راه ترقی

آخرين مطالب

مرگ تدریجی تالاب گاوخونی؛ قصه‌ای پُرغصه اجتماعی

مرگ تدریجی تالاب گاوخونی؛ قصه‌ای پُرغصه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / تالاب بین‌المللی گاوخونی که مهم‌ترین تالاب در فلات مرکزی ایران است، این روزها به حوضچه‌ای فقیر و تهی از آب بدل شده و داغی بر دل دوست‌داران محیط زیست گذاشته است. چنان که استاندار اصفهان می‌گوید: «اتفاقات دهه اخیر منجر به خشکی کامل تالاب شده است که متاسفانه راهکارهای کوتاه مدت هم نمی‌تواند به احیای کامل آن ختم شود.»
امروز 14 بهمن مصادف با 2 فوریه، روز جهانی تالاب‌ها است. هدف از نامگذاری این روز افزایش آگاهی جهانی درباره نقش حیاتی تالاب‌ها برای حفظ چرخه طبیعت و تنوع‌زیستی در جهان است. تالاب گاوخونی اصفهان، مهم‌ترین تالاب در فلات مرکزی ایران است که آب آن تا دو دهه پیش از منبع اصلی و دائمی خود یعنی رودخانه زاینده‌رود تأمین می‌شد. البته سیلاب‌ها و زیرحوضه‌های فصلی و موقت دیگری نیز در تغذیه این تالاب نقش داشته‌اند، اما سهم آن‌ها کمتر از 10 درصد بوده است. این تالاب در جنوب شرقی استان اصفهان و در شرق شهرستان ورزنه واقع شده است.
تالاب گاوخونی در سال 1354 در فهرست تالاب‌های بین‌المللی کنوانسیون رامسر قرار گرفت و از این منظر رسیدگی دائمی به شرایط آن اهمیت جهانی دارد، اما تصاویر ماهواره‌ای از اوایل دهه 80 روند کم آبی این تالاب اکولوژیک را نمایان می‌کند.
این تالاب که تا دو دهه پیش، از رودخانه زاینده‌رود تأمین می‌شد، حالا مانند مادرش زاینده‌رود خشک و بی‌جان در جنوب شرقی استان اصفهان چشم به راه تدبیری از جانب مدیران و متولیان است. در حالی که همین چند روز پیش منصور شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از روند خشکی 99 تا 100 درصدی این تالاب خبر داده است.
شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، پنجشنبه 11 بهمن در سفر یک‌روزه‌ خود به استان اصفهان و در آیین بزرگداشت روز جهانی تالاب‌ها گفت: «مشکلات اصلی امروز استان اصفهان، نتیجه توسعه‌های ناپایدار در سال‌های گذشته است.» او تاکید کرد: «واگذاری‌های بی‌رویه و توسعه‌های نامناسب باعث شده است که برداشت بی‌رویه از منابع آب صورت گیرد. ظاهرا تصور می‌کردیم که منابع آب نامحدود هستند و می‌توانیم هر چقدر خواستیم از آن‌ها استفاده کنیم.» حالا این تصور اشتباه گذشتگان، تالاب گاوخونی که مهم‌ترین تالاب در فلات مرکزی ایران است را تبدیل به حوضچه‌ای فقیر و تهی از آب بدل کرده و داغی بر دل اصفهان و تمامی دوست‌داران محیط زیست گذاشته است.
نیازمند از سرگیری ستاد احیای تالاب‌ها در سطح ملی هستیم
مرجان شاکری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در گفت‌‍وگو با ایسنا با بیان اینکه تالاب‌ها به‌عنوان زیست‌بوم‌هایی پویا و ارزشمند، ذی‌نفعان متعددی را در بر می‌گیرند، اظهار می‌کند: گروه‌های مختلفی از جامعه؛ از جمله کشاورزان، صنایع، مردم محلی و جوامعی که معیشت‌شان وابسته به این اکوسیستم‌ها است، از وجود تالاب‌ها بهره‌مند می‌شوند. علاوه بر این، محیط زیست نیز از پایداری و استمرار حیات تالاب‌ها منتفع می‌گردد.
