راه ترقی

آخرين مطالب

نویسنده «نقد تساهل محض» درگذشت انديشه

نویسنده «نقد تساهل محض» درگذشت
  بزرگنمايي:

راه ترقی - مهر/ به نقل از آسوشیتدپرس، پروفسور رابرت پل وولف آمریکایی که متفکر، نویسنده، معلم و مدافع زندگی فکری عمومی بود، در 91 سالگی درگذشت.
این‌نویسنده سال 1933 در نیویورک متولد شد. سال 1950 در 16 سالگی وارد دانشگاه هاروارد شد و در 19 سالگی مدرک لیسانس خود را گرفت و وقتی 23 ساله بود دوره دکتری خود را در رشته فلسفه با پایان‌نامه خود با عنوان «نظریه فعالیت ذهنی در رساله طبیعت انسان و نقد عقل محض» به پایان برد. وولف کار خود را در فلسفه آکادمیک به عنوان مدرس در هاروارد در سال 1958 شروع کرد و مدتی در دانشگاه شیکاگو و دانشگاه کلمبیا تدریس کرد و جوانترین استاد فلسفه دانشگاه شد.
وی سال 1971 به هیئت علمی دانشگاه ماساچوست در آمهرست پیوست و تا زمان بازنشستگی در سال 2008 درآنجا به عنوان استاد فلسفه و سپس به عنوان استاد و مدیر تحصیلات تکمیلی در برنامه دکتری دپارتمان مطالعات آفریقایی-آمریکایی کار کرد و سال 2017 به عضویت انجمن دانش پژوهان ارشد در دانشگاه کلمبیا منصوب شد.
وولف به‌عنوان یک محقق، به دلیل تحلیل انتقادی‌اش از شخصیت‌های اصلی سنت فلسفی اروپا و آثار متعددی که در زمینه فلسفه تالیف کرد، شهرت داشت. تحلیل دقیق او از نوشته‌های امانوئل کانت در مورد متافیزیک و نظریه اخلاقی در دوران اولیه کارش، به ویژه «نظریه کانت درباره فعالیت ذهنی» (1963) و «خودمختاری عقل» (1974) با تحسین روبه رو شد. وی در اواسط زندگی حرفه‌ای‌اش، به نظریه اقتصاد کار کارل مارکس در کتاب «سرمایه» علاقه‌مند شد و در کتاب‌های «درک مارکس» (1984) و «کیسه‌های پول باید خیلی خوش شانس باشند» (1988) به نقد آنها پرداخت.
آثار اصلی فلسفی ولف بیشتر بر لیبرال دموکراسی غربی متمرکز بود. مشهورترین کتاب او، «در دفاع از آنارشیسم» (1970) یک بررسی انتقادی درباره امکان مشروعیت در اقتدار دولتی است. این کتاب مخاطبان جهانی گسترده‌ای در بسیاری از رشته‌ها به دست آورد و به ده‌ها زبان ترجمه شده است. این اثر بر اساس کاوش وولف در جنبه‌های نظریه و نهادهای لیبرال دموکراسی در کتاب‌های «آرمان‌های دانشگاه» (1969)، «فقر لیبرالیسم» (1968) و «نقد تساهل محض» (1965) که با همکاری هربرت مارکوزه و بارینگتون مور جونیور نوشته شده بود، شکل گرفت.
پروفسور وولف از نظر سیاسی هم به همان اندازه که در زمینه آکادمیک فعالیت داشت، جدی بود، و بحث‌های سیاسی درباره خلع سلاح هسته‌ای در دهه‌های 1950 و 60، جنگ ویتنام در دهه‌های 1960 و 70 در کلمبیا را در پیش گرفت و در تظاهرات ضدجنگ 1968 و ضد آپارتاید آفریقای جنوبی در دهه‌های 1980 و 90 شرکت می‌کرد و به این افتخار می کرد که در هاروارد برای اعتراضی که از دانشگاه خواسته شده بود دارایی‌های خود در دولت آپارتاید آفریقای جنوبی را بیرون بیاورد، دستگیر شد.
