راه ترقی

آخرين مطالب

رازی که یوسا نمی‌خواست فاش شود انديشه

رازی که یوسا نمی‌خواست فاش شود
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا / ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرآوازه پرویی و برنده جایزه نوبل ادبیات، پنج سال از عمر خود را در سکوت با بیماری‌ای لاعلاج سپری کرد؛ بیماری‌ای که در تابستان 2020 تشخیص داده شد، اما او تصمیم گرفت آن را از انظار عمومی پنهان نگه دارد.
ماریو بارگاس یوسا در تابستان 2020 به بیماری‌ای جدی مبتلا شد، اما تصمیم گرفت این موضوع را علنی نکند، با این حال دوستان نزدیکش از آن باخبر بودند. او ماه‌های پایانی عمر خود را به بازدید از مکان‌هایی گذراند که الهام‌بخش برخی از مشهورترین رمان‌هایش بودند.
ماریو بارگاس یوسا تقریباً پنج سال می‌دانست که در آستانه مرگ است. پزشکان در تابستان 2020 این موضوع را به او گفتند. بنا به گفته نزدیکانش، یکی از اولین کارهایی که این نویسنده نوبلیست پس از دریافت این خبر انجام داد، نوشتن نامه‌ای به سه فرزندش، آلوارو، مورگانا و گونسالو بود. در این نامه او آن‌ها را از بیماری لاعلاج خود آگاه کرد؛ بیماری‌ای که اگرچه درمان‌پذیر نبود، اما می‌شد روند پیشرفت آن را کند کرد. خانواده‌ بارگاس یوسا، که خودشان را «قبیله» می‌نامند، بلافاصله به ندای پدر پاسخ دادند. این نامه باعث نزدیکی دوباره میان او و فرزندانش شد و اختلافات خانوادگی‌ای که از سال 2015 و پس از جدایی او از همسرش پاتریسیا یوسا و آغاز رابطه با ایزابل پرایسلر شکل گرفته بود، به دست فراموشی سپرده شد.
بارگاس یوسا، آخرین بازمانده از نسل درخشان نویسندگان آمریکای لاتین که ادبیات جهان را دگرگون کرد، تصمیم گرفت خبر بیماری‌اش را عمومی نکند. او نمی‌خواست درباره آن صحبت کند، دست‌کم نه به‌طور مستقیم. در تابستان 2019، یک سال پیش از تشخیص بیماری، در مصاحبه‌ای با بی‌بی‌سی درباره پیری و مرگ تأمل کرد؛ مصاحبه‌ای که بخشی از رویدادی از سوی بنیاد نوبل در مادرید بود. او گفت: «مرگ مرا آزار نمی‌دهد. اگر انسان ابدی بود، زندگی به شدت خسته‌کننده و مکانیکی می‌شد. به نظرم زندگی همین‌قدر زیباست، چون پایان دارد. دلم می‌خواهد مرگ زمانی سراغم بیاید که در حال نوشتن هستم، مثل یک تصادف. آن‌طور که زندگی در جریان باشد و ناگهان قطع شود. این ایده‌آل من است.»
در آن زمان، زندگی‌اش پرشور و در جریان بود. در 83 سالگی، او درگیر عشقی پرشور با ایزابل پرایسلر بود و در آستانه انتشار نوزدهمین رمانش، «روزگار سخت» (2019) قرار داشت. پس از آگاهی از بیماری‌اش، کارهای روزانه‌اش را کنار نگذاشت و هر روز هفته می‌نوشت.
با وجود بیماری، او هیچ‌یک از تعهداتش را لغو نکرد و به عنوان مهمان افتخاری در نمایشگاه کتاب لیما حضور یافت و برای گرامیداشت پنجاهمین سالگرد انتشار کتاب «گفت‌وگو در کاتدرال» به آلاسکا و ماربیا سفر کرد. در ساحل سول، 21 روز در کلینیک بوخینگر روزه‌درمانی گرفت تا برای حضور در جشنواره نویسندگان آمریکای لاتین و تور تبلیغاتی رمانش آماده شود.
