راه ترقی

آخرين مطالب

چرا «باباپنجعلی» الگوی مناسبی برای سالمندی نیست؟ فرهنگ و هنر

چرا «باباپنجعلی» الگوی مناسبی برای سالمندی نیست؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / مشاور عالی سازمان بهزیستی در امور سالمندان، با انتقاد از نگاه کلیشه‌ای و نادرست جامعه نسبت به سالمندی، تأکید کرد که دوران سالمندی الزاماً مترادف با ناتوانی و بیماری نیست و سالمندان می‌توانند همچنان فعال، یادگیرنده و مؤثر باشند؛ موضوعی که نیازمند بازنگری فرهنگی، آموزشی و رسانه‌ای در کشور است.
دکتر احمد دلبری با اشاره به اینکه تصویر ذهنی رایج از سالمندی با ناتوانی گره خورده است، گفت: بخشی از جامعه ـ اعم از جوانان، میانسالان و حتی خود سالمندان ـ این تصور اشتباه را دارند که سالمندی برابر با ناتوانی، بیماری، از کارافتادگی و سرباری است. این دیدگاه عمدتاً بر پایه تجربه‌های شخصی محدود از چند سالمند بیمار در اطراف فرد شکل می‌گیرد و سپس به‌اشتباه به کل سالمندان جامعه تعمیم داده می‌شود.
وی با بیان اینکه کلیشه‌های سنتی رایج ریشه در ساختار فرهنگی، اجتماعی و رسانه‌ای جوامع دارند، گفت: این مسئله فقط مختص ایران نیست. طبق گزارش سال 2021، بیش از 60 درصد تصاویر رسانه‌های جهانی از سالمندان، بازنمایی ناتوانی، انزوا یا وابستگی است؛ در حالی‌که واقعیت بسیار متفاوت‌تر است.
دلبری افزود: واژه «سالمند» از ترکیب «سال» و «مند» تشکیل شده است. در زبان فارسی، «مند» معمولاً به معنای برخوردار بودن از ویژگی واژه پیش از خود است؛ بنابراین «سالمند» می‌تواند به معنای فردی باشد که به سال‌های زندگی دست یافته، حیات طولانی دارد و از سلامت نسبی برخوردار بوده که به این سن رسیده است. در ایران، بیش از 7 هزار نفر بالای 100 سال سن دارند؛ این‌ها نه‌تنها زنده مانده‌اند، بلکه بسیاری از آن‌ها از کیفیت زندگی خوبی نیز برخوردارند.
تنها حدود 12 درصد سالمندان ممکن است دچار آلزایمر شوند
وی با اشاره به برخی باورهای غلط رایج گفت: در بدترین حالت ممکن، تنها حدود 12 درصد سالمندان ممکن است دچار بیماری آلزایمر شوند؛ یعنی نزدیک به 90 درصد از سالمندان، هیچ‌گاه این بیماری را تجربه نمی‌کنند. در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، افراد از حدود دو سال قبل از بازنشستگی، وارد دوره‌های آموزشی برای آمادگی روانی، اجتماعی، اقتصادی و سلامت دوران سالمندی می‌شوند اما در کشور ما، افراد بلافاصله پس از بازنشستگی خانه‌نشین می‌شوند و همین انزوا و غفلت، آن‌ها را در معرض آسیب‌های بیشتر قرار می‌دهد.
انتقاد از نمایش کلیشه‌ای سالمندان در تلویزیون
مشاور عالی سازمان بهزیستی در امور سالمندان در ادامه با انتقاد از بازنمایی رسانه‌ای کلیشه‌ای از سالمندان در آثار تلویزیونی، گفت: به‌طور مثال در سریال پایتخت یک و دو، کاراکتر باباپنجعلی به‌عنوان سالمندی با آلزایمر معرفی شد. فارغ از نیت طنزآمیز سازندگان، این تصویر ذهنی نادرست در مخاطب تقویت شد که سالمندان به‌طور کلی دچار زوال عقل‌اند، در حالی‌که این مسئله فقط بخش کوچکی از جمعیت سالمند را دربرمی‌گیرد.
وی با تاکید بر نقش حیاتی سالمندان در خانواده و جامعه گفت: سالمند ستون خانواده است، نه باری بر دوش آن. بسیاری از جملاتی که به سالمندان گفته می‌شود – مانند "این کارها برای جوان‌هاست" یا "شما دیگر یاد نمی‌گیرید" ، ریشه در باورهای سنتی محدودکننده دارد. این در حالی است که انسان موجودی یادگیرنده در تمام طول عمر است. گیرایی ممکن است در سنین بالا متفاوت باشد، اما یادگیری و رشد، هیچ‌گاه متوقف نمی‌شود.
دوران سالمندی می‌تواند دوره شکوفایی ذهن و تجربه باشد
رئیس انجمن علمی طب سالمندی ایران با استناد به داده‌های جهانی اظهار کرد: براساس برخی بررسی‌ها، بیش از 70 درصد جوایز نوبل توسط افراد بالای 60 سال دریافت شده‌اند؛ این موضوع تأکیدی است بر این که دوران سالمندی می‌تواند دوره شکوفایی ذهن و تجربه نیز باشد.
دلبری با اشاره به شکاف میان سن بازنشستگی و امید به زندگی در کشور گفت: میانگین سن بازنشستگی در ایران حدود 52 سال و امید به زندگی حدود 75 سال است؛ یعنی تقریباً یک‌سوم عمر افراد به دوران پس از بازنشستگی اختصاص دارد. اگر برای این بازه مهم برنامه‌ریزی نشود، هم فرد و هم جامعه آسیب می‌بیند.
وی تأکید کرد: اگرچه درجاتی از افت جسمی در دوران سالمندی طبیعی است، اما سلامت فقط جسم نیست. ابعاد روانی، اجتماعی و معنوی سلامت در دوران سالمندی حتی می‌توانند ارتقاء یابند. مطابق مدل علمی نشاط روانی، نمودار شادی در انسان حالت U دارد؛ یعنی در کودکی در اوج است، در میانسالی افت می‌کند، و مجدداً در سالمندی بهبود می‌یابد.
تنها حدود 20 درصد سالمندان با محدودیت در فعالیت‌های روزمره مواجه‌اند
افرادی که نگاه منفی به سالمندی دارند، 7.5 سال کمتر عمر می‌کنند
مشاور عالی سازمان بهزیستی در امور سالمندان خاطرنشان کرد: متأسفانه هنوز در ایران، عصا نماد سالمندی تلقی می‌شود، در حالی‌که تجربه، دانش و خرد باید نماد سالمندی باشند. طبق آمار، تنها حدود 20 درصد سالمندان با محدودیت در فعالیت‌های روزمره مواجه‌اند.
دلبری افزود: مطالعات دانشگاه Yale نشان داده که افرادی که نگاه منفی به سالمندی دارند، به‌طور میانگین 7.5 سال کمتر عمر می‌کنند. بنابراین نوع نگرش ما، مستقیماً بر کیفیت و طول عمر تأثیر دارد.
زیرساخت‌های لازم برای حمایت از سالمندان فراهم نیست
وی در پایان، با اشاره به تهدید فزاینده‌ی انزوا در دوران سالمندی گفت: سالمندی از رگ گردن به ما نزدیک‌تر است. سالمندان امروز کشور، شریف‌ترین نسل این سرزمین‌اند اما متأسفانه زیرساخت‌های لازم برای حمایت از آنان فراهم نیست. هنوز جای شبکه سالمندی، سازمان ملی سالمندان، و بسیاری از برنامه‌های ساختاریافته در این حوزه خالی است. در حالی‌که طبق پیش‌بینی‌ها، ایران تا سال‌های 1410 و 1420 به‌سوی یکی از پرشتاب‌ترین روندهای سالمندی در جهان پیش خواهد رفت.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1061615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روز تاریخی بورس؛ قله 3 میلیونی فتح شد