او به زودی به یکی از «پدران بنیانگذار» و اولین مربی ارشد مطالعات اجتماعی بدل شد که برنامه‌ای بین رشته‌ای بود که به دانشجویان امکان می‌داد تا موضوع‌های بحث‌برانگیز یا غیرمتعارف سیاسی را بررسی کنند و آنها را با ابزارهای روش شناختی قوی‌تر مجهز کنند. وی پس از ورود به دانشگاه ماساچوست، برنامه تفکر اجتماعی و اقتصاد سیاسی را تأسیس کرد، که یک برنامه کارشناسی بود که بر اساس مدل مطالعات اجتماعی ساخته شده و به استفاده از دیدگاه‌های انتقادی برای تحلیل روابط سیاسی و اجتماعی در جوامع و نهادها اختصاص داشت.
مشارکت وولف در جنبش حذف آپارتاید در دهه 1980 باعث شد تا او در سال 1990 یک سازمان غیرانتفاعی به نام بورسیه‌های دانشگاهی برای دانشجویان آفریقای جنوبی تأسیس کند که با کمک مالی به دانشجویان سیاه‌پوست آفریقای جنوبی، امکان آموزش عالی را در دسترس آنها قرار می‌داد. این سازمان در طول دو دهه فعالیت خود، هزینه تحصیل بیش از 1500 دانش‌آموز را تامین کرد. وی سال 2011 به پاس تأثیر تلاش‌هایش، مدرک دکترای افتخاری از دانشگاه کیپ غربی را از اسقف اعظم دزموند توتو دریافت کرد.
پروفسور وولف همچنان به عدالت نژادی متعهد ماند و در همکاری با دانشکده W.E.B. انرژی و مهارت‌های سازمانی خود را برای کمک به ایجاد یک برنامه دکترا در مطالعات آفریقایی-آمریکایی وقف کرد. او تا زمان بازنشستگی خود در سال 2008 در این دپارتمان باقی ماند و در زمینه اهمیت مطالعات آفریقایی-آمریکایی به عنوان یک رشته دانشگاهی کار کرد و تجربه خود را در کتابی با عنوان تحریک‌آمیز «اتوبیوگرافی یک مرد سفید سابق» که سال 2005 منتشر شد، گردآورد.
بازنشستگی فصل جدیدی را در زندگی وولف به عنوان یک روشنفکر عمومی به ارمغان آورد و او با ایجاد وبلاگی پرطرفدار به نام «سنگ فیلسوف» به ارائه تفسیر در زمینه سیاست و نیز بحث درباره چالش‌های وجودی پیری و یافتن مخاطب جدید پرداخت.
وولف در سال‌های آخر زندگی خود به بیماری پارکینسون مبتلا شد که به سرعت پیشرفت کرد و محدودیت‌های فیزیکی شدیدی را ایجاد کرد و با تلاش وی برای سازگار کردن خود با این ناتوانی‌ها، توانست به نوشتن فعالانه در وبلاگ خود ادامه دهد و برنامه آموزش از راه دور را درباره جلد یک «سرمایه» مارکس به گروهی از اساتید، دانشجویان کارشناسی ارشد و کارشناسی در هاروارد در ترم بهار 2024 و زمانی که 90 ساله بود، ارائه دهد.
کتاب «نقد تساهل محض» که سال 1965 منتشر و به یکی از آثار کلاسیک فلسفه سیاسی و اجتماعی معاصر بدل شده، از این‌مولف به فارسی ترجمه و منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1012966/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زبان آمریکا در دهان مدعیان اصلاحات