در دوران قرنطینه سال 2020، او در خانه پرایسلر در یک منطقه‌ اعیانی در مادرید ماند و در این مدت سوژه دائمی پاپاراتزی‌ها و ستون‌های شایعات بود، اما موفق شد رفت‌وآمدهایش به پزشک را از دید رسانه‌ها پنهان نگه دارد. بیماری او را هر چه بیشتر به خانواده نزدیک کرد.
در آوریل 2022، در کلینیکی در مادرید بستری شد و پسر بزرگش آلوارو اعلام کرد علت آن ابتلا به کووید-19 است. در دسامبر همان سال، رابطه‌اش با پرایسلر پایان یافت. او در گفت‌وگویی با روزنامه ال‌پائیس در فوریه 2023 گفت: «هیچ پشیمانی ندارم. تجربه بود و تمام شد.» و بار دیگر درباره مرگ گفت: «جاودانگی برایم وحشتناک و خسته‌کننده است. نه، بهتر است انسان بمیرد؛ هر چه دیرتر، اما در نهایت بمیرد.»
چند روز پس از آن مصاحبه، او به آکادمی فرهنگ و زبان فرانسه در پاریس پیوست. در این مراسم، همسر سابقش پاتریسیا یوسا و سه فرزندشان حضور داشتند. خوان کارلوس اول، پادشاه سابق اسپانیا و شاهدخت کریستینا نیز از مهمانان بودند. این مراسم، آخرین رویداد مهم عمومی او بود. در ژوئیه 2023، بار دیگر در کلینیک مادرید بستری شد و خانواده‌اش اعلام کردند علت آن دوباره کووید-19 است.
یوسا پس از تابستان، در اکتبر، بازنشستگی‌اش را اعلام کرد؛ آن هم به ساده‌ترین شکل: با یادداشتی کوتاه در پایان آخرین رمانش «تقدیم به سکوت» (2023). در دسامبر همان سال نیز با ستون‌نویسی خداحافظی کرد و آخرین مطلبش را پس از 33 سال در روزنامه ال‌پائیس منتشر کرد.
او پس از آن، سفر و حضور عمومی‌اش را به حداقل رساند. تابستان گذشته را در یونان با خانواده‌اش گذراند و پیش از بازگشت به پرو، چند روزی را در خانه‌اش در مادرید در میان کتاب‌هایش سپری کرد. آنجا، با اسپانیا خداحافظی کرد. پاپاراتزی‌ها تصویری از او در حال خروج از خانه‌اش در چند متری کاخ سلطنتی گرفتند؛ لاغرتر و با ظاهری خسته‌تر از همیشه.
این نویسنده نوبلیست تصمیم گرفت ماه‌های پایانی عمرش را در زادگاهش لیما بگذراند؛ در خانه خودش، در کنار عزیزانش و با مراقبت تیمی از پرستاران حرفه‌ای. همسر سابقش، پاتریسیا یوسا، تا پایان در کنارش ماند. او در سال 2019 در مصاحبه‌ای گفته بود: «دلم می‌خواست زندگی را تا انتها زندگی کنم، نه این‌که پیش از مرگ، در زندگی بمیرم؛ که این غم‌انگیزترین وضعیت برای انسان است.» او موفق شد؛ به خواسته‌اش رسید.
در سال‌های پایانی عمر، او از مکان‌هایی در لیما بازدید کرد که الهام‌بخش برخی از مشهورترین رمان‌هایش بودند: دبیرستان نظامی لئونسیو پرادو و منطقه قدیمی در لیما، که زمینه رمان «شهر و سگ‌ها» بودند؛ زندان سان خوان د لوریگانچو که با رمان «زندگی واقعی آلخاندرو مایتا» (1985) مرتبط است و مکان‌هایی که الهام‌بخش رمان «گفت‌وگو در کاتدرال» بود.
در ماه مارس و در آستانه 89 سالگی، او به محله سینکو اسکیناس که الهام‌بخش رمان «تقدیم به سکوت» رفت. روز 28 مارس، تولدش را در خانه‌اش در لیما، در کنار خانواده‌اش جشن گرفت.
حافظه‌اش ضعیف‌تر شده بود، اما همیشه می‌گفت می‌خواهد به عنوان نویسنده‌ در یادها بماند. اگرچه می‌افزود: «البته کسی نمی‌داند چگونه در یادها خواهد ماند، یا اصلاً خواهد ماند یا نه.» این دغدغه اصلی‌اش نبود؛ بارگاس یوسا می‌گفت برای مرگ نمی‌نویسد، برای زندگی می‌نویسد.
منبع: روزنامه اسپانیایی زبان ال پائیس ( El País )