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

بیانیه باشگاه سانتوس درباره مصدومیت نیمار

انتقاد تند خلیلی: بازیکنان گوش نمی‌دهند!

عطایی: تیم قدرتمندی بودیم که از عملکردمان دفاع کردیم

برترین بازیکنان هفته بیست و سوم لیگ برتر ایران

سیدصالحی: بعضی از بازیکنان در حد نام استقلال هم بازی نکردند!

یحیی تعیین‌کننده سرنوشت لیگ برتر!

آکسیوس ساعت و محل مذاکره ایران و آمریکا در رم را اعلام کرد

تسنیم: دور دوم مذاکرات ساعت 14 آغاز می‌شود

گزارش فارس از سفری غیرمنتظره؛ حدس بزنید برای چه کاری به کجا می‌روند؟

نحوه محاسبه درآمد چند هزار میلیاردی صداوسیما از «پایتخت 7»

چرا سریال پایتخت اینجوری تمام شد؟

حمید حامی: با صدای همایون شجریان دریا رو دیدم!

افزایش آمار ازدواج؛ آمار طلاق کاهشی شد

نقاشی فضاپیمای ناسا از سیاره مشتری

میدان مغناطیسی زمین یکبار فروپاشیده و انسان‌ها جان سالم به در برده‌اند؛ اما چگونه؟

بخشی از کتاب/ جدا شدن از تلخی زندگی

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

خطر از بیخ گوش مدافع سپاهان گذشت

برنامه مبارزات جودوکاران ایران در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شد

آنچلوتی باز هم پیشنهاد برزیل را رد کرد

اینتر آماده پیشنهادها برای طارمی

محمد رهبری: جذب مربی خارجی شمشیربازی پیشنهاد من بود

کارتال از سرمربی اخراجی پرسپولیس جا ماند!

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی: اگر کشور را معطل مذاکرات کنیم دست تیم مذاکره کننده بسته می‌شود

سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم که بود؟

ولایتمدار: مذاکره با آمریکا را برای حفظ حقوق و منافع ملت ادامه می‌دهیم

شمخانی 9 اصل مورد نظر ایران در مذاکرات رم را اعلام کرد

بروجردی: در مذاکرات تضمین‌ها فقط از طرف آمریکا نیست

چهره ها/ نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایلام شد

تشویق رحمت و شری سریال «پایتخت» در کنسرت علیرضا طلیسچی

آهنگ جدید/ «کی می دونه» با صدای مجید رضوی

دبیر شورای عالی فضای مجازی: حجم حملات سایبری به کشور 8 برابر شده است!

انتقال متجاوز سریالی به انفرادی/ شاکی: جلوی چشم فرزندم به من تعرض کرد

کشف شهاب‌سنگ این‌بار در اصفهان!

انسان‌ها 41 هزار سال پیش از ضد آفتاب استفاده می‌کردند!

اولین رآکتور هسته‌ای نمک مذاب توریم جهان در چین شروع به کار کرد

درس‌های زندگی از منظر امام رضا(ع)

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

محرز پس از نه سال بهترین بازی‌اش را تکرار کرد!

خشم کریستیانو رونالدو از شکست تلخ النصر

مدافع اینتر از بایرن مونیخ عذرخواهی کرد

دبیر فدراسیون: IOC وزنه‌برداری را محدود می‌کند