راه ترقی

آخرين مطالب

استقبال از واقعیت نوشتارها

استقبال از واقعیت
  بزرگنمايي:

راه ترقی - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالجواد موسوی| یک سکانس از پایتخت کافی بود تا همه آن‌هایی که عهدشکنی محسن تنابنده را مبنی بر عدم همکاری با صداوسیما مدام به او یادآور می‌شدند در نوشتن ستایش‌نامه برای این سریال از یکدیگر پیشی بگیرند. چه چیزی در این سکانس وجود داشت که این همه مخاطبانش را سر ذوق آورد و آن‌ها را به مدح و ستایش این سریال وا داشت؟
سخن اغلب ستایشگران واحد بود. آن‌ها یک لحظه خودشان را در تلویزیون دیدند. اتفاقی که کمتر در این رسانه می‌افتد. رسانه‌ای که مدام می‌خواهد تصویری فانتزی و غیرواقعی از زندگی ایرانیان به نمایش بگذارد دقایقی به آیینه تمام‌نمای جامعه ایرانی بدل شد. آیینه‌ای که نشان می‌داد بچه کارگر بودن و جدا افتادن از نسبت‌های سیاسی و ژن خوب ممکن است چه بلاهایی سر یک انسان بیاورد. آیینه‌ای که نشان داد طبقه مستضعف برخلاف شعارهای رسمی و تبلیغاتی محکوم به ضعیف بودن است و چاره‌ای ندارد که به معمولی بودن قناعت کند و با رویافروشی روز و روزگار بگذراند.
تلویزیون برای دقایقی همه مخاطبانش را در بهت و حیرت فرو برد. خیلی‌ها با دیدن این سکانس اشک ریختند. خیلی‌ها خودشان را هم جای نقی گذاشتند و هم جای بهتاش. هم به نقی حق دادند که با لاف و گزاف ناتوانی‌هایش را و وسع محدودش را توجیه می‌کرد و هم به بهتاش حق دادند که وارث همه ناتوانی‌های نقی بود و زورش به این زمانه لاکردار نمی‌رسید. درباره این سکانس و همذات‌پنداری مخاطب با نقی و بهتاش به اندازه کافی نوشته‌اند. حرف من چیز دیگری است.
می‌خواهم از این سکانس و یک مورد تلخ دیگر این سریال یاد کنم و گریزی بزنم به مسائل و آسیب‌های اجتماعی و جای خالی آن در فیلم‌ها و سریال‌های وطنی. یکی دیگر از قسمت‌های درخشان فصل هفتم سریال پایتخت آن‌جایی بود که قرار شد هیئت کشتی استان به نقی معمولی که در مسابقات پیشکسوتان جهان مدال طلا را به دست آورده بود زمین بدهند. نقی به هیئت کشتی شهر می‌رود.
او را برای گرفتن امضاهای مختلف مدام از این اتاق به آن اتاق حواله می‌دهند. قرار بوده پانصد متر زمین به او تحویل بدهند اما چیزی که نصیب او می‌شود یک زمین صدمتری است. هیچ‌کس با او محترمانه برخورد نمی‌کند اما وقتی قرار است عکسی دسته‌جمعی گرفته شود همه مسئولان برای ثبت این لحظه تاریخی سر و دست می‌شکنند؛ طوری که نقی معمولی به زحمت در کادر عکس دیده می‌شود.
دو نفر مامور می‌شوند تا آن زمین صدمتری را به نقی نشان بدهند. سوار ماشین می‌شوند اما زمین وعده داده‌شده در چنان جای پرتی واقع شده که مجبور می‌شوند جایی ماشین را رها کنند و مابقی راه را در کوه و جنگل پیاده گز کنند. بالاخره به زمین می‌رسند. یک زمین کج و کوله آن هم در زیر سیم‌های برق فشار قوی. باران شدید است. مامورها می‌روند و نقی مستأصل و شکست‌خورده روی زمین می‌نشیند و دوربین از بالا او را به ما نشان می‌دهد. موسیقی هم در این فصل به کمک می‌آید تا بیننده هم مثل آسمان ابری مازندران اشک‌هایش جاری شود.
این دو فصل تا این جای سریال درخشان‌ترین فصول آن بوده‌اند و کاملاً متمایز با بقیه سریال. در هر دو فصل معنا و شکلی متفاوت از طنزهای رایج به نمایش گذاشته شده‌اند تا بدانیم طنز صرفاً لودگی و دلقک‌بازی نیست. تا جای خالی سینمای اجتماعی را که آبرومندانه‌ترین شکل سینمای بعد از انقلاب بوده و سال‌هاست به محاق رفته و جای آن را ابتذال آشکار گرفته بیش از هر وقت دیگری حس کنیم.
مدیران کم‌ظرفیت و بی‌ذوق و ترسو به اسم سیاه‌نمایی و تشویش اذهان عمومی و خزعبلاتی از این دست کار فیلم و سینما را به جایی رسانده‌اند که فیلم‌ساز معتبری مثل رخشان بنی‌اعتماد سال‌ها از فیلم‌سازی دور بماند و در عوض بندتنبانی‌سازها بتوانند سینماهای ایران را به تسخیر خود درآورند.
جالب اینکه توجیه بعضی از مدیران فرهنگی در بی‌اعتنایی به سینمای اجتماعی و ترویج فیلم‌های بی‌خاصیت این بود که مردم دیگر تحمل دیدن فیلم‌های تلخ و رئال را ندارند. همین دو فصل از سریال پایتخت و استقبال مخاطب از آن‌ها نشان داد سخن آن عزیزان چقدر بی‌پایه و اساس بوده و مخاطب به‌رغم این همه ابتذالی که در این سال‌ها به خوردش داده شده، هنوز هم می‌تواند با یک اثر خوب سر ذوق بیاید و خزف را از لعل تمیز دهد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1063772/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معامله 546 هزارگواهی سپرده زعفران در بورس کالا

