راه ترقی

آخرين مطالب

پایان تاریخ یا جنگ تمدن‌ها؟ (بخش دوم و پایانی) نوشتارها

پایان تاریخ یا جنگ تمدن‌ها؟ (بخش دوم و پایانی)
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با یک دهه آینده‌نگری، اکنون به نظر می‌رسد که سال 2014 سال مهمی بوده است چرا که آغاز تبدیل پوسیدگی در نظم بین‌المللی لیبرال به قانقاریا بود.
 در شرایطی که به نظر می‌رسد نظم بین‌المللی در حال پوست‌اندازی و سر بر آوردن نظم جدیدی هستیم، پرسش از ماهیت این دگردیسی به موضوع رایجی میان تحلیل‌گران بدل شده است.
نیلز گیلمن، مورخ و معاون اجرایی و مدیر عامل مؤسسه برگروئن با انتشار ساددداشتی با عنوان «ساموئل هانتیگتون در حال انتقام گرفتن است» در فارن پالیسی، با مقایسه دیدگاه‌های فرانسیس فوکویاما و ساموئل هانتیگتون، به عنوان دو نظریه‌پرداز شاخص نظم پس از جنگ سرد به این موضوع پرداخته است. این یادداشت در دو بخش ترجمه شده که بخش نخست آن پیش از این با عنوان « پایان تاریخ یا جنگ تمدن‌ها » منتشر شد و در ادامه بخش دوم و پایان آن ارائه می‌شود:
دهه‌های فوکویامایی
در چند دهه اول پس از پایان جنگ سرد، نظم بین المللی عمدتاً در چارچوب هنجاری فوکویاما عمل می کرد. از اواسط دهه 1990 تا اواسط دهه 2010، رهبران سیاسی کشورها در اکثر موارد، هر چند با نارضایتی، طبق قوانین «بین‌المللی لیبرال» بازی کردند. اروپا تلاش کرد تا خود را تحت ساختارهای اداری اتحادیه اروپا ادغام کند. اختلافات تجاری به سازمان تجارت جهانی ارجا ع شد و عموما احکام آن رعایت می‌شد. جنایتکاران جنگی هر چند به طور نابرابر تحت تعقیب قرار می‌گرفتند، اما زمانی که دستگیر شدند، خود را در محاکمات حقوقی رسمی بین‌المللی -از جمله دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق (تاسیس در 1993)، دادگاه کیفری بین‌المللی رواندا (تاسیس در 1994)و یا دادگاه کیفری بین المللی (تاسیس در سال 2002)- دیدند.
هنگامی که ایالات متحده تصمیم به آغاز جنگ گرفت -مانند بالکان در دهه 1990، عراق در سال 2003 و لیبی در سال 2011- به دنبال تایید قانونی برخی نهادهای بین المللی -خواه سازمان ملل متحد و یا ناتو- بود (اگرچه رای نه را بازدارنده‌ای در برابر خود تلقی نمی‌کرد). در واقع، جورج دبلیو بوش بارها و بارها اصرار می‌کرد که جنگ جهانی علیه تروریسم و ​​تغییر رژیم در عراق به جای عبارات هانتینگتونی با مفاهیم فوکویامایی تعریف شود: «وقتی صحبت از حقوق و نیازهای مشترک زن و مرد می‌شود، هیچ برخورد تمدن‌ها وجود ندارد. الزامات آزادی به طور کامل در مورد آفریقا و آمریکای لاتین و کل جهان اسلام اعمال می‌شود. ملت‌های اسلامی خواهان و مستحق آزادی‌ها و فرصت‌هایی هستند که مردم هر ملت دیگری دارند و دولت‌های آن‌ها باید به این امیدها گوش فرا دهند».
حتی روسیه -بزرگ‌ترین بازنده ژئوپلیتیک در حل‌وفصل مناقشات پس از جنگ سرد، و در نتیجه به‌طور شگفت‌انگیزی، سرشناس‌ترین مخالف قدرت بزرگ آن- تنها به صورت دوفاکتو -و نه دوژور – برای الحاق بخش‌های مختلف همسایگان خود (ترانسنیستریا از مولداوی پس از 1992 و آبخازیا و اوستیای جنوبی از گرجستان پس از 2008) به نظم جدید احترام گذاشت. هر یک از این موارد ممکن است نشان دهنده ادای احترام رذیلت به فضیلت باشد، اما در هر صورت نوعی ادای احترام بودند.
ظهور آنتی‌تز در بطن نظم موجود