سرمقاله آرمان امروز/ رمزگشایی از سفر منطقه‌ای جولانی

سرمقاله هم میهن/ هفت موضوع؟ نه؛ یک مسئله

معاون وزیر اقتصاد: بیش از ٩٠ درصد منابع شهرداری و 55 درصد بودجه جاری از مالیات تامین شد

مصوبه شورای رقابت بر عدم اهلیت شرکت کروز

اعتراض پیروانی به برنامه فشرده پرسپولیس

برتری مهم و بزرگ استقلال نسبت به رقبای آسیایی

هوینس با اظهاراتش درمورد توخل همه‌ را غافلگیر کرد!

هفته آخر جدال مرگ و زندگی برای استقلال و پرسپولیس

رضایی: صعود پرسپولیس به لیگ برتر بدون قهرمانی نمی‌چسبد

الهلال 15 هزار میلیارد گران‌تر از پرسپولیس!

روشن: بختیاری‌زاده بهترین گزینه موقت موجود است

سرمربی جدید العین؛ سختگیر، منضبط و مقتدر!

ماسکرانو: با رونالدو هم عقیده نیستم!

ترامپ در نشست خبری با نتانیاهو: آمریکا کنترل غزه را در دست خواهد گرفت؛ ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد

سخنگوی سازمان فضایی وزارت دفاع: در آینده نزدیک پرتاب‌ ماهواره خواهیم داشت

ابراز امیدواری عراقچی بر گشایش فصل جدیدی در همکاری‌ها با تاجیکستان

نقل قول وزیر میراث فرهنگی از پزشکیان درخصوص نظر اژه‌ای و قالیباف پیرامون رفع فیلترینگ

مصباحی مقدم: حداقل دو سوم اعضای مجمع باید به مصوبه‌ای رأی بدهند تا رأی، معنی‌دار باشد

لاریجانی: باید هوشیار بود؛ شیطنت آمریکا و رژیم صهیونیستی همچنان پابرجاست

لحظاتی از نقش‌آفرینی فریده سپاه منصور و سوسن پرور در «شوهر ستاره»

«مرد آرام» در برج میلاد؛ «کفایت مذاکرات» با نمایش چیزهایی که در سریال ترکی هم قفله!

به یاد چهره ماندگار هنر نمایش

پشت صحنه کارهای مدیری از خود فیلم خنده دار تره!

واکنش خبرساز مرضیه برومند به تشکیل پرونده قضایی

حادثه در خطر دو مترو اصفهان؛ مصدومی گزارش نشد

محدودیت‌های ترافیکی ویژه تعطیلات پایان هفته

سامانه بارشی در راه کشور؛ 31 استان کشور رنگ برف و باران را خواهند دید

پاتوق شبانه زائران در مدینه؛ از عطر قهوه تا طعم فست‌فود

دیر نخوابید تا آلزایمر نگیرید

بخشی از کتاب/ یک خوراکی عجیب در خیابان‌های کازابلانکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ در تحسین سادگی

بخشنامه مهم درباره مالیات بر ارزش افزوده مناطق آزاد

واردات از عربستان بعد از 8 سال از سرگرفته شد

حداقل و حداکثر قیمت زعفران اعلام شد

پرسپولیس و احتمال رویارویی مجدد با بزرگترین ترس!

هشدار جدی به رشفورد؛ استون ویلا، آخرین فرصت!

میلوشوویچ: یک تیم تهاجمی می‌خواهم

آمار ضعیف بوسنی‌های استقلال در شرق اروپا!

بازتاب شکست پرسپولیس برابر الهلال در رسانه‌های عربستانی

اظهارات جدید ترامپ درخصوص مذاکره با ایران؛ فقط نباید سلاح هسته‌ای نداشته باشند

ترامپ: ایران ضعیف نیست، ایران یک کشور بسیار قوی است

سام درخشانی در فیلم سینمایی «ممنوع‌الخروجی»

سازهای باستانی ایرانی در کنسرت مسکو طنین‌انداز شدند

افشای دومین پرونده تعرض در آمبولانس؛ همسر زن جوان: وقتی دیدم بدن همسرم را لمس می‌کند،خشکم زد

انتقام عجیب مرد افغان از رقیب عشقی‌اش که 10 سال قبل همسر او را دزدیده بود

یک گروه جدید از ذرات کوانتومی مشاهده شد

سرمقاله خراسان/ خون‌هایی که نیاز به روایت دارد!

فاصله نجومی سبد معیشت از دستمزد

اقبالی: بازیکنان استقلال بی‌دلیل در زمین می‌دوند