیدا کرده است برای مثال تقاضای انیمه به‌ازای هر 100 نفر در ایالات متحده 0 .95، در فیلیپین 0.38، در فرانسه 0.31 و در مکزیک 0.31 است.
در ادامه به برخی از آثار این استودیو اشاره می‌کنیم که تماشای آن‌ها می‌تواند کمکی کند تا برای دقایقی از زندگی روزمره دور شوید و به دنیای مخفی و اسرارآمیز انیمه سفر کنید.
مدفن کرم‌های شب‌تاب؛ جنگ‌ها و رنج‌ها
این انیمه صدای ساکت مرگ دختری را به گوش جهان می‌رساند. «ایسائو تاکاهاتا» با تمرکز بر یک خانواده 4 نفره فلاکت و دردی که بعد از جنگ جهانی یقه‌ی مردم ژاپن را گرفت به ساده‌ترین شکل اما دقیق و بسیار دل‌نشین به تصویر کشید به‌نحوی‌که بعد از دیدن این انیمیشن روی دیگری از جنگ برای مردم جهان به نمایش گذاشته شد. «مدفن کرم‌های شب‌تاب» با نمره 8.5 IMDB برنده جایزه روبان آبی شد و در جشنواره بین‌المللی فیلم کودک شیکاگو جایزه حقوق کودک و جایزه انیمیشن ژوری را برای خود کرد و جز 50 فیلم برتر جهان شناخته می‌شود.

راه ترقی


همسایه من توتورو؛ آفتاب گرم و باران‌های بهاری
انیمیشنی است با کارگردانی «میازاکی» که پیوند انسان با طبیعت را به شکل خیالی و به‌دوراز واقعیت به نمایش گذاشته است که در بخش‌های مختلف مانند عکاسی، بهترین فیلم سال و... جایزه‌های زیادی را برای خودکرده است که شمارش‌شان کار دشواری است.
حال‌وهوای آفتابی و بهاری حاکم بر انیمه و حتی بارش بهاری که در نیمه‌های انیمیشن اتفاق می‌افتد و روح جنگل که در قالب موجودی خیالی به دنیای کودکانه شخصیت‌های فیلم سرک می‌کشد از جنبه‌های غیرقابل‌چشم‌پوشی این اثر است.

راه ترقی


پوم‌پوکو؛ راکون‌ها برای زندگی تلاش می‌کنند
این بار «تاکاهاتا» با محور قراردادن زندگی حیوانات جنگل پیامی را برای مخاطبان خود آورد، پیامی را که در دل شخصیت‌های حیوانی خود جای داد و در طول فیلم با نشان‌دادن چالش‌هایی که گروهی از راکون‌ها برای حفظ محیط زندگی و جان خود با آن روبه‌رو می‌شوند تماشاگران را متأثر می‌کند و این فکر که ساخت‌وسازهای بی‌رویه تا چه اندازه گریبان‌گیر این حیوانات بی‌گناه شده ‌است ساعات طولانی دست از سرشان بر می‌دارد.

راه ترقی


زمزمه قلب؛ گوش کردن به نجوای دل
گمراهی برای رسیدن به هدف بی شک یکی از چالش‌هایی است که هر شخص در نوجوانی وقتی که مسیر برایش روشن نیست با آن روبه‌رو می‌شود و در این هنگام بیشتر از هر چیز به دنبال سرنخی می‌گردد برای رهایی از این تاریکی. «زمزمه‌ی قلب» یکی از آن سرنخ‌هایی است که «یوشیفومی کوندو» به‌خوبی جلو دست مخاطبان گذاشته است. این انیمه داستان دختری است که می‌خواهد راهی خلاف قواعد مورد قبول عامه مردم برود تا به هدف خود برسد.

راه ترقی


پرنسس مونونوکه؛ تخریب محیط زیست نابودی آینده
« میازاکی» که اهمیت محیط‌زیست را به اشکال گوناگون در آثار خود به نمایش گذاشت بار دیگر با «پرنسس مونونوکه» برای رساندن این پیام به گوش مردم تلاش کرد.
در سرتاسر فیلم نبرد طبیعت و فعالیت‌های نادرست انسان‌ها به چشم می‌خورد او به شکلی داستان را پیش برد تا به مخاطبان این نکته را بفهماند آسیب به محیط‌زیست یعنی آسیب به آینده خود انسان.
«پرنسس مونونوکه» یکی از پر جایزه‌ترین آثار «میازاکی» بود که در بخش‌های مختلف تئاتر، بهترین فیلم ژاپن، جایزه انتخاب خوانندگان، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه و... خوش درخشید و توانست پرفروش‌ترین فیلم سال 1997 شود.

راه ترقی


شهر اشباح؛ رویا و تغییر
تا اسم انیمه می‌آید بدون شک یکی از انیمه‌هایی که به‌سرعت بر زبان جاری می‌شود «شهر اشباح» است اثری دیگر از «میازاکی».
«شهر اشباح» داستان دختری به اسم «چیهیرو»را در دل خود دارد که با ورود به یک جشن عجیب و خوردن غذاهای آن مراسم سرگذشت او و پدر و مادرش به طور کامل تغییر می‌کند.
این انیمیشن با فروش معادل 395 میلیون دلار آمریکا سالها رکورددار پر فروش ترین فیلم در تاریخ گیشه‌ی ژاپن بود، اما افتخارات «شهر اشباح» فقط به اقتصاد خلاصه نمی‌شود و اثری که میازاکی را دست پر با اسکار و خرس طلایی راهی خانه‌ش کرد چیزی نبود جز «شهر اشباح».