برای فوکویامایایی بودن (با وام گرفتن از مفاهیم هگلی) در مورد این موضوع، هر دوره حاوی بذرهای جانشین (آنتی تز) خود است - در قالب نیروهای مخالف نظم غالب. در آغاز دهه 2010، شکاف‌هایی در معماری هنجاری پس از تاریخ ظاهر شد. به‌طور فزاینده‌ای، قدرت‌های نوظهور- که خود را با اصطلاحات تمدنی که هانتینگتون دو دهه پیش از آن توصیف کرده بود، معرفی می‌کردند- آشکارا با ارزش‌های ادعایی جهان‌شمول برپایه نظم بین‌المللی لیبرال مخالفت کردند.
در حالی که در دهه 1990 رهبران برخی از کشورهای کوچک‌تر مانند سنگاپور و مالزی ایده «ارزش‌های آسیایی» (متمایز از ارزش‌های غربی) را ترویج کرده بودند، تا سال 2014، پوتین و شی چین آشکارا روسیه و چین را به‌عنوان «تمدن‌هایی» با ارزش‌های متمایز نامتناسب با (و از دیدگاه آن‌ها) غیرمجاز غربی توصیف کردند.
گسست آشکار؛ وقتی پوسیدگی به قانقاریا مبدل می‌شود
با یک دهه آینده‌نگری، اکنون به نظر می‌رسد که سال 2014 سال مهمی بوده است چرا که آغاز تبدیل پوسیدگی در نظم بین‌المللی لیبرال به قانقاریا بود. الحاق غیرقانونی شبه‌جزیره کریمه به روسیه در آن سال نشان دهنده یک گسست آشکار بود: رد یکی از ستون‌های کلیدی نظم بین‌المللی لیبرال، یعنی این‌که مرزها نباید با زور بازنویسی شوند. پوتین اقدام خود را بر اساس دلایل آشکار «تمدنی» توجیه و استدلال کرد که کریمه همیشه بخشی از «جهان روسیه» بوده است. به همین ترتیب، جابجایی حزب کثرت گرا کنگره با بهاراتاجاناتای نارندرا مودی -مبتنی بر ایدئولوژی هندوتوا که هند را به عنوان یک کشور تمدنی مبتنی بر مذهب هندو معرفی کرد و صدها میلیون هندی غیر هندو را کنار می‌گذارد- در سال 2014 نشانگان دیگری محسوب می‌شود. و ظهور شی به عنوان یک رهبر فرهمند که علاقه‌ای به ابهام استراتژیک در مورد آزادسازی احتمالی چین ندارد و به طور فزاینده‌ای علاقه‌مند به رویارویی مستقیم ایدئولوژیک است، پایان دیدگاه اتوپیایی فوکویاما را رقم زد. در واقع در اواسط این سال، «موج سوم» دموکراتیزاسیون بیش‌تر شبیه یک پرچم دروغین بود تا نشانه‌ای از شکوفایی آینده.
از این منظر، ربع قرن گذشته به عنوان نهفتگی طولانی پیش‌بینی هانتینگتونی خوانده می‌شود. اکنون آشکار است که هانتینگتون آن‌قدر در مورد خطوط نظم نوظهور پس از جنگ سرد اشتباه نکرده است، بلکه در پیش‌بینی‌اش زودرس بوده است. او انگشت خود را روی عنصر ناملموسی که در درون آن نظم می‌چرخد، قرار داد، و منتظر بود تا لحظه‌اش به‌عنوان پایه‌ای برای نظم بعدی پدیدار شود - یعنی همان چیزی که در دهه گذشته به ظهور کامل رسیده است.
انتقام هانتینگتون
از نقطه اوج خوش‌بینی انترناسیونالیستی لیبرال در اواخر دهه 1990، لحظه اکنون ما به بهترین شکل به عنوان «انتقام هانتینگتون» تلقی می‌شود: رویای یک اجماع جهانی به نفع لیبرال دموکراسی و سرمایه‌داری جهانی که به روش تکنوکراتیک مدیریت می‌شود، مرده است، و برخوردهای تمدنی تقریباً در همه جا-از مسکو و پکن گرفته تا دهلی و استانبول و البته اکنون در واشنگتن دی سی- در حال فوران هستند. بخت و اقبال بر افراد جسور و قاطع بیش از افراد مبادی آداب و با دیسیپلین تمرکز خواهد کرد (اگر چه شاید به نفع نباشد). به جای رنج بردن از کسالت ناخوشایند قواعد بوروکراسی پساتاریخی، ما از هیجانات روحی یک سیستم بین‌المللی با چنگ و دندان سرخ لذت خواهیم برد. بی‌رحمی پاداش خواهد گرفت و از رئوفت سو‌ءاستفاده خواهد شد . با این اوصاف انتظار دارم هانتینگتون از درون گور به ما لبخند بزند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1051675/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بانک مرکزی اطلاعیه صادر کرد