وی می‌افزاید: این اکوسیستم‌های ارزشمند نقش مهمی در حفظ تنوع زیستی، تنظیم چرخه‌های هیدرولوژیکی و تأمین منابع آبی دارند و از این‌رو، حفاظت و احیای آن‌ها ضرورتی انکارناپذیر است. با این حال، در سال‌های اخیر، مشکلات متعدد و عوامل انسانی و طبیعی، تالاب‌ها را در مسیر نابودی قرار داده است.
مدیرکل محیط زیست استان اصفهان بیان می‌کند: این نابودی به معنای ایجاد تغییرات اساسی در اکوسیستم‌هایی است که محل زیست‌گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی، به‌ویژه پرندگان مهاجر، محسوب می‌شوند و به‌عنوان یک چرخه حیات کامل شناخته می‌شوند. با برهم خوردن این تعادل زیستی، نه‌تنها زیستگاه‌های طبیعی در معرض تخریب قرار می‌گیرند، بلکه زندگی مردمانی که معیشتشان به این منابع وابسته است نیز دستخوش چالش‌های جدی می‌شود.
شاکری اضافه می‌کند: کاهش سطح آب، ورود آلاینده‌ها، تغییر کاربری اراضی، توسعه بی‌رویه صنایع و نبود مدیریت یکپارچه، از جمله عواملی هستند که تالاب‌ها را با بحران مواجه ساخته‌اند. در چنین شرایطی، دستگاه‌های اجرایی و نظارتی متعددی موظف به پایش و حفاظت از این زیست‌بوم‌های حیاتی هستند.
وی می‌گوید: سازمان محیط زیست، به‌عنوان نهادی میان‌بخشی، نقش کلیدی در نظارت بر عملکرد این دستگاه‌ها ایفا می‌کند و مسئولیت اجرای برنامه‌های احیا را بر عهده دارد، اما احیای مؤثر و پایدار تالاب‌ها، نیازمند همکاری همه‌جانبه تمامی ذی‌نفعان است؛ از دستگاه‌های دولتی و سازمان‌های اجرایی گرفته تا مردم محلی، کشاورزان، صنایع و فعالان زیست‌محیطی. بدون هم‌افزایی و مشارکت جمعی، تلاش‌ها برای احیای تالاب‌ها به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
شاکری ادامه می‌دهد: انتظار می‌رود که با ازسرگیری جدی فعالیت‌های ستاد احیای تالاب‌ها در سطح ملی، تدوین و اجرای برنامه‌های جامع و هدفمند، و بسیج تمامی ظرفیت‌های اجرایی و مردمی، گام‌های مؤثری در راستای احیای این اکوسیستم‌های ارزشمند برداشته شود. تنها در سایه این تلاش‌های هماهنگ و متعهدانه است که می‌توان امید داشت چرخه حیات به تالاب‌های کشور بازگردد و این میراث طبیعی گران‌بها برای نسل‌های آینده حفظ شود.
راهکارهای کوتاه مدت نیز نمی‌تواند به احیای کامل تالاب گاوخونی ختم شود
مهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان نیز پیرامون خشکی تالاب گاوخونی به خبرنگار ایسنا می‌گوید: پیرو سفر رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست به اصفهان و جلسه‌ای که با انجمن‌ها و فعالان محیط زیست داشتیم مطرح کرده‌ایم که در اتفاقات مربوط به تالاب گاوخونی کم کاری رخ داده است. کم کاری که مربوط به چند سال اخیر نیست، بلکه شامل چندین دهه می‌شود.
