راه ترقی

آخرين مطالب

اندیشکده عربی مطرح کرد: 3 سناریوی‌ پیش روی ایران و‌ آمریکا نوشتارها

اندیشکده عربی مطرح کرد: 3 سناریوی‌ پیش روی ایران و‌ آمریکا
  بزرگنمايي:

راه ترقی - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مقامات ارشد ایران با احتیاط زیادی عمل کرده‌اند و سیاست‌هایشان را منوط به رفتار دولت جدید آمریکا کرده‌اند. این رویکرد محتاطانه ناشی از ابهاماتی است که بازگشت ترامپ به همراه داشته است؛ ابهاماتی که طیفی از سناریو‌ها را در بر می‌گیرند: از بازنویسی یک توافق جامع جدید تا ادامه کمپین فشار حداکثری به شکلی تازه. سناریوی نگران‌کننده‌تر، احتمال رویارویی مستقیم است. هرچند احتمال تحقق هر یک از این سناریو‌ها متفاوت است، اما نمی‌توان هیچ‌کدام را از دایره احتمال دور دانست.

مرکز مطالعات الجزیره در گزارشی تحلیلی با بررسی 3 سناریو در روابط آینده ایران و آمریکا پس از بازگشت دوباره فشار حداکثری و موضع قاطع ایران در رد مذاکره در چنین شرایطی می‌نویسد: با بازگشت دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید، توجه‌ها به روابط پیچیده میان ایران و ایالات متحده بار دیگر جلب شده است. در ایران، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران که در تیرماه با شعار بهبود روابط بین‌المللی از جمله با کشور‌های غربی به قدرت رسید، احتمال آغاز مذاکرات با آمریکا را مطرح کرده است.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ در واشنگتن به «راه‌هایی برای تضمین توافق» اشاره کرده و به‌صورت تلویحی از امکان دستیابی به یک توافق سخن گفته است. با‌این‌حال، با وجود این اظهارات که ممکن است نشانه‌ای از بازگشت دیپلماسی تلقی شود، نمی‌توان به‌سرعت انتظار تحولات اساسی و کوتاه‌مدت داشت.
در نخستین دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، سیاست‌های بسیار سختگیرانه‌ای علیه ایران به کار گرفته شد که اثرات آن همچنان بر روابط دو کشور باقی مانده است. این اقدامات هنوز در ذهن ایرانیان تازه مانده و بازگشت ترامپ به قدرت، ایران را در موقعیتی قرار داده است که باید میان احتمال بازگشت به دیپلماسی و خطرات رویارویی مستقیم، تعادل برقرار کند. پرسش کلیدی این است که آیا ایران آماده است به مذاکرات تن دهد؟ اگر چنین است باید پرسید تحت چه شرایطی؟ یا اینکه ترجیح می‌دهد موضع مقاومت را اتخاذ کند و خود را برای سناریو‌های سخت‌تر آماده سازد؟
سناریوی اول؛ مذاکرات مستقیم
مسعود پزشکیان در چندین موقعیت، آمادگی خود را برای گفت‌و‌گو با ایالات متحده، به‌ویژه با دولت جدید ترامپ، ابراز کرده است. این اقدام، همراه با اظهارات مشابه از سوی دیپلمات‌های ارشد ایرانی، از تمایل اولیه ایران برای کاوش در مسیر‌های دیپلماتیک و احتمالا بهبود روابط پرتنش با ایالات متحده حکایت داشت.
با‌این‌حال، این دیدگاه تنها موضع موجود در ایران نبود؛ پیشنهاد مذاکره با ایالات متحده بحث‌برانگیز شد و انتقاد‌های زیادی برانگیخت. برخی از نخبگان سیاسی ایران با شک‌و‌تردید به این ایده نگاه می‌کردند. آنها معتقد بودند تجربه‌های گذشته با آمریکا نشان داده‌اند چنین مذاکراتی به‌جای ایجاد همکاری واقعی و دستاورد‌های ملموس، اغلب به افزایش فشار‌ها و مطالبات بیشتر منجر شده است.
این انتظار چندان به طول نینجامید. حدود دو هفته پس از مراسم تحلیف، ترامپ نخستین اقدام رسمی خود را با صدور یک یادداشت ریاست‌جمهوری در حوزه امنیت ملی آشکار ساخت. او در زمان امضای این سند اعلام کرد که هدف اصلی، ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، اما این یادداشت فراتر از این رفت و مواردی همچون مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران، توسعه برنامه موشکی و دیگر قابلیت‌های تسلیحاتی متعارف و نامتقارن را نیز شامل می‌شد. این تغییر در رویکرد، از نگاه مقامات ایرانی دور نماند. آنها این یادداشت را نه به‌عنوان دعوتی به گفت‌و‌گو، بلکه به‌عنوان نشانه‌ای از دور جدیدی از تقابل تعبیر کردند. دولت ایران با سنجیدن گزینه‌های خود در پس‌زمینه‌ای از نارضایتی‌های تاریخی و محاسبات راهبردی، به ارزیابی پیامد‌های این مانور جدید پرداخت.