سبز بهاری سهم بورس از معاملات امروز

توسعه میادین نفتی مشترک تا کجا پیش رفت؟

مهاجم جنجالی پرسپولیس بعد از یک سال تیم گرفت

تیم ملی کشتی آزاد جوانان ایران با کسب 11 مدال قهرمان شد

بازتاب گسترده صعود ایران به جام جهانی در رسانه‌های جهانی

لواندوفسکی عصبانی به بارسلونا برگشت

مدیران فولاد پیگیر مجوز حرفه‌ای و تاکید بر ثبات فنی

تبریک صعود به جام جهانی از سوی موشک هامبورگ

تغییر موضع جهانی در قبال فوتبال روسیه

سون: باید سخت تلاش کنیم تا صدرنشین بمانیم

لاپورتا: این تفاوت بارسلونا با رئال است

رجا نیوز به نقل از دختر شهید رئیسی: شب اول شهادت شهید رئیسی انبیا به دیدن ایشان آمدند

جزئیات عفو و تخفیف مجازات 1526 محکوم؛ 13 تبعه خارجی عفو شدند

اقامه نماز عید سعید فطر به امامت رهبر انقلاب

نماینده مجلسی که در سریال معروف نقش پدر شهیدش را بازی کرد

چهره ها/ ژست عاشقانه و دیدنی «ریما رامین‌فر» با همسرش

جناب خان تقلید صدای «محسن کیایی» رو سوژه کرد

ماجرای بیمه حنجره سالار عقیلی/ از 5 تا 50 میلیارد

میکسی زیبا از آهنگ «کجای این شهری» بهنام بانی

تالار وحدت میزبان ارکستر سمفونیک نوروز در عید فطر

هشدار سیلاب سازمان هواشناسی برای برخی مناطق

آخرین وضعیت ترافیکی محورهای بین شهری و آمار تلفات و تصادفات

آماده باش امدادگران هلال احمر

پیش بینی آخرین وضعیت هوا در روزهای آینده

تصادف زنجیره ای 6 خودرو سواری 12 مصدوم برجای گذاشت

ماجرای واگذاری اسکله درگهان قشم و اعتراضات مردمی؛ واکنش قوه قضائیه چه بود؟

عدم توجه به جلو کماکان در صدر تخلفات پرحادثه

برای اولین بار در جهان؛ ربات انسان‌نمای Unitree حرکت کیپ‌آپ را انجام داد

تبریک نوروزی فارسی‌آموزان صرب

جایگاه 53 امسال از نظر میزان بارش در بین 57 سال آماری

بیت‌کوین به 90 هزار دلار نزدیک شد

ابزارهای تشویقی برای خروج بانک ها از بنگاهداری

علی قلی‌زاده از پرواز لهستان جا ماند!

کری محافظ مسی: من جای لئو مبارزه می‌کنم!

میرشکاری: پیروزی برابر امارات گام بلندی برای دفاع از قهرمانی بود

درآمد 250 میلیون یورویی که امباپه از دست داد!

فرهاد مجیدی: تبریک و آرزوی موفقیت در جام جهانی

ناراحتی هری‌کین: هیچ کس حرف ما را نمی‌شنود

کابوس‌ استقلال در سال 1403؛ ناکام مطلق!

چهره استادیوم آزادی قبل و بعد از بازی شب گذشته ایران - ازبکستان

دیدار عیدانه رئیس جمهور با رئیس دستگاه قضا؛ تاکید بر انسجام، هم‌افزایی و تشریک مساعی قوا جهت تحقق شعار سال

پیش‌بینی فلاحت‌پیشه از دو سناریو درصورت عدم تعدیل مواضع ترامپ

واکنش گسترده رسانه‌های خارجی به رونمایی از شهر موشکی جدید سپاه

بازدید نوروزی فرمانده نیروی زمینی سپاه از مرزهای شمال‌غرب

مدیر اطلاعات ملی آمریکا: ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست

اولین وزیر زن تاریخ جمهوری اسلامی: مگر مردها وزیر زاییده شده‌اند؟

ترانه شاد جناب خان تقدیم به «هومن حاج عبداللهی»

میرسعید مولویان از واکنش‌ها به سریال «آبان» می‌گوید

روایت «امیر آقایی» از علت رد کردن فیلمنامه بهرتین فیلم‌های سال