راه ترقی

آخرين مطالب

چطور می‌توان از سیاه‌چاله برای تامین انرژی جهان استفاده کرد؟ دانش

چطور می‌توان از سیاه‌چاله برای تامین انرژی جهان استفاده کرد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خبرآنلاین /با گسترش و بلوغ تمدن‌ها اگر رشد بشر تا به امروز ملاک قرار گیرد نیاز به انرژی برای ادامه حیات، به‌طور مداوم افزایش یافته است. در این راستا، مجموعه‌ای از ایده‌ها و فناوری‌های تخیلی-علمی برای تأمین انرژی مورد نیاز جوامع پیشرفته مطرح شده‌اند. از جمله این ایده‌ها می‌توان به کره‌های دایسون اشاره کرد؛ سازه‌های غول‌آسایی که به‌دور یک ستاره می‌چرخند تا بیشترین انرژی آن را برداشت کرده و به نقاط مورد نیاز ارسال کنند.
استخراج انرژی از سیاه‌چاله‌های چرخان
ایده‌ای بسیار جالب‌تر که نخستین‌بار توسط راجر پنروز، فیزیک‌دان و ریاضی‌دان برجسته، مطرح شد، استفاده از سیاه‌چاله‌های چرخان، که با نام سیاه‌چاله‌های کر (Kerr) شناخته می‌شوند، برای استخراج انرژی است. این نوع از سیاه‌چاله‌ها نخستین‌بار توسط روی کر و از لحاظ هندسی توصیف شدند.
در سال 1969، پنروز پیشنهاد داد که اگر جسمی به ناحیه‌ی ارگوسفر، منطقه‌ای درست بیرون از افق رویداد سیاه‌چاله است وارد شود، می‌توان با استفاده از انرژی چرخشی سیاه‌چاله، جسم را شتاب داد و انرژی از آن استخراج کرد. این فرآیند، که به «فرآیند پنروز» معروف است، مستلزم آن است که بخشی از جسم انرژی منفی کسب کند تا بتوان انرژی آن را بازیابی کرد؛ در غیر این صورت، تنها چیزی که به‌دست می‌آید، تغذیه‌ی بیشتر سیاه‌چاله است.
جورج پینوشه، استاد فیزیک دانشگاه متروپولیتنای علوم آموزشی سانتیاگو، در مقاله‌ای که به‌تازگی منتشر شده، می‌گوید: «بیایید فرض کنیم ذره‌ای را از فاصله‌ی بسیار دور به درون ارگوسفر یک سیاه‌چاله‌ی کر و در مسیری پادگرد (خلاف جهت چرخش سیاه‌چاله) پرتاب می‌کنیم. حال، فرض کنید مسیر آن را طوری تنظیم می‌کنیم که هنگام ورود به ارگوسفر، ذره به دو قسمت تقسیم شود: یکی از آن‌ها توسط سیاه‌چاله جذب شود و دیگری به بیرون فرار کند و فاصله‌ی بسیار زیادی را بپیماید.»
او ادامه می‌دهد:«به‌دلیل شدت فوق‌العاده‌ی گرانش درون سیاه‌چاله، نسبیت عام اجازه می‌دهد بخش جذب‌شده انرژی منفی داشته باشد.» در چنین حالتی، پنروز نشان داد که بخش فراری، انرژی بیشتری نسبت به بخش جذب‌شده دارد. اگرچه در نگاه اول این امر ممکن است خلاف قانون بقای انرژی به‌نظر برسد، اما طبق نظریه‌ی نسبیت عام، این‌طور نیست.
پینوشه می‌افزاید:«حقه‌ی اصلی این است که سیاه‌چاله انرژی منفی را جذب می‌کند و این باعث کاهش جرم-انرژی و در نتیجه کاهش سرعت چرخش آن می‌شود. به عبارت دیگر، ما موفق شده‌ایم بخشی از انرژی چرخشی سیاه‌چاله را استخراج کنیم.»

راه ترقی

فوران‌های عظیم از دل مغناطیس
مکانیزم دیگری که در این مقاله توضیح داده شده، مکانیزم بلنفورد، زنجک (Blandford-Znajek) است که سعی دارد توضیح دهد چگونه فوران‌های عظیمی که از سیاه‌چاله‌های چرخان دیده می‌شوند، شکل می‌گیرند.
پینوشه توضیح می‌دهد:«هنگامی که گازهای موجود در قرص برافزایشی به سمت سیاه‌چاله حرکت می‌کنند، در مسیری مارپیچ می‌چرخند. این حرکت باعث اصطکاک داخلی و داغ‌شدن گازها تا دماهایی در حد چند میلیون کلوین می‌شود. این دما باعث یونیزه شدن گاز و تبدیل آن به پلاسما می‌شود، یعنی ترکیبی از یون‌های مثبت و الکترون‌های منفی. این ذرات باردار متحرک، میدان‌های مغناطیسی بسیار پویایی ایجاد می‌کنند که باعث می‌شوند پلاسما به شکل دو فوران عظیم و با سرعت نسبیتی در امتداد محور چرخش سیاه‌چاله خارج شود.»
ایده‌ی جدیدتری که در سال‌های اخیر مطرح شده، «پیشران هاله‌ای» نام دارد. مزیت این فناوری فرضی آن است که نیازی به ورود ذره به درون سیاه‌چاله یا استفاده از انرژی منفی نیست. همان‌طور که نور هنگام عبور از چاه‌های گرانشی انرژی می‌گیرد، مشابه کمک‌گرفتن گرانشی فضاپیماها، می‌توان از این پدیده برای افزایش انرژی فوتون‌ها استفاده کرد.
البته، تمامی این روش‌ها در حال حاضر صرفاً در حد نظریه و محاسبات ریاضی هستند. با اینکه دانش ما از سیاه‌چاله‌ها در سده‌ی اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است، هنوز راه زیادی تا پیاده‌سازی عملی چنین پروژه‌هایی باقی مانده است. افزون بر آن، اصلاً هنوز معلوم نیست که چگونه می‌توان به سیاه‌چاله‌ای برای این نوع عملیات نزدیک شد. 
منبع: iflscience