راه ترقی


دنیای مخفی آریتی؛ «توی جورابت کسی زندگی می کنه!»
همه ما بارها شده در گوشه‌وکنار خانه‌مان به دنبال آدم‌های کوچک باشیم و بیشتر وقت‌ها چشممان دنبال یک لنگه‌کفش خیلی کوچک یا جوراب‌های کوچک در سوراخ‌سنبه‌های اطرافمان باشد.
«هیروماسا یونبایاشی» در «دنیای مخفی آریتی» روی‌مان را به تصویر کشید. زندگی آدم‌های کوچک در این انیمه آنقدر باظرافت و نزدیک به واقعیت نشان‌داده‌شده است که شاید شما را وادار کند که در خانه خود حفره‌ای ایجاد کنید تا دنیای کوچک زیر زمین را پیدا کنید.

راه ترقی


پسر و مرغ ماهیخوار؛ شاهکاری برای نشان دادن گستره خیال
آخرین اثر «میازاکی» شاهکاری است که بدون هیچ‌گونه تبلیغ رکورد فروش و بیشترین مخاطب را در کوتاه‌ترین زمان در ژاپن را نصیب خود کرد.
داستان پسری که غم و اندوه بسیارش در فراق مادر، او را به دنیایی می‌فرستد که اتفاقات بزرگی در آن رخ می‌دهد عناصر همیشگی «میازاکی» از جمله جنگ و تأثیرات آن، محبت و وابستگی و طبیعت بکر که در دقایق مختلف انیمیشن به چشم می‌خورد دلیل محکمی است برای طرفداران او و استودیو جیبلی تا بدون پخش هیچ تریلری از کیفیت بالای این اثر مطمئن باشند.

راه ترقی


5757

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1058745/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روز تاریخی بورس؛ قله 3 میلیونی فتح شد

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

بیانیه باشگاه سانتوس درباره مصدومیت نیمار

انتقاد تند خلیلی: بازیکنان گوش نمی‌دهند!

عطایی: تیم قدرتمندی بودیم که از عملکردمان دفاع کردیم

برترین بازیکنان هفته بیست و سوم لیگ برتر ایران

سیدصالحی: بعضی از بازیکنان در حد نام استقلال هم بازی نکردند!

یحیی تعیین‌کننده سرنوشت لیگ برتر!

آکسیوس ساعت و محل مذاکره ایران و آمریکا در رم را اعلام کرد

تسنیم: دور دوم مذاکرات ساعت 14 آغاز می‌شود

گزارش فارس از سفری غیرمنتظره؛ حدس بزنید برای چه کاری به کجا می‌روند؟

نحوه محاسبه درآمد چند هزار میلیاردی صداوسیما از «پایتخت 7»

چرا سریال پایتخت اینجوری تمام شد؟

حمید حامی: با صدای همایون شجریان دریا رو دیدم!

افزایش آمار ازدواج؛ آمار طلاق کاهشی شد

نقاشی فضاپیمای ناسا از سیاره مشتری

میدان مغناطیسی زمین یکبار فروپاشیده و انسان‌ها جان سالم به در برده‌اند؛ اما چگونه؟

بخشی از کتاب/ جدا شدن از تلخی زندگی

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

خطر از بیخ گوش مدافع سپاهان گذشت

برنامه مبارزات جودوکاران ایران در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شد

آنچلوتی باز هم پیشنهاد برزیل را رد کرد

اینتر آماده پیشنهادها برای طارمی

محمد رهبری: جذب مربی خارجی شمشیربازی پیشنهاد من بود

کارتال از سرمربی اخراجی پرسپولیس جا ماند!

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی: اگر کشور را معطل مذاکرات کنیم دست تیم مذاکره کننده بسته می‌شود

سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم که بود؟

ولایتمدار: مذاکره با آمریکا را برای حفظ حقوق و منافع ملت ادامه می‌دهیم

شمخانی 9 اصل مورد نظر ایران در مذاکرات رم را اعلام کرد

بروجردی: در مذاکرات تضمین‌ها فقط از طرف آمریکا نیست

چهره ها/ نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایلام شد

تشویق رحمت و شری سریال «پایتخت» در کنسرت علیرضا طلیسچی

آهنگ جدید/ «کی می دونه» با صدای مجید رضوی

دبیر شورای عالی فضای مجازی: حجم حملات سایبری به کشور 8 برابر شده است!

انتقال متجاوز سریالی به انفرادی/ شاکی: جلوی چشم فرزندم به من تعرض کرد

کشف شهاب‌سنگ این‌بار در اصفهان!

انسان‌ها 41 هزار سال پیش از ضد آفتاب استفاده می‌کردند!

اولین رآکتور هسته‌ای نمک مذاب توریم جهان در چین شروع به کار کرد

درس‌های زندگی از منظر امام رضا(ع)

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

محرز پس از نه سال بهترین بازی‌اش را تکرار کرد!

خشم کریستیانو رونالدو از شکست تلخ النصر

مدافع اینتر از بایرن مونیخ عذرخواهی کرد

دبیر فدراسیون: IOC وزنه‌برداری را محدود می‌کند