در میان گمانه‌زنی‌ها پیرامون نشانه‌های پیشین از تعامل میان طرفین، شرایط فعلی به آمیزه‌ای از انتظارات امیدوارکننده و واقعیت‌های ناامیدکننده تبدیل شده است. در صورتی که واقعا قصد ورود به مذاکرات مستقیم و معنادار فراتر از اظهارات وجود داشته باشد، باید تجربه‌های تاریخی در این زمینه به‌دقت مد‌نظر قرار گیرد.
استفاده از درس‌های حاصل از مذاکرات پیشین، به‌ویژه توافق هسته‌ای برجام، نشان می‌دهد که برگزاری گفت‌و‌گو‌ها به‌صورت غیرعلنی و به دور از جنجال‌های عمومی می‌تواند تاثیر مثبتی داشته باشد. چنین رویکردی می‌تواند فشار‌های بیرونی را کاهش داده و فضایی برای تبادل‌ نظر‌های صریح و سازنده ایجاد کند. علاوه‌بر این، باز کردن گره‌ها به‌صورت تدریجی و قدم به قدم می‌تواند پایه‌ای مناسب برای پیشرفت در مذاکرات ایجاد کند. رویکرد مرحله‌به‌مرحله نه‌تنها به دستیابی به توافق‌های پایدار کمک می‌کند، بلکه راه را برای مذاکرات جامع‌تر و ارائه راه‌حل‌های موثرتر هموار می‌سازد. با‌‌این‌حال، وجود چارچوبی کلی که مورد توافق هر دو طرف باشد، همچنان ضروری است تا مسیر مذاکرات به‌درستی هدایت شده و هدفمند پیش رود.
سناریوی دوم و جایگزین؛ مذاکرات غیرمستقیم
مذاکرات غیرمستقیم که از طریق واسطه‌ها و کانال‌های ارتباطی جانبی انجام می‌شود، همچنان گزینه‌ای مناسب برای جایگزینی مذاکرات مستقیم میان ایالات متحده و ایران به شمار می‌رود. این رویکرد می‌تواند فضایی کمتر تنش‌آلود ایجاد کند و به هر دو طرف اجازه دهد مواضع و نگرانی‌های خود را بدون فشار‌های ناشی از تعامل مستقیم مطرح کنند. چنین شرایطی امکان تمرکز بیشتری بر مسائل اصلی و حیاتی فراهم می‌آورد. علاوه بر این، مذاکرات میانجی‌گری‌شده در مقایسه با مذاکرات مستقیم در صورت عدم موفقیت پیامد‌های منفی کمتری به همراه دارند. در این حالت، یک میانجی می‌تواند انتظارات را بهتر مدیریت کرده و از قطع کامل روابط و ارتباطات جلوگیری کند. همچنین، مذاکرات غیرمستقیم می‌تواند به‌عنوان یک گام مقدماتی عمل کرده و زمینه‌ای برای تدوین چارچوبی جهت انجام مذاکرات مستقیم آینده فراهم کند. این فرآیند به‌نوبه خود می‌تواند به کاهش تنش‌ها و ترمیم روابط طولانی‌مدت بین ایران و آمریکا کمک کند.
سناریوی سوم؛ سناریوی تداوم وضع موجود
سناریوی «نه مذاکره، نه جنگ» دو دیدگاه متناقض را در بر می‌گیرد. از یک سو، به دلیل تحولات پیش‌بینی‌ناپذیر و پیچیده در خاورمیانه، به نظر می‌رسد این رویکرد کمتر محتمل است که دوام بیاورد. شرایط منطقه‌ای به گونه‌ای است که اهمیت مذاکرات برای پیشگیری از بروز درگیری‌های جدید در سطح منطقه‌ای و حتی جهانی روز‌به‌روز آشکارتر می‌شود. از سوی دیگر، ممکن است این سناریو برای مدت طولانی‌تری پایدار بماند، زیرا تهران مجبور است با منابع و توانایی‌های کنونی خود با احتیاط بیشتری عمل کند. این ملاحظه‌ و محاسبه، می‌تواند ایران را به یک مذاکره‌کننده محتاط‌تر و متفکرتر نسبت به گذشته تبدیل کند. فضای بی‌اعتمادی و عدم اطمینان در روابط میان ایران و ایالات متحده همچنان پابرجاست.
بازگشت به میز مذاکره امکان‌پذیر است؟
اینکه ایران و آمریکا بخواهند از نمایش شتاب‌زده یا اشتیاق مفرط برای آغاز مذاکرات پرهیز کنند، به‌راحتی قابل‌درک است. هر دو طرف به احتمال زیاد در حال ارزیابی دقیق نیات و قابلیت‌های یکدیگر هستند؛ چراکه این ارزیابی‌های متقابل نقش اساسی در تعیین مسیر بعدی تعاملات دارد. آنها همچنین ضرورت زمان برای بازتنظیم و تکمیل راهبردهای خود را درک می‌کنند. این دوره‌ ارزیابی می‌تواند فرصتی را برای تعاملات غیرعلنی فراهم کند که به نوبه‌ خود، زمینه‌ مساعدی برای مذاکرات رسمی ایجاد خواهد کرد. با‌این‌حال، زمان نامحدود نیست. تحولات ژئوپلیتیکی به‌سرعت در حال تغییر هستند و پنجره‌ فرصت برای مشارکت معنادار ممکن است بسته شود. در این شرایط، تاخیر بیش از حد می‌تواند به تشدید تنش‌ها و حتی بروز محاسبات اشتباه بینجامد و در نهایت، شانس موفقیت یک راه‌حل دیپلماتیک را کاهش دهد. پتانسیل وقوع درگیری گسترده‌تر میان ایالات متحده و ایران نیز همچنان موضوعی قابل‌توجه و جدی است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/1032507/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش سهم CNG در سبد سوخت و بحران واردات بنزین