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1067965/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت انواع میوه و صیفی‌جات در بازار

رمزارزها از کما بیرون آمدند و تتر رکورد زد

جلسه مشترک معاونان حقوقی استقلال و پرسپولیس

لحظاتی با سعید اسماعیلی و کشتی گرفتن با کودک سندروم داونی

پرسپولیس بدون 2 بازیکن اصلی در رفسنجان

بازتاب مسابقات پارابیلیارد ایران در سایت اسنوکر حرفه‌ای‌های جهان

پیشنهاد «پکیجی» دلال‌ها به مدیران

بازگشت بازیکن شاکی به تمرینات ذوب‌آهن

مربی مشهور فنلاندی راهی لیگ والیبال ژاپن شد

شکایت 650هزار دلاری موسیمانه از استقلال

پیام رئیس دولت اصلاحات درپی حادثه انفجار بندر شهید رجایی

اظهارات وزیر خارجه عراق درخصوص مذاکرات ایران و آمریکا

مخبر از یک واحد دانش بنیان تولید محصولات غذایی بازدید کرد

خانم بازیگر و آقای فوتبالیست در پانتولیگ سوژه شدند

نیکول کیدمن از جشنواره کن جایزه می‌گیرد

حضور شبنم مقدمی و باربد بابایی در کنسرت مهدی یغمایی

گل آرایی ضریح مطهر در شب بزرگداشت میلاد حضرت فاطمه معصومه

ویدئویی از دستگیری سارقی که موبایل یک دختر رزمی کار را به سرقت برد

هشدار و توصیه‌های پلیس به حجاج

اولین بمب سیاه‌چاله ساخته شد!

سرمقاله همشهری/ شوراها؛ تبلور مشارکت مردم

معیشت و مسکن در صدر دغدغه‌های کارگران

نمایی از مراسم بدرقه تیم ملی فوتسال بانوان به مسابقات آسیایی

صحبت‌های فریده شجاعی در حاشیه مراسم بدرقه تیم ملی فوتسال بانوان

حسن روشن به دلیل مشکل قلبی راهی بیمارستان شد

قرارداد کورتوا با رئال مادرید تمدید می‌شود

تمجید و حمایت وحید شمسایی از تیم ملی فوتسال بانوان

پیشکسوت استقلال راهی بیمارستان شد

آخرین وضعیت نقل‌ و انتقالات استقلال

رونمایی از قرص سوخت هسته‌ای در برنامه زنده تلویزیونی!

دو سوال از وزیر میراث فرهنگی اعلام وصول شد

روایت روحانی از گزارش آژانس درخصوص غنی‌سازی 80 درصدی ایران در سال 82!

چهره ها/ تصویری جدید از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

«تن‌ها در آتش»؛ یادبود موسیقایی برای جانباختگان حادثه بندرعباس

قتل مرد پولدار با نقشه خدمتکار افغانستانی

لحظات نفس‌گیر انفجار بندر شهید رجایی به روایت چند مجروح حادثه

جزئیات مرگ و مصدومیت 12 کارگر مهاجر غیر مجاز در حادثه واژگونی خودرو

فضاپیمای شوروی پس از نیم قرن به زمین بازمی‌گردد

ساخت «پروژه کویپر» با پرتاب 27 ماهواره «آمازون» آغاز شد

کتابی که علم بالای حضرت معصومه (س) را نشان می‌دهد

سرمقاله کیهان/ غزه، طرح آتش‌بسی تازه

مطالبه سخنگوی انجمن صنفی ماکارونی از دولت

بازار بی‌سامان حمل‌ونقل هوایی؛ بلیت تهران-مشهد 9.4میلیون تومان!

وقتی که هندیا فوتبالشونم هندیه!

توافق قطعی بارسلونا و فلیک برای تمدید قرارداد

حمله زنبورها مسابقه فوتبال را مختل کرد!

آلونسو در یک‌ قدمی رئال

تصویب قانون مهم؛ ارتقاء سطح مدرک مربیگری پایه

جنجال پیراهن سرخ‌ رنگ تیم ملی برزیل!

مشخص شدن قهرمان لیگ شمشیربازی در اسلحه فلوره بانوان