وی ادامه می‌دهد: اتفاقات دهه اخیر منجر به خشکی کامل تالاب شده است که متاسفانه راهکارهای کوتاه مدت هم نمی‌تواند به احیای کامل آن ختم شود، اما در جلسه اخیر، اساتید دانشگاه و کارشناسان با تجربه راهکارهایی را مطرح کردند که امیدواریم بتوانیم در یک بازه زمانی نه چندان طولانی تالاب گاوخونی را احیا کنیم.
استاندار اصفهان می‌افزاید: نیاز است که سازمان محیط زیست و اداره کل محیط زیست استان اصفهان به‌عنوان یک مطالبه‌گر اصلی پیگیر این حق باشند و ما هم به‌عنوان مدیران استان موظف به پیگیری خواهیم بود.
جمالی‌نژاد ادامه می‌دهد: در اکثر مواقع در مقابل صنعت و کشاورزی، محیط زیست مظلوم واقع می‌شود که در اینجا وظیفه ما حمایت همه‌جانبه از محیط زیست است، چراکه باید کاری کنیم این سرمایه طبیعی از بین نرود و برای آیندگان به‌عنوان یک میراث حفظ شود.
امیدوارم این صدا شنیده شود
همچنین حشمت‌الله انتخابی، پژوهشگر و فعال محیط زیست نیز پیرامون تالاب گاوخونی در روز جهانی تالاب‌ها به خبرنگار ایسنا می‌گوید: تا قبل از دهه 80 به تالاب‌های کشور توجه مختصری می‌شد و ما اندکی نگران بودیم، اما اواسط دهه 80 که خشک شدن تالاب گاوخونی دقیقآ آشکار شد، اهمیت تالاب‌ها نیز خودش را بیشتر نشان داد. از همان سال نیز از دیداری که از گاوخونی داشتیم با تالاب عهد و پیمان بستیم که هرساله به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها و برای حمایت از این پدیده در خطر، اینجا جمع شویم تا اهمیت این پدیده طبیعی را به مسئولان یادآوری کنیم.
انتخابی ادامه می‌دهد: در سال‌های گذشته خواستار حقابه محیط زیستی رودخانه و تالاب شدیم. این درحالی است که 176 میلیون متر معکب آب برای تالاب گاوخونی و تقریبا 133 میلیون متر مکعب برای نیاز زیست محیطی زاینده‌رود در نظر گرفته می‌شود.
این فعال محیط زیست می‌گوید: امیدوارم این صدا شنیده شود؛ نه تنها برای گاوخونی، بلکه برای تمام تالاب‌ها و دریاچه‌‎هایی مانند ارومیه تدبیری اندیشه شود، چراکه دیگر منابع طبیعی این کشور در معرض خطر هستند که اگر به دادشان نرسیم به سرانجام گاوخونی دچار خواهند شد.
علی خواجه کفرانی، مسئول مرکز سرمحیط بانی تالاب گاوخونی نیز به خبرنگار ایسنا می‌گوید: تالاب گاوخونی که از مهم‌ترین تالاب‌های کشور محسوب می‌شود، در طول سال‌های گذشته به خاطر کم آبی‌های پی در پی دچار خشکسالی شده است. امیدواریم با پیگیری‌های مسئولان حقابه تالاب تامین گردد و گاوخونی به روزهای خوب گذشته خود بازگردد.
سال‌هاست که مشکلات آبی اصفهان و خشکی زاینده‌رود را در رسانه‌ها گفته‌ایم و خوانده‌ایم؛ مشکلاتی که نه تنها به خشکی زاینده‌رود بسنده نکرد، بلکه گریبان تالاب گاوخونی را هم گرفته و این تالاب را به حوضچه‌ای خشک و بی‌رمق تبدیل کرده است. حالا در روز جهانی تالاب‌ها این بغض در گلوی اصفهان مانده و دیگر رمقی بر جان خشکیده بستر همیشه با طراوت زاینده‌رود نمانده است.