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1062943/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهنمای خرید بهترین پرینتر اداری برای کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ

افزایش 40 درصدی تسهیلات مشاغل خانگی در سال جاری

آغاز تجاری‌سازی نسل پنجم تلفن همراه (5G) در رایتل

افت قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 85 هزار تومانی ماند

رشد 45 هزار واحدی بورس و عبور از تراز 3 میلیون واحدی

واردات 5.5 میلیارد دلار بنزین در 1404 با مصرف روزانه 138 میلیون لیتر

عمر اتوبوس‌های برون‌شهری 5 سال بیشتر شد

درخواست رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو برای تعادل در بازار: سیاست‌های اقتصادی و ارزی اصلاح شود

پرداخت مطالبات درمانی بازنشستگان در سال 1403، تا پایان اردیبهشت‌

سامانه خودنویس ابزاری برای مقابله با سوداگری در حوزه مسکن

وزیر رفاه: 17 میلیون نفر از دریافت یارانه حذف می‌شوند

جباری: نباید انگشت اتهام را به سمت کارتال بگیریم

اردوی کشتی فرنگی در غیاب سنگین وزن‌ها

نقشه بی‌نقص برای مهار خطرناکترین خارجی لیگ

مالک باشگاه نساجی: رتبه تیم ما از نظر هزینه پنجم یا ششم لیگ برتر است

حادثه مرگبار برای فوتبالیست‌های نوجوان در قزاقستان

عصبانیتی که پاریس را زیر و رو کرد

الهامی بالای سر تیم، شروع دوباره

ناامیدی کونته از ناپولی؛ فرصتم را سوزاندید

نقش ستاره ان‌بی‌ای در اوج ناگهانی سپاهان!

پیش‌بینی قهرمان لیگ ایران توسط هوش مصنوعی

تکاپوی مدیران استقلال برای انتخاب سرمربی جدید در سفر اروپایی

اورونوف؛ استخوان چند میلیون دلاری در گلوی پرسپولیس

مقصد جدید طارمی بیخ گوش ایران

گزارش خبرنگار اعزامی صداوسیما از آخرین اخبار دور دوم گفتگوهای ایران و آمریکا

حضور سیاستمدار سابق ایتالیایی با شلوارک در برابر محل مذاکرات!

جزئیات دور دوم مذاکرات از زبان سخنگوی وزارت خارجه؛ دو هیئت در دو سالن جدا حضور دارند

محسن میردامادی: اجماعی که در داخل کشور در باره مذاکره ایران و آمریکا به وجود آمده،کم سابقه است

اسلامی: باید مسیر را با اقتدار و ظرفیت بالا ادامه داد

فرشاد مومنی: آقای پزشکیان! گوش و وقتتان را در اختیار هرکسی قرار ندهید

خبر تعلیق در مذاکرات ایران و آمریکا تکذیب شد

فلاحت‌پیشه: تا کی باید سرنوشت این ملت آزاده بازیچه کثیف‌ترین افراطی‌گری‌های تاریخ ایران شود؟

رهامی: مذاکره ایران و آمریکا به معنای عقب‌نشینی نیست

صدر: ترامپ به‌دنبال توافق ترامپی است

آخرین خبرها از گفتگوهای ایران و آمریکا؛ خبر تعلیق در مذاکرات تکذیب شد

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

پدر شهیدان «ماشاالله و محسن عرب زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «ناروئی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «وطنی»

پیکر پاک مادر شهیدان وطنی در رستم کلای بهشهر تشییع شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «رخشانی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «پسندی»

بازی جالب و هیجان انگیز با یوسف صیادی و نصرالله رادش

«پایتخت 7» شکست بزرگ صداوسیما را برملا کرد!

کیانوش عیاری برای «خر لنگ» به مسجدسلیمان رفت

«ناریا» از امشب به جای «پایتخت» می‌آید

بهتاش فریبا یا بهرام افشاری؛ کدام یک ناجی واقعی «پایتخت» بود؟

چهره ها/ رامبد جوان با دختر و همسرش به نمایش «کورالاین» رفت

چهره ها/ قاب عاشقانه‌ای در خیابان از علیرام نورایی و همسرش!

چهره ها/ فرشته حسینی با استایلی متفاوت در خارج از کشور