ماجرای داروغه‌های ناتینگهام در اقتصاد ایران؛ منشا تورم امروز کجاست؟

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد

دو خبر مهم برای متقاضیان خودرو

جزئیاتی درباره خرید در طرح جدید کالابرگ

مشایخی: هیچ حقوقی دریافت نمی‌کنیم، امیدواریم وزیر ورزش به وعده هایش را عملی کند

لوکمن مقابل گاسپرینی ایستاد؛ به‌خاطر تیم خطر کردم

داور منفور رئال: خانواده‌ام را تهدید کرده‌اند!‏

رونالدو پس از قرعه با استقلال آمد

تست موفق سامانه‌های حفاظتی جدید تانک‌های سپاه

دیدار روسای مجلس ایران و آذربایجان در باکو

پیام تبریک وزیر امور خارجه به وزیر امور خارجه ژاپن

ادامه بررسی پیوستن ایران به پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت

قالیباف حرم مطهر خواهر امام رضا(ع) در باکو را زیارت کرد

فرمانده نیروی زمینی سپاه: تمام اهداف رزمایش پیامبر اعظم 19 محقق شد

سردار سلامی: تجهیزات سپاه همپای تسلیحات مدرن دنیا است

منوچهر والی‌زاده چه مرگ‌هایی که به چشم دید!

شوخی جناب خان با کیسه دبلنا محسن کیایی

انتقاد جدی منتقد سینما به ادبیات زشت مسعود فراستی در نقد سینمایی

ورود شهاب به مخفیگاه کامران

فقط خواجه حافظ شیرازی!

آواز باشکوه علیرضا قربانی با آهنگ «من عاشق چشمت شدم»

جنجال نمره در دانشگاه شریف؛ معدل ریاضی 650 دانشجو کمتر از 6 شد!

اعتراف متهم به آتش زدن عمدی خودرو و قتل همسر

احتمال وقوع زلزله 7.2 ریشتری در تهران

اقدام فوری حفاظت فیزیکی بیمارستان در احیای کودک 5 ساله

معاون علمی رئیس‌جمهور: در حال توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی کشوریم تا امکان تحریم در این حوزه از بین برود

کشف 60 میلیون لیتر سوخت قاچاق در یک ماه گذشته

رئیس سازمان هواشناسی: پیش‌بینی‌های هواشناسی صد درصدی نیست

حسین افشین، معاون علمی رئیس جمهور: در حال توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی کشوریم تا امکان تحریم در این حوزه از بین برود

توضیحاتی درباره ساختار و انتخاب نام کتاب عربیکا

سر بی کلاه اروپا

اصولگرایان نگران عملکرد مجلسی‌‎ها

سودای دبیرخانه

مدیران دلار تثبیت شدند

موعد بازخواست

تریبون خیال‌بافان؛ مدعی دلار 20 هزار تومانی در تلویزیون!

تصمیم‌گیری در ریاض

رنگ سبز تابلوی طلا و سکه؛ دلار در کانال 92 هزار تومانی باقی ماند

تحلیل اکوایران از رسیدن ناترازی به بودجه

جای پرز بودم، آنچلوتی را اخراج می‌کردم!

خبر خوش در مورد هوادار مصدوم پرسپولیس

9 امتیاز؛ ایران مدعی بزرگ جام ملت‌های جوانان آسیا

رئیس فدراسیون بسکتبال: در تیم ملی نیاز به پوست اندازی داریم

ارسلان کاظمی: حامد حدادی هم یک روزی مثل مهدی طارمی در بالاترین سطح برای ایران افتخار کسب کرد

سجاد مشایخی: هیچ حقوقی دریافت نمی‌کنیم امیدواریم وزیر ورزش به وعدهایش را عملی کند

مانولوپولوس سرمربی تیم ملی بسکتبال: به زمان های بازی کردن بازیکنان در تیم ملی دقت کنید

امیر قطر با رهبر انقلاب دیدار کردند

عیادت سخنگوی وزارت امور خارجه از شاعر پارسی‌سرای تاجیک

پزشکیان: چرا عده‌ای باید از عناوینی مانند FATF فرار کنند؟!