این در حالی‌است که بعد از شرب، مصرف محیط زیست در فهرست اولویت‌های تصمیم‌گیری برای آب زاینده‌رود است و قاعدتاً تعیین تکلیف برای صنعت و کشاورزی باید منوط به تخصیص آب این دو اولویت باشد، اما چیزی که امروز شاهد آن هستیم، زنده بودن صنایع پرمصرف آبی در مسیر رودخانه خشک، نصف و نیمه‌جان بودن کشاورزی و خداحافظی با تالاب گاوخونی و ظهور تبعات محیط زیستی آن نظیر فرونشست و ... در اصفهان است.

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1024609/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناس داوری تأیید کرد؛ پنالتی اینتر دیده نشد!

فریادهای آقا کریم در بازگشت به پست همیشگی

کامبک رویایی فنرباغچه: مورینیو ول‌کن گالا نیست!

دشمن شماره یک دورسون؛ ژسوس زندگی‌ام را نابود کرد

مصدومان زیادی داریم اما از نقل و انتقالات راضی بودم!

یامال همان مسی است، این هم اثباتش! ‏

استقلال - الشرطه؛ بازی مرگ و زندگی در آزادی

کونسیسائو: رسانه‌ها می‌خواهند همین الان اخراجم کنند!

ضربه مغزی گاوی: نمی‌دانم امروز چند شنبه است!

فریبا متخصص در بیمارستان بستری شد

حاشیه‌نگاری روز سوم جشنواره فجر 43؛ از نگاهی عاشقانه به شهاب تا عصبانیت پسر خسرو شکیبایی

خبر دقیقه نودی؛ پروانه نمایش «قاتل و وحشی» برای جشنواره فجر صادر شد

اینتر از شکست سوم به میلان گریخت؛ تساوی در دربی دلامادونینا

اینزاگی: پنالتی‌مان را نگرفتند اما گل مساوی را زدیم

آمادگی دورسون در اولین تمرین با پرسپولیس

رئیس‌جمهور: توانمندی ما در سطحی است که دشمنان از طمع به خاک ایران پشیمان شوند

چرا فیلم «آبستن» برداشت بلند ساخته شد؟

کارگردان «آبستن» و برادر محسن تنابنده: دورادور با او مشورت کردیم

بازیگر «لباس شخصی»: بی رحمانه 6 سال توقیف است!

مجتبی شفیعی: خیلی ها میگن وقتی دلمون می‌گیره، کارهای موزیکالتو می‌بینیم!

تئوریسین مبارزه مسلحانه

دست رد ترامپ به سینه نتانیاهو در مورد تهران؟

افزایش انتقادها از طرح‌های فروش سایپا

سومین گل مردود افعی‌ها؛ گل اینتر به میلان که برای سومین بار خطا اعلام شد

آرسنال، منچسترسیتی را با خاک یکسان کرد!

چسب و بخیه روی ابروی شکافته فرشاد فرجی!

آقاتهرانی: دبیر شورای امنیت ملی می گفت در صورت اجرای قانون حجاب ممکن است امنیت به هم بریزد

تایید خبر صدور پروانه وکالت برای سعید مرتضوی توسط رئیس کانون وکلای یزد

اسلامی: تحت شدیدترین بازرسی‌های آژانس هستیم ولی از رو نمی‌روند

مسابقات دارت و تنیس روی میز ویژه بانوان ایثارگر کشور

خاطره بازی با فیلم جنگی و کمدی «اخراجی‌ها»

مسعود نجفی: ضعف سیستم صوتی برج میلاد را نمی‌توان کاری کرد!

بازیگر «اسفند»: خانواده شهید علی هاشمی گفتند، پدرمان را روی پرده دیدیم

کارگردان «رها»: شهاب حسینی با سرماخوردگی شدید و سرُم، سکانسی سخت را بازی کرد

خانم بازیگری که با ژست های ناآرامش سوژه شد!

دردسرهای عجیب ساخت ماکت و دکور در فیلم «آبستن»

رئیس سازمان سینمایی مهمان آثار کوتاه و مستند جشنواره فجر43

کارگردان فیلم «داد»: مرسی که از فیلم من خوش‌تان نیامد!

کدام فیلم های جشنواره در شب سوم به سانس فوق العاده رسیدند؟

نقش‌های تاریخی مریلا زارعی به بهانه حضورش در «موسی کلیم‌الله(ع)»

با موزیک ویدئوی بیکلام «To Be Sun» همراه شوید

ثبت صحنه شکار گراز وحشی توسط گرگ‌های خاکستری

عملکرد خیره‌کننده Deep Robotics Lynx، سگ رباتیک پارکورکار

«حال همه ما خوب است» با صدای گرم خسرو شکیبایی

دفاع بد انصاری از ظریف

نقشه جدید ترامپ

تله طلایی

ناموس‌پرستان قاتل

چالش انتقال آب از دریای عمان به تهران

سیگنال ترامپ به ایران