آشنایی با مشکلات رایج گیربکس ماشین

انتقال مستقیم پول از باکس پس‌انداز / یک قابلیت جدید و کاربردی در اپلیکیشن بلو

قیمت محصولات ایران خودرو امروز 30 فروردین 1404

برنامه اقدام ایران در مبارزه با پولشویی ابلاغ شد

حقوق ورودی واردات گوشی تلفن همراه در سال 1404 ابلاغ شد

افزایش 29 درصدی صادرات محصولات کشاورزی

ادامه روند ریزش قیمت طلا و ارز؛ دلار به کانال 84 هزارتومان بازگشت

هشت نام پشت پروژه پاک‌سازی پرسپولیس

چرا پرسپولیس به چنین حال و روزی افتاده

رسمی؛ بازگشت آرون رمزی به فوتبال به عنوان سرمربی

گل سوم بایرن مونیخ به هایدنهایم توسط گنبری

نگرانی جدید رئال؛ مچ پای ورم کرده کیلیان امباپه!‏

گواردیولا بازسازی سیتی را از دروازه شروع می‌کند

برگزاری سومین جلسه هیئت رئیسه انجمن وودبال

فصل برای سون احتمالا تمام شد!‏

گل اول بارسلونا به سلتاویگو توسط فران تورس

گل اول سلتاویگو به بارسلونا توسط بورخا ایگلسیاس

دور سوم مذاکرات شنبه هفته آینده (6 اردیبهشت) برگزار می‌شود

لحظه خروج هیات مذاکره‌کننده ایرانی از محل مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا

گفتگوها بین ایران و آمریکا چقدر زمان می‌برد؟

واکنش عراقچی پس از پایان دور دوم مذاکرات: در خصوص یکسری اهداف به تفاهم بهتری رسیدیم

مهاجرانی: وفاق ملی بدون اعتماد عمومی ممکن نیست

جلسه شورای‌ عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برگزار شد

بقائی: شنبه آینده مذاکرات در سطح دو مذاکره کننده ارشد ادامه می‌یابد

عراقچی: آمریکایی‌ها تاکنون هیچ بحث غیرمرتبط با موضوع هسته‌ای را مطرح نکردند

هیئت ایرانی طی یک تا دو ساعت آینده رم را به مقصد تهران ترک می‌کند

وزارت خارجه عمان: آمریکا و ایران بر اهمیت دستیابی به توافقی عادلانه، پایدار و الزام‌آور تأکید کردند

پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رُم

عراقچی: تنها مانع بر سر تحقق خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی است

ایرج نوذری پس از 20 سال به دوبله بازگشت

واکنش مهران غفوریان به بدن آماده پوریا پورسرخ

حمید حامی: من در یک دوره ای داروی ضد افسردگی میخوردم و با آن مبارزه می کردم

هوش مصنوعی این بار سراغ «محسن چاوشی» رفت!

فروشنده مواد مخدر در محیط‌های آموزشی دخترانه به دام پلیس افتاد

زندانی که مُرد و زنده شد؛ عفو 30 ثانیه بعد از اجرای حکم اعدام

پایان عملیات عمره در آستانه آغاز اعزام زائران حج 1404

کشف 100 کیلو خاک طلا و نقره توسط پلیس راه آهن

معاون وزیر بهداشت: آمار خودآسیبی در دانشگاه‌های علوم پزشکی را به صفر می‌رسانیم

پیش فروش واحدهای مسکونی جیب 19 نفر را خالی کرد

مشاهده رنگی کاملا جدید توسط چشم انسان

کتاب‌درمانی، راهی برای افزایش جرأت‌ورزی کودکان

ایستگاه فضایی بین‌المللی به خطرناک‌ترین دوره خود وارد شد

مشاور دبیر کل در امور شعر، ادبیات و محافل ادبی معرفی شد

جایگاه شادی در فرهنگ ایران باستان و اشعار شاعران ایرانی

شاعرانه/ در مسجد و در کعبه به دنبال خداییم

فارن افرز: مذاکرات ایران و آمریکا در چه شرایطی موفق خواهد شد؟

قهرمانی تیم دختران و برد تیم پسران در تنیس روی میز آسیای میانه

4 دستور جلسه در نشست هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک

تودور: با تیمی بازی داریم که از اینتر مساوی گرفت